Urmărește-ne în Social Media

Articole

TOP 10: Cele mai heavy piese Judas Priest - VIDEO

Pionierii genului heavy metal, Judas Priest, au lăsat cu siguranță o mulțime de amprente în istoria rockului mondial. Am ales din multitudinea lor de piese memorabile 10 melodii care ni s-au părut nouă că reprezintă cel mai bine partea "heavy" a muzicii trupei. Iată selecția noastră de 10 piese heavy de la Judas Priest.

Publicat

pe

│ FOTO: www.legacyrecordings.com

Dacă stăm să ne gândim de câți ani există Judas Priest, o să ajungem la uimitoarea cifră de 46. Timp de 46 de ani, Judas Priest a făcut muzică pentru fanii heavy metal din toată lumea, vreme în care a vândut peste 46 de milioane de albume și a fost catalogată drept cea mai mare trupă metal a tuturor timpurilor. Deși componența s-a tot schimbat pe parcursul anilor, solistul Rob Halford s-a întors în formație după o scurtă plecare în anii '90 și a continuat turul de forță în muzica heavy metal. Judas Priest se va afla din nou în România pe 1 iulie, alături de Helloween, la ROMEXPO București. Pentru a intra în starea de concert, am întocmit un top cu cele mai heavy piese din istoria Judas Priest și le-am decriptat câte puțin sensul.

10. Exciter
Album: Stained Class (1978)

Piesa "Exciter" are un mesaj moral foarte interesant, înfățișând un personaj metaforic justițiar care ia forma unei entități de foc care vine pe pământ, traversând raiul, cu scopul de a face lumină între oameni. Acest personaj vine pentru a salva omenirea, îi pune în vedere focul său de penitență și încearcă să o scoată din ciclul orb în care se află, arătându-le lumina. Exciter nu pleacă de pe pământ până nu își îndeplinește misiunea, până nu cauterizează masele și până nu face ordine.

9. Night Crawler
Album: Painkiller (1990)

Piesa "Night Crawler" aduce în discuție existența unei creaturi demonice, o târâtoare de noapte care vine pe Pământ din tărâmurile de dedesubt pentru a vâna anumite suflete. Atmosfera redată de versurile piesei este una extrem de întunecată, care aduce frică și ideea ca victimele acestei creaturi nu îi pot scăpa, orice ar face. În final, creatura își devorează victimele, ale căror suflete se ridică în rai. Putem interpreta această creatură ca fiind moartea de care tuturor le este frică și care apare sub înfățișări terifiante, produse de imaginația oamenilor.

8. A Touch of Evil
Album: Painkiller (1990)

Dintre toate piesele de pe albumul Painkiller, "A Touch of Evil" este singura care conține și sunetul sintetizatorului lui Don Airey. În variantele din concerte, piesa este cântată fără sintetizator, acesta fiind înlocuit de chitara electrică. Subiectul piesei este pasiunea față de o femeie, exprimată prin felul demonic în care aceasta, comparată cu un înger negru,  îi posedă sufletul autorului.

7. The Hellion/Electric Eye
Album: Screaming for Vengeance (1982)

Aceste două bucăți muzicale sunt deseori cântate în concerte împreună, "The Hellion" fiind introul albumului, iar "Electric Eye" prima piesă. Au existat mai multe coveruri ale acestei piese, printre care și unul făcut de Helloween. Versurile vorbesc despre un ochi electric care supraveghează planeta din spațiu și care știe fiecare mișcare a celor care locuiesc pe ea. Poate fi interpretat ca un fel de ochi al lui Big Brother, ca o avertizare că de fapt cineva știe întotdeauna ce facem, în special raportat la America și la teoriile existente cu privire la acest subiect acolo.

6. Nostradamus
Album: Nostradamus (2008)

Această piesă face parte de pe albumul cu același nume, dedicat profetului de secol XVI Nostradamus. Se pare ca Judas Priest cred cu tărie în veridicitatea previziunilor lui Nostradamus și îi aduc onoare prin versurile lor, folosind persoana întâi pentru a arăta puterea interioară a acestui om. Versurile spun că profetul s-a ținut pe aceeași poziție până la sfarșit, deși oamenii doreau să îl doboare, că el este salvarea noastră și că a fost răzbunat.

5. Hellrider
Album: Angel of Retribution (2005)

"Hellrider" vorbește despre arme mortale și despre puterea lor, despre oamenii care trec prin iad ca să lupte pentru o cauză și dărâmă totul în calea lor datorită acestei puteri interioare. Există o mulțime de cuvinte grele în versurile acestei piese: tirani, armament, abominație, disperare, câmpuri de moarte, crimă și așa mai departe, cuvinte care aduc aminte de starea inferioară a omului și de întunericul din el.

4. The Sentinel
Album: Defenders of the Faith (1984)

Un alt cântec despre moarte, război și durere, "The Sentinel" arată condiția mizerabilă a străjerului a cărui viață este dedicată uciderii și războiului. Acest străjer este prezentat ca o ființă impenetrabilă, lipsită de sentimente și fără de scăpare, condamnată la iad din cauza condiției sale pe care și-o acceptă.

3. Halls of Valhalla
Album: Redeemer of Souls (2014)

"Halls of Valhalla" este o piesă despre o locație despre care se vorbește în mitologia nordică. Valhalla era un hol măreț prin care treceau cei care mureau în luptă, în funcție de cum erau aleși de către zeul Odin. Holul ducea către moarte, iar cei care nu erau aleși să îl treacă se duceau pe câmpul zeiței Freyja.

2. Metal Meltdown
Album: Painkiller (1990)

Ascultând această piesă ne imaginăm un laser uriaș care topește totul în cale cu raza sa de foc. Despre asta este vorba în "Metal Meltdown", din nou despre un sentiment de frică indus de o posibilă calamitate.

1. Painkiller
Album: Painkiller (1990)

În aceeași tema a unei creaturi supraumane care fie salvează umanitatea, fie o duce către pierzanie, piesa Painkiller vorbește despre o entitate care alină durerea oamenilor, venind din ceruri călare pe un monstru de metal. Aflată în prag de colaps, umanitatea își găsește salvarea prin acest erou pe jumătate monstru, pe jumătate om, care pune la pământ forțele răului. Sună ca un scenariu de film fantasy apocaliptic. Fascinant, așa e?

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 1 iulie 2015

Judas Priest | Helloween

Loc
Romexpo

Albume noi

Judas Priest a lansat albumul "Invincible Shield"

Pe 8 martie 2024 Judas Priest a lansat albumul "Invincible Shield", după o pauză de 6 ani de la ultimul LP, "Firepower". Îi auzim pe Rob Halford and co mai tonici ca niciodată şi cu 11 piese disponibile pe disc.

Publicat

pe

Coperta single Judas Priest Panic Attack
Coperta single Judas Priest Panic Attack │ FOTO: Judas Priest

"Invincible Shield" ajunge chiar la 14 piese noi pe ediţia Deluxe de album. LP-ul a fost anunţat în octombrie 2023, în cadrul unei reprezentaţii a trupei la festivalul Power Trip, din Indio, California. A fost prefaţat de 4 single-uri: "Panic Attack", "Trial By Fire", "Crown of Horns" şi "The Serpent and the King".

Odată cu "Invincible Shield", trupa britanică ajunge la o discografie ce cuprinde 19 titluri. Sesiunile de înregistrare pentru LP au început oficial în februarie 2020, dar au fost grav afectate de pandemie. Grupul nu a putut să se reunească fizic pentru a înregistra, aşa că a trebuit să lucreze de la distanţă. În septembrie 2021 a apărut o altă problemă: a început turneul global de aniversare a 50 de ani de heavy metal, limitând iar timpul dedicat înregistrărilor.

Scott Travis şi Richie Faulkner au înregistrat în Nashville, Tennsee, Rob Halford în Phoenix, Arizona, iar Ian Hill şi-a înregistrat track-urile în diferite oraşe europene, pe parcursul turneului. Tobele au fost primele finalizate, încă din primăvara lui 2022. Rob Halford a colaborat îndeaproape cu chitaristul de turneu Andy Sneap şi şi-a înregistat bucăţile vocale în primăvara lui 2023.

Pe piese ca "Songs of Thunder" şi "Escape From Reality" şi-a pus amprenta chitaristul Glenn Tipton. Între lansarea albumulu "Firepower" din 2018 şi momentul actual s-au produs schimbări pentru Judas Priest. Legendarul grup a fost introdus în Rock & Roll Hall of Fame, ca parte a categoriei "Excelenţă în Muzică". Pe noul LP găsim teme precum nemulţumire la adresa clasei politice, manipularea maselor şi nedreptate în tribunale.

Albumul începe cu "Panic Attack", care are un riff la bază ce aminteşte de "Tom Sawyer" de la Rush, dar îl aplică pe un schelet de "Painkiller", cu un rezultat puţin spus muşcător. De admirat efortul lui Glenn Tipton, care în continuare cântă la chitară în ciuda luptei sale cu boala Parkinson. Auzim multe solo-uri dual armonice pe acest LP, iar Faulkner se remarcă prin pasiune şi zvâc.

La 72 de ani Halford sună la fel de bine, deşi corzile sale vocale au fost puse la încercare timp de 50 de ani.

Citește în continuare

Muzică nouă

Judas Priest lansează prima baladă de pe noul album, "Crown of Horns"

Judas Priest pregăteşte un nou album pentru lansare în 2024 şi ne-a oferit deja câteva single-uri de pe "Invincible Shield". De această dată a lansat o baladă, cunoscută drept "Crown of Horns". Se savurează în articol.

Publicat

pe

Videoclip Judas Priest Spectre
Videoclip Judas Priest Spectre │ FOTO: Judas Priest

"Crown of Horns" este o baladă clasică, în stilul celor din anii '70 şi mai ales '80, pe care chitariştii se auto depăşesc. "Invincible Shield" este primul album al formaţiei din ultimii 6 ani. Promovarea sa începea în toamna lui 2023, cu single-urile "Panic Attack" şi "Trial By Fire". Acum avem parte şi de o baladă, "Crown of Horns". Noul LP se va lansa pe 8 martie 2024.

Balada începe în stilul "Eruption", cu un shredding pe cinste, urmat de un hard rock mid tempo clasic. Chorusul sună ceva de gen "Heavy is the crown of horns that rests upon his head" şi e foarte catchy, dar vedeta piesei rămâne chitara. E o melodicitate aparte aici, care aminteşte de o baladă power metal pe alocuri.

Rob Halford, solistul Judas Priest a spus următoarele despre noul material, într-un interviu cu UCR:

Componentele acestei piese, ele nu sunt neobişnuite. Dar e vorba mai mult de modul în care pui aranjamentele împreună. Nu am fost niciodată o trupă a unei formule, dar când intrăm într-o textură cu care suntem confortabili sau este o experienţă pe care o regândim, atunci te aştepţi să găseşti ceva extra în cadrul acelei idei constructive, care să îi dea un look proaspăt şi un feeling proaspăt.

Doamne, trupa sună atât de tânără. Sună ca nişte metalişti tineri care îşi fac de cap. E grozav, cu 50 de ani mai târziu să ai ai încă toate acele elemente importante, pasiunea, chemarea, energia şi entuziasmul. Nu s-a diminuat deloc.

Judas Priest vine în România cu ocazia festivalului Metalhead Meeting 2024, care are loc între 17 şi 20 iulie 2024, la Romexpo, în Bucureşti. Pe scenă mai urcă şi Rotting Christ, Ihsahn, Tiamat şi Anders Colsefni, primul solist Slipknot.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Judas Priest, Rotting Christ, Tiamat vin la Metalhead Meeting 2024

Organizatorii Metalhead Meeting au anunțat primele șapte trupe care vor concerta la ediția de anul viitor a evenimentului. Printre ele se află Judas Priest, Rotting Christ și Tiamat. Mai multe detalii și bilete în articol.

Publicat

pe

Concert Judas Priest la Romexpo din Bucuresti pe 1 iulie 2015 │ FOTO: Alex Chelba / InfoMusic.ro

Judas Priest, Rotting Christ, Ihsahn, Tiamat, Jungle Rot, Anders Colsefni (primul solist Slipknot) și Kaosis sunt primele șapte trupe din cele peste 30 de nume care vor face parte din lineup-ul Metalhead Meeting 2024. Evenimentul va avea loc între 17 și 20 iulie la Romexpo în Pavilionul Central.

Judas Priest este una dintre legendele scenei metal internaționale. Cu peste 50 de ani de activitate, cu un Grammy câștigat pentru "Best Metal Performance" și cu ultimul material, "Firepower", intrat în peste 30 de topuri din întreaga lume, Judas Priest ține în continuare stindardul sus. În 2022, trupa a fost aleasă să facă parte din Rock and Roll Hall of Fame. Britanicii se pregătesc să lanseze un album nou în primăvara lui 2024, intitulat "Invincible Shield". Primele single-uri de pe acest material, "Invincible Shield", "Trial by Fire" și "Panic Attack" au conturat "Invincible Shield" ca fiind unul dintre cele mai bune albume ale trupei, un urmaș pe măsura precedentului "Firepower".

Rotting Christ se întoarce pe scena Metalhead Meeting. Formația din Grecia a lansat în cei peste 35 de ani de activitate 13 materiale de studio, adevărate creații etalon ale black metal-ului european, influențând generații întregi de artiști ai metal-ului extrem. Show-ul de la București face parte din turneul aniversar: "35 years of evil existence".

Cunoscut mai ales ca membru fondator și compozitor Emperor, Ihsahn a decis să pornească propriul proiect muzical în 2005. Până în prezent a lansat șase materiale de studio, urmând ca cel de-al șaptelea să fie oferit publicului în 2024. Cu toate că în Emperor muzica compusă de Ihsahn este cu predilecție black metal, proiectul solo este influențat de experimental și progressive metal.

Tiamat vine din Suedia, având peste 30 de ani de activitate pe scena metal, timp în care a lansat 10 materiale de studio. Pornind inițial ca un proiect de death/doom cu influențe de black metal în perioada incipientă, treptat muzica Tiamat s-a cristalizat într-un gothic metal.

Anders Colsefni este cunoscut mai ales ca fiind primul solist Slipknot. Alături de Anders, Slipknot a lansat materialul "Mate. Feed. Kill. Repeat". Acest disc va fi și cel pe care Colsefni îl va interpreta în întregime. După despărțirea de Slipknot, Colsefni a mai făcut parte din diferite proiecte muzicale precum On a Pale Horse, Vice Grip Throttle sau Painface.

Jungle Rot vine din Statele Unite, Wisconsin. Bazele formatiei au fost puse în 1992 de Jim Harte și Joe Thomas, membrii formației de thrash Prisoner, însă de această dată muzica avea să se dezvolte pe direcția de death metal. În cei peste 30 de ani de activitate a lansat 11 albume de studio, cel mai recent, "A Call to Arms" fiind oferit fanilor în 2022.

Bazele Kaosis au fost puse în 2018 de XEN care dorea să creeze o experiență live nemaiîntâlnită, combinând energia dată de muzica electronică cu agresivitatea metal-ului. A rezultat astfel albumul "Hitech-Lowlife", titlu sinonim pentru cultura cyberpunk.

Prețuri bilete Metalhead Meeting 2024

Abonamentele se găsesc online, la prețuri ce pornesc de la 601, 23 lei. Organizatorii au pregătit și abonamente VIP ce costă 999,74 lei. Vor exista și bilete de o zi la vânzare, dar acestea vor fi disponibile cel mai probabil cu o lună înainte de festival, în funcție de spațiul disponibil.

Citește în continuare

Trending