Urmărește-ne în Social Media

rock

Summer Well 2022 Review: Festivalul familiştilor şi descoperirilor trăznite

Între 12 şi 14 august ne-am aflat că în fiecare an din ultimii 12 (minus 2020) la Domeniul Ştirbey, în Buftea pentru a participa la Summer Well. Pe parcursul a 3 zile am ascultat trupe indie şi artişti trap, am aniversat 30 de ani Şuie Paparude, ne-am jucat cu VR-ul şi am văzut recorduri de public fiind bătute. S-a mâncat de la food truck, s-a dansat cu oamenii de la Goblin şi Revenge, am avut piele de găină la Nothing But Thieves şi ploaie în gin de 35 de lei. Impresii găsiţi în articol.

Publicat

pe

Organizare:

Accesul la Summer Well 2022 s-a făcut pe Strada Oltului, cu coada uriaşă mai degrabă sâmbătă. Vineri şi duminică lucrurile au fost mai light. Sâmbătă s-a doborât totuşi recordul all time de public la Summer Well. La intrare primeai o brăţară de acces, cu un tag cu care făceai plăti contactless. Îl puteai încărca din aplicaţia Summer Well, care nu a funcţionat vineri sau la punctele de top up, presărate peste tot. Cea mai mare lipsă a organizatorilor a fost numărul de paznici de sex feminin care făceau percheziţia la intrare: Summer Well e clar festival orientat spre sexul frumos şi totuşi erau 20 de paznici bărbaţi şi 2 femei. Astfel se aştepta foarte mult la intrare sau se făceau verificări superficiale. Parcă era şi cam slab iluminată zona din dreapta moşiei, pe unde mergeai pentru a evita podul. Iar pe celebrul pod aveau voie doar 8 persoane.

Au fost şi pene de curent vineri seara la standurile cu mâncare. Am remarcat şi că au fost cam puţine toalete şi unele în zone foarte slab iluminate. Nici urmă de apă pentru spălat pe mâini şi dispenserele de gel dezinfectant erau mereu goale sau rupte. 

Au fost foarte multe activităţi şi facilităţi pentru cei mici şi pentru familii. Copiii cu vârsta mică primeau căşti pe care auzeau versiunea cântec de leagăn a ceea ce se auzea la main stage. Organizatorii, paznicii, oameni de la food trucks, toţi erau foarte politicoşi şi îi ajutau pe cei mici. 

Medlife a creat un stand cu perfuzii pentru telefoane, unde îţi puteai alimenta terminalele. Şi Orange avea ceva similar. 

Cam scump transportul cu autobuzul: 20 lei călătoria dintre Buftea şi Bucureşti, puteai ieşi mai rentabil cu 3-4 prieteni împărţind un Uber. 

Mâncare, băutura, distracţie:

Varietatea mâncării a fost uriaşă, cred că am sărit de 20 de food truck-uri. Puteai mânca mâncare indiană, burgeri, shaorma de berbecuţ, pizza, sandvişuri, pleskavita, pasteis de nata, burrito. Am văzut chiar şi mâncare nepaleză, filipineza şi chiar îngheţată thailandeză de pe plita îngheţată. 

Ca distracţie aveam fotbal cu roboţi, VR, AR la cortul Orange, tatuaje tot acolo, dar şi o cuvă cu vopseluri psihedelice. Puteai urca şi în faimosul turn pentru o poză dacă reciclai destule pahare, iar la standul Nivea aveai un fel de triatlon cu bicicletă, jaloane, căţărări. Era şi un perete de căţărări separat, dar şi o zonă HBO Max/Orange, cu un ecran şi sezlong-uri unde puteai vedea filme. Converse avea un stand de personalizare a converşilor, Pringles dădea premii, Yoxo avea cabina de săruturi, iar Bacardi pahare luminoase. 

Inhaler în concert la Summer Well 2022 pe 13 august 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Muzica:

Pentru că e foarte greu să fii în mai multe locuri în acelaşi timp, iată ce artişti am văzut pe viu şi ce impresii am. 

Future Islands

Solistul e un soi de Phil Collins pe amfetamina, că look cel puţin, foarte vivace şi greu de urmărit de camerele de filmat. Vocea nu prea convinge, e o abordare ciudată a muzicii şi nici sonorizarea nu a fost cea mai bună. 

Şuie Paparude

Şuie Paparude a aniversat 30 de ani de carieră la Summer Well, reunind pe scenă toate marile nume cu care a colaborat de la Miky şi Dobrica la DJ Vasile, Junkyard şi Bean. 

Rareş

Câştigătorul talent show-ului One True Singer de pe HBO Max a strâns poate cei mai mulţi fani la scena Hidden Stage YOXO. În continuare aduce prea mult cu The Motans, deşi face eforturi disperate de a îşi crea o identitate. Are talent şi voce cu carul. 

Arctic Monkeys la Summer Well 2022 pe 13 august 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Arctic Monkeys

Arctic Monkeys a venit la Summer Well 2022 din postura de headliner principal şi atracţie a publicului, cel mai mare nume. Au cântat 21 de piese, dintre care 3 la bis, în ceea ce a fost poate cel mai lung la care am participat de ceva vreme. Au început cu "Do I Wanna Know", ne-au trecut prin "Crying Lightning" şi "Arabella" sau "Do Me a Favor", lăsând hiturile pentru bis: "No. 1 Party Anthem", "I Bet You Look Good on the Dancefloor" şi evident "R U Mine?". 

Grupul din Sheffield împlineşte 20 de ani în 2022 şi a lansat ultimul album în 2018, "Tranquility Base Hotel & Casino, inspirat de aselenizarea din 1969 şi de aventurile solistului în Los Angeles. Trupa a evoluat pe acel material dincolo de rock-ul clasic, incorporând elemente de progresiv, funk chiar, glam, ba chiar şi jazz. La Summer Well s-a făcut uz de chitară din plin, iar Alex Turner refuză să îmbătrânească şi are un aer de Elvis britanic şi rafinat. 

Blu DeTiger

Ca imagine aducea cu o Shakira din lumea vestică, iar că atitudinea avea ceva Alina Eremia. A cântat un cover după Gorillaz, dar nu cel mai strălucit. Mânuia cu aplomb un vas, dar nu ajută foarte mult ce se auzea pe scenă. 

Amuly

La Amuly a fost mai puţină lume decât mă aşteptam şi cu siguranţă mai puţină decât la Suie Paparude. Ce m-a fascinat la trapper e că reuşea să păstreze vocea şi să nu gâfâie sau să îşi piardă suflul deşi ţopăia foarte mult pe scenă. Altminteri piese foarte scurt, bas din plin, mult swag şi negative interesante. 

Digitalism

Dacă mă punea cineva să zic orbeşte ce face Digitalism doar după nume aş fi zis "păi cum, DNB". De fapt au adus un stroboscop şi au băgat disco cât cuprinde. Mai mult pentru oamenii de la lounge-ul Ginoteca, că se cam rărise publicul ce e drept. 

D.E.N.I.S

O trupă românească interesantă, care a luat din manualul de "cum să faci indie" cămăşuţele şi pantalonii roşii. Am simţit potenţial, am simţit rock & roll, ceva de Kaiser Chiefs şi destulă măiestrie la chitară. 

Nothing But Thieves

Motivul pentru care am venit la Summer Well 2022 a fost trupa Nothing But Thieves. I-am văzut la Summer Well 2017 şi nu i-am uitat, având o reprezentaţie plină de energie, într-o după amiază călduroasă şi cu avioane zburând deasupra lor la fiecare 2 piese. Acum au venit parcă mai cuminţi intial, moleşiţi de ploaie, dar spre final s-au dezlănţuit. Ei sunt "a treia venire a lui Placebo", după Placebo şi IAMX, ei sunt continuatorii rock-ului alternativ cu angoasa. 

Am auzit "Amsterdam" şi "Sorry" şi asta e tot ce contează. Prima făcut tot publicul să danseze şi să ţopăie, în ciuda ploii, iar a doua a fost pe jumătate cântată de public, low key şi mai mult acustica, un moment de piele de găină. Conor Mason e o comoară de solist şi trebuie păstrat cu orice preţ în orice top alternative rock. Pe alocuri chitara şi vocea aduceau cu Muse. 

Jungle

Jungle are piese "antemice" le-aş zice, fredonabile, muzică bună pentru reclame şi bună pentru a promova un festival. Au un aer cool, o voce molatecă şi aş numi ce cânta ei muzica de relaxare. 

Tkay Maidza

Cel mai ciudat act feminin de la Summer Well anul ăsta, nu mi-am dat seama dacă Tkay se preface sau chiar era... sub influenţa. A urlat în microfon până ne-a spart timpanele, s-a declarat insecure, ne-a rugat să îi spunem că o iubim, dar a venit cu negativ excelent şi poate cel mai bun joc de lumini de la scena Wiings. Vocea... cam slăbuţă, dar imaginea era de vampa din categoria Cardi B, Megan Thee Stallion şi altele de genul. 

Killa Fonic

Exact ca la Amuly şi la Killa Fonic a fost mai puţină lume decât mă aşteptam. Ce e drept şi începuse ploaia, dar reprezentaţia a fost ce trebuie. Bas din plin, negative excelente, Killa cu un aer de rock star şi cu freza de Skrillex când era tânăr, doar că tot show-ul a durat 35-40 de minute. S-a apropiat mult mai mult de hip-hop real decât alţi trapperi şi a avut muşcătura necesară în glas şi versuri.

LVX Machina

Peste ani şi ani din acest Summer Well îi voi reţine pe LVX Machina. Nu ştiam nimic de ei până ce mi-a zis un prieten să vin neapărat la Hidden Stage că e "băiatul cu căpriţa de la Radio Guerilla". Am dat peste un băiat îmbrăcat în wrestler, un Ray Misterio, luchador libre sau cum vreţi să îi spuneţi, care cânta ori ironic intenţionat în afara oricărei note coerente, ori îl imita pe Nick de la N&D. A adus două dansatoare, una a dansat fabulos la bară cu acrobaţii complexe, pe fundal s-a auzit şi un crâmpei de EDM, electro sau dubstep, iar versurile erau despre iubire şi ironii la adresa celor ce fac trap. Era Times New Roman pe muzică. 

Concluzii

Summer Well 2022 a fost un festival pentru familii, pentru cunoscători. Cine a mai fost la alte Summer Well-uri a venit şi anul ăsta, doar că am fost şocat cât de mult public tânăr şi curios a venit. Aş zice că au venit pentru trap şi pot spune că media de vârsta a fost la celelalte capete faţă de SAGA: simultan mai mare şi mai mică. Mă refer la mulţi oameni sub 25 ani şi mulţi peste 40 de ani. Nothing But Thieves au fost impecabili, Arctic Monkeys au depăşit aşteptările, iar LVX Machina au fost memorabili. 

Food truck-urile au abundat, dar atenţie la inflaţie: pizza şi shaorma la 43 lei nu e foarte OK, dar asta e economia de piaţă de la festival. Foarte multe beneficii pentru cei mici şi familii, nu prea multe cozi la mâncare şi cele care erau se mişcau rapid, iar sonorizarea a fost OK la scena principală. La cea Red Bull a fluctuat. Am mai zis-o şi o mai repet: "Summer Well nu e neapărat festival de muzică, cât o plimbare prin pădure la răcoare, cu prietenii, mâncând ceva bun şi întâmplător ascultând indie şi trap".

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Au început pregătirile pentru Massif 2023 - HARTĂ FESTIVAL

Se apropie festivalul Massif, iar organizatorii au început pregătirile pentru cel mai nou și așteptat eveniment al iernii. Prima ediție Massif va avea loc între 3 și 5 martie 2023, iar echipa aduce în premieră o producție specială pentru Poiana Brașov. Detalii în articol.

Publicat

pe

Hartă Massif 2023
Hartă Massif 2023 │ FOTO: Massif

Producția și amenajarea festivalului vor completa performance-urile live și show-urile surpriză ale artiștilor și DJ-ilor de pe cele 7 scene, indoor și outdoor, amplasate la baza pârtiei Bradu și la cele mai renumite apres-ski-uri din România, îndrăgite de pasionații de distracție extremă și munte: KUPA Apres-Ski Bar, NUBA Chalet și YAGER Chalet.

Organizatorii așteaptă zilnic 12.000 de participanți, iubitori ai sporturilor de iarnă, ai muzicii, distracției, aventurii și experiențelor exclusiviste. Massif este un concept de festival nou și unic pentru Europa Centrală și de Est.

Fanii se vor putea întâlni cu artiștii sau DJ-ii lor preferați pe pârtii, să ia micul dejun împreună în hotelurile din Poiana Brașov sau să fie surprinși de aparițiile lor speciale la una dintre scenele de la apres-ski-uri sau la afterparty.

7 scene la Massif 2023

Pentru prima ediție Massif vor fi amplasate 7 scene: 3 lângă centrul de agrement din Poiana Brașov, 3 în parteneriat cu apres-ski-urile din Poiană și o scenă de afterparty în stațiune, cu program special și invitați surpriză.

Fiecare scenă are stiluri diferite de muzică, propriul concept și design. Unii artiști vor îmbina mai multe genuri și vor crea mixuri eclectice de neuitat. Fanii se vor bucura de experiențe muzicale unice la prima ediție Massif, în timp ce urcă sau coboară de pe pârtie și își aleg locul preferat de petrecere.

  1. Mainstage-ul festivalului va fi în aer liber, lângă centrul de agrement din Poiana Brașov. Dimitri Vegas, MATTN, Nicky Romero, Quintino, Kadebostany, Inna, Delia, Grasu XXL, Dirty Nano, B.U.G. Mafia, Pascal Junior și Killa Fonic se numără printre artiștii care vor face show-uri pe mainstage.
  2. La baza pârtiei, organizatorii vor crea și o scenă indoor, G.O.A.T. (Greatest of All Time), pentru cei care vor să se bucure de cele mai mari hituri din istoria muzicii, de mixuri noi și inedite. Pe lângă decorul tematic, fanii vor primi aici și selecții muzicale speciale, ce redau atmosfera anilor '60, '70, '80, '90 și 2000, și hituri din prezent. Mai mult decât atât, această scenă va găzdui artiști din diverse genuri muzicale, care vor crea fusion-uri între hip-hop, trap, pop, rock, muzică electronică și folclor autentic. Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor, David Ciente și DJ-i români pregătesc surprize pentru primele lor show-uri la Massif.
  3. Retro Fantesia, a treia scenă de la baza pârtiei Bradu, le aduce fanilor cele mai fine mixuri și remixuri retro. DJ-i români se vor juca pe această scenă cu cele mai cunoscute piese rock, pop și dance ale anilor ‘90 și 2000. Retro Fantesia este un concept creat de UNTOLD și este una dintre cele mai îndrăgite scene ale festivalului din Cluj-Napoca, care adună timp de 4 zile și 4 nopți zeci de mii de fani.

Take-over Massif la apres-ski-urile din Poiana Brașov

Trei dintre cele mai cunoscute apres-ski-uri din România vor găzdui scene Massif. În fiecare zi, de la prânz la miezul nopții, vor fi petreceri unice la Nuba BeMassif Chalet, Yager BeMassif Chalet și Kupa BeMassif. Fie că vor o pauză de la turele de ski sau snowboard, ca să se încarce cu o doză de muzică, distracție și adrenalină, fie că vin direct pregătiți de party, fanii acestor scene vor găsi la apres-ski-uri petrecerile perfecte la înălțime.

Massif va avea și o scenă dedicată afterparty-urilor, denumită K2 Alpin. Aceasta va fi în Poiana Brașov, la fostul local Favorit, care va fi reamenajat. Organizatorii pregătesc un design special și un line-up surpriză.

Bilete Massif 2023

Abonamentele sunt disponibile online, la prețuri începând cu 442 lei. Pentru mai multe detalii despre bilete, accesează agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Dimitri Vegas, Nicky Romero, Kadebostany cântă la Massif 2023

Între 3 și 5 martie, Poiana Brașov găzduiește Massif, un eveniment cu muzică și sporturi de iarnă. Votat mereu în top 3 DJ în lume, Dimitri Vegas este headlinerul ediției din acest an. Ce artiști mai urcă pe scenă, dar și alte informații, în articol.

Publicat

pe

Artiști Massif 2023
Artiști Massif 2023 │ FOTO: Massif

Unul dintre cei mai doriți DJ din lineup-ul de festival, Dimitri Vegas vine pe scena principală a primei ediții a festivalului Massif. În deschiderea show-ului va mixa soția lui, MATTN, aflată și ea în TOP 100 DJ Mag. Programul evenimentul este completat de show-uri susținute de Quintino, Nicky Romero, Kadebostany, B.U.G. Mafia, Inna, Delia, Grasu XXL, Dirty Nano, Pascal Junior, Killa Fonic și mulți alții.

Dimitri Vegas, unul dintre headlinerii ediției de anul acesta, la festivalul Massif, este jumătatea celui mai cunoscut duo de DJ, Dimitri Vegas & Like Mike. În 2022, cei doi artiști au urcat două poziții în clasamentul dedicat DJ-ilor profesioniști, Top 100 DJ Mag, clasament în care ocupă locul 3. Dimitri Vegas a ajuns, alături de fratele său, la toate marile evenimente ale lumii, reușind să ocupe statutul de superstar în lumea muzicii electronice, fiind invitat ca artist oficial și la finala UEFA Champions League Final în Madrid.

În ultimii doi ani, Dimitri Vegas și-a consolidat cariera în cinematografie. După câteva roluri în blockbuster-uri precum Rambo: Last Blood, Men In Black: International, Yummy, H4Z4RD, Dimitri Vegas a fost ales și în distribuția noului film din seria Jurassic World: Dominion. Filmul a avut premiera în luna iunie 2022 și a avut încasări de peste 1 miliard de dolari la nivel mondial.

Nicky Romero este unul dintre DJ-ii care vor ajunge în luna martie în Poiana Brașov, la Massif. În ultimii ani, Nicky Romero a lansat piese la care a colaborat cu cei mai cunoscuți producători ai lumii, de la Avicii la David Guetta, Calvin Harris, Hardwell, Tiësto, Fedde le Grand sau Armand van Helden. Considerat un dance music megastar, Nicky Romero continuă să fie o prezență constantă pe scena celor mai mari festivaluri din lume. Olandezul este proprietarul unui label, Protocol Recordings, care în acest an celebrează 10 ani de existență, iar show-ul radio cu același nume este difuzat în 71 de țări.

Kadebostany este un producător și compozitor care a reușit să capteze rapid atenția prin stilul său unic. Printre numeroasele single-uri care au câștigat admirația publicului se numără "Castle in the Snow", "Mind if I Stay", "Early Morning Dreams" și "Save Me".

Piesele lui Kadebostany au acumulat peste 1 miliard de accesări pe YouTube, iar artistul a susținut peste 500 de spectacole live în peste 25 de țări, în ultimii ani.

Unii dintre cei mai ascultați artiști români ajung la Massif 2023

Massif anunță și un live act legendar din România, trupa B.U.G. Mafia, care va susține un concert live pe mainstage-ul festivalului. Pe scenă vor mai urca Inna, Delia, Grasu XXL și Killa Fonic, Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, Rava, Oscar, HVNDS, Pascal Junior, Hollygood Gang, David Ciente, Shaun Warner, Bad & Boujee, Dirty Nano, DJ Sauce, Alex Super Beats, Pici, Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor.

Massif 2023 - 7 scene amplasate în mai multe locuri din Poiana Brașov

Prima ediție Massif va avea 7 scene. În zona principală a festivalului, Massif Winter Village, vor fi amplasate 3 scene pe Pârtia Bradu, iar alte 4 scene sunt realizate în parteneriat cu apres ski-urile renumite din stațiune.

Organizatorii vor aduce în premieră o producție specială pentru stațiunea montană, care va completa performance-urile live și show-urile surpriză ale DJ-ilor de pe cele 3 scene: Mainstage-ul outdoor, scena indoor denumită Greatest of All Time’ (G.O.A.T.) și Retro Fantesia, scena îndrăgită de la UNTOLD.

Bilete Massif 2023

Abonamentele sunt disponibile online, la prețuri începând cu 442 lei. Pentru mai multe detalii despre bilete, accesează agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Lifestyle

Tot ce am înţeles din podcastul lui Gojira cu Ian, Nane, Amuly, Azteca

Pe 27 decembrie 2022, DJ Gojira a ţinut un podcast special la Happy Fish, aducându-i pe cei mai relevanţi artişti trap din România la o discuţie. Dorinţa DJ-ului era de a încheia un beef care ţine de ceva vreme şi a lămuri ce au împărţit trapperii. Ce a ieşit aflaţi mai jos.

Publicat

pe

Podcast Gojira Happy Fish Ian Azteca Rava Amuly Nane
Podcast Gojira Happy Fish Ian Azteca Rava Amuly Nane │ FOTO: Happy Fish

Cel mai cunoscut beef (dispută între rapperi) de la masă îl aveau Ian cu Azteca, care erau colegi la Ocult Records, casa de discuri pe care au cofondat-o şi o deţineau. Am aflat şi alte lucruri interesante din acest podcast, piperat cu înjurături, insulte, ameninţări şi anume că Nane a avut o problemă gravă de sănătate în 2021. Artistul s-a operat pe creier, pentru a înlătura o tumoare. Ian l-a ironizat, ameninţându-l că "îi deschide operaţia".

S-a discutat la podcastul lui Gojira la Happy Fish şi despre incidente ca "Amuly dă-te jos" plus diferite întâlniri mai mult sau mai puţin "băieţeşti". Am făcut un rezumat mai jos despre ce a avut de spus fiecare:

  • Rava: a vorbit cel mai puţin, nu ştia de ce a fost invitat, aparent de la un Story pe Instagram. Ian îl vrea semnat la el, pe 20% comision.
  • Amuly: Al doilea cel mai agresiv dintre cei de la masă, Amuly a venit cu dovezile la el, cu screenshot-uri şi detalii. A explicat conflictele (aproape) fizice cu Ian, dar a vorbit şi despre avertizările date de mama sa cu privire la Ian, plus fosta prietenie şi colaborare care îl lega de "Jean".
  • Azteca: Azteca a fost cel mai rezervat şi cuminte, vorbind doar în prima parte a podcastului. S-a axat pe aspectul casei de discuri Ocult Records, ocazie cu care am aflat că Ian a înregistrat numele, iar Azteka a schimbat parola domeniului web.
  • Nane: Cel mai agresiv de la masă, Nane l-a enervat foarte rău inclusiv pe DJ Gojira, gazda întâlnirii. I-a întrerupt pe toţi care vorbeau, l-a ameninţat pe Ian cu bătaia şi l-a invitat la o gală RXF, acceptată cu jumătate de gură. A discutat deschis despre colaborările care duc trapperii în mainstream, Delia fiind exemplul numărul 1, alături de Theo Rose. Nu s-a ferit să devină personal şi a tot menţionat că Ian ar fi molestat diferite persoane şi că are video-uri cu artistul în ipostaze tandre cu băieţi.
  • Ian: A venit cu bodyguarzi BGS, a sărit la bătaie la un moment dat, a avut o atitudine superioară şi nu prea şi-a susţinut punctele de vedere cu argumente sau dovezi. A avut doar contractul cu Global Records de arătat şi a plecat de la masă atunci când s-a discutat despre NFT-uri şi returnarea banilor pe ele.

Podcastul video:

771.000 de views a generat podcastul şi asta doar în 24 ore de la postarea sa, performanță care îl va trimite direct în Trending. Ce e clar e că nu mai există cale de împăcare pentru aceștia şi că i-am putea vedea pe Ian şi Nane boxând la o gală RXF. Rava a părut cel mai împăciuitor, dar nici Azteca nu a închis toate uşile pentru o eventuală împăcare.

Citește în continuare

Trending