Urmărește-ne în Social Media

rock

Summer Well 2022 Review: Festivalul familiştilor şi descoperirilor trăznite

Între 12 şi 14 august ne-am aflat că în fiecare an din ultimii 12 (minus 2020) la Domeniul Ştirbey, în Buftea pentru a participa la Summer Well. Pe parcursul a 3 zile am ascultat trupe indie şi artişti trap, am aniversat 30 de ani Şuie Paparude, ne-am jucat cu VR-ul şi am văzut recorduri de public fiind bătute. S-a mâncat de la food truck, s-a dansat cu oamenii de la Goblin şi Revenge, am avut piele de găină la Nothing But Thieves şi ploaie în gin de 35 de lei. Impresii găsiţi în articol.

Publicat

pe

Organizare:

Accesul la Summer Well 2022 s-a făcut pe Strada Oltului, cu coada uriaşă mai degrabă sâmbătă. Vineri şi duminică lucrurile au fost mai light. Sâmbătă s-a doborât totuşi recordul all time de public la Summer Well. La intrare primeai o brăţară de acces, cu un tag cu care făceai plăti contactless. Îl puteai încărca din aplicaţia Summer Well, care nu a funcţionat vineri sau la punctele de top up, presărate peste tot. Cea mai mare lipsă a organizatorilor a fost numărul de paznici de sex feminin care făceau percheziţia la intrare: Summer Well e clar festival orientat spre sexul frumos şi totuşi erau 20 de paznici bărbaţi şi 2 femei. Astfel se aştepta foarte mult la intrare sau se făceau verificări superficiale. Parcă era şi cam slab iluminată zona din dreapta moşiei, pe unde mergeai pentru a evita podul. Iar pe celebrul pod aveau voie doar 8 persoane.

Au fost şi pene de curent vineri seara la standurile cu mâncare. Am remarcat şi că au fost cam puţine toalete şi unele în zone foarte slab iluminate. Nici urmă de apă pentru spălat pe mâini şi dispenserele de gel dezinfectant erau mereu goale sau rupte. 

Au fost foarte multe activităţi şi facilităţi pentru cei mici şi pentru familii. Copiii cu vârsta mică primeau căşti pe care auzeau versiunea cântec de leagăn a ceea ce se auzea la main stage. Organizatorii, paznicii, oameni de la food trucks, toţi erau foarte politicoşi şi îi ajutau pe cei mici. 

Medlife a creat un stand cu perfuzii pentru telefoane, unde îţi puteai alimenta terminalele. Şi Orange avea ceva similar. 

Cam scump transportul cu autobuzul: 20 lei călătoria dintre Buftea şi Bucureşti, puteai ieşi mai rentabil cu 3-4 prieteni împărţind un Uber. 

Mâncare, băutura, distracţie:

Varietatea mâncării a fost uriaşă, cred că am sărit de 20 de food truck-uri. Puteai mânca mâncare indiană, burgeri, shaorma de berbecuţ, pizza, sandvişuri, pleskavita, pasteis de nata, burrito. Am văzut chiar şi mâncare nepaleză, filipineza şi chiar îngheţată thailandeză de pe plita îngheţată. 

Ca distracţie aveam fotbal cu roboţi, VR, AR la cortul Orange, tatuaje tot acolo, dar şi o cuvă cu vopseluri psihedelice. Puteai urca şi în faimosul turn pentru o poză dacă reciclai destule pahare, iar la standul Nivea aveai un fel de triatlon cu bicicletă, jaloane, căţărări. Era şi un perete de căţărări separat, dar şi o zonă HBO Max/Orange, cu un ecran şi sezlong-uri unde puteai vedea filme. Converse avea un stand de personalizare a converşilor, Pringles dădea premii, Yoxo avea cabina de săruturi, iar Bacardi pahare luminoase. 

Inhaler în concert la Summer Well 2022 pe 13 august 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Muzica:

Pentru că e foarte greu să fii în mai multe locuri în acelaşi timp, iată ce artişti am văzut pe viu şi ce impresii am. 

Future Islands

Solistul e un soi de Phil Collins pe amfetamina, că look cel puţin, foarte vivace şi greu de urmărit de camerele de filmat. Vocea nu prea convinge, e o abordare ciudată a muzicii şi nici sonorizarea nu a fost cea mai bună. 

Şuie Paparude

Şuie Paparude a aniversat 30 de ani de carieră la Summer Well, reunind pe scenă toate marile nume cu care a colaborat de la Miky şi Dobrica la DJ Vasile, Junkyard şi Bean. 

Rareş

Câştigătorul talent show-ului One True Singer de pe HBO Max a strâns poate cei mai mulţi fani la scena Hidden Stage YOXO. În continuare aduce prea mult cu The Motans, deşi face eforturi disperate de a îşi crea o identitate. Are talent şi voce cu carul. 

Arctic Monkeys la Summer Well 2022 pe 13 august 2022 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Arctic Monkeys

Arctic Monkeys a venit la Summer Well 2022 din postura de headliner principal şi atracţie a publicului, cel mai mare nume. Au cântat 21 de piese, dintre care 3 la bis, în ceea ce a fost poate cel mai lung la care am participat de ceva vreme. Au început cu "Do I Wanna Know", ne-au trecut prin "Crying Lightning" şi "Arabella" sau "Do Me a Favor", lăsând hiturile pentru bis: "No. 1 Party Anthem", "I Bet You Look Good on the Dancefloor" şi evident "R U Mine?". 

Grupul din Sheffield împlineşte 20 de ani în 2022 şi a lansat ultimul album în 2018, "Tranquility Base Hotel & Casino, inspirat de aselenizarea din 1969 şi de aventurile solistului în Los Angeles. Trupa a evoluat pe acel material dincolo de rock-ul clasic, incorporând elemente de progresiv, funk chiar, glam, ba chiar şi jazz. La Summer Well s-a făcut uz de chitară din plin, iar Alex Turner refuză să îmbătrânească şi are un aer de Elvis britanic şi rafinat. 

Blu DeTiger

Ca imagine aducea cu o Shakira din lumea vestică, iar că atitudinea avea ceva Alina Eremia. A cântat un cover după Gorillaz, dar nu cel mai strălucit. Mânuia cu aplomb un vas, dar nu ajută foarte mult ce se auzea pe scenă. 

Amuly

La Amuly a fost mai puţină lume decât mă aşteptam şi cu siguranţă mai puţină decât la Suie Paparude. Ce m-a fascinat la trapper e că reuşea să păstreze vocea şi să nu gâfâie sau să îşi piardă suflul deşi ţopăia foarte mult pe scenă. Altminteri piese foarte scurt, bas din plin, mult swag şi negative interesante. 

Digitalism

Dacă mă punea cineva să zic orbeşte ce face Digitalism doar după nume aş fi zis "păi cum, DNB". De fapt au adus un stroboscop şi au băgat disco cât cuprinde. Mai mult pentru oamenii de la lounge-ul Ginoteca, că se cam rărise publicul ce e drept. 

D.E.N.I.S

O trupă românească interesantă, care a luat din manualul de "cum să faci indie" cămăşuţele şi pantalonii roşii. Am simţit potenţial, am simţit rock & roll, ceva de Kaiser Chiefs şi destulă măiestrie la chitară. 

Nothing But Thieves

Motivul pentru care am venit la Summer Well 2022 a fost trupa Nothing But Thieves. I-am văzut la Summer Well 2017 şi nu i-am uitat, având o reprezentaţie plină de energie, într-o după amiază călduroasă şi cu avioane zburând deasupra lor la fiecare 2 piese. Acum au venit parcă mai cuminţi intial, moleşiţi de ploaie, dar spre final s-au dezlănţuit. Ei sunt "a treia venire a lui Placebo", după Placebo şi IAMX, ei sunt continuatorii rock-ului alternativ cu angoasa. 

Am auzit "Amsterdam" şi "Sorry" şi asta e tot ce contează. Prima făcut tot publicul să danseze şi să ţopăie, în ciuda ploii, iar a doua a fost pe jumătate cântată de public, low key şi mai mult acustica, un moment de piele de găină. Conor Mason e o comoară de solist şi trebuie păstrat cu orice preţ în orice top alternative rock. Pe alocuri chitara şi vocea aduceau cu Muse. 

Jungle

Jungle are piese "antemice" le-aş zice, fredonabile, muzică bună pentru reclame şi bună pentru a promova un festival. Au un aer cool, o voce molatecă şi aş numi ce cânta ei muzica de relaxare. 

Tkay Maidza

Cel mai ciudat act feminin de la Summer Well anul ăsta, nu mi-am dat seama dacă Tkay se preface sau chiar era... sub influenţa. A urlat în microfon până ne-a spart timpanele, s-a declarat insecure, ne-a rugat să îi spunem că o iubim, dar a venit cu negativ excelent şi poate cel mai bun joc de lumini de la scena Wiings. Vocea... cam slăbuţă, dar imaginea era de vampa din categoria Cardi B, Megan Thee Stallion şi altele de genul. 

Killa Fonic

Exact ca la Amuly şi la Killa Fonic a fost mai puţină lume decât mă aşteptam. Ce e drept şi începuse ploaia, dar reprezentaţia a fost ce trebuie. Bas din plin, negative excelente, Killa cu un aer de rock star şi cu freza de Skrillex când era tânăr, doar că tot show-ul a durat 35-40 de minute. S-a apropiat mult mai mult de hip-hop real decât alţi trapperi şi a avut muşcătura necesară în glas şi versuri.

LVX Machina

Peste ani şi ani din acest Summer Well îi voi reţine pe LVX Machina. Nu ştiam nimic de ei până ce mi-a zis un prieten să vin neapărat la Hidden Stage că e "băiatul cu căpriţa de la Radio Guerilla". Am dat peste un băiat îmbrăcat în wrestler, un Ray Misterio, luchador libre sau cum vreţi să îi spuneţi, care cânta ori ironic intenţionat în afara oricărei note coerente, ori îl imita pe Nick de la N&D. A adus două dansatoare, una a dansat fabulos la bară cu acrobaţii complexe, pe fundal s-a auzit şi un crâmpei de EDM, electro sau dubstep, iar versurile erau despre iubire şi ironii la adresa celor ce fac trap. Era Times New Roman pe muzică. 

Concluzii

Summer Well 2022 a fost un festival pentru familii, pentru cunoscători. Cine a mai fost la alte Summer Well-uri a venit şi anul ăsta, doar că am fost şocat cât de mult public tânăr şi curios a venit. Aş zice că au venit pentru trap şi pot spune că media de vârsta a fost la celelalte capete faţă de SAGA: simultan mai mare şi mai mică. Mă refer la mulţi oameni sub 25 ani şi mulţi peste 40 de ani. Nothing But Thieves au fost impecabili, Arctic Monkeys au depăşit aşteptările, iar LVX Machina au fost memorabili. 

Food truck-urile au abundat, dar atenţie la inflaţie: pizza şi shaorma la 43 lei nu e foarte OK, dar asta e economia de piaţă de la festival. Foarte multe beneficii pentru cei mici şi familii, nu prea multe cozi la mâncare şi cele care erau se mişcau rapid, iar sonorizarea a fost OK la scena principală. La cea Red Bull a fluctuat. Am mai zis-o şi o mai repet: "Summer Well nu e neapărat festival de muzică, cât o plimbare prin pădure la răcoare, cu prietenii, mâncând ceva bun şi întâmplător ascultând indie şi trap".

Comentează

Concerte & turnee

Keane, Nothing But Thieves, Two Doors Cinema Club cântă la Summer Well 2024

Summer Well Festival 2024 a anunțat primul val de artiști, printre headlineri aflându-se Keane, Nothing But Thieves, Two Doors Cinema Club. Te invităm să afli ce alți cântăreți vor urca pe scenă.

Publicat

pe

Nothing But Thieves in concert la Electric Castle 2023 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Summer Well Festival ajunge anul acesta la cea de-a 13-a ediție, programată pentru 9-11 august la Domeniul Știrbey din Buftea. Organizatorii promit o nouă experiență de neratat, marcată de activități interesante, mâncăruri și băuturi delicioase și, nu în ultimul rând, concerte electrizante. Pentru cea din urmă categorie, aceștia au dezvăluit primii artiști, astfel:

Line-up Summer Well 2024:

 • Keane
 • Nothing But Thieves
 • Two Door Cinema Club
 • Tommy Cash
 • Son Mieux
 • Teezo Touchdown
 • Grandson
 • Lucky Love
 • Joker Out
 • Joesef
 • Ari Abdul
 • Stone
 • Dwells
 • rareș
 • Lvx Machina
 • +SHE+
 • SPP Summer Extravaganza

Keane este o trupă britanică recunoscută la nivel internațional pentru metodele alternative de a crea muzică. Membrii formației adaugă un twist oricărei melodii prin folosirea sintetizatorului sau a pianului în locul chitarei - diferențiindu-se în mod clar de celelalte trupe rock. Summer Well va fi prima ocazie cu care Keane va ajunge în România, moment ce coincide cu sărbătorirea a 20 de ani de la lansarea aclamatului lor album de debut - "Hopes and fears".

Prieteni apropiați ai festivalului, Nothing But Thieves și-au propus să revină pentru încă o ediție Summer Well. De la ultima lor apariție de pe Main Stage și până acum, au mai creat o serie de materiale cu care sunt gata să surprindă publicul.

Pe scenă vor mai urca inimitabilul Tommy Cash - cunoscut pentru stilul său vizual alternativ - și pe Lucky Love - artistul care a cucerit rețelele de socializare cu piesa "Masculinity", reflectând spiritul poetic al unei întregi generații.

Prețuri bilete Summer Well 2024:

 • Abonamentele pot fi achiziționate pentru o perioadă limitată la prețul de 375 lei + taxe.
Citește în continuare

Concerte & turnee

Claptone și Killa Fonic urcă pe scena festivalului Massif 2024

Claptone, unul dintre cei mai apreciați DJi din zona muzicii house și tech house, vine pentru prima dată la festivalul Massif. Evenimentul are loc în perioada 14-17 martie la Poiana Brașov.

Publicat

pe

Claptone la Massif 2024
Claptone la Massif 2024 │ FOTO: Massif

Germanul Claptone este unul dintre headlinerii celei de-a doua ediții a festivalului Massif. DJ-ul și producătorul a captivat inimile ascultătorilor prin piesele sale house și tech house, iar aparițiile lui live sunt îmbrăcate în mister, fiind mereu protejat de celebra mască aurie.

Killa Fonic se alătură lineup-ului Massif 2024

Creativitatea artistică și stilul lui inconfundabil îl fac pe Killa Fonic un trapper unic în România. Killa și-a început cariera muzicală în proiectul Șatra B.E.N.Z., iar în 2019 a început cariera solo. A colaborat cu nume sonore din industria muzicală românească, iar piesele sale s-au bucurat de un succes răsunător pe plan local, dar și internațional.

La cea de-a doua ediție a festivalului Massif, fanii se vor bucura alături de Chase & Status, Mahmut Orhan, Netsky, Shimza, GORDO, Valeron, Wilkinson, Dub FX feat. Woodnote și Grigoré. Artiști apreciați la nivel național completează lineup-ul, precum Puya, CTC, Deliric x Silent Strike, Dirty Nano, Grasu XXL, HVNDS, Șuie Paparude și The Hollygood Gang.

Abonamente disponibile pentru Massif 2024

 • Cei care doresc să trăiască cea mai intensă experiență de la munte și să descopere ce înseamnă lumea sălbatică a celui mai nou festival montan din Europa pot achiziționa de azi pachetele cu abonamente VIP, disponibile online. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Muzică nouă

Nothing But Thieves lansează piesa "Oh No He Said What", anunţă o variantă Deluxe de LP

Nothing But Thieves îşi păstrează stilul disco care a influenţat cel mai nou album şi pe primul single din 2024. Se numeşte "Oh No He Said What" şi aminteşte cumva de... The Weeknd. Se ascultă în articol.

Publicat

pe

Nothing But Thieves in concert la Electric Castle 2023 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

"Oh No He Said What" e orice numai nedansabilă nu. Are un bas care te cuprinde de umeri şi şolduri şi te face să dansezi. Şi sintetizatoare suficiente pentru un throwback spre anii '80. Iar vocea lui Conor Mason rămâne la fel de plăcută şi atinge înălţimi savuroase. Acest single nu a venit singur, ci împreună cu o versiune Deluxe a albumului "Dead Club City", lansat în 2023.

Al patrulea album al britanicilor a fost şi primul care a urcat pe locul întâi în topuri. A fost urmat de un turneu sold out în Marea Britanie, care a inclus două nopţi de gală pe Wembley. Ediţia Deluxe va sosi pe 15 martie 2024 prin casele de discuri RCA şi Sony. Ce va fi nou pe acel LP? Păi primim 3 piese noi, inclusiv single-ul proaspăt lansat.

Celelalte două sunt "Time Fate Karma God" şi "Pure You", care sună a ceva ce ar fi scos Placebo la început de mileniu. De fapt am asociat de multe ori Nothing But Thieves cu un neo-Placebo, dacă e să fiu sincer. Mai primim şi versiuni "stripped back" pentru două piese de pe album, hitul "Overcome" şi "Tomorrow is Closed".

Ce urmează pentru Nothing But Thieves? Trupa care ne-a încântat la Summer Well 2017 şi 2022 (pe ploaie) are o serie de concerte în Europa, din Paris la Hamburg şi din Copenhaga până în Barcelona. Se va opri în Madrid înainte să plece spre America de Sud în martie. Ajunge şi în Atena în aprilie, apo revine în iulie. Trupa este activă din 2012, provine din Essex şi îi are în componenţă pe Conor Mason, solist şi chitarist, Joe Langridge-Brown, chitarist, Dominic Craik, chitarist şi clăpar, Philip Blake la bas şi James Price la tobe.

Au fost comparaţi cu Jeff Buckley, Foals, Royal Blood şi Muse. În 2023 i-am văzut la un super show la Electric Castle.

Citește în continuare

Trending