Urmărește-ne în Social Media

rock

Oigăn: "Apreciez când lumea încearcă să evite locurile cumplit de comune… dacă e să fiu fițos, aș zice că mă încântă găselnițele armonice" - INTERVIU

Oigăn ne invită într-o călătorie muzicală prin "Antimaterie", noul său album de studio. Materialul discografic beneficiază de un concert de lansare programat pentru 13 noiembrie în Expirat, iar cu această ocazie, muzicianul ne-a oferit mai multe detalii despre proiect și nu numai.

Publicat

pe

Oigăn
Oigăn │ FOTO: Adi Molnar

Oigăn a mai scris un capitol în povestea sa muzicală, deja cunoscută, citită și recitită de fanii genului. Eugen Nuțescu, pe numele său din buletin, s-a născut și a crescut în capitala claxoanelor, cu o absență de 2-3 ani în țara în care Elvis a făcut armata și de 15 ani în orașul cu plăcuță trilingvă. Acolo a co-nășit Kumm, alături de care a bătut Europa (cu blândețe) și podgoria neaoșă de festivaluri proaspăt înmugurite din anii 2000 până încoace. Drum cu o, apoi două-trei benzi, ilustrat de șase albume de studio.

A urmat o carieră solo care a condus la lansarea albumului "Sex with Onions". În 2013, muzicianul a pus bazele unui nou proiect muzical, Moon Museum, apoi s-a alăturat trupei Robin and the Backstabbers.

A omagiat muzica timpurie a lui Bob Dylan cu o chitară și un loop-station în cadrul unui proiect live numit "Oigăn plays Dylan", apoi "Oigăn plays Dylan again" (alături de Ami Crișan, vocea feminină din Moon Musem). În timpul izolării pe care a petrecut-o la Brașov, Oigăn a înregistrat 16 episoade din "Quarantunes", colaborări virtuale cu prieteni muzicieni din țară, dar și din afară.

Acum, Oigăn aduce la urechile ascultătorilor un album proaspăt, cel de-al doilea din cariera solo. "Antimaterie" înglobează un tracklist în care toate cântecele au numele unor materii de școală și fiecare e cântat de altcineva, de la Lucia la Adrian Despot, de la Ana Ularu la Jurjak.

"NUmele meu de buletin începe cu NU, iar toată viața am fost un gică contra. N-aveam cum să scot un album numit Materie. Lucrul serios la material a început aproape concomitent cu primul an de școală al fiicei mele. Eu am avut o învățătoare îngrozitor de severă, care n-a zâmbit nici măcar o singură dată pe parcursul a patru ani. Când am intrat într-a cincea și au apărut o grămadă de fețe noi, a fost ca democrația după decenii de despotism. În amintirea acestei eliberări, odată ce am stabilit că toate cântecele albumului vor avea numele de materii de școală, mi-a venit natural legătura voce = profesor, deci hai să încerc fiecare materie cântată de altcineva",  a declarat Oigăn.

Materialul urmează să fie ascultat live în cadrul unui concert ce va avea loc pe 13 noiembrie, în Expirat. Acolo, Oigăn va fi acompaniat de gașca sa, Nord-Vestul, formată din muzicieni din Cluj: Ami Crișan (Moon Museum) la clape & voce; cu Csergö Domi (ex Urma & Kumm) la tobe, Dávid Dáne (unul dintre producătorii albumului) la chitară și Sorin Moraru (Luna Amară) la bas.

INTERVIU OIGĂN:

InfoMusic: "Antimaterie" este un album foarte interesant, ușor atipic, în contextul în care ai alături un invitat pentru fiecare piesă. Vorbește-mi puțin despre procedeul de creație, a fost diferit față de un album “clasic”, în care colaborările muzicale sunt foarte puține sau chiar deloc?

Oigăn: Hello. A fost destul de clasic. Adică a existat un schelet de cântec făcut de mine, apoi Dávid Dàné și Dan Georgescu (cei doi producători ai albumului) au adăugat mușchi, nervi și încheieturi. La o coastă ne-a ajutat și Alexei Țurcan. De-abia atunci, în această formă prezentabilă, am trimis cântecul invitaților ca să-și dea, întâi cu părerea, apoi cu vocea.

InfoMusic: Tracklistul materialului înglobează nume ca Adrian Despot, Lucia, Jurjak sau Nick Făgădar. Cum s-a realizat selecția pentru ca tocmai acești artiști să apară pe "Antimaterie"?

Oigăn: Ca atunci când te duci la film. Alegi regizorii și actorii preferați. :)

InfoMusic: Cu toții am avut un învățător sau un profesor pe care ni-l vom aminti mereu, fie că este vorba despre o imagine pozitivă, fie că a făcut în așa fel încât să ne lase un gust amar. Dacă ai putea să te reîntâlnești cu un profesor, ce melodie i-ai sugera să asculte și care ar fi mesajul pe care ți-ai dori să îl rețină?

Oigăn: Nu cred foarte tare în muzica cu mesaj. Avem destule pe sms/whatsapp/messenger/mail etc. Dar uite, cântecul "Ora de muzică", de exemplu, eu îl văd ca pe-un reminder de a asculta (și) muzică fără text, pentru că vorbele au cotropit mai toate artele.

Eu am avut o învățătoare în ciclul primar care semăna cu un lord Sith ca nivel de drăgălășenie așa că am renăscut într-a cincea când au apărut multe fețe noi la toate materiile. Freud sigur ar zice că de aici vine ideea cu invitații. :)

InfoMusic: "Antimaterie" creează un tablou în care muzica se îmbină cu școala. Amintirile unui mediu academic devin mai ușor de navigat pe un fundal muzical. Ce rol a jucat muzica în viața ta de elev sau student?

Oigăn: Ca elev (mă refer la liceu, nu la anii de mașinuțe & fotbal când băieții sunt oricum insuportabili 😇) ascultam muzică non stop, chiuleam ca să cântăm Beatles într-un salcâm, iar seara făceam afaceri cu mine însumi, de genul: termini tema la mate ca să-ți câștigi dreptul de a zdrăngăni trei cântece.

InfoMusic: Continuând incursiunea în trecut, ce sfat primit de la alți muzicieni ai urmat? Și, la rândul tău, ce sfat ai pentru cei care doresc să urmeze o carieră muzicală?

Oigăn: De obicei încerc să nu intru prea mult în detalii tehnice, riscăm să plictisim lumea. Facem o excepție pentru "music" din "infomusic" 😎.
Când învățam eu să cânt, solo-ul de chitară era cireașa de pe tort, sau "The Shit", cu majusculă. Aveam un soi de mentor, un pictor, prieten cu ai mei, care atunci când venea în vizită era bătaie pe el. Tata voia să-l confiște în bucătărie să vorbească politică și să bea vin, iar eu să vină la mine-n cameră la pian și chitară. Mă bătea mereu la cap să nu las mâna să cânte automat; fără cap și fără feeling. Mi-a intrat pe-o ureche și nu mi-a ieșit pe cealaltă.

Nu sunt fan de dat sfaturi. Sunt foarte bune când vrei să schimbi siguranța sau să faci supă franțuzească de ceapă. În rock’n roll nu cred că strică un pic de: "mă f¥! în sfaturile tale, boșorogule!" Mă rog, cel puțin Ramones așa ar fi zis.

InfoMusic: Care au fost cele mai mari provocări muzicale pe care le-ai întâmpinat până acum?

Oigăn: Să învăț să cânt singur pe scenă, poate? Când ai tobe nu te lupți cu expresorul de cafea. Iar când ai distors ți se rupe că Diana trebuie să-i urle în ureche Mădălinei că Dragoș s-a cuplat cu Raluca.

InfoMusic: Ce îți atrage atenția când asculți o melodie pentru prima dată?

Oigăn: N-am o schemă. Apreciez când lumea încearcă să evite locurile cumplit de comune… dacă e să fiu fițos aș zice că mă încântă găselnițele armonice.
Când aud cântecul din spatele producției e de bine. Sau, ca să fac o analogie cu cinematografia, mă enervez cumplit când aud: "da, știu, filmul a fost prost, dar imaginile demențiale…" adică de ce ar mai trebui să mă entuziasmez când la o producție de jde milioane de dolari primesc câteva imagini mișto peste o ciorbă reîncălzită.

InfoMusic: Albumul "Antimaterie" se bucură de un concert de lansare ce are loc pe 13 noiembrie în Expirat. Cum ai descrie relația cu ascultătorii tăi?

Oigăn: Sunt "atât" de celebru încât îi cunosc aproape pe toți 😎. Și-mi place de ei.

InfoMusic: Cum te-ai descrie pe tine înainte să urci pe scenă?

Oigăn: Sunt aproape nesimțit de lejer cânt urc pe scenă ca basist sau chitarist. Mai emoționat ca frontman, ori pentru că o fac mai rar, ori pentru că sunt cu jumate din laba piciorului stâng afară din legendara zonă de comfort.

InfoMusic: Ce urmează pentru Oigăn, muzical vorbind?

Oigăn: "difficult to see, the future is", vorba unui înțelept verde de-un metru ș-umpic. Muzical vorbind prefer drumurile forestiere. Autostrăzile sunt foarte practice când ai concert la Oradea, dar pentru muzica mișto e fain să nu fie atâtea tiruri. :)

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte duminică, 13 noiembrie 2022

Oigăn & Nord-Vestul

Loc
Expirat Club
Comentează

Industria muzicala

Oigăn lansează SongPanda, un concept de muzică livrată la domiciliu

Așa cum comandăm mâncare cu livrare la domiciliu, Oigăn va aduce personal un pachet muzical inedit, acustic, direct la ușa casei. Artistul a gândit un concept atipic, intitulat SongPanda. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Oigăn
Oigăn │ FOTO: Adi Molnar

Felul în care ascultăm muzică se schimbă constant, astfel că nu e de mirare că artiștii vin cu idei de noi moduri de audiție, care mai de care mai trăsnite. Oigăn are un concept nou, cu muzică livrată la domiciliu.

Oigăn și agenția BandBook lansează inițiativa SongPanda, prin care doritorii pot cumpăra pachete muzicale online, care vor fi, mai apoi, cântate în casele clienților pe 23 și pe 24 octombrie. Ca un adevărat erou urban, Oigăn va veni pe bicicletă cu chitara în spate, gata să învie atmosfera oricărui cămin.

"Frustrat că sunt printre puținii bicicliști din capitală care nu cară o cutie dreptunghiulară în spate, mă voi alătura lor. Doar cutia din spatele meu are o formă deosebită și se numește cutie de rezonanță. Nu ține pizza caldă nici berea rece, dar are alte superputeri. Îmi iau chitara acustică în spate, mă sui pe calul urban și livrez cântece la domiciliu. Avem oferta de trei sau cinci cântece, 100% acustice. La alegerea mea, deocamdată, meniurile încă n-au venit de la print. Nu mănânc dulciuri și crănțănele, dar beau cafea, mulțumesc. Cu lapte, fără zahăr", a declarat Oigăn despre programul SongPanda.

Mecanica inițiativei este simplă: Doritorii pot achiziționa pachetul muzical dorit până pe 20 octombrie, ora 17:59, iar apoi ei vor fi contactați de echipa BandBook pe 21 și 22 octombrie pentru a stabili data, ora și coordonatele livrării. Oigăn va veni la ei pe 23 și 24 octombrie, pentru a finaliza comanda.

Pachetele sunt disponibile online la următoarele categorii de prețuri:

  • Pachet 3 cântece - 100 lei (+taxe)
  • Pachet 5 cântece - 150 lei (+taxe)

Oigăn cântă în Kumm, Robin & the Backstabbers și Moon Museum. El a lansat de curând "Antimaterie", un album solo doldora de colaborări, chitare acustice și beat-uri electro.

RECOMANDARE: Oigăn: "Apreciez când lumea încearcă să evite locurile cumplit de comune… dacă e să fiu fițos, aș zice că mă încântă găselnițele armonice" - INTERVIU

Citește în continuare

Trending