Urmărește-ne în Social Media

world music

De vorbă cu Gheorghe Caliu: "Succesul depinde doar de cât suflet și câtă muncă depui" - INTERVIU

Taraf de Caliu se numără printre invitații ediției din acest an a festivalului UNFINISHED. Cu această ocazie, violonistul Gheorghe Caliu, unul dintre cei mai talentați lăutari din Clejani, ne-a vorbit despre împlinirile, bucuriile, dar și provocările vieții de muzician.

Publicat

pe

Taraf de Caliu UNFINISHED 2022
Taraf de Caliu UNFINISHED 2022 │ FOTO: PR

De-a lungul timpului, muzica lăutărească a reușit să își creeze propriul univers. Are o anumită forță ce îi oferă identitate, originalitate și autenticitate. Mai mult, are puterea de a sparge orice barieră și de a se duce direct în suflet, în nucleul emoțiilor. Că vorbim despre melodii de petrecere sau cântece de jale, muzica lăutărească atinge mereu o coardă sensibilă. Unii o iubesc, alții o ascultă cu reticență, poate chiar natura aceasta paradoxală conferindu-i și mai mult interes. Cert este că universul său nu face decât să se extindă.

Muzica lăutărească a devenit aproape sinonimă cu Taraf de Caliu. Lăutarii din Clejani sunt probabil printre cei mai inspiraţi şi înflăcăraţi lăutari din România, stilul muzical exuberant al regiunii sudului lor natal stimulându-i cu siguranţă în această privinţă. Aceștia au concertat aproape în toate continentele lumii, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra. Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat), actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul "The Man Who Cried") sau Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă. Sub arcușul magic al violonistului Gheorghe Caliu, membrii tarafului duc mai departe această muzică tradițională din sudul României.

Interviu Gheorghe Caliu

InfoMusic: Dragostea pentru muzică a început din copilărie, fiind transmisă de la o generație la alta. Există vreo diferență între muzica lăutărească de atunci și cea de acum, în contextul în care tehnologia se dezvoltă neîntrerupt?

Gheorghe Caliu: Nu cred că există nicio diferență, doar că acum sunt multe genuri muzicale și lumea are dreptul să aleagă ce ascultă și ce nu.

InfoMusic: Indiferent de perioadă, de prezența sau lipsa tehnologiei, emoția este mereu vie în cântecele tarafului. Nu am putut să nu observ o trăire, o bucurie autentică de câte ori v-am văzut pe scenă. Nu cântați doar cu instrumentele, cântați și cu chipurile. Cum reușiți să ajungeți de fiecare dată la sufletele ascultătorilor nu doar cu muzică, ci și cu sentiment?

Gheorghe Caliu: Mie publicul îmi transmite starea aceasta de fericire și mă bucur la rândul meu că pot face și eu lumea fericită.

InfoMusic: Muzica lăutărească este un vechi și valoros capitol din istoria noastră. De la nunți, aniversări și botezuri, la înmormântări sau funeralii, ea și-a jucat perfect rolul. Vă e teamă că această muzică s-ar putea pierde în viitor?

Gheorghe Caliu: Sincer, nu îmi este teamă. Observ că în ultima vreme toată lumea artistică caută genul de muzică pe care eu am crescut și îl cânt de când sunt copil.

InfoMusic: Ați bătut lumea în lung și-n lat. Ați concertat în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra. Ați urcat pe scena Filarmonicii din Cehia. Ați primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu. Considerați că sunteți mai apreciați de străini decât de români?

Gheorghe Caliu: Suntem mult mai apreciați și iubiți în afara României, unde lumea apreciază mai mult munca noastră.

InfoMusic: Ce sfat primit de la alți muzicieni ați urmat? Și, la rândul dvs., ce sfat aveți pentru cei care doresc să urmeze o carieră muzicală?

Gheorghe Caliu: Multă muncă și modestie.

InfoMusic: În ce constă succesul unei melodii? Există o anumită "rețetă"?

Gheorghe Caliu: Succesul depinde doar de cât suflet și câtă muncă depui.

InfoMusic: Care au fost cele mai mari provocări muzicale pe care le-ați întâmpinat până acum?

Gheorghe Caliu: Pentru mine fiecare concert, fiecare nuntă sau eveniment este o provocare, pentru că de fiecare dată întâlnești oameni noi și trebuie să-i mulțumești.

InfoMusic: Care a fost cel mai emoționant moment trăit pe scenă?

Gheorghe Caliu: Când am cântat prima oară cu fiul meu pe aceeași scenă.

InfoMusic: Ascultătorii dvs. vă apreciază enorm talentul, melodiile și energia scenică. Cum ați descrie relația cu publicul?

Gheorghe Caliu: Una foarte apropiată.

InfoMusic: Pe bună dreptate, sunteți considerat o legendă a muzicii lăutărești. V-a fost vreodată dificil să purtați pe umeri această titulatură?

Gheorghe Caliu: Nu, este o onoare și mă simt mândru de ceea ce am realizat.

InfoMusic: Este Gheorghe Caliu mândru de haiducul care a devenit?

Gheorghe Caliu: Foarte mândru și sper ca și cei care rămân în urma mea și a noastră, a tuturor lăutarilor mai bătrâni, să fie la fel ca noi sau chiar mai buni.

InfoMusic: Care sunt planurile muzicale pentru Taraf de Caliu, la ce să se aștepte fanii?

Gheorghe Caliu: Încercăm să facem totul așa cum trebuie și din ce în ce mai bine, ca să putem face lumea fericită la fel ca până acum. O să scoatem un album nou cu invitați surpriză și sperăm că lumea și fanii noștri vor aprecia munca noastră.

Ce moment pregătiți pentru festivalul UNFINISHED?

Gheorghe Caliu: O să facem un super show la acest festival, exact așa cum am făcut în America, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Mexic etc. Abia așteptăm să fim alături de dumneavoastră și să ne dea Dumnezeu putere de muncă și să fim sănătoși cu toții. Vă pupăm de la Clejani! Taraful de Caliu vă iubește și vă mulțumește pentru tot!

Despre festivalul UNFINISHED

UNFINISHED este primul festival multidisciplinar din România ce va avea loc în perioada 29 septembrie - 2 octombrie și a fost creat de Fundația Eidos ca o experiență în continuă evoluție. Sub tema ediției OFF-CENTER, artiști, arhitecți, mari gânditori, antreprenori, filosofi, biologi, matematicieni și nu numai se vor întâlni în inima Bucureștiului pentru a explora conceptul de descentralizare în mai toate aspectele vieții, prin prisma profesiei lor.

Timp de patru zile, în Sala Radio, Teatrul Bulandra, Casa Universitarilor și în grădina și serele sale istorice vor avea loc sesiuni de yoga, alergări, conversații, prezentări, mese rotunde, performance-uri și keynotes. La acestea se adaugă celebrele mese family-style cu comunitatea Unfinished, instalații de artă, momente muzicale, workshop-uri de dans, sesiuni de speed-dating și multe altele. Participarea la eveniment se face doar pe bază de aplicație, în schimbul celei mai valoroase monede - timpul.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Program pe zile Balkanik Festival 2023

Între 8 și 10 septembrie, Balkanik Festival - Home of World Music construiește în Grădina Uranus și pe Strada Uranus din București un univers multicultural bogat și divers, un veritabil melting pot interdisciplinar și incluziv, care aduce laolaltă comunități, culturi și generații. Află programul complet al evenimentului.

Publicat

pe

Balkanik Festival 10
Balkanik Festival 10 │ FOTO: Balkanik Festival

Cea de-a X-a ediție Balkanik Festival se anunță a fi cea mai mare de până acum - Grădina Uranus va găzdui numeroase concerte, expoziții, meșteșuguri, dezbateri, ateliere și gastronomie (accesul se face în baza unui abonament sau bilet), iar accesul pe Strada Uranus, la târg, delicii și DJ seturi este liber pentru public.

La ediția aniversară, pe scena mare a festivalului, din Grădina Uranus, între orele 18:00 și 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (România), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța), SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia), Paulina (România), Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).

Program Balkanik Festival 2023:

Vineri, 8 septembrie, accesul se realizează începând cu ora 16:00, iar sâmbătă și duminică, festivalul își deschide porțile de la ora 11:00.

Vineri, 8 septembrie

Concerte live Grădina Uranus

  • 18:30 - KRISTIJAN AZIROVIC ORKESTAR (Serbia)
  • 20:00 - PAULINA (România)
  • 21:30 - SMADJ BALKAN PROJECT (Franța-Tunisia)

DJ Set Strada Uranus

  • 16:00 - M.O.Z.A.R & BAD MIREL

Sâmbătă, 9 septembrie

Concerte live Grădina Uranus

  • 18:00 - UFUK COȘKUN & FRIENDS (Turcia-România)
  • 19:30 - TARAF DE CALIU (România)
  • 21:40 - OVIDIU LIPAN ȚĂNDĂRICĂ ȘI FANFARA ZECE PRĂJINI (România)

DJ Set Strada Uranus

  •  12:00 - PIXAR STELAR
  • 14:00 - DANIEL MITULESCU
  • 16:00 - LIGIA KEȘIȘIAN & LUCAS MOLINA

Duminică, 10 septembrie

Concerte live Grădina Urbană

  • 18:00 - WERNYHORA (Polonia)
  • 19:30 - EXTRALISCIO (Italia)
  • 21:30 - PAPIERS D’ARMÉNIES (Armenia-Franța)

DJ Set Strada Uranus

  • 12:00 - IRINA POPESCU
  • 14:00 - ABASC
  • 16:00 - MIKO

Grădina Uranus devine, la această ediție, un mare muzeu în aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi - țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. În cadrul ediției aniversare, vor avea loc zilnic dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Cei mici vor putea participa la ateliere și spectacole oferite de către Fundația ZI DE BINE, precum spectacol de gheață carbonică, baloane uriașe de săpun, face painting, steluțe origami și multe altele.

Participanții la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expoziții de fotografie, colaje și ilustrații. Printre acestea, se numără: „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, oferită de Institutul Polonez, „Excelențe italiene. Noua generație de ilustratori pentru copii”, oferită de Institutul Italian de Cultură, „Mystical Muses” – vernisaj Andreea Retinschi, „Dadestar Chaveste – poveste lăutărească” – vernisaj și lansare de carte Iulian Ignat, „Armenia, tărâmul dintre munți”, expoziție de fotografie semnată de Karapet Karo Sahakyan și Andreea Tănase, „Origini” – expoziție de colaje semnată de Cristiana Bucureci, „Cartooning for Peace”, oferită de Institutul Francez, Expoziție colectivă de colaje ale artiștilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae, Art Machine, Celula de Artă Pop-Up.

Bilete Balkanik Festival 2023

Abonamentele sunt disponibile online, la prețul de 120 lei, iar biletele pe zile pot fi achiziționate la prețul de 50 lei. Pentru cei care doresc să vină cu prietenii la Balkanik Festival, există promoția 5+1 (din 6 abonamente cumpărate, unul este gratuit). Copiii sub 9 ani se bucură de intrare liberă în toate zonele festivalului, însoțiți de adulți.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Află ce activități găzduiește Balkanik Festival 2023

Cea de-a zecea ediție Balkanik Festival se va desfășura între 8 și 10 septembrie, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Balkanik Festival 10
Balkanik Festival 10 │ FOTO: Balkanik Festival

Concerte Balkanik Festival 2023

Pe scena mare a festivalului, din Grădina Uranus, între orele 18:00 și 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (România), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța), SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia), Paulina (România), Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).

Program Strada Uranus

Pe strada Uranus, vineri de la ora 16:00, sâmbătă și duminică între orele 12:00 și 18:00, va exista o scenă de DJ concentrați pe zona de world music și nostalgie, pe care vor urca ABASC, M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Miko, Ligia Keșișian & Lucas Molina, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu și Irina Popescu.

Grădina Uranus și Strada Uranus vor găzdui, de asemenea, în cele trei zile de festival, cel mai amplu târg de artizanat tradițional și contemporan, douăzeci de zone gastronomice variate dedicate gurmanzilor, cu delicii de la mâncare la ceaun la bunătăți vegane orientale, bucate din America Latină și cafea la nisip.

Activități Balkanik Festival 2023:

Grădina Uranus devine, la această ediție, un mare muzeu în aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi - țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. Participanții la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expoziții de fotografie, colaje și ilustrații. Printre acestea, se numără:

  • "Poloneze și românce care au schimbat lumea" - oferită de Institutul Polonez
  • "Cartooning for Peace" - oferită de Institutul Francez
  • "Excelențe italiene. Noua generație de ilustratori pentru copii" - oferită de Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură București
  • Expoziție de fotografie semnată de Andreea Retinschi
  • "Dadestar Chaveste - poveste lăutărească" - expoziție de fotografie și lansare de carte Iulian Ignat
  • "Armenia, tărâmul dintre munți" - expoziție de fotografie semnată de Karapet Karo Sahakyan și Andreea Tănase
  • "Origini" - expoziție de colaje semnată de Cristiana Bucureci
  • Expoziție colectivă de colaje ale artiștilor Ada Moisa, Andrei Stan, Ruxandra Nicolae
  • Art Machine - automat cu lucrări originale inițiat de gruparea artistică Pastila Roz
  • Celula de Artă Pop-Up - galerie de artă neconvențională cu o expoziție colectivă de artă contemporană
  • Video mapping pe Turnul de Apă - oferit de Epson România

Cei mici vor avea prilejul de a participa la numeroase activități educative și distractive, ateliere și de a se bucura de Balkanik Festival, care nu este doar o punte între culturi, ci și între generații.

Dezbateri la Balkanik Festival 2023

În cadrul ediției aniversare, vor avea loc dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Printre cei care vor participa la aceste dezbateri se numără la reprezentanți ai mai multor organizații, precum Școala de la Bunești, Pro Patrimonio, Semne cusute, Cosânzeana, Banca de Resurse Genetice Vegetale "Mihai Cristea", artiști precum Sașa Liviu Stoianovici (Balkan Taksim), Alina Ușurelu, Gabriel Durlan, Alexandru Claudiu Maxim și mulți alții.

Bilete Balkanik Festival 2023:

  • Ultimele abonamente early bird sunt disponibile online la prețul de 90 lei. La epuizarea acestora, abonamentele pentru trei zile vor costa 120 lei. Biletele pe zile vor fi puse în vânzare în săptămâna dinaintea festivalului, la prețul de 50 lei. Copiii sub 9 ani se bucură de intrare liberă în toate zonele festivalului, însoțiți de adulți.
Citește în continuare

PROMO

Descoperă laptopul pentru creatori ASUS Zenbook Pro 14 OLED

Trending