Urmărește-ne în Social Media

world music

De vorbă cu Gheorghe Caliu: "Succesul depinde doar de cât suflet și câtă muncă depui" - INTERVIU

Taraf de Caliu se numără printre invitații ediției din acest an a festivalului UNFINISHED. Cu această ocazie, violonistul Gheorghe Caliu, unul dintre cei mai talentați lăutari din Clejani, ne-a vorbit despre împlinirile, bucuriile, dar și provocările vieții de muzician.

Publicat

pe

Taraf de Caliu UNFINISHED 2022
Taraf de Caliu UNFINISHED 2022 │ FOTO: PR

De-a lungul timpului, muzica lăutărească a reușit să își creeze propriul univers. Are o anumită forță ce îi oferă identitate, originalitate și autenticitate. Mai mult, are puterea de a sparge orice barieră și de a se duce direct în suflet, în nucleul emoțiilor. Că vorbim despre melodii de petrecere sau cântece de jale, muzica lăutărească atinge mereu o coardă sensibilă. Unii o iubesc, alții o ascultă cu reticență, poate chiar natura aceasta paradoxală conferindu-i și mai mult interes. Cert este că universul său nu face decât să se extindă.

Muzica lăutărească a devenit aproape sinonimă cu Taraf de Caliu. Lăutarii din Clejani sunt probabil printre cei mai inspiraţi şi înflăcăraţi lăutari din România, stilul muzical exuberant al regiunii sudului lor natal stimulându-i cu siguranţă în această privinţă. Aceștia au concertat aproape în toate continentele lumii, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra. Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat), actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul "The Man Who Cried") sau Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă. Sub arcușul magic al violonistului Gheorghe Caliu, membrii tarafului duc mai departe această muzică tradițională din sudul României.

Interviu Gheorghe Caliu

InfoMusic: Dragostea pentru muzică a început din copilărie, fiind transmisă de la o generație la alta. Există vreo diferență între muzica lăutărească de atunci și cea de acum, în contextul în care tehnologia se dezvoltă neîntrerupt?

Gheorghe Caliu: Nu cred că există nicio diferență, doar că acum sunt multe genuri muzicale și lumea are dreptul să aleagă ce ascultă și ce nu.

InfoMusic: Indiferent de perioadă, de prezența sau lipsa tehnologiei, emoția este mereu vie în cântecele tarafului. Nu am putut să nu observ o trăire, o bucurie autentică de câte ori v-am văzut pe scenă. Nu cântați doar cu instrumentele, cântați și cu chipurile. Cum reușiți să ajungeți de fiecare dată la sufletele ascultătorilor nu doar cu muzică, ci și cu sentiment?

Gheorghe Caliu: Mie publicul îmi transmite starea aceasta de fericire și mă bucur la rândul meu că pot face și eu lumea fericită.

InfoMusic: Muzica lăutărească este un vechi și valoros capitol din istoria noastră. De la nunți, aniversări și botezuri, la înmormântări sau funeralii, ea și-a jucat perfect rolul. Vă e teamă că această muzică s-ar putea pierde în viitor?

Gheorghe Caliu: Sincer, nu îmi este teamă. Observ că în ultima vreme toată lumea artistică caută genul de muzică pe care eu am crescut și îl cânt de când sunt copil.

InfoMusic: Ați bătut lumea în lung și-n lat. Ați concertat în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra. Ați urcat pe scena Filarmonicii din Cehia. Ați primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu. Considerați că sunteți mai apreciați de străini decât de români?

Gheorghe Caliu: Suntem mult mai apreciați și iubiți în afara României, unde lumea apreciază mai mult munca noastră.

InfoMusic: Ce sfat primit de la alți muzicieni ați urmat? Și, la rândul dvs., ce sfat aveți pentru cei care doresc să urmeze o carieră muzicală?

Gheorghe Caliu: Multă muncă și modestie.

InfoMusic: În ce constă succesul unei melodii? Există o anumită "rețetă"?

Gheorghe Caliu: Succesul depinde doar de cât suflet și câtă muncă depui.

InfoMusic: Care au fost cele mai mari provocări muzicale pe care le-ați întâmpinat până acum?

Gheorghe Caliu: Pentru mine fiecare concert, fiecare nuntă sau eveniment este o provocare, pentru că de fiecare dată întâlnești oameni noi și trebuie să-i mulțumești.

InfoMusic: Care a fost cel mai emoționant moment trăit pe scenă?

Gheorghe Caliu: Când am cântat prima oară cu fiul meu pe aceeași scenă.

InfoMusic: Ascultătorii dvs. vă apreciază enorm talentul, melodiile și energia scenică. Cum ați descrie relația cu publicul?

Gheorghe Caliu: Una foarte apropiată.

InfoMusic: Pe bună dreptate, sunteți considerat o legendă a muzicii lăutărești. V-a fost vreodată dificil să purtați pe umeri această titulatură?

Gheorghe Caliu: Nu, este o onoare și mă simt mândru de ceea ce am realizat.

InfoMusic: Este Gheorghe Caliu mândru de haiducul care a devenit?

Gheorghe Caliu: Foarte mândru și sper ca și cei care rămân în urma mea și a noastră, a tuturor lăutarilor mai bătrâni, să fie la fel ca noi sau chiar mai buni.

InfoMusic: Care sunt planurile muzicale pentru Taraf de Caliu, la ce să se aștepte fanii?

Gheorghe Caliu: Încercăm să facem totul așa cum trebuie și din ce în ce mai bine, ca să putem face lumea fericită la fel ca până acum. O să scoatem un album nou cu invitați surpriză și sperăm că lumea și fanii noștri vor aprecia munca noastră.

Ce moment pregătiți pentru festivalul UNFINISHED?

Gheorghe Caliu: O să facem un super show la acest festival, exact așa cum am făcut în America, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Mexic etc. Abia așteptăm să fim alături de dumneavoastră și să ne dea Dumnezeu putere de muncă și să fim sănătoși cu toții. Vă pupăm de la Clejani! Taraful de Caliu vă iubește și vă mulțumește pentru tot!

Despre festivalul UNFINISHED

UNFINISHED este primul festival multidisciplinar din România ce va avea loc în perioada 29 septembrie - 2 octombrie și a fost creat de Fundația Eidos ca o experiență în continuă evoluție. Sub tema ediției OFF-CENTER, artiști, arhitecți, mari gânditori, antreprenori, filosofi, biologi, matematicieni și nu numai se vor întâlni în inima Bucureștiului pentru a explora conceptul de descentralizare în mai toate aspectele vieții, prin prisma profesiei lor.

Timp de patru zile, în Sala Radio, Teatrul Bulandra, Casa Universitarilor și în grădina și serele sale istorice vor avea loc sesiuni de yoga, alergări, conversații, prezentări, mese rotunde, performance-uri și keynotes. La acestea se adaugă celebrele mese family-style cu comunitatea Unfinished, instalații de artă, momente muzicale, workshop-uri de dans, sesiuni de speed-dating și multe altele. Participarea la eveniment se face doar pe bază de aplicație, în schimbul celei mai valoroase monede - timpul.

Concerte & turnee

Balkanik Festival lansează seria de petreceri Descântec

Balkanik Festival, eveniment recunoscut pentru atmosfera sa unică, artiștii inediți pe care publicul are ocazia să îi descopere, spiritul incluziv și caracterul de melting pot cultural pentru comunitățile din București, lansează seria de petreceri Descântec, ce vor avea loc o dată pe lună, în București, și vor aduce pe scenă artiști dintre cei prezenți la Balkanik Festival, dar și alți muzicieni din țară și din străinătate.

Publicat

pe

Primele două petreceri Descântec
Primele două petreceri Descântec │ FOTO: Balkanik Festival

Primele evenimente anunțate vor avea loc pe 1 decembrie, cu Taraf de Caliu, și în noaptea de Revelion, cu Paulina.

Primul Descântec va avea loc pe 1 decembrie, odată cu venirea iernii. Cântă și descântă la nJoy Club & Garden Taraf de Caliu (live), împreună cu Ligia Keșișian, poeta și curatoarea Balkanik Festival, (DJ set balcanic, world music și disco) și producătorul de film și fondatorul festivalului Daniel Mitulescu (DJ set world music și lăutăresc).

Foștii membri de la Taraf de Haïdouks, premiați în 2002 cu Premiul BBC World Music pentru cea mai bună trupă din Europa și Orientul Mijlociu, s-au reunit sub numele Taraf de Caliu și vor încânta publicul în prima zi de iarnă pe scena Balkanik Festival #Descântec, alături de Viorica Rudăreasa.

Muzicienii, originari din Clejani, sunt ultima generație de lăutari autentici care fac cunoscută, în întreaga lume, tradiționala muzică lăutărească specifică sudului României. De câțiva ani, acești artiști talentați au revenit în atenția publicului meloman, participând la evenimente culturale de prestigiu din întreaga lume.

Al doilea Descântec începe pe 31 decembrie, la 20:00 și anunță un Revelion memorabil, cu muzică live, cu un concert Paulina, împreună cu trupă live, și DJ seturi ale Ligiei Keșișian și Daniel Mitulescu, plus alte surprize care vor fi anunțate pe parcurs.

Paulina a urmat lecții de pian, de canto și de vioară, însă este tipologia de artistă care se lasă ghidată de intuiție. Crescută printre casete, aproape de lăutari și oameni creativi, provine dintr-o familie de muzicieni în cadrul căreia a învățat să iubească viața prin artă, printre metaliști și printre lăutari. Prin întreaga lume, Paulina caută frumusețea din neconvențional, cu inocență și blândețe. Paulina a devenit cunoscută odată cu lansarea pieselor "Fetița ta de milioane", "București" sau "Cântec de dor", compuse în stilul de început al anilor '90.

Prețuri bilete petreceri Descântec

  • Bilete pentru concertul Taraf de Caliu se găsesc online, la prețul de 80 de lei + taxe. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, te invităm să accesezi agenda InfoMusic.
  • Bilete pentru concertul Paulina se găsesc online, la prețul de 139 de lei + taxe. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, te invităm să accesezi agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Trending