Urmărește-ne în Social Media

rock

Dora Gaitanovici: "Vrem să facem muzică toată viața și să ajungem să cântăm pe scene cât mai mari" - INTERVIU

Dora Gaitanovici bifează o nouă reușită în cariera muzicală. Artista se pregătește să lanseze "Descântec", primul său album, un material ca un basm, ce vorbește despre mituri, elemente folclorice și povești nemuritoare. Dora va susține și un concert de lansare, pe 11 decembrie, în Expirat. În lumina acestor evenimente, muziciana a stat de vorbă cu noi și ne-a introdus în lumea sa, un spațiu în care te invităm să pătrunzi și tu.

Publicat

pe

Dora Gaitanovici
Dora Gaitanovici │ FOTO: Vlad Andrei / Universal Music Romania

Dora Gaitanovici a demonstrat de-a lungul timpului că muzica nu este doar un hobby, ci o pasiune reală, cu șanse enorme de a se transforma într-o carieră. Albumul "Descântec" este o nouă dovadă că Dora are multe de transmis. Materialul se dorește a fi ca un puzzle, în care piesele se întrepătrund și se leagă între ele în cele mai surprinzătoare moduri.

"Descântec" înseamnă patru povești cu patru teme diferite, fiecare dintre ele cu câte două personaje. Dora și trupa sa le-au dat voce și le-au transformat în muzică. Membrii formației s-au întâlnit și au început să construiască un proiect original și îndrăzneț, alternative-progressive cu influențe de tot felul, greu de încadrat cu exactitate în tipare.

Fiecare dintre ei - Dora (voce, pian, instrumente de suflat), Dani Bușoi (chitară și voce), Dante (chitară), Dimitrie Milea (bas), Denis Costache (vioară) și Codruț Bulfan (tobe) - a venit cu câte ceva, iar așa s-a născut dinamica pieselor.

Dora Gaitanovici are deja în palmares zeci de trofee naționale, pe lângă participarea cu succes în cadrul Vocea României 2018, unde a fost unul dintre cei patru finaliști. Dora studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau muzică clasică.

Dora Gaitanovici a susținut un recital în cadrul finalei Eurovision România 2020 și a cucerit telespectatorii cu refrene celebre din cadrul concursului, interpretate alături de band-ul său, dar și un recital la Cerbul de Aur, unde a cântat alături de Bodo de la Proconsul. Primele piese lansate oficial sunt "El nu ma vrea", "Colț de lună" sau "Eu te las".

Anul acesta, Dora a participat la Selecția Națională Eurovision România, unde a fost pe primul loc în preferințele publicului, conform voturilor telespectatorilor.

INTERVIU DORA GAITANOVICI:

InfoMusic: Bună, Dora, și felicitări pentru noul album - "Descântec". Materialul are o poveste extrem de interesantă, piesele ce îl compun fiind inspirate de mituri și folclor. Cum a luat naștere acest concept și care a fost procedeul de creație a albumului?

Dora: Toată ideea albumului a pornit de la un singur cântec, "Manole". Când eram mai mică, pe la 12 ani, am compus o piesă, care se numea "Balada celor zece", inspirată din balada "Mânăstirea Argeșului". Pur și simplu, mi-am propus să reiau aceeași temă, doar că dintr-o altă perspectivă, cea a unui personaj, căruia i-am dat voce. Apoi m-am gândit să vin și cu răspunsul Anei. Și tot așa, până ne-am dat seama că putem să scriem un album întreg pornind de la modelul ăsta. Albumul s-a construit într-un ritm similar cu cel în care l-am dezvăluit și noi publicului până acum, ca un puzzle.

InfoMusic: "Descântec” reprezintă și primul album din cariera ta, o piatră de temelie ce va conduce, cu siguranță, la alte proiecte muzicale deosebite. Cum vezi acest debut discografic, ești mulțumită de rezultat sau ai aduce modificări pe ici, pe colo?

Dora: Mereu aș aduce modificări, pentru că mereu apar idei, dar nu mă oprește nimeni să fac asta în concerte, ceea ce mă bucură foarte tare. Acest debut este pentru mine prima cărămidă pe care o pun exact așa cum vreau eu la baza drumului la care visez de când eram mică. Încercarea asta de a găsi ce îmi place cu adevărat să fac are ca finalitate acest album. E făcut dintr-o dorință de eliberare și faptul că acum îl văd, pot să îl ascult și să îl cânt, este ceva ce îmi dă energie pentru absolut tot ce îmi propun să fac.

InfoMusic: Unele povești sunt atât de complexe încât sunt formate din mai multe părți sau volume. Te-ai gândit dacă albumul "Descântec" ar putea fi doar prima bucată dintr-un eventual univers muzical sau rămâne un proiect de sine stătător?

Dora: Da. Mi s-ar părea interesant ca pe viitor să ne întoarcem la conceptul primului album, să venim cu o concluzie, pentru că "Descântec" e un proiect de suflet, în care ne-am pus pe noi înșine.

InfoMusic: Personal, cred că în fiecare mit există un sâmbure de adevăr. Deși este imposibil de demonstrat "științific", această perspectivă deschide niște porți magice de care cred că avem cu toții nevoie uneori. Ce poveste sau mit se apropie cel mai mult de realitate pentru tine?

Dora: Dintre poveștile alese de mine, cel mai mult rezonez cu "Miorița" (sau cel puțin cu interpretarea pe care i-am dat-o eu). În timp ce "Moldoveanu" este personajul resemnat, care vrea să renunțe și să se dea bătut, "Miorița" este cea care vine și spune "nu te lăsa", "nu te teme", refren care pe mine mă motivează foarte tare.

InfoMusic: Albumul "Descântec" urmează să fie lansat pe 11 decembrie, iar evenimentul este marcat și de un concert în Expirat. Cum îți dorești să se desfășoare acea seară, cum te vezi pe tine, colegii de trupă, publicul?

Dora: Visez la acel moment de foarte mult timp. Sper ca publicul să fie numeros, sper să avem și cât mai mulți prieteni alături de noi. Îmi doresc ca din momentul în care începe concertul nostru, și noi, și publicul să intrăm împreună într-o poveste frumoasă și intensă.

InfoMusic: Apropo de colegii de trupă, cum se desfășoară o zi de "lucru" pentru voi și cum te-a schimbat profesional colaborarea cu ei?

Dora: Eu am fost obișnuită să lucrez foarte mult singură. Acum sunt înconjurată de oameni cu care mă potrivesc foarte bine în ceea ce privește felul în care gândim și asta îmi place foarte mult. Ce mi se pare special e că tindem să facem toate lucrurile interconectate, să aibă toate un gând în spate. Pentru lansare am învățat să facem lumini, grafică, am lucrat chiar și la o cărticică cu versuri, artwork-uri și momente din parcursul nostru, pe care o vom pune în vânzare la concertul din Expirat, pe 11 decembrie.

Dora Gaitanovici și trupa

Dora Gaitanovici și trupa │ FOTO: Vlad Andrei / Universal Music Romania

InfoMusic: Ce artist a avut un rol important în viața ta, fie că vorbim doar ca sursă de inspirație, fie că ți-a oferit un ajutor/sfat concret?

Dora: Mircea Anghel, regizor de teatru și un foarte bun prieten, este artistul care m-a influențat cel mai mult, m-a susținut, a dat cu mine de toți pereții.. Și cred că el cumva m-a adus pe drumul cel bun.

InfoMusic: Dacă ai avea o mașină a timpului, în ce moment din trecut te-ai întoarce pentru a-l experimenta din nou pentru prima dată?

Dora: Nu am un moment la care aș vrea să mă întorc. Sunt lucruri de care îmi aduc aminte cu plăcere, dar mă mulțumesc cu amintirile. Dacă aș avea o mașină a timpului, aș aștepta până îmbătrânesc și aș folosi-o să mă întorc la exact momentul în care am răspuns la această întrebare. Și poate mai primesc o mașină a timpului.

InfoMusic: Cum a evoluat relația cu ascultătorii tăi de-a lungul timpului?

Dora: Relația mea cu ascultătorii nu exista, pentru că ei nu existau, iar acum există pentru că au apărut. Glumesc. (Sau nu…) Cred că i-am cam păcălit la început, pentru că am apucat să lansez niște piese când încă nu mă hotărâsem ce drum muzical vreau să apuc. Adevăratul meu debut consider că a fost la finalul anului trecut și am început în forță, pentru că live sessionul nostru de la Diud a atras destul de mult atenția.

InfoMusic: Ce vis muzical îți dorești să îndeplinești în viitorul apropiat?

Dora: Eu deja visez la următorul album, am foarte multe idei care n-au intrat în "Descântec", pur și simplu n-a mai fost loc. Vrem să facem muzică toată viața și să ajungem să cântăm pe scene cât mai mari. În viitorul apropiat ne propunem să ajungem la cele mai mari festivaluri din țară și o să încercăm să ne și extindem puțin granițele.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Dora Gaitanovici și Pinholes cântă în deschiderea concertului byron de la Arenele Romane

byron urmează să prezinte albumul "Efemeride" în cadrul unui concert la Arenele Romane, programat pentru 18 noiembrie. Trupa va fi susținută în deschidere de Dora Gaitanovici și Pinholes. Găsești în articol mai multe detalii despre eveniment.

Publicat

pe

Copertă album "Efemeride" - byron
Copertă album "Efemeride" - byron │ FOTO: byron

Pe 6 octombrie, byron a lansat "Efemeride", cel de-al optulea album din carieră. Materialul va putea fi auzit live la Arenele Romane, într-un concert plin de surprize și invitați. Printre aceștia se numără Dora Gaitanovici și Pinholes, artiști ce vor cânta în deschidere.

Pinholes s-a format în 2011, iar albumul de debut "Zmei" a apărut în 2013. Piese precum "Avem un Loc" sau "Poza" au adunat rapid susținători în circuitul de radio alternativ din țară. Începând cu 2014 Pinholes a devenit o constantă în circuitul cluburilor, pub-urilor și locațiilor din țară, pregătind în același timp cel de-al doilea album. La începutul lui 2015 a fost lansat "Era Pietrelor Neșlefuite", titlul fiind inspirat de poezia "La Lecție" a lui Marin Sorescu.

Obsedați de metafore și asumați dramatici, Pinholes caută să găsească mijlocul între alternative rock, post rock, post punk și Alexandru Andrieș, Marin Sorescu și Negură Bunget. Pinholes înseamnă Vlad Ivanov (voce/chitară), Andrei Gheo (chitară/pian), Vlad Vârtosu (voce/chitară), Robert Moțoc (tobe), Sergiu Ivanov (bas).

Dora Gaitanovici este una dintre cele mai talentate tinere artiste din peisajul muzical românesc și are deja în palmares zeci de trofee naționale, pe lângă participarea cu succes în cadrul Vocea României 2018, unde a fost unul dintre cei patru finaliști. Ea studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau de muzică clasică. Primele piese lansate oficial au fost "El nu ma vrea", "Colț de lună" sau "Eu te las".

Recent, artista a lansat "Descântec", un album conceptual, în care prezintă dualitatea, fiecare piesă având un corespondent. Astfel, sunt prezentate piesele "Ana" și "Manole", "Făt-Frumos" și "Cosânzeana", "Soarele" și "Luna", "Miorița" și "Moldoveanu".

Despre albumul "Efemeride"

"Efemeride" este compus din 10 piese ce poartă ascultătorii printr-o călătorie prin universul complex al gândurilor și trăirilor de zi cu zi, al anxietăților și întrebărilor existențiale, toate împletite subtil cu un fir de speranță și unul de distors.

În tracklist se regăsesc cea mai lungă piesă a trupei, "În infern", care însumează aproape 11 minute, o piesă despre meditație pe sound de rock alternativ, "Cine sunt eu să mă opun", dar și o experimentală de hard rock - "Monstrul de sub pat".

Prețuri bilete concert byron la Arenele Romane

 • Biletele se găsesc online, la prețul de 135 de lei. Pentru mai multe detalii despre concert și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Concerte & turnee

VAMA, Irina Rimes, TAXI, Luna Amară cânta la festivalul caritabil "Livada cu stele" - PROGRAM

Prima ediție a festivalului caritabil "Livada cu stele" va avea loc în perioada 1-3 septembrie la Nucșoara, Argeș. "Livada cu stele" nu este doar un festival de muzică, ci și o platformă de solidaritate între artiști, public și comunitate. Profitul obținut din vânzarea biletelor va fi direcționat către construcția Grădiniței Casa Bună, un loc unde copiii defavorizați social din Ferentari, București, pot învăța și unde să își construiască drumul în viață.

Publicat

pe

Irina Rimes / Tudor Chirilă (VAMA)
Irina Rimes / Tudor Chirilă (VAMA) │ FOTO: capturi YouTube

Prin intermediul festivalului, oamenii pot descoperi magia satului Nucșoara în timp ce susțin cauza și se bucură de 3 zile de muzică. Artiști și trupe precum VAMA, Luna Amară, TAXI, Ada Milea, Mădălina Pavăl Orchestra, Luiza Zan, Dora Gaitanovici, Delta Pe Obraz, Cristina Lupu, EYEDROPS, Soul Serenade, Rockabella, Ana Coman, Leyah, Pixar Stelar, DJ Marinov, Stema, Blană Bombă s-au alăturat deja cauzei. Va fi un festival plin de muzică bună, pe lângă zecile de activități în aer liber, ateliere, dezbateri și momente speciale ce au fost pregătite pentru participanți.

"Noi, cei de la Casa Bună, ne luptăm pentru copiii chinuiți de sărăcie, de indiferența unor autorități sau de abuzurile din partea propriilor familii. Pentru ei visăm la tot felul de minunății, pentru ei ne străduim și facem lucrurile să se întâmple. Așa am ajuns, cu ajutorul oamenilor buni, să facem meditații constant cu sute de copii, să construim o cabană cu observator astronomic și să pregătim tabere pentru cei care altfel nu ar avea nicio șansă să iasă din ghetou. Acum visăm să facem un festival de muzică care să ne ajute să facem mai mult bine în jur", a declarat Valeriu Nicolae, Fondator Asociația Casa Bună.

Program "Livada cu stele":

Vineri, 1 septembrie

 • Stema
 • Ada Milea
 • Ana Coman
 • Taxi
 • Rockabella
 • Mădălina Pavăl Orchestra
 • Luna Amară

Sâmbătă, 2 septembrie

 • Soul Serenade
 • Leyah
 • Luiza Zan
 • Delta pe Obraz
 • Dora Gaitanovici
 • Vama
 • Dan Amariei DJ set

Duminică, 3 septembrie

 • Blană Bombă
 • Cristina Lupu
 • Eyedrops
 • EMAA
 • Irina Rimes
 • DJ Marinov
 • Pixar Stelar DJ Set

Alte activități din cadrul festivalului: ateliere creative și vocaționale pentru copii, ateliere meșteșuguri populare, experiențe culturale și gastronomice locale, tururi ghidate în natură (de observare a florei și faunei, a obiectivelor naturale din zonă etc.), plimbări cu bicicleta, cros copii și adulți, escaladă și multe alte activități sportive, observare astronomică, dezbateri.

Despre Casa Bună

Casa Bună este o asociație care își dorește să îndrume și să ajute cât mai mulți copii din mediile defavorizate. Totul a început cu dorința ca toți copiii să aibă acces la o educație completă, dar și de perfecționare. Cu ajutorul voluntarilor, au fost create programe precum Grădinița de Sâmbătă, Duminica la Casa Bună, Lecțiile Online sau Taberele Casa Bună.

Un alt obiectiv a fost să le ofere celor mici o viață sănătoasă, pentru că în mediile defavorizate vizitele regulate la medic și calitatea hranei au mult de suferit. Copiii beneficiază de controale medicale regulate, vizite stomatologice sau controale pediatrice, cu ajutorul Casa Bună, cu sprijinul Regina Maria.

În 2022, peste 400 de copii au primit sprijin educațional, medical, vocațional și pentru o viață decentă. Au fost alături de asociație 433 de voluntari, 3284 donatori individuali și 194 de companii. Cu ajutorul acestora, planurile s-au transformat în bucurii pentru peste 200 de familii din mai multe comunități din țară - din București (Ferentari și Jilava), Argeș (Nucșoara, Lerești, Câmpulung) și Brașov (Sânpetru).

Prețuri bilete festival "Livada cu stele" 2023

 • Biletele se găsesc online, la prețuri ce pornesc de la 100 de lei. De asemenea, sunt disponibile opțiuni de camping în zonă special amenajată. Pentru mai multe detalii despre bilete și camping, te invităm să accesezi agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Trending