Urmărește-ne în Social Media

rock

Dora Gaitanovici: "Vrem să facem muzică toată viața și să ajungem să cântăm pe scene cât mai mari" - INTERVIU

Dora Gaitanovici bifează o nouă reușită în cariera muzicală. Artista se pregătește să lanseze "Descântec", primul său album, un material ca un basm, ce vorbește despre mituri, elemente folclorice și povești nemuritoare. Dora va susține și un concert de lansare, pe 11 decembrie, în Expirat. În lumina acestor evenimente, muziciana a stat de vorbă cu noi și ne-a introdus în lumea sa, un spațiu în care te invităm să pătrunzi și tu.

Publicat

pe

Dora Gaitanovici
Dora Gaitanovici │ FOTO: Vlad Andrei / Universal Music Romania

Dora Gaitanovici a demonstrat de-a lungul timpului că muzica nu este doar un hobby, ci o pasiune reală, cu șanse enorme de a se transforma într-o carieră. Albumul "Descântec" este o nouă dovadă că Dora are multe de transmis. Materialul se dorește a fi ca un puzzle, în care piesele se întrepătrund și se leagă între ele în cele mai surprinzătoare moduri.

"Descântec" înseamnă patru povești cu patru teme diferite, fiecare dintre ele cu câte două personaje. Dora și trupa sa le-au dat voce și le-au transformat în muzică. Membrii formației s-au întâlnit și au început să construiască un proiect original și îndrăzneț, alternative-progressive cu influențe de tot felul, greu de încadrat cu exactitate în tipare.

Fiecare dintre ei - Dora (voce, pian, instrumente de suflat), Dani Bușoi (chitară și voce), Dante (chitară), Dimitrie Milea (bas), Denis Costache (vioară) și Codruț Bulfan (tobe) - a venit cu câte ceva, iar așa s-a născut dinamica pieselor.

Dora Gaitanovici are deja în palmares zeci de trofee naționale, pe lângă participarea cu succes în cadrul Vocea României 2018, unde a fost unul dintre cei patru finaliști. Dora studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau muzică clasică.

Dora Gaitanovici a susținut un recital în cadrul finalei Eurovision România 2020 și a cucerit telespectatorii cu refrene celebre din cadrul concursului, interpretate alături de band-ul său, dar și un recital la Cerbul de Aur, unde a cântat alături de Bodo de la Proconsul. Primele piese lansate oficial sunt "El nu ma vrea", "Colț de lună" sau "Eu te las".

Anul acesta, Dora a participat la Selecția Națională Eurovision România, unde a fost pe primul loc în preferințele publicului, conform voturilor telespectatorilor.

INTERVIU DORA GAITANOVICI:

InfoMusic: Bună, Dora, și felicitări pentru noul album - "Descântec". Materialul are o poveste extrem de interesantă, piesele ce îl compun fiind inspirate de mituri și folclor. Cum a luat naștere acest concept și care a fost procedeul de creație a albumului?

Dora: Toată ideea albumului a pornit de la un singur cântec, "Manole". Când eram mai mică, pe la 12 ani, am compus o piesă, care se numea "Balada celor zece", inspirată din balada "Mânăstirea Argeșului". Pur și simplu, mi-am propus să reiau aceeași temă, doar că dintr-o altă perspectivă, cea a unui personaj, căruia i-am dat voce. Apoi m-am gândit să vin și cu răspunsul Anei. Și tot așa, până ne-am dat seama că putem să scriem un album întreg pornind de la modelul ăsta. Albumul s-a construit într-un ritm similar cu cel în care l-am dezvăluit și noi publicului până acum, ca un puzzle.

InfoMusic: "Descântec” reprezintă și primul album din cariera ta, o piatră de temelie ce va conduce, cu siguranță, la alte proiecte muzicale deosebite. Cum vezi acest debut discografic, ești mulțumită de rezultat sau ai aduce modificări pe ici, pe colo?

Dora: Mereu aș aduce modificări, pentru că mereu apar idei, dar nu mă oprește nimeni să fac asta în concerte, ceea ce mă bucură foarte tare. Acest debut este pentru mine prima cărămidă pe care o pun exact așa cum vreau eu la baza drumului la care visez de când eram mică. Încercarea asta de a găsi ce îmi place cu adevărat să fac are ca finalitate acest album. E făcut dintr-o dorință de eliberare și faptul că acum îl văd, pot să îl ascult și să îl cânt, este ceva ce îmi dă energie pentru absolut tot ce îmi propun să fac.

InfoMusic: Unele povești sunt atât de complexe încât sunt formate din mai multe părți sau volume. Te-ai gândit dacă albumul "Descântec" ar putea fi doar prima bucată dintr-un eventual univers muzical sau rămâne un proiect de sine stătător?

Dora: Da. Mi s-ar părea interesant ca pe viitor să ne întoarcem la conceptul primului album, să venim cu o concluzie, pentru că "Descântec" e un proiect de suflet, în care ne-am pus pe noi înșine.

InfoMusic: Personal, cred că în fiecare mit există un sâmbure de adevăr. Deși este imposibil de demonstrat "științific", această perspectivă deschide niște porți magice de care cred că avem cu toții nevoie uneori. Ce poveste sau mit se apropie cel mai mult de realitate pentru tine?

Dora: Dintre poveștile alese de mine, cel mai mult rezonez cu "Miorița" (sau cel puțin cu interpretarea pe care i-am dat-o eu). În timp ce "Moldoveanu" este personajul resemnat, care vrea să renunțe și să se dea bătut, "Miorița" este cea care vine și spune "nu te lăsa", "nu te teme", refren care pe mine mă motivează foarte tare.

InfoMusic: Albumul "Descântec" urmează să fie lansat pe 11 decembrie, iar evenimentul este marcat și de un concert în Expirat. Cum îți dorești să se desfășoare acea seară, cum te vezi pe tine, colegii de trupă, publicul?

Dora: Visez la acel moment de foarte mult timp. Sper ca publicul să fie numeros, sper să avem și cât mai mulți prieteni alături de noi. Îmi doresc ca din momentul în care începe concertul nostru, și noi, și publicul să intrăm împreună într-o poveste frumoasă și intensă.

InfoMusic: Apropo de colegii de trupă, cum se desfășoară o zi de "lucru" pentru voi și cum te-a schimbat profesional colaborarea cu ei?

Dora: Eu am fost obișnuită să lucrez foarte mult singură. Acum sunt înconjurată de oameni cu care mă potrivesc foarte bine în ceea ce privește felul în care gândim și asta îmi place foarte mult. Ce mi se pare special e că tindem să facem toate lucrurile interconectate, să aibă toate un gând în spate. Pentru lansare am învățat să facem lumini, grafică, am lucrat chiar și la o cărticică cu versuri, artwork-uri și momente din parcursul nostru, pe care o vom pune în vânzare la concertul din Expirat, pe 11 decembrie.

Dora Gaitanovici și trupa

Dora Gaitanovici și trupa │ FOTO: Vlad Andrei / Universal Music Romania

InfoMusic: Ce artist a avut un rol important în viața ta, fie că vorbim doar ca sursă de inspirație, fie că ți-a oferit un ajutor/sfat concret?

Dora: Mircea Anghel, regizor de teatru și un foarte bun prieten, este artistul care m-a influențat cel mai mult, m-a susținut, a dat cu mine de toți pereții.. Și cred că el cumva m-a adus pe drumul cel bun.

InfoMusic: Dacă ai avea o mașină a timpului, în ce moment din trecut te-ai întoarce pentru a-l experimenta din nou pentru prima dată?

Dora: Nu am un moment la care aș vrea să mă întorc. Sunt lucruri de care îmi aduc aminte cu plăcere, dar mă mulțumesc cu amintirile. Dacă aș avea o mașină a timpului, aș aștepta până îmbătrânesc și aș folosi-o să mă întorc la exact momentul în care am răspuns la această întrebare. Și poate mai primesc o mașină a timpului.

InfoMusic: Cum a evoluat relația cu ascultătorii tăi de-a lungul timpului?

Dora: Relația mea cu ascultătorii nu exista, pentru că ei nu existau, iar acum există pentru că au apărut. Glumesc. (Sau nu…) Cred că i-am cam păcălit la început, pentru că am apucat să lansez niște piese când încă nu mă hotărâsem ce drum muzical vreau să apuc. Adevăratul meu debut consider că a fost la finalul anului trecut și am început în forță, pentru că live sessionul nostru de la Diud a atras destul de mult atenția.

InfoMusic: Ce vis muzical îți dorești să îndeplinești în viitorul apropiat?

Dora: Eu deja visez la următorul album, am foarte multe idei care n-au intrat în "Descântec", pur și simplu n-a mai fost loc. Vrem să facem muzică toată viața și să ajungem să cântăm pe scene cât mai mari. În viitorul apropiat ne propunem să ajungem la cele mai mari festivaluri din țară și o să încercăm să ne și extindem puțin granițele.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Irina Rimes, Golan, Mădălina Pavăl Orchestra cântă la prima ediție a festivalului DWMT la Conac

DWMT la Conac va avea loc pe 8 și 9 iulie la Conacul Udriște Năsturel și va fi un festival de două zile, o îmbinare a artei recente, new media și muzică eclectică, pe o moșie plină de castani și flori, care găzduiește cel mai vechi monument de arhitectură civilă românească din piatră.

Publicat

pe

Irina Rimes / Golan / Mădălina Pavăl
Irina Rimes / Golan / Mădălina Pavăl │ FOTO: capturi YouTube

DWMT la Conac aduce împreună cu POINT o experiență nouă și inedită pentru publicul din România, care caută să experimenteze ceva diferit. Acest eveniment este o combinație de artă, new media și muzică eclectică, menite să ofere o nouă perspectivă asupra entertainmentului. Printre elementele-cheie se numără instalații sonore, vizuale, sculpturi, cât și o expoziție temporară gândită și curatoriată de MARe, numită "Castelul destinelor încrucișate".

Festivalul de la Conacul Udriște Năsturel nu va fi doar un showcase muzical sincretic, ci și o oportunitate pentru publicul să descopere arta contemporană românească. Expoziția propusă și curatoriată de MARe/Muzeul de Artă Recentă conține și lucrări de artă din propria colecție.

Program muzical DWMT la Conac

La prima ediție a festivalului DWMT la Conac vor urca pe scenă Irina Rimes, Golan, Mădălina Pavăl Orchestra, Dora Gaitanovici, Cristina Lupu, Valeria Stoica, Astro Générale, Kadjavsi & Tajnic și Noidzsh.

Bilete DWMT la Conac:

Biletele pentru evenimentul DWMT (Diud, Where’s My Tune?) la Conac pot fi achiziționate online, la prețuri pornind de la 150 lei. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.

Despre DWMT

DWMT este o platformă de nișă cu o abordare curatorială pentru artiștii muzicali în devenire (și nu numai). Platforma promovează și documentează muzica live prin intermediul unor producții cinematice de calitate, axate pe estetică. De asemenea, transmite conținutul prin evenimente experimentale și cu acces limitat. "Diud, Where's my tune?" este un sub-brand dezvoltat de Diud, cu o identitate și o poveste proprie, atât online, cât și offline.

Citește în continuare

Industria muzicala

Dora Gaitanovici a lansat o piesă în colaborare cu Irina Rimes - VIDEO

Dora Gaitanovici a readus albumul de debut în atenția publicului printr-o colaborare live cu Irina Rimes - "Luna". Piesa se găsește pe varianta deluxe a materialului discografic. Te invităm să o asculți în articol.

Publicat

pe

Dora Gaitanovici și Irina Rimes live
Dora Gaitanovici și Irina Rimes live │ FOTO: captură YouTube / Dora Gaitanovici

Dora Gaitanovici și Irina Rimes continuă frumoasa relație începută la Vocea României. Cele două artiste au colaborat pentru piesa "Luna", extrasă de pe albumul de debut al Dorei - "Descântec". Melodia a fost interpretată live în cadrul concertului de lansare din Expirat și beneficiază și de un videoclip filmat la eveniment.

"Descântec" prezintă o colecție de nouă piese inspirate din poveștile mitice și din folclor, printre care se numără piese despre personaje din povești și legende românești. Prima piesă de pe album, "Ana", a fost melodia participantă în cadrul Selecției Naționale Eurovision, cu care Dora a ajuns la sufletul telespectatorilor, poziționând-se pe primul loc în preferințele publicului, conform voturilor. De asemenea, "Ana" a fost pe prima poziție în topul Spotify Viral România, pentru trei săptămâni consecutiv.

Albumul este unul conceptual, în care Dora Gaitanovici prezintă dualitatea, fiecare piesă având corespondent, iar materialul se termină cu cea de-a noua piesă, "Descântec", care încheie lanțul referințelor mistice. Astfel, sunt prezentate piesele "Ana" și "Manole", "Făt-Frumos" și "Cosânzeana", "Soarele" și "Luna", "Miorița" și "Moldoveanu".

Lansarea albumului a avut loc pe 11 decembrie, în Expirat, unde Dora Gaitanovici i-a avut ca invitați pe Irina Rimes, Adrian Despot și Cezar Popescu, care au cântat în deschidere, dar și un public extraordinar care a fredonat alături de ea piesele deja lansate.

VIDEO: Dora Gaitanovici & Irina Rimes - Luna

Citește în continuare

Albume noi

Dora Gaitanovici a lansat "Descântec", albumul său de debut - TRACKLIST

Dora Gaitanovici a lansat primul album din carieră - "Descântec", o colecție de nouă piese inspirate din poveștile mitice și din folclor. Te invităm să afli mai multe detalii.

Publicat

pe

Dora Gaitanovici și trupa
Dora Gaitanovici și trupa │ FOTO: Vlad Andrei / Universal Music Romania

Prima piesă de pe album, "Ana", este melodia participantă în cadrul Selectiei Nationale a concursului Eurovision, cu care Dora a ajuns la sufletul telespectatorilor, poziționând-se pe primul loc în preferințele publicului, conform voturilor. De asemenea, "Ana" a fost pe prima poziție în topul Spotify Viral România, pentru trei săptămâni consecutiv.

"Descântec" este un album conceptual, în care Dora Gaitanovici prezintă dualitatea, fiecare piesă având corespondent. Astfel, sunt prezentate piesele "Ana" și "Manole", "Făt-Frumos" și "Cosânzeana", "Soarele" și "Luna", "Miorița" și "Moldoveanu".

Lansarea albumului a avut loc pe 11 decembrie, în Expirat, unde Dora Gaitanovici a avut o serie de invitați speciali, printre care Irina Rimes și Adrian Despot & Cezar Popescu, care au cântat în deschidere, dar și un public extraordinar care a fredonat alături de ea piesele deja lansate.

Dora Gaitanovici este una dintre cele mai talentate artiste din peisajul muzical românesc și are deja în palmares zeci de trofee naționale, pe lângă participarea cu succes în cadrul Vocea României 2018, unde a fost unul dintre cei patru finaliști. Ea studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau de muzică clasică, iar în prezent este studentă în cadrul Universității de Muzică din București. Primele piese lansate oficial sunt "El nu ma vrea", "Colț de lună" sau "Eu te las", iar acum adaugă și primul album din carieră.

Tracklist "Descântec"

  1. Făt-Frumos
  2. Cosânzeana
  3. Ana
  4. Manole
  5. Descântec
  6. Soarele
  7. Luna
  8. Moldoveanu
  9. Miorița

RECOMANDARE: Dora Gaitanovici: "Vrem să facem muzică toată viața și să ajungem să cântăm pe scene cât mai mari" - INTERVIU

Citește în continuare

Trending