Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Stagiunea ARCUB Jazz Live continuă cu un recital Urban Gypsy & Emil Bîzgă

Concertul Urban Gypsy, susținut de unii dintre cei mai apreciați artiști ai muzicii de gen, va oferi publicului o experiență muzicală memorabilă, cu sunete și ritmuri inedite ale jazz fusionului contemporan, fiind o invitație deschisă pentru melomani de a se bucura de limbajul universal al muzicii.

Publicat

pe

Stagiunea ARCUB Jazz Live - Urban Gypsy & Emil Bîzgă
Stagiunea ARCUB Jazz Live - Urban Gypsy & Emil Bîzgă │ FOTO: ARCUB

Stagiunea ARCUB Jazz Live, organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, continuă cu un nou concert. Pe 27 martie 2024, de la ora 19.00, Urban Gypsy & Emil Bîzgă vor urca pe scena Sălii Mari - ARCUB.

Cunoscutul trompetist american de origine română, Emil Bîzgă, alături de Ciprian Parghel (bas), Albert Tajti (pian) și Claudiu Purcărin (tobe), vor aduce pe scenă o experiență muzicală inedită - Urban Gypsy, o fuziune între avangarda europeană, elemente de jazz, pop, R&B și Gypsy music. Lansat în octombrie 2023, în cadrul Timișoara Jazz Festival, proiectul Urban Gypsy creează o ambianță aparte și exotică prin sonorități cosmopolite și a fost prezentat pe scene jazz din întreaga țară, bucurându-se de aprecierea publicului.

"În aceste vremuri tumultuoase, proiectul Urban Gypsy & Emil Bîzgă este destinat unui public cosmopolit, multiculturalismul fiind o constantă a spațiului românesc. După succesul din Vama Veche și Timișoara, vom fi prezenți în Capitală, la ARCUB – Hanul Gabroveni. Alături de invitații mei, Albert Tajti – pian, Ciprian Parghel – bas și Claudiu Purcărin – tobe, vă invit la o incursiune în modernitate", a declarat Emil Bîzgă.

Prețuri bilete concert Urban Gypsy & Emil Bîzgă

  • Biletele pentru concertul Urban Gypsy & Emil Bîzgă au fost puse în vânzare la prețul de 50 lei și pot fi achiziționate online, precum și la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).

Despre Urban Gypsy & Emil Bîzgă

Emil Bîzgă (trompetă)

Trompetistul american de origine română Emil Bîzgă s-a născut în 1971, la Iași, într-o familie de muzicieni. A urmat cursurile Conservatorului la București, locul în care și-a descoperit și pasiunea pentru jazz. A studiat trompeta clasică la Malmö, Suedia, și trompeta de jazz la Hanovra, Germania, și Universitatea Rutgers din New Jersey. A colaborat cu artiști de renume precum Håkan Hardenberger, Wynton Marsalis, Ray Charles, Jimmy Cobb, Johnny Răducanu, Marius Popp, Mircea Tiberian și a cântat alături de Orchestra Niedersachsen Jazz, Big Band Radio România, Opera din Hanovra, Vladimir Cosma, Tony Bennett. A participat la numeroase festivaluri din țară sau din străinătate, precum Festivalul de Jazz „Richard Oschanitzky” (Iași), Festivalul de Jazz Patras (Grecia), ZeitTon Festival (Austria), Festivalul Miles Davis (Polonia) sau Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveția).

Ciprian Parghel (bas)

Fiul regretatei soliste de jazz Anca Parghel, Ciprian Parghel a continuat tradițiile muzicale ale familiei și s-a evidențiat pe scena muzicii de gen ca un talentat instrumentist. A performat pe scene de jazz din Belgia, Germania și Țările de Jos în formule de trio, cvartet sau cvintet, precum și în țară. S-a implicat în numeroase proiecte muzicale alături de muzicieni consacrați precum: "Never let me go", o reinterpretare a unor piese din repertoriul standard de jazz, alături de Teodora Spînu (voce), Daniel Csikos (pian); "Acts of Service", în cadrul Irina Sârbu Band (împreună cu Irina Sârbu - voce, Puiu Pascu - pian și Tudor Parghel - tobe), și a colaborat cu artiști precum Titi Herescu, Ruxandra Zamfir.

Albert Tajti (pian)

Unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz din România, Albert Tajti a studiat compoziție muzicală la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, apoi a frecventat cursurile ICon Arts pentru perfecționare în acompaniament și solistică, sub îndrumarea profesorului Mircea Tiberian. A participat în proiecte importante și a colaborat cu soliști și instrumentiști de jazz remarcabili încă din 2011, dintre care amintim: Luiza Zan, Nadia Trohin, Ana Cristina Leonte, Nicolas Simion, Alex Man, Sorin Romanescu, Michael Acker, Vlad Popescu. Printre evenimentele la care a fost invitat menționăm Alba Jazz Festival, Jazz Tm, DobroJazz, EUROPA Fest, stagiunea Artist in Residence (ARCUB), Csiki Jazz. Ediția 2023 a Bucharest Jazz Festival a consemnat participarea acestuia în dublă calitate: în formula Norzeatic & Qinta Spartă, cu un concert exploziv, îmbinând hip-hop, jazz și muzică electronică, dar și în cadrul trupei Tajnic, cu construcții muzicale spontane ce au îmbinat elemente funk, electronic, clasic și contemporan.

Claudiu Purcărin (tobe)

Apreciatul baterist Claudiu Purcărin s-a născut în 1979 în Caransebeș și a copilărit în Cluj-Napoca. A fost implicat și a colaborat, de-a lungul timpului, cu numeroase proiecte și trupe muzicale, dintre care amintim Gaio Pro Jazz Napocensis, Mihai Porcisanu Quartet, Hara. Din martie 2009 s-a alăturat formației Nightlosers, cu care a susținut concerte în Toronto, New York, Stockholm, Paris, Santiago de Compostela, Budapesta, Bratislava. A împărțit scena cu numeroși artiști și trupe de blues, jazz, printre care se numără Johnny Răducanu, Mihai Iordache, Harry Tavitian, Pedro Negrescu, Sorin Romanescu, Puiu Pascu, Alex Man.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 27 martie 2024

Urban Gypsy & Emil Bîzgă

Loc
ARCUB

jazz

Partitură de jazz cu trompetistul Emil Bîzgă: "Consider că improvizația face parte din viața cotidiană"

Emil Bîzgă este unul dintre cei mai apreciați trompetiști români, având la activ numeroase succese muzicale naționale și internaționale. Pe 27 martie, muzicianul va aduce pe scena ARCUB, alături de Ciprian Parghel (bas), Albert Tajti (pian) și Claudiu Purcărin (tobe), o experiență muzicală inedită - Urban Gypsy, o fuziune între avangarda europeană, elemente de jazz, pop, R&B și Gypsy music. Despre acest concert, dar și despre alte subiecte din lumea muzicii am stat de vorbă cu Emil, în cadrul unui interviu disponibil mai jos.

Publicat

pe

Emil Bîzgă în concert la ARCUB pe 27 martie 2024
Emil Bîzgă în concert la ARCUB pe 27 martie 2024 │ FOTO: Cătălin Oancea / InfoMusic.ro

Emil Bîzgă, trompetistul american de origine română, s-a născut în 1971, la Iași, într-o familie de muzicieni. A urmat cursurile Conservatorului la București, locul în care și-a descoperit și pasiunea pentru jazz. A studiat trompeta clasică la Malmö, Suedia, și trompeta de jazz la Hanovra, Germania, și Universitatea Rutgers din New Jersey. A colaborat cu artiști de renume precum Håkan Hardenberger, Wynton Marsalis, Ray Charles, Jimmy Cobb, Johnny Răducanu, Marius Popp, Mircea Tiberian și a cântat alături de Orchestra Niedersachsen Jazz, Big Band Radio România, Opera din Hanovra, Vladimir Cosma, Tony Bennett. A participat la numeroase festivaluri din țară sau din străinătate, precum Festivalul de Jazz „Richard Oschanitzky” (Iași), Festivalul de Jazz Patras (Grecia), ZeitTon Festival (Austria), Festivalul Miles Davis (Polonia) sau Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveția).

Lansat în octombrie 2023, în cadrul Timișoara Jazz Festival, proiectul Urban Gypsy creează o ambianță aparte și exotică prin sonorități cosmopolite și a fost prezentat pe scene jazz din întreaga țară, bucurându-se de aprecierea publicului.

Pe 27 martie 2024, Urban Gypsy & Emil Bîzgă au cântat pe scena Sălii Mari de la ARCUB. Te invităm să citești interviul acordat de Emil Bîzgă înaintea acestui eveniment:

InfoMusic: Bună, Emil! Mulțumesc pentru ocazia de a povesti câte ceva despre concertul din 27 martie de la ARCUB. Promiteți să aduceți pe scenă o experiență muzicală inedită, o fuziune între avangarda europeană, elemente de jazz, pop, R&B și Gypsy music. Cum arată o sesiune de repetiții pentru un recital Urban Gypsy & Emil Bîzgă?

Emil Bîzgă: Repetițiile se fac în clubul meu de jazz, acolo unde inspirația este la ea acasă. Bucuria de a explora noi sonorități reprezintă o provocare pentru fiecare membru al acestui ansamblu; punerea în practică a unor idei se conturează de la o repetiție la alta.

InfoMusic; Vei fi acompaniat de Ciprian Parghel (bas), Albert Tajti (pian) și Claudiu Purcărin (tobe). Dacă ți-ai putea descrie colegii într-un cuvânt, cum ar suna prezentările lor?

Emil Bîzgă: Unitate în diversitate.

InfoMusic: Cum este Emil Bîzgă înainte de a urca pe scenă?

Emil Bîzgă: Stăpân pe situație.

InfoMusic: Cum vezi apetitul publicului român de acum pentru jazz? Simți vreo diferență comparativ cu, să zicem, acum 10, 15 ani, și cum crezi că va evolua în viitorul apropiat?

Emil Bîzgă: Publicul de jazz este cameleonic. Apetitul pentru acest gen muzical aș zice că încă mai există, însă sper ca în viitor ideea de libertate / jazz să nu se transforme în haos.

InfoMusic: În strânsă legătură cu întrebarea anterioară, ce contribuție crezi că ai avut tu la a trezi în ascultători interesul pentru jazz?

Emil Bîzgă: Contribuția mea cea mai recentă adusă comunității este înființarea unui spațiu în care artiștii își pot desfășura activitatea muzicală de-a lungul anului. De aproximativ trei ani "Jazz Club Emil Bizga" se bucură de o stagiune anuală de concerte în București și Iași avându-i ca invitați pe: Tudy Zaharescu, Cristian Soleanu, Petrică Andrei, Ruxandra Zamfir, Nicolas Simion, Sorin Romanescu, Claudiu Purcărin, Alex Pădureanu, Ioan Baranga, Tudor Parghel, Ana Maria Galea, Ciprian Parghel, Robert Cozma, Lucian Maxim, Alex Man, Cătălin Huțanu, Ion Leonte, Alex Jaxx, John Mantucci, Albert Tajti, Nicolae Tănase, Vlad Popescu, Liviu Mărculescu, Marius Vernescu etc.

InfoMusic: Ce rol joacă improvizația în viața ta, atât ca artist, cât și ca om?

Emil Bîzgă: Consider că improvizația face parte din viața cotidiană.

InfoMusic: Ce trompetiști te-au inspirat de-a lungul timpului, ce abordare muzicală și-a lăsat o amprentă asupra ta?

Emil Bîzgă: În muzica clasică am fost inspirat și mentorat de Håkan Hardenberger, iar în jazz, de Wynton Marsalis. Din muzica academică am dobândit tehnica interpretativă, iar din jazz – libertatea în exprimarea muzicală.

InfoMusic: Principalele calități care te definesc sunt acelea de artist, compozitor, interpret, însă, la un moment dat, ai fost și profesor la Conservator. Din experiența ta, cum ar arăta balanța între a fi pregătit într-un mediu academic și a fi autodidact?

Emil Bîzgă: Evident, studiile academice îți pot oferi o mai mare deschidere către cunoaștere și perspectiva unei angajări în sistem. Pe de altă parte, interpretul autodidact va rămâne limitat și rareori folosit într-un cadru profesionist.

InfoMusic: Care este unul dintre cele mai memorabile concerte pe care le-ai susținut până acum?

Emil Bîzgă: Moscova, Kremlin - 2014, alături de marele compozitor Vladimir Cosma.

InfoMusic: De cealaltă parte a monedei, care a fost cel mai impresionant concert la care ai participat ca spectator?

Emil Bîzgă: La New York, Jazz at Lincoln Center Orchestra cu Wynton Marsalis.

Citește în continuare

Trending