Urmărește-ne în Social Media

Emisiuni radio-tv

Piesa "România mea" NU e descalificată din finala Eurovision România 2022 - Cum motivează comisia TVR această decizie

Sesizările primite de TVR cu privire la originalitatea piesei "România mea" au condus la întrunirea unei comisii de soluționare a contestațiilor. Aceasta a hotărât că melodia cântată de Cream, Minodora și Diana Bucșa rămâne pe lista pieselor finaliste la Eurovision România 2022, fiind considerată "o nouă operă muzicală". Verdictul, însă, pare să nu aibă legătură cu acuzațiile aduse. În informarea făcută publică se vorbește despre compararea piesei înscrise la Eurovision cu o altă versiune a melodiei din 2012, când, în realitate, prima variantă a acestei piese datează din 2004.

Publicat

pe

Imagine din videoclipul "România Mea"
Imagine din videoclipul "România Mea" │ FOTO: Captură YouTube

TVR a revenit cu o precizare publică privind eligibilitatea piesei "România mea" în contextul calificării sale în finala Eurovision România 2022. Comisia care soluționează contestațiile a decis că melodia compusă de Costi Ioniță și interpretată de Cream, Minodora și Diana Bucșa este "o nouă operă muzicală".  În motivație se explică faptul că "elementele comune" pe care le are cu o altă piesă din 2012 nu sunt suficiente pentru a încălca "dispoziţiile Regulamentului Selecţiei Naţionale".

Comisia de soluționare a contestațiilor a SRTv: "Adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral"

"Piesa muzicală din anul 2012 are, într-adevăr, elemente comune cu varianta actuală înscrisă în competiția Selecției Naționale Eurovision 2022, respectiv strofa debutează asemănător cu varianta din 2012. Cu toate acestea, refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecţiei Naţionale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite.

Conform dispoziţiilor art. 8 lit. a) din Legea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare operele care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere, constituie opere derivate, reprezentând o muncă intelectuală de creaţie.

După cum am arătat, conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor."

Concluzia comisiei: "România mea" rămâne în finala Eurovision România 2022

Comisia concluzionează că piesa "România mea" este eligibilă pentru Eurovision. Versiunea ei din 2012 e mult prea diferită de cea din 2022 pentru a se considera încălcat regulamentul Selecției Naționale.

"În această situație, membrii comisiei de contestaţii consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs, nu încalcă dispoziţiile Regulamentului Selecţiei Naţionale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 Septembrie 2021."

Ce contestație a soluționat comisia? "România mea" din 2022 a fost comparată cu o altă piesă din 2012

Contestația pe care comisia a soluționat-o nu pare să aibă legătură cu acuzațiile aduse în presă și pe Facebook. "România mea" din 2022 e comparată cu o altă versiune a piesei din 2012. Nu se specifică concret la ce variantă a melodiei se face referire. Se discută despre o altă piesă a lui Costi Ioniță, sau e vorba despre o altă compoziție, a unui alt autor?

Care era de fapt problema cu "România mea" din finala Eurovision România 2022

"România mea" cântată de Cream, Minodora și Diana Bucșa era de fapt comparată cu o piesă de-a lui Costi Ioniță din 2004. Acea variantă se găsește pe albumul "Ziua mea" și o puteți asculta aici.

Alte conflicte mocnite ale Eurovision România 2022

Semifinalei Selecției Naționale a nemulțumit, în mare parte, fanii Eurovision, mulți dintre favoriții publicului fiind eliminați de juriu. Punctajul oferit semifinaliștilor nu a fost dezvăluit, așa încât nu se știe exact cine și de ce s-a împotrivit calificării melodiilor iubite de public. Pentru a înlătura puțin din mister, Alexandra Ungureanu a dezvăluit care dintre favoriții ei nu au trecut mai departe. Îi puteți citi declarațiile aici.

Marea finală Eurovision România 2022 va avea loc pe 5 martie, iar juriul va avea din nou un cuvânt de spus. Show-ul va fi transmis live de TVR.

Comentează

Trending