Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Marius Moga: "Evit să lucrez la o piesă care este destinată unui număr limitat de oameni, ca și cum sunt eu un eclectic elitist"

Marius Moga a făcut analiză pe hit în podcastul "Aproximativ discuții", al lui Gojira. Din perspectiva producătorului, e mai greu să faci muzică comercială decât de nișă, argumentându-și părerea răspicat, cu riscul de a-și supăra colegii din underground.

Publicat

pe

Marius Moga la podcastul lui Gojira
Marius Moga la podcastul lui Gojira │ FOTO: Captură YouTube

Marius Moga a adus în discuție un subiect arzător al industriei muzicale, respectiv segmentul adeseori blamat al hiturilor. Cum apare un hit și de ce ne place sau nu ne place o piesă care atinge un nivel ridicat de popularitate? Vorbind din perspectiva unui producător pop comercial, cu multe piese Number One în tolba sa, Marius e de părere că hitul trebuie să aibă o anume structură și, mai ales, un anume echilibru.

"Mozart a zis-o cel mai bine: cea mai importantă treabă din muzică e pauza. Adică eu, când stau pe idei, este ca să văd dacă nu cumva sunt prea multe idei bune într-o piesă. (...) Nu poți să ai o strofă genială și un pre-refren genial și un refren genial. Omul are nevoie de o ierarhie", i-a explicat Marius lui Gojira

Marius Moga: "Societatea te împinge să faci hitul ăla, nu ai venit tu din munți cu el"

Dincolo de acest aspect, este important și ca versurile să atingă un subiect de impact, ce stă pe buzele tuturor.

"Mai e o treabă adevărată în songwriting și anume că tu trebuie să spui ceva ce este super evident în societate, dar nimeni n-a zis-o. Tu nu trebuie să zici ceva ce nu s-a mai zis sau nimeni nu se gândea la treaba aia. Trebuie să observi ceva ce parcă ar zice-o oamenii cumva mai eficient, decât să te țină de vorbă 10 minute, să-ți explice o treabă, și tu ai găsit cum s-o zici într-o frază. Societatea te împinge să faci hitul ăla, nu ai venit tu din munți cu el."

Marius Moga: "Când faci o piesă să prindă la toată lumea, este cel mai greu lucru din lume"

"Vrei să transmiți cu orice preț optimismul?", l-a întrebat direct Gojira, pornind de la câteva hituri de-ale lui Moga ce au, vădit, un mesaj optimist.

"Nu, nici măcar nu e despre optimism, sau depresie, sau despre melancolie. E despre a fi sigur că nu vorbești numai unor oameni care-ți plac ție. Evit să lucrez la o piesă sau la o creație care este destinată unui număr limitat de oameni, ca și cum sunt eu un eclectic elitist și o fac doar pentru oamenii ăia.

Dacă faci o creație bună, ar trebui să prindă și la unul care n-a făcut o oră de nimic în viața lui, și la unul care e doxă de educație, și la unul care e plin de bani, și la unul care n-are niciun ban în buzunar, și la unul care are toată dragostea din lume, și la unul care n-a avut-o niciodată.

E un principiu pe care nu poți să-l ignori, și anume că, dacă scoatem brand-urile de pe noi, hainele, mașinile, unde locuim, în sectorul 1 sau acolo, și ne pui pe toți în rând, not much of a difference (nu e mare diferență). We all feel the same (cu toții simțim la fel). Suntem toți la fel de plini de frici, de complexe. Nici măcar nu-s ale noastre - sunt de la părinți, de la bunici, de la profesori, toți ne încărcăm cu lucruri în viață. Și când faci o piesă să prindă la toată lumea, este cel mai greu lucru din lume."

Marius Moga: "Nu prea poți să pui degetul pe muzică, să zici că o faci pentru un grup. Aia-i lene. Mi se pare lene s-o faci pentru un singur grup social"

Riscând să atragă criticile colegilor din underground, Marius a concluzionat că a fi producător și a face muzică pentru un singur segment de public este o dovadă de lene.

"Eu am auzit de multe ori: <<A, da, Moga, care face muzică comercială>>. Am o surpriză pentru producătorii care nu fac muzică comercială: it's harder than anything else (e mai greu decât orice altceva). Este mai greu să faci muzică să prindă la toate demograficele decât să cunoști un demografic foarte bine și să fie foarte ușor să le dai ce știi că le place.

Mergi cu ei la party-uri, vezi ce se ascultă, faci exact chestia aia. <<A, tu ai făcut asta? E exact ca aia, ce ascultăm noi. Super, ești genial!>>. Du-te și arată același lucru la alt demografic și-o să zică: <<Ce?>>. (..) Nu prea poți să pui degetul pe muzică, să zici că o faci pentru un grup. Aia-i lene. Mi se pare lene s-o faci pentru un singur grup social. E chiar lene, până la urmă.

Petreci mult mai puține ore pe piesa aia, nu-ți dai interesul așa de mult, pentru că știi că dacă ai bifat un pic de tech house cu un pic de shaker din aia, gata, i-ai nimerit pe ăia. Cum faci să prindă și la fanii Villa-Lobos (compozitorul brazilian) și la ceilalți?"

În cadrul acestui podcast de două ore, Marius și Gojira discută și despre plecarea lui Moga în LA, acuzații de plagiat, sindromul impostorului, concursuri de talente și colaborări cu artiști din România, dar și din afara țării. Întreaga discuție poate fi urmărită/ascultată integral mai jos.

VIDEO: Marius Moga la podcastul lui Gojira

Comentează

Emisiuni radio-tv

Caravana X Factor 2024 pornește la drum; află programul preselecțiilor

Un nou sezon al talent show-ului fenomen X Factor revine în curând la Antena 1, iar pregătirile sunt deja în toi. Prima etapă a audiţiilor va purta caravana X Factor în principalele oraşe ale ţării, în căutarea următorului super star al României, începând din 2 septembrie. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Logo X Factor 2024
Logo X Factor 2024 │ FOTO: Antena 1

Cei care îşi doresc să dea visului lor o scenă, sunt aşteptaţi pe 2 septembrie la Vega Hotels din Galaţi, chiar acasă la câştigătorul celui de-al treilea sezon X Factor şi producătorul muzical al emisiunii, Florin Ristei.

"Anul acesta caravana începe chiar la mine acasă, la Galaţi. Îi aşteptăm încă de la primele ore ale dimineţii pe toţi cei care au încredere în vocea şi charisma lor, la Vega Hotels. Preselecţiile sunt doar primul pas pentru împlinirea unui mare vis, dar mereu am spus-o, drumul lor spre celebritate chiar de acolo începe! Vă aşteptăm la Galaţi, pe 2 septembrie!", a declarat Florin Ristei.

Următoarea oprire a caravanei X Factor va avea loc la Iaşi, pe 4 septembrie, la Grand Hotel Traian. Urmează București (7 - 8 septembrie), Timișoara (11 septembrie) și Cluj-Napoca (13 septembrie).

X Factor, talent show-ul care a lansat cei mai mulţi artişti pe piaţa muzicală din România revine cu un nou sezon, ce îi aduce la masa juriului pe Delia, Puya, Marius Moga şi Ştefan Bănică, într-o competiţie unică ce va face telespectatori parte dintr-un spectacol de neuitat. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa sa, pentru a câștiga marele trofeu.

În plus, Mihai Morar a acceptat provocarea de a reveni pe scena X Factor, de data aceasta în calitate de prezentator. El are în palmares statutul de mentor câştigător al primului sezon al emisiunii, alături de concurentul său, Andrei Leonte.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Mihai Morar va fi prezentatorul X Factor 2024

Mihai Morar se alătură emisiunii X Factor, în calitate de prezentator, într-un nou sezon ce îi aduce împreună la masa juriului pe Delia, Puya, Marius Moga şi Ştefan Bănică.

Publicat

pe

Mihai Morar
Mihai Morar │ FOTO: Antena 1

Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de radio din România, gazda matinalului de la Radio ZU şi realizatorul unuia dintre cele mai de succes podcasturi româneşti - Fain şi simplu, Mihai Morar a acceptat provocarea de a reveni pe scena X Factor, de data aceasta în calitate de prezentator. El are în palmares statutul de mentor câştigător al primului sezon al emisiunii, alături de concurentul său, Andrei Leonte.

"Am fost parte din primul sezon X Factor România. Știu, aproape nici eu nu mai țin minte că l-am și câștigat. Mă întorc după 13 ani, pentru că nu îmi place să las lucrurile neterminate. De data asta ca prezentator. De fapt, ca povestitor. Pentru că, în noul X Factor, cel mai important câştig, pe lângă vocile wow, vor fi poveștile concurenților. Asta e treaba mea: să arăt story-urile din care se naşte o poveste de succes", a declarat Mihai Morar.

Cel mai nou sezon X Factor România îi aduce la masa juriului pe Delia, Puya, Marius Moga şi Ştefan Bănică, într-o competiţie unică ce va face telespectatorii parte dintr-un spectacol de neuitat. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa sa, pentru a câștiga marele trofeu.

Mai mult, Florin Ristei revine și el în povestea X Factor, talent show-ul care a lansat mai mulţi cântăreți pe piaţa muzicală din România. Artistul va fi producătorul muzical al emisiunii de la Antena 1.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Florin Ristei se alătură X Factor 2024, în calitate de producător muzical

Câştigător X Factor 2013, sub mentorarul Deliei, alături de care 7 ani mai târziu a avut ocazia să trăiască experienţa show-ului şi din ipostaza de jurat, Florin Ristei revine în show-ul de la Antena 1.

Publicat

pe

Florin Ristei
Florin Ristei │ FOTO: Antena 1

Florin Ristei revine în povestea X Factor, talent show-ul care a lansat mai mulţi cântăreți pe piaţa muzicală din România. Artistul va fi producătorul muzical al emisiunii de la Antena 1, în cel mai nou sezon care îi aduce împreună la masa juriului pe Delia, Puya, Marius Moga şi Ştefan Bănică.

"Anul ăsta am acceptat o nouă provocare pentru mine la X Factor. După ce am concurat, am câştigat şi am jurizat acest concurs, m-am gândit să nu mă opresc aici, aşa că anul acesta voi fi producătorul muzical al show-ului. Cine ştie, poate la anul mă vedeţi cameraman sau regizor de emisie, ca să le fac chiar pe toate!

Acum, sincer, chiar mă bucur că am fost ales ca producător muzical pentru noul X Factor, pentru că simt că am ceva de spus în direcţia în care se îndreaptă acest show. Împreună cu băieţii mei din trupă şi cu tehnicienii noştri, voi asigura toţi concurenţii de cele mai bune condiţii în care să performeze la cele mai înalte standarde. Aşa cum şi eu am fost ajutat la rândul meu, acum 11 ani, aşa îi voi ajuta şi eu să îşi găsească cea mai bună voce interioară pe care să le-o arate oamenilor. O să fiu alături de fiecare concurent, alături de întreaga echipă X Factor şi abia aştept şi eu provocările acestui nou job într-un show de o asemenea anvergură! Şi, desigur, abia aştept să descoperim împreună noul câştigător X Factor. Pentru cei care nu s-au înscris încă, o mai puteţi face! Merită!", a declarat Florin Ristei.

Voci extraordinare şi poveşti deosebite de viaţă se vor regăsi în sezonul spectacol al talent show-ului de la Antena 1, singurul format în care pot participa atât solişti, cât şi grupuri la început de carieră. Delia, Puya, Marius Moga şi Ştefan Bănică vor trăi muzica în căutarea factorului X, în curând, la Antena 1.

Cei care cred în ei, în talentul lor şi consideră că au factorul X sunt așteptați să se înscrie la casting și să înceapă aventura vieții lor în cel mai nou sezon al emisiunii.

Citește în continuare

Trending