Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Marius Moga: "Evit să lucrez la o piesă care este destinată unui număr limitat de oameni, ca și cum sunt eu un eclectic elitist"

Marius Moga a făcut analiză pe hit în podcastul "Aproximativ discuții", al lui Gojira. Din perspectiva producătorului, e mai greu să faci muzică comercială decât de nișă, argumentându-și părerea răspicat, cu riscul de a-și supăra colegii din underground.

Publicat

pe

Marius Moga la podcastul lui Gojira
Marius Moga la podcastul lui Gojira │ FOTO: Captură YouTube

Marius Moga a adus în discuție un subiect arzător al industriei muzicale, respectiv segmentul adeseori blamat al hiturilor. Cum apare un hit și de ce ne place sau nu ne place o piesă care atinge un nivel ridicat de popularitate? Vorbind din perspectiva unui producător pop comercial, cu multe piese Number One în tolba sa, Marius e de părere că hitul trebuie să aibă o anume structură și, mai ales, un anume echilibru.

"Mozart a zis-o cel mai bine: cea mai importantă treabă din muzică e pauza. Adică eu, când stau pe idei, este ca să văd dacă nu cumva sunt prea multe idei bune într-o piesă. (...) Nu poți să ai o strofă genială și un pre-refren genial și un refren genial. Omul are nevoie de o ierarhie", i-a explicat Marius lui Gojira

Marius Moga: "Societatea te împinge să faci hitul ăla, nu ai venit tu din munți cu el"

Dincolo de acest aspect, este important și ca versurile să atingă un subiect de impact, ce stă pe buzele tuturor.

"Mai e o treabă adevărată în songwriting și anume că tu trebuie să spui ceva ce este super evident în societate, dar nimeni n-a zis-o. Tu nu trebuie să zici ceva ce nu s-a mai zis sau nimeni nu se gândea la treaba aia. Trebuie să observi ceva ce parcă ar zice-o oamenii cumva mai eficient, decât să te țină de vorbă 10 minute, să-ți explice o treabă, și tu ai găsit cum s-o zici într-o frază. Societatea te împinge să faci hitul ăla, nu ai venit tu din munți cu el."

Marius Moga: "Când faci o piesă să prindă la toată lumea, este cel mai greu lucru din lume"

"Vrei să transmiți cu orice preț optimismul?", l-a întrebat direct Gojira, pornind de la câteva hituri de-ale lui Moga ce au, vădit, un mesaj optimist.

"Nu, nici măcar nu e despre optimism, sau depresie, sau despre melancolie. E despre a fi sigur că nu vorbești numai unor oameni care-ți plac ție. Evit să lucrez la o piesă sau la o creație care este destinată unui număr limitat de oameni, ca și cum sunt eu un eclectic elitist și o fac doar pentru oamenii ăia.

Dacă faci o creație bună, ar trebui să prindă și la unul care n-a făcut o oră de nimic în viața lui, și la unul care e doxă de educație, și la unul care e plin de bani, și la unul care n-are niciun ban în buzunar, și la unul care are toată dragostea din lume, și la unul care n-a avut-o niciodată.

E un principiu pe care nu poți să-l ignori, și anume că, dacă scoatem brand-urile de pe noi, hainele, mașinile, unde locuim, în sectorul 1 sau acolo, și ne pui pe toți în rând, not much of a difference (nu e mare diferență). We all feel the same (cu toții simțim la fel). Suntem toți la fel de plini de frici, de complexe. Nici măcar nu-s ale noastre - sunt de la părinți, de la bunici, de la profesori, toți ne încărcăm cu lucruri în viață. Și când faci o piesă să prindă la toată lumea, este cel mai greu lucru din lume."

Marius Moga: "Nu prea poți să pui degetul pe muzică, să zici că o faci pentru un grup. Aia-i lene. Mi se pare lene s-o faci pentru un singur grup social"

Riscând să atragă criticile colegilor din underground, Marius a concluzionat că a fi producător și a face muzică pentru un singur segment de public este o dovadă de lene.

"Eu am auzit de multe ori: <<A, da, Moga, care face muzică comercială>>. Am o surpriză pentru producătorii care nu fac muzică comercială: it's harder than anything else (e mai greu decât orice altceva). Este mai greu să faci muzică să prindă la toate demograficele decât să cunoști un demografic foarte bine și să fie foarte ușor să le dai ce știi că le place.

Mergi cu ei la party-uri, vezi ce se ascultă, faci exact chestia aia. <<A, tu ai făcut asta? E exact ca aia, ce ascultăm noi. Super, ești genial!>>. Du-te și arată același lucru la alt demografic și-o să zică: <<Ce?>>. (..) Nu prea poți să pui degetul pe muzică, să zici că o faci pentru un grup. Aia-i lene. Mi se pare lene s-o faci pentru un singur grup social. E chiar lene, până la urmă.

Petreci mult mai puține ore pe piesa aia, nu-ți dai interesul așa de mult, pentru că știi că dacă ai bifat un pic de tech house cu un pic de shaker din aia, gata, i-ai nimerit pe ăia. Cum faci să prindă și la fanii Villa-Lobos (compozitorul brazilian) și la ceilalți?"

În cadrul acestui podcast de două ore, Marius și Gojira discută și despre plecarea lui Moga în LA, acuzații de plagiat, sindromul impostorului, concursuri de talente și colaborări cu artiști din România, dar și din afara țării. Întreaga discuție poate fi urmărită/ascultată integral mai jos.

VIDEO: Marius Moga la podcastul lui Gojira

PUBLICITATE
Comentează

Industria muzicala

Marius Moga, Dan Byron și Olga Juverdeanu sunt printre primii speakeri confirmați la MMB 2022

Ce-a de-a șaptea ediție a conferinței MMB (Mastering the Music Business) va avea loc în format fizic la București, între 6 și 8 septembrie 2022. Printre primii invitați confirmați se numără Marius Moga, Dan Byron, Olga Juverdeanu, iar mulți alții urmează să fie anunțați.

Publicat

pe

Dan Byron
Dan Byron │ FOTO: Cristian Șuțu

Peste zeci de speakeri români și internaționali din industria muzicală vor participa și anul acesta la MMB, locul unde aceștia vor dezbate cele mai de interes subiecte muzicale și se vor întâlni cu artiști independenți, dar și cu profesioniști din domeniu. Anul trecut, printre cei mai apreciați speakeri s-au numărat Steve Vai, celebrul chitarist american și multiplu laureat Grammy, dar și Jordan Rudess, multi-instrumentist al trupei americane de progressive metal Dream Theater.

"Avem planuri mari pentru ediția de anul acesta. Poate și pentru că e a șaptea și în urma ei s-a instalat tradiția, însă în față e dorința de a fi cât mai buni, de a ajuta cât mai mult industria muzicală și de a ne bucura împreună că putem întâlni profesioniști din toată lumea. Pentru că MMB e locul unde oricine poate să dea mâna cu speakerii, să bea împreună cafeaua în pauza de prânz, ori să le pună cele mai incomode întrebări", a declarat Anca Lupeș, fondatoarea conferinței MMB.

Cu ce speakeri te vei întâlni la MMB 2022?

 • Olga Juverdeanu (RO) este General Manager la Global Records, cel mai mare label independent din CEE. În cadrul conferinței, Olga va vorbi despre ascensiunea companiei din 2015 și până astăzi.
 • Login Kochishki (MK) este manager Dubioza Kolektiv, celebra trupă din Bosnia și Herțegovina, dar și fondatorul celui mai mare festival macedonean, Taksirat. La MMB, Login va povesti publicului despre cum a ajuns trupa să fie în topurile internaționale.
 • Marius Moga (RO) este producător, artist și compozitor român cunoscut atât în Europa, cât și în SUA și primul muzician din țară nominalizat la Grammy, pentru contribuția sa la unul dintre albumele trupei Maroon 5.
 • Dan Byron (RO) are peste 20 de ani de activitate în muzica alternativă din România. Este liderul și vocalistul trupei byron, alături de care a compus soundtrack-ul unui serial original HBO România. În cadrul conferinței, Dan va susține workshopul de songwriting, devenit deja tradiție pentru MMB.
 • Ronny Krieger (DE) este din 2019 General Manager în Europa pentru Patreon, platforma online prin care artiștii și creatorii de conținut pot primi bani de la fani și care azi valorează peste 4 miliarde de dolari.
 • Ekaterina Bazhanova (ES) are experiență de peste 15 ani în industria muzicală, este speaker la cele mai mari conferințe internaționale, iar în prezent ține cursuri de „Know-how” la International Music Business School din Barcelona.

Despre MMB

Mastering the Music Business este primul și cel mai mare eveniment din industria muzicală organizat în România. Dedicat tuturor pasionaților de muzică, MMB e locul unde atât artiștii independenți din țară, cât și profesioniștii din domeniu au ocazia să se întâlnească cu experți de top din industrie, să învețe de la ei și să interacționeze în mod direct. Cum să lansezi propriul festival, cum să scrii și să compui cântece sau cum să creezi o vedetă de la zero sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței.

MMB nu e doar o conferință, este locul unde poți semna cu viitoarea ta casă de discuri, unde ai ocazia să cânți împreună cu artistul preferat sau să bei o cafea alături de vedetele pe care le-ai admirat mereu. MMB e locul unde se întâlnesc și schimbă idei sute de participanți, printre cei mai cunoscuți profesioniști din domeniu: artiști, compozitori, manageri, agenți de booking, oameni de PR cultural și muzical, promoteri, publicitari, specialiști în online și digital, oameni de radio, jurnaliști, sunetiști, profesori de canto, reprezentați ai label-urilor majore și independente și nu numai.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Romina Apostol și evoluția sa la SuperStar România: ce momente au dus-o în marea finală

Emisiunea SuperStar se apropie cu pași repezi de final. În competiție au rămas doar patru concurenți, printre care și Romina Apostol, tânăra care a cucerit juriul și publicul cu vocea sa. Te invităm să recapitulezi povestea concurentei și să (re)vizionezi cele mai tari momente ale sale.

Publicat

pe

Romina Apostol la SuperStar România 2021
Romina Apostol la SuperStar România 2021 │ FOTO: YouTube / SuperStar Romania

Romina s-a făcut remarcată încă din audiții. La doar 16 ani, tânăra a dat dovadă de talent, ambiție și atitudine, ingrediente necesare pentru un veritabil SuperStar. Romina s-a născut în Italia, apoi s-a mutat în Iași împreună cu părinții săi. Odată cu trecerea anilor, adolescenta a început să îndrăgească muzica și ia lecții de vioară, pian și chitară.

Cum pasiunea pentru muzică a fost într-o continuă dezvoltare, Romina a decis să se concentreze și pe calitățile vocale. Exercițiul și interesul pentru muzică au făcut-o pe Romina să activeze într-o trupă rock și să urmeze în continuare acest drum artistic. Participarea la SuperStar a fost următorul nivel la care s-a înhămat Romina, iar rezultatele pozitive nu au întârziat să apară.

În audițiile emisiunii de la PRO TV, adolescenta a impresionat inițial cu look-ul fresh și îndrăzneț. Apoi, Romina i-a cucerit pe cei patru jurați cu o interpretare puternică a piesei "All Along The Watchtower". Aceștia au lăudat momentul concurentei:

"De unde veniți, mă copii? De unde ați învățat să cântați așa? Ai cântat foarte bine! Tu ești artistă, să știi. Tu chiar ești artistă!", a declarat Raluka.

Cu fiecare etapă a emisiunii, Romina a scos la iveală noi fațete ale vocii și personalității sale. După audiții, concurenta a trecut cu brio de etapa recall-urilor cu piesa "Paradise City" (Guns N'Roses), dar și de etapa Club cu melodia "Piece of my Heart". În semifinale, Romina a urcat pe scena Arenelor Romane, unde a creat o atmosferă de concert. Concurenta a făcut show pe melodii ca "It's My Life" (Bon Jovi) sau "Street Spirit" (Lena Hall).

Următorul nivel al emisiunii a fost reprezentat de live-uri. Aici, Romina a adus în fața publicului adevărate spectacole de voce, atitudine și energie. Machiajul, costumele și dansatorii au fost elemente bonus ce au dus la crearea unor momente impresionante. Calitățile vocale și artistice ale Rominei au fost apreciate atât de jurați, cât și de telespectatori, aceștia din urmă acordându-i votul de încredere.

Mai e un singur pas până la marea finală din 17 decembrie. Indiferent de rezultat, experiența SuperStar România a ajutat-o pe Romina pe mai multe planuri, fiind, de asemenea, și o rampă de lansare într-o viitoare carieră muzicală. Concurenta a declarat că are planuri mari pentru finală, unde va încerca să ofere cele mai bune interpretări de până acum.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Cine sunt concurenţii calificaţi în finala SuperStar România de la PRO TV

Finala SuperStar România se va juca în 4 concurenţi, pe care i-a aflat în ediţia de pe 10 decembrie. Dintre cei 6 rămaşi în competiţie, dar doar 4 au mers mai departe, în urma deciziei publicului. Emoţiile au fost mari, interpretările de excepţie. Aflaţi care sunt finaliştii în articol.

Publicat

pe

Finalisti SuperStar Romania 2021
Finalisti SuperStar Romania 2021 │ FOTO: PRO TV

Ultimul live înainte de marea finală i-a adus pe scenă pe Alessandro Mucea, Alexandru Precup, Maria Jugănaru, Maria Ojică, Naomi Prie și Romina Apostol. Pe 10 decembrie publicul a ales 4 finalişti dintre aceştia, iar ei vor cânta în Marea Finală de pe 17 decembrie de la PRO TV. Au fost 114 concurenţi calificaţi în prima etapă a concursului SuperStar, etapa audiţiilor, iar după câteva săptămâni de competiţie şi multiple etape au rămas doar cei patru:

Maria Jugănaru

Tânăra din Piteşti este elevă la Colegiul Brătianu în clasa a 11-a. A venit cu un ukulele pe scenă, cântând "Somewhere Over the Rainbow" in audiţii, cu un aer diafan. Ştie să cânte la pian, chitară acustică şi electrică, dar şi la ukulele, aşa cum s-a văzut şi în numărul său. Scrie poezii şi este talentată la desen.  Pentru seara de 10 decembrie ne-a pregătit versiunea proprie de "Unforgiven" de la Metallica la pian, acompaniată de un violoncel şi amintind de coverurile Apocalyptica.

Ce a spus Smiley:

Nu știu dacă suntem noi publicul ideal, dar aș propune pentru finală să nu ne mai aducă scaune, să stăm în picioare. Mă simt copleșit de talentul. Mi-ar face deosebită plăcere să fac parte din echipa ta după ce termini emisiunea.

Carla's Dreams:

Mă duce cu gândul spre un soi de dependență... Tu nu o să fii pentru toți. Dar o să ai publicul tău și eu o să fac parte din el.

Alexandru Precup

Alexandru Precup a pus din nou în scenă un nou număr rock după ce făcuse senzaţie cu "In The End" de la Linkin Park. A interpretat piesa "Bang Bang (My Baby Shot Me Down)" din filmul Kill Bill cu foarte mult dramatism. Carla's Dreams a fost complet captivat de numărul său. Alex are 27 de ani, este din Bucureşti lucrează la o firmă de catering de 2 ani. În 2009 a început să cânte acasă, folosind un pian şi realizând coveruri. Acum cântă într-o trupă de metal alternativ. A fost plecat în Anglia, lucrând într-un depozit şi şi-a încercat norocul cu muzica şi acolo.

Ce au spus jurații:

 • Smiley: ”Eu mă așteptam. Am avut un feeling cât îl privește pe Alexandru de la început. Nu pot să spun că mă așteptam să ajungi până aici. Foarte bine că ai confirmat. Nu am cu cine să te compar”.
 • Raluka: ”Recunosc că am înțeles abia în semifinală ce se află la tine. Dar ce bine arăți în seara asta!”
 • Marius Moga: ”Ai luat piesa asta și ai făcut-o a ta. Bravo! I-a crescut tensiunea lui Carlas. Din underdog ai ajuns la un pas de finală”.
 • Carla's Dreams: ”Spectacol! Spectacol! Eu am apărut la știrile PRO TV azi. Și am promis doamnei Esca un spectacol... Doamna Esca, voila!”

Romina Apostol

Încă o voce tânără, dar cu greutatea unei artiste cu zeci de ani de experienţă, Romina Apostol are doar 16 ani şi este din Iaşi. Pe lângă talentul muzical, ea pictează, dansează şi este un om al multiplelor talente. Cântă la vioară, pian şi chitară şi face parte dintr-o formaţie rock alături de un coleg.  La ultimul live Romina a venit cu piesa "Love Is Blindness", de la U2, într-o versiune plină de patos apropiată mai mult de cea a lui Jack White din "Great Gatsby". Juraţii i-au complimentat vocea afirmând că e una de extraterestru, periculos de bună.

Citate de la jurați:

 • Raluka: ”Ai 16 ani și în România nu există voce ca a ta. Fă cumva să ajungi cea mai tare din lumea asta”.
 • Marius Moga: ”Ți-am zis să scoți pârleala. Ți-am zis că ești extraterestră. Ești golden, girl!”
 • Carla's Dreams: ”Ești extrem de bună, fetițo! Ești periculos de bună”

Alessandro Mucea

La doar 18 ani, Alessandro Mucea a fost cea mai elegantă prezenţă pe scena SuperStar România. Tânărul de 17 ani, provenit din Cotu Vameş, judeţul Neamţ este o persoană timidă, dar cumva şi-a găsit curajul în seara semifinalei. A ales o piesă grea, "I See Fire" a lui Ed Sheeran din filmul "The Hobbit, Desolation of Smaug". A avut un moment inedit în evoluţia ca artist, filmând pentru un concurs local de talente în clasa a VII-a, doar pentru a constata că obiectivul camerei a fost spart şi s-a pierdut reprezentaţia să. Asta avea să îi atragă un blocaj mental de un an.

Este pasionat de balade şi melodii în limba franceză. L-a impresionat în special pe Smiley, care îl privea fermecat. Alessandro a fost numit "un mare cameleon" de către Marius Moga, iar Smiley a apreciat modul în care a fost prinsă esenţa piesei, feeling-ul său. Raluka a simţit totuşi emoţiile de la începutul pieţei, dar şi redresarea de la jumătatea sa.

Cu aceşti 4 concurenţi ne revedem pe 17 decembrie la marea finală SuperStar România, când se va decerna premiul de 1 milion de lei.

Citește în continuare

Trending