Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Marius Moga: "Evit să lucrez la o piesă care este destinată unui număr limitat de oameni, ca și cum sunt eu un eclectic elitist"

Marius Moga a făcut analiză pe hit în podcastul "Aproximativ discuții", al lui Gojira. Din perspectiva producătorului, e mai greu să faci muzică comercială decât de nișă, argumentându-și părerea răspicat, cu riscul de a-și supăra colegii din underground.

Publicat

pe

Marius Moga la podcastul lui Gojira
Marius Moga la podcastul lui Gojira │ FOTO: Captură YouTube

Marius Moga a adus în discuție un subiect arzător al industriei muzicale, respectiv segmentul adeseori blamat al hiturilor. Cum apare un hit și de ce ne place sau nu ne place o piesă care atinge un nivel ridicat de popularitate? Vorbind din perspectiva unui producător pop comercial, cu multe piese Number One în tolba sa, Marius e de părere că hitul trebuie să aibă o anume structură și, mai ales, un anume echilibru.

"Mozart a zis-o cel mai bine: cea mai importantă treabă din muzică e pauza. Adică eu, când stau pe idei, este ca să văd dacă nu cumva sunt prea multe idei bune într-o piesă. (...) Nu poți să ai o strofă genială și un pre-refren genial și un refren genial. Omul are nevoie de o ierarhie", i-a explicat Marius lui Gojira

Marius Moga: "Societatea te împinge să faci hitul ăla, nu ai venit tu din munți cu el"

Dincolo de acest aspect, este important și ca versurile să atingă un subiect de impact, ce stă pe buzele tuturor.

"Mai e o treabă adevărată în songwriting și anume că tu trebuie să spui ceva ce este super evident în societate, dar nimeni n-a zis-o. Tu nu trebuie să zici ceva ce nu s-a mai zis sau nimeni nu se gândea la treaba aia. Trebuie să observi ceva ce parcă ar zice-o oamenii cumva mai eficient, decât să te țină de vorbă 10 minute, să-ți explice o treabă, și tu ai găsit cum s-o zici într-o frază. Societatea te împinge să faci hitul ăla, nu ai venit tu din munți cu el."

Marius Moga: "Când faci o piesă să prindă la toată lumea, este cel mai greu lucru din lume"

"Vrei să transmiți cu orice preț optimismul?", l-a întrebat direct Gojira, pornind de la câteva hituri de-ale lui Moga ce au, vădit, un mesaj optimist.

"Nu, nici măcar nu e despre optimism, sau depresie, sau despre melancolie. E despre a fi sigur că nu vorbești numai unor oameni care-ți plac ție. Evit să lucrez la o piesă sau la o creație care este destinată unui număr limitat de oameni, ca și cum sunt eu un eclectic elitist și o fac doar pentru oamenii ăia.

Dacă faci o creație bună, ar trebui să prindă și la unul care n-a făcut o oră de nimic în viața lui, și la unul care e doxă de educație, și la unul care e plin de bani, și la unul care n-are niciun ban în buzunar, și la unul care are toată dragostea din lume, și la unul care n-a avut-o niciodată.

E un principiu pe care nu poți să-l ignori, și anume că, dacă scoatem brand-urile de pe noi, hainele, mașinile, unde locuim, în sectorul 1 sau acolo, și ne pui pe toți în rând, not much of a difference (nu e mare diferență). We all feel the same (cu toții simțim la fel). Suntem toți la fel de plini de frici, de complexe. Nici măcar nu-s ale noastre - sunt de la părinți, de la bunici, de la profesori, toți ne încărcăm cu lucruri în viață. Și când faci o piesă să prindă la toată lumea, este cel mai greu lucru din lume."

Marius Moga: "Nu prea poți să pui degetul pe muzică, să zici că o faci pentru un grup. Aia-i lene. Mi se pare lene s-o faci pentru un singur grup social"

Riscând să atragă criticile colegilor din underground, Marius a concluzionat că a fi producător și a face muzică pentru un singur segment de public este o dovadă de lene.

"Eu am auzit de multe ori: <<A, da, Moga, care face muzică comercială>>. Am o surpriză pentru producătorii care nu fac muzică comercială: it's harder than anything else (e mai greu decât orice altceva). Este mai greu să faci muzică să prindă la toate demograficele decât să cunoști un demografic foarte bine și să fie foarte ușor să le dai ce știi că le place.

Mergi cu ei la party-uri, vezi ce se ascultă, faci exact chestia aia. <<A, tu ai făcut asta? E exact ca aia, ce ascultăm noi. Super, ești genial!>>. Du-te și arată același lucru la alt demografic și-o să zică: <<Ce?>>. (..) Nu prea poți să pui degetul pe muzică, să zici că o faci pentru un grup. Aia-i lene. Mi se pare lene s-o faci pentru un singur grup social. E chiar lene, până la urmă.

Petreci mult mai puține ore pe piesa aia, nu-ți dai interesul așa de mult, pentru că știi că dacă ai bifat un pic de tech house cu un pic de shaker din aia, gata, i-ai nimerit pe ăia. Cum faci să prindă și la fanii Villa-Lobos (compozitorul brazilian) și la ceilalți?"

În cadrul acestui podcast de două ore, Marius și Gojira discută și despre plecarea lui Moga în LA, acuzații de plagiat, sindromul impostorului, concursuri de talente și colaborări cu artiști din România, dar și din afara țării. Întreaga discuție poate fi urmărită/ascultată integral mai jos.

VIDEO: Marius Moga la podcastul lui Gojira

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Juraţii SuperStar România fac spectacol pe mainstage-ul UNTOLD 2021

Suntem la doar câteva câteva zile distanţă de debutul lui UNTOLD 2021, care are loc ca în fiecare an la Cluj-Napoca, iar acum descoperim că vom avea şi un spectacol special pe mainstage. Pe 9 septembrie vor urca pe scen principală Smiley, Raluka, Marius Moga şi Carla's Dreams, juraţii noului show Superstar România. Ei pregătesc o surpriză pentru fani.

Publicat

pe

Superstar Romania Concert Untold 2021
Superstar Romania Concert Untold 2021 │ FOTO: PRO TV

Timp de o oră Smiley, Carla's Dreams, Raluka şi Marius Moga vor cânta pe scenă principală de la UNTOLD în prima zi a festivalului. Ei vor prefaţa astfel emisiunea care debutează pe 10 septembrie de la ora 20:30 pe PRO TV, urmată de încă un episod pe 11 septembrie de la ora 20:00. Atunci vor fi cunoscuţi concurenţii de către privitori, iar unii dintre ei vor începe drumul spre marele trofeu.

Juraţii vor cânta cu o zi înainte la UNTOLD cele mai cunoscute piese la lor, dar şi o piesă în premieră, una realizată în colaborare. Concertul începe de la ora 18:00 şi va fi transmis live pe paginile PRO TV şi VOYO, iar imagini în premieră vor putea fi văzute şi pe conturile de pe reţelele de socializare ale show-ului.

SuperStar România are la bază formatul internaţional "Idol", precum "American Idol" sau "Pop Idol", iar prima emisiune "Pop Idol" se difuza în Marea Britanie încă din 2001. Formatul avea să fie preluat în peste 55 de ţări. Printre concurenţii deveniţi mari muzicieni prin intermediul acestor show-uri se numără Kelly Clarkson, Carrie Underwood şi Adam Lambert.

În România SuperStar îi are ca juraţi pe Carla's Dreams (jurat la X Factor în sezoanele 6, 7, 8), alături de Marius Moga (Vocea României, The Voice Kids). În juriu se află şi Smiley, jurat la Vocea României şi prezentator din culise la Românii au Talent. Raluka completează cvartetul, ea fiind pentru prima oară jurat la un show de talente. Are totuşi "nas", deoarece ea a descoperit-o pe Irina Rimes. Raluka este cunoscută pentru hiturile lansate cu DJ Sava, piese precum "Aroma", "Aer", "Love You" şi "I Like the Trumpet".

UNTOLD 2021 se desfăşoară între 9 şi 12 septembrie la Cluj-Napoca, reunind peste 200 de DJi, artist şi trupe de renume. Printre ei se număra David Guetta, Martin Garrix, Steve Aoki, Parov Stelar şi mulţi alţii.

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

SuperStar România debutează la PRO TV în septembrie, cu două episoade în aceeași săptămână

SuperStar România, noul show muzical de la PRO TV, care a înlocuit Vocea României în grila de toamnă a acestui an, va debuta pe micile ecrane în septembrie. Două episoade vor fi difuzate în aceeași săptămână.

Publicat

pe

SuperStar România (Logo)
SuperStar România (Logo) │ FOTO: Pro TV

În 2021, SuperStar România înlocuiește oficial Vocea României. Emisiunea va fi difuzată vineri seara, exact pe slotul rezervat înainte pentru Vocea. Postul nu a anunțat încă nimic concret legat de viitorul show-ului The Voice, însă, în grila acestei toamne, show-ul nu apare nicăieri.

SuperStar România este un show care are la bază formatul internațional "Idol" (ex: American Idol, Pop Idol), creat de Simon Fuller. Prima emisiune Pop Idol din UK a fost difuzată în 2001, succesul show-ului conducând la preluarea acestui format în peste 55 de țări. Printre cei mai faimoși concurenți ai emisiunii se numără Kelly Clarkson, Carrie Underwood și Adam Lambert.

Când începe SuperStar România

SuperStar România debutează la PRO TV pe 10 septembrie, emisiunea putând fi urmărită în fiecare vineri, de la ora 20:30. Show-ul va fi difuzat și sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 20:00.

Cine sunt jurații SuperStar România 2021

Juriul SuperStar România vine cu câteva surprize. Carla’s Dreams, jurat la X Factor în sezoanele 6, 7 și 8, a schimbat trustul de televiziune acceptând oferta postului PRO TV. El va fi în juriul SuperStar România alături de doi artiști cu mulți ani de experiență pe platourile emisiunilor de talente, respectiv Smiley (Vocea României, Românii au Talent) și Marius Moga (Vocea României, The Voice Kids).

Prezența feminină din acest juriu este surpriza cea mai mare. Raluka își va face debutul ca jurat într-o emisiune de talente în cadrul SuperStar România. Artista cunoscută pentru hiturile lansate alături de DJ Sava, respectiv piesa ca "Aroma", "Aer", "Love you" sau "I like the trumpet", este cea care, în urmă cu patru ani, o descoperea pe Irina Rimes.

Semifinalele SuperStar România au fost filmate la Arenele Romane

Semifinalele SuperStar România au avut deja loc la Arenele Romane. Pe 18, 22, 26 și 30 august s-au filmat patru concerte, la care au participat 400 de spectatori. Publicul a avut oportunitatea de a câștiga bilete la aceste show-uri live participând la un concurs lansat online, pe site-ul PRO TV.

 

Citește în continuare

Emisiuni radio-tv

Semifinalele SuperStar România se filmează la Arenele Romane, iar publicul poate participa la concerte

SuperStar România, noul show de talente de la PRO TV, intră în etapa semifinalelor înaintea debutului pe micile ecrane. Filmările au loc la Arenele Romane, finaliștii urmând să fie stabiliți în urma a 4 concerte. Cei care își doresc să ajungă în public se pot înscrie într-un concurs lansat online, ce pune la bătaie 400 de bilete.

Publicat

pe

SuperStar România (Logo)
SuperStar România (Logo) │ FOTO: Pro TV

Semifinalele SuperStar România se cântă Live la Arenele Romane, iar publicul poate participa. Pe 18, 22, 26 și 30 august se filmează "primul mare concert al celui care poate deveni SuperStarul României". 

Cei care își doresc să participe la unul din cele patru concerte, se pot înscrie pe concertsuperstar.protv.ro. Vor fi aleși primii 400 înscriși, respectiv primii 100 pentru fiecare dată în parte (18, 22, 26 sau 30 august). Concursul se adresează celor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • Au împlinit vârsta de 18 ani la data începerii concursului;
  • Au domiciliul pe teritoriul României sau sunt rezidenți în România;
  • Acceptă termenii și condițiile din Regulamentul concursului, informații disponibile pe site-ul PRO TV.

SuperStar România este un show care are la bază formatul internațional "Idol" (ex: American Idol, Pop Idol), creat de Simon Fuller. Prima emisiune Pop Idol din UK a fost difuzată în 2001, succesul show-ului conducând la preluarea acestui format în peste 55 de țări. Printre cei mai faimoși concurenți ai emisiunii se numără Kelly Clarkson, Carrie Underwood și Adam Lambert.

Cine sunt jurații SuperStar România 2021

Juriul SuperStar România vine cu câteva surprize. Carla’s Dreams, jurat la X Factor în sezoanele 6, 7 și 8, a schimbat trustul de televiziune acceptând oferta postului PRO TV. El va fi în juriul SuperStar România alături de doi artiști cu mulți ani de experiență pe platourile emisiunilor de talente, respectiv Smiley (Vocea României, Românii au Talent) și Marius Moga (Vocea României, The Voice Kids).

Prezența feminină din acest juriu este surpriza cea mai mare. Raluka își va face debutul ca jurat într-o emisiune de talente în cadrul SuperStar România. Artista cunoscută pentru hiturile lansate alături de DJ Sava, respectiv piesa ca "Aroma", "Aer", "Love you" sau "I like the trumpet", este cea care, în urmă cu patru ani, o descoperea pe Irina Rimes.

Când va fi difuzat SuperStar România pe PRO TV

SuperStar România va debuta la PRO TV toamna aceasta. Un promo al show-ului îi anunță lansarea, fără a include, însă, o dată oficială.

 

Citește în continuare

Trending