Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Marco Hietala (Nightwish): "Viața este aici și acum, nu e ceva ce aștepți"

Trupa finlandeză de metal Nightwish va reveni în România pe 10 decembrie 2015 într-un concert din cadrul turneului "Endless forms most beautiful". Marco Hietala, cel care stă în spatele basului și nuanțează melodiile cu vocea sa puternică, a stat de vorbă cu noi, și-a dat jos masca și ne-a povestit despre viață, cărți, muzică, trecut și prezent. Mai multe detalii în interviul acordat InfoMusic.

Publicat

pe

Marco Hietala (Nightwish)
Marco Hietala (Nightwish)

Ce mai faci? Cum merge turneul?

Sunt bine. Mă voi odihni acasă pentru următoarele 3 săptămâni până când vom începe turneul în Europa. Au fost show-uri foarte bune până acum. Am făcut în primăvară un turneu în America, o grămadă de festivaluri pe timpul verii și acum urmează și cel din Europa și va fi bine.

Cum te simți când știi că te întorci în România?

Și acesta este un lucru bun pentru că nu am mai trecut pe acolo de o perioadă și show-urile pe care le-am avut în România, în Sibiu și în București au fost super. Îmi amintesc acele zile, pline de entuziasm și de lumea bună din audiență. Va fi minunat să ne reîntoarcem.

Nightwish 2012 - Session with Troy and Floor

Nightwish 2012 - Session with Troy and Floor │ FOTO: Ville Juurikkala nightwish.com

Cum îți petreci timpul liber?

Tocmai ce stăteam pe canapea și beam o cafe. De obicei citesc mult, chiar și când merg în turneu. Cam atât. Mai sunt și lucuri de care am grijă în timpul ăsta, cum ar fi faptul că am mers la dentist astăzi, dar a fost doar un control de rutină, nimic grav.

Ai spus că-ți place să citești. Care este genul tău preferat?

Sunt un fan al SCI-FI-ului.

Ce consideri că a consacrat-o pe Floor pentru a fi în trupă?

Venise când eram în mijlocul turneului. Nu era un membru oficial, doar ne ajuta pe atunci să ducem totul la bun sfârșit. Pe drum, însă, am realizat că ceea ce era stricat se reparase pentru că se potrivea cu chimia trupei, ambiția pe care o aveam în a face muzică și totul a început să prindă contur și am reușit să ducem Imaginaerum la sfârșit. Am întrebat-o dacă vrea să rămână și a spus imediat da. Asta a fost. Acum am realizat și un album împreună cu ea. Lucrurile merg bine.

Ai avut de curând din nou o colaborare cu Delain, pentru melodia „Sing to Me” de data aceasta. Te gândești să mai lucrezi cu ei în viitor?

Cu Delain? Sigur, dar totul depinde de Martijn. El este omul principal al trupei și dacă el simte că mai putem cânta, aș face-o cu siguranță mai ales că suntem și prieteni. Contează foarte mult. Pentru mine nu este vorba de bani. Cred că oamenii și calitatea muzicii sunt cele mai importante lucruri pentru ca eu să mă implic.

Cum merg lucrurile cu cealaltă trupă, Tarot?

Tarot este momentan în așteptare pentru că unul dintre membrii trupei este bolnav. Muzica e neterminată, trebuie să facem și un album într-un final, dar mai întâi trebuie să vedem cum decurg lucrurile.

Apropo de versuri, pentru că știu că și tu scrii o parte, ce te inspiră?

În principiu cărțile SCI-FI și filmele. Citesc și fantasy, mă uit la filme psihologice cu mistere și crimă, știință și multe altele. Toate lucrurile cu care îmi hrănesc mintea, toate filmele, cărțile și orice văd din lumea care ne înconjoară și știrile despre știință pe care le citesc, totul mă afectează, presupun.

Cum este Marco ca persoană?

Ei bine, aș avea nevoie de un psihiatru pentru asta, ha ha! Încerc să fiu deschis la minte și sceptic în același timp. Cred în lucrurile care se dovedesc a fi reale, dar am și o grămadă de îndoieli despre ele. Văd ideologiile diferite, diversele moduri de viață și mi se pare că oamenii au probabil oportunitatea pentru ei să fie deschiși către lume și să vadă posibilitățile. Nu mă consider un om excepțional, chiar dacă sunt un cântăreț bun și mă aflu într-o trupă cu prieteni minunați. Deci, cred că sunt ok.

Marco Hietala (Nightwish)

Marco Hietala (Nightwish) │ FOTO: sport.tn.nova.cz

Dar dacă Marco nu ar fi fost cântăreț? Ce ar fi fost atunci?

Ar fi fost probabil un tată relaxat de vârsta a doua.

Te consideri o inspirație pentru copii tăi? Crezi că-ți vor urma pașii pentru a avea o carieră în muzică?

Nu știu, dar cred că este posibilitatea ca unul dintre ei să devină un toboșar promițător. Desigur că am fost norocos, am fost privilegiat pentru a ajunge atât de departe cu lucrurile, pentru care am avut o scânteie și pentru care am fost pasionat. Ce sper pentru băieții mei este ca ei să-și găsească acel ceva care le va dărui destulă satisfacție la fel cum muzica mi-o dă mie și sper că-și vor câștiga traiul din asta. Nu vreau să-mi urmeze mie sau altora pașii. Cred că este important să găsești acel loc în viață care să te satisfacă mereu.

Îți este dor de perioada când Tarja era în trupă?

A fost o perioadă bună, am făcut albume grozave, la fel și spectacole, era multă prietenie și respect. Am petrecut un timp frumos, dar aparține de trecut. E bine să-ți amintești lucruri bune și nu trebuie să ții pică, așa că prefer să-mi amintesc vremurile bune.

Care este legătura dintre Richard Dawkins și ultimul album, „Endless forms most beautiful”?

Endless forms most beautiful” este un de fapt un citat de la Charles Darwin care a fost tatăl teoriei evoluției moderniste, iar Richard Dawkins este, desigur, un biolog al evoluționismului și a scris o grămadă de lucruri despre asta, chiar dacă oamenii îl cunosc pentru legăturile ateiste care au totuși legătură cu biologia. Majoritatea versurilor au fost scrie de Tuomas, eu am scris foarte puțin. Tuomas a vrut să aibă povestea Terrei și a vieții, ceea ce este o idee destul de amplă. Când am citit versurile prima dată, mi-am dat seama ce treabă bună a făcut fără a intra în alte extreme. A reușit să capteze esențialul într-o formă poetică frumoasă.

Dar ce înseamnă viața pentru tine?

Pentru mine e un privilegiu pentru că exist și că trăiesc în această lume, în acest Univers. A trăi înseamnă să ai gânduri și rațiune, sentimente și prieteni buni și oameni pe care îi iubești și cu care te simți bine. Cred că viața este aici și acum, nu este ceva ce aștepți, trebuie să încerci să faci lucruri pentru tine și pentru oamenii și locurile de care îți pasă. Trebuie să avem mai multă grijă unul de celălalt. Asta înseamnă viața.

Ai un mesaj pentru fanii din România?

Va fi o plăcere să vă revăd! A trecut ceva vreme. Pentru tine și fanii din România, bine ați venit la spectacol!

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte joi, 10 decembrie 2015

Nightwish

Loc
Romexpo
PUBLICITATE
Comentează

Industria muzicala

Nightwish își va încheia activitatea dacă un membru cheie pleacă din trupă

Nightwish își continuă în prezent activitatea, în ciuda plecării lui Marco Hietala. Există însă și factori care atârnă mai greu în luarea deciziei de a dizolva formația. Dacă un membru cheie ar pleca, atunci Tuomas Holopainen ar ști că acela este sfârșitul.

Publicat

pe

Concert aniversar Nightwish 20 de ani la București 2018

Marco Hietala a părăsit trupa Nightwish în ianuarie 2021, însă asta nu i-a determinat pe colegii lui să pună punct activității formației. Decizia de a continua este oarecum controversată, mai ales că Tuomas Holopainen declara în 2019 că Nightwish se va destrăma dacă mai pleacă vreun membru. Întrebat recent de Metal Hammer cum comentează această schimbare de atitudine, Tuomas a replicat că s-a răzgândit, dar că totul va lua sfârșit dacă Floor Jansen se hotărăște, la rândul ei, să plece.

"Asta simțeam în 2019 și asta am simțit și când a plecat Marco. Îmi retrag cuvintele când ne referim la situația asta.

Dar dacă ar pleca Floor [Jansen, vocalista], aia ar fi, ăla ar fi finalul trupei Nightwish. Cu siguranță, 100%", a răspuns Tuomas.

Tuomas Holopainen: "Dacă Nighthwish se destramă, a fost o călătorie grozavă, o aventură minunată, care a ținut 25 de ani"

Mergând pe ipoteza destrămării, Tuomas a fost întrebat cum s-ar simți dacă Nightwish și-ar încheia activitatea definitiv.

"Dacă Nighthwish se destramă, a fost o călătorie grozavă, o aventură minunată, care a ținut 25 de ani. Va trebui să mă gândesc la un alt proiect", a răspuns liderul și fondatorul Nightwish, părând să fi zăbovit deja asupra acestei idei.

Floor Jensen a devenit vocalista formației Nightwish în 2012, ea înlocuind-o pe Anette Olzon, care, la rândul ei, a preluat ștatefa de la Tarja Turunen, concediată de formație în octombrie 2005. În acest context, e dificil de crezut că plecarea lui Jensen ar fi, cu adevărat, indispensabilă.

Până la noi reevaluări, povestea Nightwish continuă. Trupa a lansat în aprilie 2020 albumul "Human. :II: Nature", pe care l-a promovat în cadrul unui eveniment inedit, "An Evening With Nightwish In a Virtual World". Concertul VR a avut loc în martie 2021, formația reluând concertele clasice în luna iulie. Turneul de promovare a albumului "Human. :II: Nature" a debutat pe 28 iulie, urmând să se încheie în octombrie 2022. Marko Hietala va fi înlocuit de un muzician care va însoți trupa exclusiv în concerte, poziția de basist rămânând momentan neocupată.

Citește în continuare

Trending