Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Marco Hietala (Nightwish): "Viața este aici și acum, nu e ceva ce aștepți"

Trupa finlandeză de metal Nightwish va reveni în România pe 10 decembrie 2015 într-un concert din cadrul turneului "Endless forms most beautiful". Marco Hietala, cel care stă în spatele basului și nuanțează melodiile cu vocea sa puternică, a stat de vorbă cu noi, și-a dat jos masca și ne-a povestit despre viață, cărți, muzică, trecut și prezent. Mai multe detalii în interviul acordat InfoMusic.

Publicat

pe

Marco Hietala (Nightwish)
Marco Hietala (Nightwish)

Ce mai faci? Cum merge turneul?

Sunt bine. Mă voi odihni acasă pentru următoarele 3 săptămâni până când vom începe turneul în Europa. Au fost show-uri foarte bune până acum. Am făcut în primăvară un turneu în America, o grămadă de festivaluri pe timpul verii și acum urmează și cel din Europa și va fi bine.

Cum te simți când știi că te întorci în România?

Și acesta este un lucru bun pentru că nu am mai trecut pe acolo de o perioadă și show-urile pe care le-am avut în România, în Sibiu și în București au fost super. Îmi amintesc acele zile, pline de entuziasm și de lumea bună din audiență. Va fi minunat să ne reîntoarcem.

Nightwish 2012 - Session with Troy and Floor

Nightwish 2012 - Session with Troy and Floor │ FOTO: Ville Juurikkala nightwish.com

Cum îți petreci timpul liber?

Tocmai ce stăteam pe canapea și beam o cafe. De obicei citesc mult, chiar și când merg în turneu. Cam atât. Mai sunt și lucuri de care am grijă în timpul ăsta, cum ar fi faptul că am mers la dentist astăzi, dar a fost doar un control de rutină, nimic grav.

Ai spus că-ți place să citești. Care este genul tău preferat?

Sunt un fan al SCI-FI-ului.

Ce consideri că a consacrat-o pe Floor pentru a fi în trupă?

Venise când eram în mijlocul turneului. Nu era un membru oficial, doar ne ajuta pe atunci să ducem totul la bun sfârșit. Pe drum, însă, am realizat că ceea ce era stricat se reparase pentru că se potrivea cu chimia trupei, ambiția pe care o aveam în a face muzică și totul a început să prindă contur și am reușit să ducem Imaginaerum la sfârșit. Am întrebat-o dacă vrea să rămână și a spus imediat da. Asta a fost. Acum am realizat și un album împreună cu ea. Lucrurile merg bine.

Ai avut de curând din nou o colaborare cu Delain, pentru melodia „Sing to Me” de data aceasta. Te gândești să mai lucrezi cu ei în viitor?

Cu Delain? Sigur, dar totul depinde de Martijn. El este omul principal al trupei și dacă el simte că mai putem cânta, aș face-o cu siguranță mai ales că suntem și prieteni. Contează foarte mult. Pentru mine nu este vorba de bani. Cred că oamenii și calitatea muzicii sunt cele mai importante lucruri pentru ca eu să mă implic.

Cum merg lucrurile cu cealaltă trupă, Tarot?

Tarot este momentan în așteptare pentru că unul dintre membrii trupei este bolnav. Muzica e neterminată, trebuie să facem și un album într-un final, dar mai întâi trebuie să vedem cum decurg lucrurile.

Apropo de versuri, pentru că știu că și tu scrii o parte, ce te inspiră?

În principiu cărțile SCI-FI și filmele. Citesc și fantasy, mă uit la filme psihologice cu mistere și crimă, știință și multe altele. Toate lucrurile cu care îmi hrănesc mintea, toate filmele, cărțile și orice văd din lumea care ne înconjoară și știrile despre știință pe care le citesc, totul mă afectează, presupun.

Cum este Marco ca persoană?

Ei bine, aș avea nevoie de un psihiatru pentru asta, ha ha! Încerc să fiu deschis la minte și sceptic în același timp. Cred în lucrurile care se dovedesc a fi reale, dar am și o grămadă de îndoieli despre ele. Văd ideologiile diferite, diversele moduri de viață și mi se pare că oamenii au probabil oportunitatea pentru ei să fie deschiși către lume și să vadă posibilitățile. Nu mă consider un om excepțional, chiar dacă sunt un cântăreț bun și mă aflu într-o trupă cu prieteni minunați. Deci, cred că sunt ok.

Marco Hietala (Nightwish)

Marco Hietala (Nightwish) │ FOTO: sport.tn.nova.cz

Dar dacă Marco nu ar fi fost cântăreț? Ce ar fi fost atunci?

Ar fi fost probabil un tată relaxat de vârsta a doua.

Te consideri o inspirație pentru copii tăi? Crezi că-ți vor urma pașii pentru a avea o carieră în muzică?

Nu știu, dar cred că este posibilitatea ca unul dintre ei să devină un toboșar promițător. Desigur că am fost norocos, am fost privilegiat pentru a ajunge atât de departe cu lucrurile, pentru care am avut o scânteie și pentru care am fost pasionat. Ce sper pentru băieții mei este ca ei să-și găsească acel ceva care le va dărui destulă satisfacție la fel cum muzica mi-o dă mie și sper că-și vor câștiga traiul din asta. Nu vreau să-mi urmeze mie sau altora pașii. Cred că este important să găsești acel loc în viață care să te satisfacă mereu.

Îți este dor de perioada când Tarja era în trupă?

A fost o perioadă bună, am făcut albume grozave, la fel și spectacole, era multă prietenie și respect. Am petrecut un timp frumos, dar aparține de trecut. E bine să-ți amintești lucruri bune și nu trebuie să ții pică, așa că prefer să-mi amintesc vremurile bune.

Care este legătura dintre Richard Dawkins și ultimul album, „Endless forms most beautiful”?

Endless forms most beautiful” este un de fapt un citat de la Charles Darwin care a fost tatăl teoriei evoluției moderniste, iar Richard Dawkins este, desigur, un biolog al evoluționismului și a scris o grămadă de lucruri despre asta, chiar dacă oamenii îl cunosc pentru legăturile ateiste care au totuși legătură cu biologia. Majoritatea versurilor au fost scrie de Tuomas, eu am scris foarte puțin. Tuomas a vrut să aibă povestea Terrei și a vieții, ceea ce este o idee destul de amplă. Când am citit versurile prima dată, mi-am dat seama ce treabă bună a făcut fără a intra în alte extreme. A reușit să capteze esențialul într-o formă poetică frumoasă.

Dar ce înseamnă viața pentru tine?

Pentru mine e un privilegiu pentru că exist și că trăiesc în această lume, în acest Univers. A trăi înseamnă să ai gânduri și rațiune, sentimente și prieteni buni și oameni pe care îi iubești și cu care te simți bine. Cred că viața este aici și acum, nu este ceva ce aștepți, trebuie să încerci să faci lucruri pentru tine și pentru oamenii și locurile de care îți pasă. Trebuie să avem mai multă grijă unul de celălalt. Asta înseamnă viața.

Ai un mesaj pentru fanii din România?

Va fi o plăcere să vă revăd! A trecut ceva vreme. Pentru tine și fanii din România, bine ați venit la spectacol!

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte joi, 10 decembrie 2015

Nightwish

Loc
Romexpo
PUBLICITATE
Comentează

Industria muzicala

Marco Hietala: "Părăsesc trupa Nightwish și mă retrag din viața publică"

Marco Hietala a anunțat că părăsește trupa Nightwish și se retrage din viața publică. Muzicianul finlandez a detaliat motivele luării acestei decizii într-un amplu mesaj, la finalul căruia le cere scuze fanilor că trebuie să le dea o astfel de veste.

Publicat

pe

Concert aniversar Nightwish 20 de ani la București 2018

2021 începe cu o veste proastă pentru fanii trupei de heavy și symphonic metal Nightwish. Basistul și compozitorul secundar al formației, Marco Hietala, a luat decizia de a părăsi formația. Anunțul a fost făcut de muzician astăzi, 12 ianuarie, chiar în urmă cu câteva minute, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

În mesajul adresat publicului, Marco a explicat că este afectat de modul defectuos în care funcționează industria muzicală, pe care o numește depreciativ "republica bananieră". Muzicianul mărturisește, de asemenea, că are nevoie de o reconectare la sine și o regăsire a surselor de inspirație. Mai jos puteți citi mesajul său complet, ce a fost preluat și pe pagina oficială a trupei Nightwish, fără niciun alt comentariu suplimentar.

Marco Hietala: "Mi-am dat seamă că mă simt foarte deziluzionat"

"Oameni dragi, părăsesc trupa Nightwish și mă retrag din viața publică.

De ceva ani încoace nu am mai reușit să mă simt validat de această viață. Există acum companii uriașe care le cer artiștilor să lucreze și să aibă inspirație de la 9 la 5, în timp ce ei își împart profitul pe nedrept. Se întâmplă și între artiști. Suntem republica bananieră a industriei muzicale. Cei mai mari promoteri storc procente chiar și din merchandise, în timp ce plătesc dividende Orientului Mijlociu. Se pare că unele teocrații pot lua bani din muzică fără să pară că sunt ipocrite, chiar dacă asta te-ar condamna în mod normal la decapitare sau închisoare acolo. Am dat doar câteva exemple aici.

Ultimul an m-a forțat să stau acasă și să reflectez. Mi-am dat seamă că mă simt foarte deziluzionat de lucrurile astea și de multe altele. Am realizat că am nevoie de această validare. Pentru ca eu să pot să compun, să cânt și să concertez, am nevoie de noi motive și surse de inspirație. Am nevoie de "My Walden" (loc de refugiu în natură, cu trimite la piesa cu același titlu al trupei Nightwish), ca să spun așa. Am mărturisit și în cartea mea că sunt un depresiv cronic. E periculos pentru mine și pentru oamenii din jurul meu, dacă voi continua astfel. Am avut în trecut gânduri negre. Nu vă faceți griji, sunt bine acum. Îi am alături de mine pe cei doi fii ai mei, pe soția mea, restul familiei și un câine și sunt înconjurat de multă iubire"

Marco le oferă și o rază de speranță fanilor săi. Muzicianul ar putea reveni în muzică în 2022. Până atunci, acesta solicită presei și colegilor de breaslă să-l ocolească. Singurul care face excepție este Tony Iommi, chitaristul Black Sabbath având un loc special în inima lui Marco.

"Nu cred că o să plec definitiv. Conspirație este cuvântul zilei. Oamenilor cărora le plac conspirațiile trebuie să le spun că voi împlini 55 de ani pe 14 ianuarie și cu siguranță mi-am făcut treaba pentru moment. Să-l învinovățiți pe Tuomas e o insultă adresată atât lui, cât și mie, căci îmi puneți la îndoială gândirea mea liberă. E o decizie care ne întristează și pe noi. Aveți grijă ce concluzii trageți. Acum că am lămurit asta, vom ști clar cine se duce intenționat în direcția conspirațiilor.

Sunt câteva lucruri pe care am promis că le voi face în 2021. În afară de aceste angajamente, rog cu amabilitate și respect ca presa, orice trupe sau proiecte artistice să nu-mi ceară să fac nimic în anul ce urmează. Trebuie să lucrez la redescoperirea mea. Sper să vă povestesc despre asta în 2022. Aceasta nu este, însă, o promisiune.

Îmi pare său să vă dau vestea asta.

Marco Hietala

P.S: Tony Iommi face excepție de la regula <<nu vreau să fiu contactat de nimeni>>. Eroul copilăriei mele are prioritate."

Postarea lui Marco Hietala

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending