Urmărește-ne în Social Media

Albume noi

TOOL a lansat "Fear Inoculum", unul dintre cele mai aşteptate albume din istoria rock-ului - AUDIO

Puţine albume din istoria rock-ului s-au lăsat mai mult aşteptate decât "Fear Inoculum" de la TOOL. Ne vin în minte "Chinese Democracy" de la Guns 'N Roses şi primul material discografic Alice în Chains fără Layne. După 13 ani de aşteptare, Maynard and co s-au mobilizat şi ne oferă 7 piese noi. Le puteţi asculta în cadrul articolului.

Publicat

pe

Fear Inoculum coperta album TOOL lansare 2019
Fear Inoculum coperta album TOOL lansare 2019 │ FOTO: TOOL

Ultimul LP Tool a fost "10.000 Days", lansat în 2006, iar de atunci nu a trecut an fără să auzim zvonuri noi. Fanii TOOL s-au resemnat, căsătorit, divorţat, maturizat, au făcut copii sau au devenit bunici. Toate în vreme ce solistul James Maynard Keenan îşi vedea de formaţia Puscifer, făcea vin în Arizona, scria cărţi sau scotea album cu A Perfect Circle.

Colegii de trupă Adam Jones, Danny Carey şi Justin Chancellor începeau totuşi să lucreze la album. Unele riff-uri pe care le auzim acum pe track-uri datează din 2012, scăpate din studio pe Instagram-ul lui Jones. În aceşti 13 ani TOOL a fost implicată într-o dispută cu casa de discuri şi mulţi au crezut că povestea trupei se oprea în 2006. Au fost câteva concerte şi turnee, dar primele piese noi s-au auzit abia în această vară, "Descending" şi "Invincible".

O variantă nefinalizată de "Descending" se tot auzea în formă instrumentală de câţiva ani de altfel, ca intro pentru "Jambi" sau "Vicarious". Solistul James Maynard a ajuns chiar să fie enervat de insistenţa fanilor şi nu a ezitat să îi insulte, alieneze sau să se joace cu minţile lor via social media. De abia în interviul din podcastul lui Joe Rogan de pe 30 iulie lucrurile au devenit serioase.

Atunci am aflat că tot catalogul de piese TOOL avea să ajungă în câteva zile pe serviciile de streaming, de la Apple Music la Google Play Music şi Spotify. Videoclipurile au început la rândul lor să apară pe YouTube pe 30 şi 31 august. Iar tot pe 30 august apărea "Fear Inoculum", rodul a 13 ani de suferinţă şi trăiri. Include 7 piese, 10 în varianta digitală, dar cele 3 sunt experimentale şi instrumentale.

Dintre track-urile noi se remarcă "Pneuma", care aduce cu legendara "Schism" combinată cu "Right In Two". TOOL nu se fereşte să lanseze piese de peste 10 sau 12 minute, cum sunt "Invincible", "Descending", dar şi uriaşa "7empest", pe care Adam Jones şi Danny Carey se dezlănţuie cu virtuozitate. Tot ce ne trebuie acum este o serie de videoclipuri psihedelice şi animate marca Adam Jones şi cu Tricky drept actor.

Am remarcat şi că în ciuda faptului că avem peste 70 de minute de muzică, solistul Maynard cântă pe maxim 15 minute, semn că instrumentalul joacă un rol mai mare de această dată. Recenziile şi reacţiile din social media sunt majoritar pozitive, iar fanii sunt încântaţi că au un album nou. Se găseşte şi în varianta fizică, sub formă de disc, cu un ecran LCD şi baterii care prezintă animaţii din artwork-ul discului.

Iată cum arată tracklist-ul lui "Fear Inoculum":

  1. Fear Inoculum
  2. Pneuma
  3. Litanie contre la Peur
  4. Invincible
  5. Legion Inoculant
  6. Descending
  7. Culling Voices
  8. Chocolate Chip Trip
  9. 7empest
  10. Mockingbeat

Toate piesele se pot asculta pe YouTube şi serviciile de streaming, iar TOOL se pregăteşte de un turneu care i-ar putea aduce în Europa anul viitor.

Comentează

Concerte & turnee

TOOL vine în Europa în 2024; Iată unde îi vedem pe Maynard James Keenan and co

TOOL este una dintre puţinele formaţii de metal din lume care se bucură de statutul de mit şi cult în acelaşi timp. Cu atât mai mult pentru noi europenii, având în vedere cât de rar ajunge pe continentul nostru. Asta se întâmplă în 2024, deoarece TOOL tocmai a anunţat un turneu în UK şi Europa. Aflaţi datele mai jos.

Publicat

pe

Tool poster turneu 2024 Europa
Tool poster turneu 2024 Europa │ FOTO: TOOL

TOOL vine pe celebra London O2 Arena, dar şi pe Tele2 Arena din Stockholm, plus Paris Accor Arena. Nu va lipsi de la festivalul Graspop Metal Meeting, de la Tons of Rock şi Copenhell. Cel mai aproape de noi ajunge la Budapesta, dacă vreţi să ajungeţi să îi vedeţi pe metalişti. În ultimele luni TOOL s-a bucurat de statutul de headliner la festivaluri ca Aftershock, Welcome to Rockville, Louder Than Life şi Sonic Temple Arts & Music. A avut şi o reprezentaţie legendară la Power Trip.

Şi acum ce ne interesează pe noi: turneul european! Biletele se pun în vânzare pe 17 noiembrie de la ora 10 dimineaţa. Cei care fac parte din clubul exclusiv TOOL Army au pre-vânzare deja, de pe 14 noiembrie.

Iată cum arată concertele formaţiei din cadrul turneului din 2024 în UE şi UK:

  • 25 mai - Hannover, DE @ ZAG Arena
  • 27 mai - Amsterdam, NL @ Ziggo Dome
  • 30 mai - Birmingham, UK @ Resorts World Arena
  • 01 iunie - Manchester, UK @ AO Arena
  • 03 iunie - London, UK @ O2 Arena
  • 05 iunie - Paris, FR @ Accor Arena
  • 08 iunie - Berlin, DE @ Parkbühne Wuhlheide
  • 10 iunie - Wien, AT @ Wiener Stadthalle
  • 11 iunie - Kraków, PL @ Tauron Arena
  • 13 iunie - Budapest, HU @ BudapestAréna
  • 18 iunie - Köln, DE @ Lanxess Arena
  • 20 iunie - Dessel, BE @ Graspop Metal Meeting
  • 22 iunie - Copenhagen, DK @ Copenhell
  • 25 iunie - Stockholm, SE @ Tele2 Arena
  • 27 iunie - Oslo, NO @ Tons of Rock

Ultimul album lansat de TOOL a fost "Fear Inoculum" din 2019, care a polarizat fanii, mai ales că s-a lansat după 13 ani de aşteptare, de la "10.000 Days" din 2006. În octombrie 2023 totuşi basistul Justin Chancellor a făcut teasing că fanii nu vor aştepta aşa mult pentru următorul LP Tool.

Între timp solistul James Maynard Keenan rămâne ocupat, având programate concerte în primăvara lui 2024 şi cu celelalte trupe ale sale, A Perfect Circle şi Puscifer. De altfel ele vor cânta pe aceeaşi scenă în aprilie, cu ocazia zilei de naştere de 60 de ani a solistului.

Citește în continuare

Trending