Urmărește-ne în Social Media

Articole

Imnul național al României, de la apariție la manelizare - VIDEO

De-a lungul istoriei imnul național a căpătat forme și rezonanțe diverse, reflectând de fiecare dată regimul politic aflat la putere, precum și societatea în ansamblul ei.

Publicat

pe

Tricolorul
Tricolorul

Ideea unui imn naţional a apărut în prima parte a secolului al 19-lea, cu ocazia festivităţilor oficiale la care participau domnitorii români. De-a lungul istoriei imnul național a căpătat forme și rezonanțe diverse, reflectând de fiecare dată regimul politic aflat la putere, precum și societatea în ansamblul ei. Intonat cu mândrie în momente simbolice pentru țară, imnul național este expresia cea mai fidelă a identității noastre atât în interiorul României, cât și peste granițe. În cadrul calendarului, Ziua Imnului Național este serbată pe 29 iulie.

Istoria imnului național începe în 1862. În urma câștigării unui concurs public, Eduard Hülseh a compus primul imn, intitulat "Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor". Aproape 20 de ani mai târziu, poetul Vasile Alecsandri a scris "Imnul Regal Român ", care avea să devină imnul de stat al României.

Imnul Regal Român

În anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist, imnul ţării a devenit „Zdrobite cătuşe în urmă rămân", pe versuri de Aurel Baranga, melodia aparţinându-i lui Matei Socor. În perioada comunistă au fost intonate mai multe imnuri de stat; este vorba de cel datorat poeţilor Eugen Frunză şi Dan Deşliu, "Te slăvim, Românie" (1953-1977) şi varianta modificată a melodiei "Trei culori cunosc pe lume", cântecul patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.

Trei culori cunosc pe lume

Poemul "Un răsunet" al lui Andrei Mureşanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann şi cântat pentru prima dată pe 29 iunie 1848 la Râmnicul Vâlcea. Simbolistica lui naţională şi rolul jucat în momentele cheie ale istoriei româneşti (Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial ori mişcarea revoluţionară din decembrie 1989) au făcut ca opţiunea noului regim democratic de la Bucureşti să se îndrepte după 1989 către creaţia lui Andrei Mureşanu şi Anton Pann, ce va deveni imn naţional sub titlul "Deşteaptă-te române".

Deșteaptă-te române!

Mesajul imnului național

Mesajul imnului "Deşteaptă-te, române!" este în acelaşi timp social şi naţional; social, deoarece impune o permanentă stare de vigilenţă pentru a asigura tranziţia către o lume nouă; naţional, deoarece alătură această deşteptare tradiţiei istorice.

Imnul național e un motiv de mândrie iar interpretarea lui trebuie făcută într-un cadru solemn. Imnul național a fost schimbat de mai multe ori în decursul istorie, a fost manelizat și calcat în picioare, trimis în derizoriu și criticat, însă nimeni nu și-a permis vreodată să conteste victoriile și sacrificiile armatei române.

Intonarea imnului național

Anumite momente în care imnul a unit românii și a reaprins patriotismul trebuie menționate cu precădere. Competițiile sportive sunt cele mai dese ocazii pentru intonarea imnului - la începutul lor sau la obținerea medaliilor de aur. Cea mai recentă interpretare colectivă, ce a reunit peste 53.000 de oameni a fost la meciul România-Olanda, de pe 16 octombrie 2012. Atunci fanii naționalei au ținut să-și amintească de România, dincolo de grijile zilnice și să cânte într-un glas imnul național.

Imnul național, Arena Națională, meciul România-Olanda

Un alt moment emoționant a fost acela al intonării imnului național în 2011, cu ocazia meciului de box Lucian Bute cu francezul Jean Paul Mendy, în urma căruia pugilistul român și-a păstrat centura de campion mondial.

Andra cântă Imnul României pentru Lucian Bute

În 2005, de Ziua Națională, postul de televiziune Pro TV a difuzat imnul național "Desteaptă-te, române" în 7 variante: de la manele, la muzică lăutărească, la varianta simfonică, cea populară, pe ritmuri rock și de muzică hip-hop. Justificarea celor de la Pro TV a fost: "Cele 7 variante ale imnului înseamnă eliberarea de orice convenții și de prejudecăți". Spre exemplificare, puteți urmări mai jos varianta manelizată a imnului, difuzată pe Pro TV.

Imnul național 'manelizat'

Momentele de mândrie se succed, așadar, celor ce stârnesc reacții critice. Istoria le ține involuntar sub aceeași umbrelă, însă câtă vreme mesajul imnului nu este uitat, scopul intonării lui va putea fi menținut pe făgașul inerent al valorilor pe care le reprezintă.

Sport & Divertisment

Andra, Smiley, Andreea Esca cântă "Visăm Împreună", imnul echipei naționale pentru EURO 2024 - VIDEO

Piesa "Visăm Împreună" îi aduce la un loc pe fotbaliștii echipei naționale, pe unele dintre cele mai cunoscute vedete PRO TV (Smiley, Andreea Esca, Andra, Pavel Bartoș, Theo Rose, Irina Rimes, Cătălin Măruță, Corina Caragea, Ramona Păun și Cosmin Seleși) și pe suporterii tricolori.

Publicat

pe

Imn "Visăm Împreună"
Imn "Visăm Împreună" │ FOTO: captură YouTube / FRF TV

PRO TV și FRF au lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Sub egida HaHaHa Production, "Visăm Împreună" este interpretată de artiști în vogă precum Smiley, Andra, Theo Rose, Irina Rimes, alături de cele mai apreciate fețe ale postului PRO TV - Andreea Esca, Pavel Bartoș, Cătălin Măruță, Corina Caragea, Ramona Păun și Cosmin Seleși.

Noul imn al echipei naționale pentru EURO 2024 este acompaniat de un videoclip în care apar numele mai sus menționate, dar și fotbaliști și suporteri. Mesajul versurile este accentuat de succesiunea emoționantă de imagini, în care dragostea pentru fotbal și patriotismul se contopesc.

În inimile suporterilor, fiecare meci al Echipei Naționale este o poveste despre pasiune și devotament. EURO 2024, cel mai așteptat eveniment fotbalistic al anului, nu este doar despre jocul de pe teren, ci și despre conexiunea emoțională dintre suporteri și jucători, despre forța pe care o împărtășesc atunci când luptă împreună pentru o întreagă națiune.

Campionatul European va începe pe 14 iunie și va putea fi urmărit la PRO TV, PRO ARENA și pe VOYO, suporterii având ocazia să trăiască la intensitate maximă toate meciurile de la turneul final. România face parte din grupa E și va întâlni Ucraina, Belgia și Slovacia în prima fază a competiției.

VIDEO: Visăm Împreună | Imnul echipei naționale pentru EURO 2024

Citește în continuare

Concerte & turnee

Ei sunt invitații speciali care urcă pe scena concertului "Sufrageria Irinei"

Pe 13 martie, Sala Palatului va vibra sub acordurile magice ale concertului Sufrageria Irinei. Irina Rimes va fi înconjurată de o pleiadă de invitați speciali, cu piese deja cunoscute, dar și cu muzică nouă.

Publicat

pe

"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului
"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului │ FOTO: Artwork de Alina Cotișel

Printre invitați se numără câțiva dintre cei mai iubiți și talentați artiști din România: Andra, cu farmecul său inconfundabil și hituri care au cucerit inimile publicului, Tudor Chirilă, cu versurile sale ce ating corzile sensibile ale sufletului, Damian Drăghici, maestrul muzicii lăutărești și nu numai, legendarul Mircea Baniciu, Dora Gaitanovici și Vlad Musta, proaspete talente ale industriei muzicale. Mai mult decât atât, Irina a promis și un invitat foarte special, dar care va rămâne surpriză.

Alături de Irina, vor urca pe scenă: Andrei Comaroni - chitară, Cristi Comaroni - chitară, Bubu Cernea - tobe, Radu Taca - bass, Tudor Amarandei - clape, Șerban Ilicevici - sunet.

Se anunță o seară în care muzica va uni suflete și va crea amintiri de neuitat. Cu siguranță, acești artiști talentați vor aduce o energie aparte și vor completa atmosfera deja incendiară creată de Irina Rimes. Este un eveniment pe care fanii muzicii românești nu îl vor uita prea curând și care promite să fie o adevărată petrecere muzicală.

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale actuale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului, topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și peste 450 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Andra, Dora Gaitanovici și Vlad Musta cântă alături de Irina Rimes la Sala Palatului

Andra, Dora Gaitanovici și Vlad Musta, ambii finaliști Vocea României din echipa Irina Rimes, vor veni la Sala Palatului în calitate de invitați speciali. Concertul, intitulat "Sufrageria Irinei", are loc pe 13 martie.

Publicat

pe

"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului
"Sufrageria Irinei" la Sala Palatului │ FOTO: Artwork de Alina Cotișel

Zilele trecute, Irina a dezvăluit primul artist care o va acompania pe scenă pentru un moment special. Este vorba de nimeni altul decât Tudor Chirilă, prietenul și "dușmanul" ei de la Vocea României. Acum, artista a completat lista invitaților cu trei nume.

Andra, una dintre cele mai iubite artiste din industria muzicală românească, va urca pe scenă și va bucura audiența cu vocea sa. Irina și Andra își vor uni forțele, iar duetul lor promite să fie memorabil.

Dora Gaitanovici și Vlad Musta, tinerii talentați cu care Irina Rimes a ajuns în finala de la Vocea României 2018, respectiv 2023, vor cânta împreună, demonstrând că relațiile ce au luat naștere în emisiune rezistă trecerii timpului.

Irina Rimes își plimbă puțin sufrageria și invită fanii la un concert intim, ca stare, nu ca dimensiune. Artista a gândit conceptul "Sufrageria Irinei" în urma cu câțiva ani, când își interpreta creațiile muzicale în confortul propriei case. Pe 13 martie, cântăreața transformă Sala Palatului într-o spațiu primitor și familial unde își va întâmpina vizitatorii cu muzică și emoție.

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale actuale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului, topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și peste 450 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Citește în continuare

Trending