Urmărește-ne în Social Media

Articole

Imnul național al României, de la apariție la manelizare - VIDEO

De-a lungul istoriei imnul național a căpătat forme și rezonanțe diverse, reflectând de fiecare dată regimul politic aflat la putere, precum și societatea în ansamblul ei.

Publicat

pe

Tricolorul
Tricolorul

Ideea unui imn naţional a apărut în prima parte a secolului al 19-lea, cu ocazia festivităţilor oficiale la care participau domnitorii români. De-a lungul istoriei imnul național a căpătat forme și rezonanțe diverse, reflectând de fiecare dată regimul politic aflat la putere, precum și societatea în ansamblul ei. Intonat cu mândrie în momente simbolice pentru țară, imnul național este expresia cea mai fidelă a identității noastre atât în interiorul României, cât și peste granițe. În cadrul calendarului, Ziua Imnului Național este serbată pe 29 iulie.

Istoria imnului național începe în 1862. În urma câștigării unui concurs public, Eduard Hülseh a compus primul imn, intitulat "Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor". Aproape 20 de ani mai târziu, poetul Vasile Alecsandri a scris "Imnul Regal Român ", care avea să devină imnul de stat al României.

Imnul Regal Român

În anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist, imnul ţării a devenit „Zdrobite cătuşe în urmă rămân", pe versuri de Aurel Baranga, melodia aparţinându-i lui Matei Socor. În perioada comunistă au fost intonate mai multe imnuri de stat; este vorba de cel datorat poeţilor Eugen Frunză şi Dan Deşliu, "Te slăvim, Românie" (1953-1977) şi varianta modificată a melodiei "Trei culori cunosc pe lume", cântecul patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.

Trei culori cunosc pe lume

Poemul "Un răsunet" al lui Andrei Mureşanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann şi cântat pentru prima dată pe 29 iunie 1848 la Râmnicul Vâlcea. Simbolistica lui naţională şi rolul jucat în momentele cheie ale istoriei româneşti (Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial ori mişcarea revoluţionară din decembrie 1989) au făcut ca opţiunea noului regim democratic de la Bucureşti să se îndrepte după 1989 către creaţia lui Andrei Mureşanu şi Anton Pann, ce va deveni imn naţional sub titlul "Deşteaptă-te române".

Deșteaptă-te române!

Mesajul imnului național

Mesajul imnului "Deşteaptă-te, române!" este în acelaşi timp social şi naţional; social, deoarece impune o permanentă stare de vigilenţă pentru a asigura tranziţia către o lume nouă; naţional, deoarece alătură această deşteptare tradiţiei istorice.

Imnul național e un motiv de mândrie iar interpretarea lui trebuie făcută într-un cadru solemn. Imnul național a fost schimbat de mai multe ori în decursul istorie, a fost manelizat și calcat în picioare, trimis în derizoriu și criticat, însă nimeni nu și-a permis vreodată să conteste victoriile și sacrificiile armatei române.

Intonarea imnului național

Anumite momente în care imnul a unit românii și a reaprins patriotismul trebuie menționate cu precădere. Competițiile sportive sunt cele mai dese ocazii pentru intonarea imnului - la începutul lor sau la obținerea medaliilor de aur. Cea mai recentă interpretare colectivă, ce a reunit peste 53.000 de oameni a fost la meciul România-Olanda, de pe 16 octombrie 2012. Atunci fanii naționalei au ținut să-și amintească de România, dincolo de grijile zilnice și să cânte într-un glas imnul național.

Imnul național, Arena Națională, meciul România-Olanda

Un alt moment emoționant a fost acela al intonării imnului național în 2011, cu ocazia meciului de box Lucian Bute cu francezul Jean Paul Mendy, în urma căruia pugilistul român și-a păstrat centura de campion mondial.

Andra cântă Imnul României pentru Lucian Bute

În 2005, de Ziua Națională, postul de televiziune Pro TV a difuzat imnul național "Desteaptă-te, române" în 7 variante: de la manele, la muzică lăutărească, la varianta simfonică, cea populară, pe ritmuri rock și de muzică hip-hop. Justificarea celor de la Pro TV a fost: "Cele 7 variante ale imnului înseamnă eliberarea de orice convenții și de prejudecăți". Spre exemplificare, puteți urmări mai jos varianta manelizată a imnului, difuzată pe Pro TV.

Imnul național 'manelizat'

Momentele de mândrie se succed, așadar, celor ce stârnesc reacții critice. Istoria le ține involuntar sub aceeași umbrelă, însă câtă vreme mesajul imnului nu este uitat, scopul intonării lui va putea fi menținut pe făgașul inerent al valorilor pe care le reprezintă.

Muzică și film

"Căsătoria", filmul regizat de Bendeac, a primit un trailer - VIDEO

Prima doză de umor din pelicula "Căsătoria" ajunge la public sub forma unui trailer amplu, de două minute și jumătate. Comedia scrisă și regizată de Mihai Bendeac va avea premiera în cinematografe pe 6 decembrie.

Publicat

pe

Bendeac în filmul "Căsătoria"
Bendeac în filmul "Căsătoria"

"Căsătoria" este o comedie ce spune povestea a trei prieteni: Pagubă, Arsenie și Conașu. Cei trei pornesc într-o extraordinară aventură în căutarea victimelor perfecte care să le întrețină cu mulți bani dependența de jocuri de noroc. Când totul pare a merge conform planului, lucrurile o iau razna.

Pe Mihai Bendeac îl vom vedea în rolul lui Pagubă, Liviu Pintileasa va fi Conașu, iar Vlad Drăgulin Arsenie. Din distribuţia filmului mai fac parte Gloria Găitan, Mihaela Teleoacă, Alin Florea, Lucian Ionescu, Nicole Cherry, Anca Dinicu, Ilona Brezoianu, Serghei Mizil, Andra și Loredan Groza.

"Viața, prieteni dragi, nu e despre a fi pe val, ci despre a face valuri", spune Conașul în primul trailer al peliculei "Căsătoria", creionând astfel trăsăturile de caracter ale personajului.

În trailer-ul de două minute și jumătate al filmului facem cunoștință și cu Pagubă și Arsenie, dar și cu alte personaje, interpretate de nume cunoscute precum Serghei Mizil, Nicole Cherry, Andra și Loredana Groza.

VIDEO: "Căsătoria" - Trailer Oficial

Înainte de premiera filmului, programată pe 6 decembrie, Mihai Bendeac a transmis publicului viziunea sa cu privire la acest proiect.

"Eu cred că un film poate fi judecat abia după câteva zeci de ani. Cele cu adevărat bune sunt urmărite peste generații și mi-aș dori să fie cazul. Am încercat să creez, înainte de orice, o experiență cinematografică. O comedie asumată ca atare, bine construită, cu o poveste bine spusă, cu un dram de emoție, aventură și îndeajuns de eclectică astfel încât să mă reprezinte.

Ce am aflat în ultimii 3 ani? Păi știu sigur un lucru. Cinema-ul, așa cum înțeleg eu să-l fac, implică enorm de multă muncă. Iar dacă oamenilor nu le va plăcea filmul acesta, sigur n-aș avea puterea, pe viitor, să o iau de la capăt.

Până una alta, alături de o formidabilă echipă, am creat această producție filmată în peliculă și marea mea bucurie ar fi să știu că cei care pășesc în sălile de cinema, copii, adolescenți, maturi, vârstnici, vor ieși de acolo fericiți. Restul nu contează", a scris Mihai Bendeac într-un reel publicat pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

Concerte & turnee

"Românii au talent" ajunge la sezonul 15; Află cine va fi în juriu

Au început filmările pentru cel de-al 15-lea sezon "Românii au talent". Smiley și Pavel Bartoș surprind pentru încă o ediție emoțiile concurenților din culise, PRO TV anunțând și componența juriului.

Publicat

pe

Smiley și Pavel Bartoș
Smiley și Pavel Bartoș │ FOTO: PRO TV

Timp de 14 sezoane, emisiunea "Românii au talent" a schimbat viețile a mii de oameni talentați, oferindu-le șansa de a apărea în fața întregii țări pentru a-și demonstra aptitudinile. Cea mai mare scenă din România este pregătită acum să primească noi concurenți, ce vor da totul pentru a obține marele premiu și titlul de cel mai talentat român.

Cine sunt jurații sezonului 15 "Românii au talent"

Dornici să fie martorii unor momente de neuitat în noul sezon, Andi Moisescu, Andra, Dragoș Bucur și Mihai Bobonete revin la masa juriului și sunt determinați să descopere cele mai neașteptate talente. În acest an, așteptările lor sunt la cel mai înalt nivel, iar concurenții trebuie să vină pregătiți să cucerească scena, publicul și să îi impresioneze pe cei patru, în speranța de a obține "DA-urile" care îi califică în etapa următoare.

Ce spun prezentatorii Smiley și Pavel Bartoș

Prezentatorii Smiley și Pavel Bartoș sunt și ei pregătiți și entuziasmați: "Românii au talent" ajunge la sezonul 15.

"Am ajuns la sezonul 15! Nu-mi vine să cred! Chiar că va fi de poveste! Ca de obicei, Românii au talent mă va surprinde. E un show uimitor, n-ai ce-i face, așa s-a născut el! Mă bucur că este așa. Abia aștept să fiu, din nou, cu Smiley, să fim surprinși de poporul talentat în sezonul 15", a declarat Pavel Bartoș.

"Eu pot spune clar, răspicat, asumat, verificat în mulți ani, după nenumărate "Bă, ești nebun?!" și 15 sezoane: românii au talent non-stop, inepuizabil, mereu suprinzător. Dacă cineva mai are vreun dubiu că talentele României sunt cu fiecare an altele, mai fresh, mai variante, mai spectaculoase, îl invit să fie alături de noi în noul sezon „Românii au talent”.

Vă spun doar că va fi de poveste și mai ales de povestit. Ne întâlnim în jurul butonului auriu pe care îl apăs împreună cu Pavel și în numele telespectatorilor!", a afirmat Smiley.

Noul sezon "Românii au Talent" #15depoveste pregătește telespectatorilor o mulțime de surprize. Filmările au început.

Citește în continuare

Trending