Urmărește-ne în Social Media

rock

Teodora Moroșanu (Rockabella): "Să vezi cum un alt artist se scufundă în muzica ta (...) e tulburător și incredibil de frumos"

Teodora Moroșanu s-a îndrăgostit iremediabil de muzică tocmai din copilărie. Nu avea mai mult de șase sau șapte ani când compunea primele acorduri pe chitara tatălui său. Ani buni mai târziu avea să pună bazele trupei Rockabella, în care activează în prezent ca vocalistă. Formația are deja un album pe piață și un single proaspăt lansat în colaborare cu Doru Trăscău de la The Mono Jacks. În interviul pe care ni l-a acordat, Teodora ne povestește mai multe despre acest material, precum și despre bucătăria internă a procesului de creație.

Publicat

pe

Teodora Moroșanu (Rockabella)
Teodora Moroșanu (Rockabella) │ FOTO: Iustin Surpanelu

Raluca: Primul cuvânt / prima frază care îți vine în minte atunci când asculți Rockabella.

Teodora: "Aici cred că se mai putea lucra...". Mie asta îmi vine în minte, dar eu sunt mega biased. Eu aud cuvintele pe care le scriu, notele cântate, unde intră toba și cum sună tonul de chitară. Deci când ascult, ascult critic. Dar dacă ai întreba pe altcineva, mi-aș dori să răspundă cum simte că se creează o punte între noi, un pod al momentelor trăite cu putere prin care ne regăsim, umani și vulnerabili și incredibil de curajoși. Cu toate nebuniile noastre și momentele de slăbiciune din care explodăm din când în când.

Raluca: Atunci când compui, ce se aștern întâi în gând: cuvintele sau notele muzicale?

Teodora: În realitate, totul înainte de a lua chitara în mână sau de a pune primul vers pe hârtie. Începe cu o idee, o imagine văzută undeva sau o emoție de moment. De acolo, se dezvoltă o temă, un subiect poate chiar un mic scenariu, scris în pasaje informe în folderul de notițe. Se întâmplă să mă lupt cu o idee zile sau săptămâni întregi până să fiu gata s-o transform în cântec. Când totuși vine momentul să mă apuc de compus, am grijă ca fiecare element al cântecului să exprime starea ideii mele. Armonia, ritmul, melodia și versurile se clădesc cumva legate, iterativ, fiecare acord, notă sau cuvânt alese cu grijă, astfel încât să nu trădeze prozodia și să transmită emoția.

"Am fugit fericită la tata să îi arăt că am compus un cântec"

Raluca: Când ti-ai dat seama că vrei să faci muzică și cine ți-a ascultat prima piesă neterminată?

Teodora: Eram foarte mică atunci când mi-am dat seama că vreau să fac muzică, probabil șase sau șapte ani. După lungi insistențe, tatăl meu a fost de acord să îmi dea chitara lui să mă "joc" cu ea și chiar mi-a arătat două acorduri (La minor și Mi minor). Eu am fugit la mine în cameră, unde am exersat mișcarea de la un acord la celălalt până când mi s-a aprins în minte o melodie. Am fugit fericită la tata să îi arăt că am compus un cântec, deși nu era mai mult decât două acorduri, trei note și vreo patru cuvinte. Deci, tata e persoana care a ascultat prima mea piesă.

"Armonia, linia melodică și versurile trebuie să transmită aceeași emoție fundamentală"

Raluca: Cum îți dai seama dacă o piesă e terminată?

Teodora: Știu că e un clișeu să zic asta, dar o piesă nu e cu adevărat niciodată terminată. Mereu se găsește ceva care poate fi rafinat, corectat, ajustat.

Totuși, îmi dau seama că o piesă e gata de arătat lumii atunci când simt că fiecare element spune aceeași poveste. Armonia, linia melodică și versurile trebuie să transmită aceeași emoție fundamentală, chiar dacă ele deviază ușor de la drum, pentru a da culoare și contrast. Atunci când simt că piesa curge natural de la început până la sfarșit, și că nicio parte nu e acolo doar de dragul de a o face mai interesantă sau complexă, ci pentru că are un rol în a duce povestea mai departe, atunci știu că e gata de dat mai departe.

Raluca: Cum au decurs înregistrările piesei și ale videoclipului "Steagul Alb"? Ai plănuit de la bun început o colaborare cu Doru Trăscău?

Teodora: Am știut de la bun început că "Steagul Alb" are nevoie de două personaje. O singură voce nu ar fi reflectat suficient de clar diferențele dintre cei doi și distanța imposibilă la care se află unul de celălalt. Am compus partea mea știind că va fi completată de un personaj puternic, impulsiv, a cărui voce te oprește în loc.

Nu am știut din start că va fi Doru, dar mai târziu am înțeles că nici nu putea fi altcineva.

Rockabella - Steagul Alb feat. Doru Trăscău (Screenshot)

Rockabella - Steagul Alb feat. Doru Trăscău (Screenshot videoclip)

La sfârșitul anului trecut, i-am trimis piesa - neterminată, versurile pentru partea lui și o descriere a personajului. Pe 4 ianuarie eram în studio.

Până nu a intrat în camera de înregistrat, și-a luat chitara și a început să cânte, nu am știut ce va ieși sau dacă va ieși ce ne dorim. După primele versuri am știut că avem ceva special. S-a conectat imediat cu personajul, a știut să dozeze perfect energia și agresivitatea, și a ieșit o interpretare reală și puternică pentru care îi suntem foarte recunoscători.

Raluca: În versurile piesei "Steagul Alb" este descrisă o situație de conflict, în care "cuvintele sunt arme, iar tăcerea e câmpul de luptă". Poate fi tăcerea mai dureroasă decât cuvintele?

Teodora: Atunci când tăcerea ascunde frustrare, neliniște și distanță, poate fi extrem de dureroasă și apăsătoare. Uneori, de frica schimbării pe care o impune confruntarea directă, alegem să îngropăm conflictul sub pătura auto-victimizării sau incriminării celuilalt.

În paralel, asaltul cuvintelor e un chin pentru o persoană introvertită, a cărei zonă de confort e tăcerea. În cântec este aprinsă lumina asupra acestui tip de incompatibilitate, în care cei doi protagoniști, în absența unui limbaj comun, ajung să nască avataruri, alter-ego-uri, care prin mișcare și expresie non-verbală îi forțează să se vadă cu adevărat și să confrunte schimbarea din relația lor.

"Am avut norocul fantastic de a putea primi feedback legat de acest album ("Clarobscur") de la artiști români pe care îi admir enorm"

Raluca: În luna februarie (2019) a apărut albumul "Clarobscur". Dacă ai putea obține un feedback din partea unui artist pe care îl admiri, opinia cui ți-ai dori să o afli?

Teodora: Am avut norocul fantastic de a putea primi feedback legat de acest album de la artiști români pe care îi admir enorm, Doru Trăscău, Dan Byron, cărora le mulțumesc.

Dar dacă aș avea ocazia să dau cuiva acest album și să îi cer părerea - așa, în mod absolut ireal - ar fi lui Florence Welch. Și aș întreba-o doar dacă mă crede.

Raluca: Ce piesă de pe albumul "Clarobscur" ai recomanda cuiva care nu a ascultat până acum Rockabella?

Teodora: O să-mi permit să le recomand două piese: "Naufragiat", după care "Steagul Alb". În această ordine.

Raluca: Care a fost cel mai fericit moment de când activezi în formula Rockabella?

Teodora: Momentul cel mai fericit, probabil de când fac muzică, nu doar în Rockabella, a fost clipa în care i-am văzut pentru prima oară pe Alexandra și Denis dansând pe "Steagul Alb".

Repetam pentru filmarea videoclipului - un clip la care am muncit din greu multe luni de zile, iar realizarea lui a fost acea aliniere perfectă a planetelor exact în ultimul moment.

După secunde întregi de nemișcare și tensiune pe acordurile piesei, Alexandra și Denis au început să danseze, conturând în aer întreaga poveste a cântecului și cumva, întreaga luptă pentru acest moment în care ideea prinde viață.

Să vezi cum un alt artist se scufundă în muzica ta, și din ea crează artă nouă, emoție nouă, e tulburător și incredibil de frumos. Le mulțumesc din inimă pentru acel moment.

Raluca: Primul cuvânt care îți vine în minte atunci când spui Teodora Moroșanu.

Teodora: Rockabella

Rockabella îmbină influențe art-rock, alternative și indie-pop cu inserții de neașteptat. Dar cel mai mult îmbină trăiri. Acele secunde în care te oprești și nu înțelegi ce se întâmplă cu tine. Acel punct de liniște care se dizolvă în melodie, armonie și ritm. Fiecare cântec aprinde lumina asupra unei clipe trăite cu putere și o îmbracă în povestea infinită de dinaintea și din urma ei.

Din componența trupei fac parte Teodora Moroșanu - voce, Andrei Ilie - tobe, Bogdan Diaconeasa - bass și Ștefan Mustață - chitară.

Rockabella

Rockabella │ FOTO: FOTO & FILM 365

PUBLICITATE
Comentează

rock

Teodora Moroșanu (Rockabella) spune povestea fiecăruia dintre noi în videoclipul "Iată-ne aici": "Credem foarte tare în universalitatea experiențelor care ne transformă"

Pandemia ne-a schimbat viața radical, punând în fața noastră o oglindă în care nu ne-a fost ușor să ne privim. Adevărul a fost, însă, confruntat, iar acum "Iată-ne aici", acceptând ce ni se întâmplă, după cum Rockabella descrie atât de bine în versurile noului single al trupei. Vorbind cu vocalista Teodora Moroșanu am înțeles cât de fragili suntem cu toții și, totodată, cât de puternici, atunci când reușim să spunem lucrurilor pe nume și începem să ne vindecăm. Fiecare dintre noi are câte un colac de salvare. Al Teodorei a fost muzica.

Publicat

pe

Artwork-ul noului single Rockabella, ”Iată-ne aici”
Artwork-ul noului single Rockabella, ”Iată-ne aici” │ FOTO: Cristina Oltean

InfoMusic: Bună, Teodora! Am să încep cu o întrebare cu care mulți dintre noi deschidem adeseori o conversație, făcând-o, însă, mai mult dintr-o convenție socială, fără a conștientiza cât de important e de fapt răspunsul. Ce mai faci?

Teodora (Rockabella): Bun găsit! Ai dreptate, pare o întrebare banală, dar răspunsul ei, mai ales acum, e foarte important. Iar al meu este că acum sunt bine. Am trecut printr-un an foarte greu, din multe puncte de vedere, nu doar eu, ci întreaga trupă. Am trăit multe provocări și momente pentru care simțeam că nu eram absolut deloc pregătiți și astfel e cu atât mai important faptul că acum suntem bine. Și mai ales suntem fericiți și recunoscători că putem scoate un single nou.

Teodora Moroșanu: "Cineva a zis că oamenii gândesc în metafore, dar învață din povești. Noi ne folosim de povești pentru a arăta cât de asemănători suntem de fapt"

InfoMusic: Am ascultat noul single Rockabella - Iată-ne aici - și am regăsit în versuri povestea multora dintre noi. Am simțit totodată dorința unei descătușări, a unei schimbări de paradigmă. Ce anume a declanșat nevoia de a compune o astfel de piesă?

Teodora (Rockabella): În primul rând mă bucură mult că te-ai regăsit cumva în poveste. Noi credem foarte tare în această universalitate a experiențelor care ne transformă. Cineva a zis că oamenii gândesc în metafore, dar învață din povești. Noi ne folosim de povești pentru a arăta cât de asemănători suntem de fapt și astfel cât de ne-singuri. "Iată-ne aici" e despre confruntarea cu un adevăr pentru care nu eram pregătiți, dar și despre reconstruire și vindecare, așa cum se poate, cu cicatrice cu tot.

InfoMusic: Care a fost momentul T zero în procesul de compoziție și cu ce ați început? Au apărut întâi versurile, sau ați pornit de la o linie melodică?

Teodora (Rockabella): Au apărut simultan versurile și linia melodică. Orchestrația și toate celelalte straturi au venit mult mai târziu. A fost genul ăla de cântec care pare că vine dintr-o dată, dar de fapt, a stat ascuns undeva foarte multă vreme, așteptând momentul potrivit. Interesant e că într-o seară, povestindu-le colegilor de trupă amintirea de la care a pornit cântecul, ne-am dat seama că fiecare dintre noi a trăit ceva foarte asemănător cam pe la aceeași vârstă. A fost un moment "a-ha" și am realizat că piesa un are ceva special.

InfoMusic: Cât a durat șlefuirea melodiei și cine a compus partea de chitară de la final, care subliniază, în opinia mea, și mai bine mesajul piesei?

Teodora (Rockabella): Piesa a fost construită în mai multe iterații. Chiar am cântat-o live în câteva concerte, să vedem cum "curge" în live și dacă transmite ceva publicului. Ne-au luat câteva luni bune să o aducem la forma de acum. Despre partea de chitară de la final, ai dreptate, și nouă ne place foarte mult. A fost compusă de Ștefan Mustață, chitaristul nostru.

InfoMusic: Ai povestit pe blogul tău ce dificultăți ați întâmpinat la realizarea artwork-ului pentru acest single. Cum au decurs filmările videoclipului? A fost tot o poveste cu peripeții?

Teodora (Rockabella): Înainte să povestesc de clip vreau să-i mulțumesc Cristinei Oltean (Elegantly Tasted) pentru determinarea ei incredibilă. Pozele pe care ni le-a făcut de la distanță sunt bestiale și artworkul a ieșit mai bine decât speram.

 • Andrei Ilie (Rockabella)

  Andrei Ilie (Rockabella)

 • Alina Horezu (Rockabella)

  Alina Horezu (Rockabella)

 • Ștefan Mustață (Rockabella)

  Ștefan Mustață (Rockabella)

 • Bogdan Diaconeasa (Rockabella)

  Bogdan Diaconeasa (Rockabella)

 • Teodora Moroșanu (Rockabella)

  Teodora Moroșanu (Rockabella)

 • Bogdan Moroșanu (Rockabella)

  Bogdan Moroșanu (Rockabella)

 • Andrei Ilie (Rockabella)
 • Alina Horezu (Rockabella)
 • Ștefan Mustață (Rockabella)
 • Bogdan Diaconeasa (Rockabella)
 • Teodora Moroșanu (Rockabella)
 • Bogdan Moroșanu (Rockabella)

Filmarea videoclipului a mers foarte bine, deși a trebuit să ne schimbăm planurile de câteva ori din cauza capriciilor vremii de Aprilie (clipul este filmat integral la exterior). Dar când ai lângă tine oameni atât de muncitori, creativi și dedicați, nu are cum să nu iasă bine.

Videoclipul a fost regizat de Leyah cu imaginea lui Florin Marica și montajul lui Răzvan Ilinca, aceiași oameni magici din spatele clipurilor "Steagul Alb" și "Arată-te". În videoclip apare Liviu Romanescu, un actor și un om minunat, pe care l-ați văzut în clipul nostru, "7 Minute".

VIDEOCLIP: Rockabella - "Iată-ne aici"

InfoMusic: Cât de mult te-a ajutat muzica în perioada pandemiei? A fost un bun confident?

Teodora (Rockabella): Cred că am înțeles cât de mult înseamnă muzica pentru mine, abia acum, în pandemie. Am renunțat la jobul corporate de mai bine de doi ani și mi-am dedicat aproape tot timpul trupei, dar acum, în lunile astea, am înțeles cumva de ce o fac. Când nu mai există inerția plecărilor, euforia festivalurilor sau adrenalina concertelor, și totuși ceva te cheamă zi de zi înapoi la muzică, la versuri și la povești, știi că faci ce trebuie. Muzica mi-a fost mai mult decât un confident, mi-a fost colac de salvare.

Teodora Moroșanu: "Viața nu e atât de ancorată pe cât credem (...) Ce putem face, cred eu, este să luăm zi după zi, fără să privim prea mult nici în trecut și nici spre viitor, să fim aici, acum"

InfoMusic: Orice criză provoacă instabilitate, imprevizibilitate. Pe ce ne putem baza, totuși, atunci când traversăm astfel de perioade?

Teodora (Rockabella): Asta e problema cu instabilitatea, că nu știi pe ce te mai poți baza, de fapt. Și această nevoie de a fi ancorați în ceva ne creează multă anxietate. Viața nu e atât de ancorată pe cât credem…iată-ne aici, nu? Învățând moduri noi de a fi într-o situație în care nu ne-am imaginat niciodată că vom ajunge. Ce putem face, cred eu, este să luăm zi după zi, fără să privim prea mult nici în trecut și nici spre viitor, să fim aici, acum. Iar când apare teama, căci va apărea, să o rostim cu voce tare. Își cam pierde din putere când e spusă cu voce tare.

InfoMusic: Cum pot fanii Rockabella să vă susțină în această perioadă complicată pentru toți, dar în special pentru artiștii independenți?

Teodora (Rockabella): Cel mai de preț ajutor acum ar fi să comunice cu noi: să ne spună părerea despre piesă, despre videoclip, să ne împărtășească poveștile lor, dacă simt să o facă, să ne lase impresiile lor despre postările din blog, despre poze, despre orice vor ei, și mai ales să dea mai departe muzica noastră altor oameni care ar putea să aibă nevoie de ea. De asemenea, dacă își doresc să ia un pic din Rockabella cu ei, pot găsi merch-ul nostru pe shop-ul online.

Teodora Moroșanu: "Nu asculta la căști, pune pe boxe dacă poți, lasă muzica să cuprindă tot spațiul din jurul tău. Închide ochii și dă-ți trei minute să auzi și să simți totul"

InfoMusic: Ce urmează pentru voi în perioada următoare? Ce proiecte/lansări aveți în plan?

Teodora (Rockabella): Lucrăm la piese noi așa că plănuim să mai lansăm un single în această vară, urmând apoi să ne pregătim de lansarea noului album. Nu știm încă ce formă vor avea aceste momente, dar sperăm din tot sufletul să le putem cânta live, în fața publicului.

InfoMusic: Cum ne recomanzi să ascultăm noul single Rockabella? Creează setup-ul perfect pentru noi, cei de acasă.

Teodora (Rockabella): Ce întrebare faină! Ești în locul tău preferat de acasă, poate în fotoliul tău cel mai confortabil, cu un pahar de vin bun sau o ceașcă cu ceai. Nu asculta la căști, pune pe boxe dacă poți, lasă muzica să cuprindă tot spațiul din jurul tău. Închide ochii și dă-ți trei minute să auzi și să simți totul.

Despre Rockabella

Rockabella îmbină influențe art-rock, alternative și indie-pop cu inserții de neașteptat. Dar cel mai mult îmbină trăiri. Acele secunde în care te oprești și nu înțelegi ce se întâmplă cu tine. Acel punct de liniște care se dizolvă în melodie, armonie și ritm. Fiecare cântec aprinde lumina asupra unei clipe trăite cu putere și o îmbracă în povestea infinită de dinaintea și din urma ei.

Din componența Rockabella fac parte: Teodora Moroșanu (voce), Andrei Ilie (tobe), Bogdan Diaconeasa (bass), Ștefan Mustață (chitară), Alina Horez (vioară), Bogdan Moroșanu (producție, sunet).

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending