Urmărește-ne în Social Media

pop

Lucia tratează un tabu al societății în piesa Catastrophe: "Mă lovesc de chestia asta foarte des" - VIDEO

Ca orice formă de artă, muzica ia naștere acolo unde există emoție. Trebuie să o ai și să o poți transmite publicului, pentru a se ajunge la acea conexiune care face ca inimile să vibreze la unison. Lucia are această emoție, dar uneori se gândește că ar putea fi prea mult. Că poate e prea sensibilă, prea vulnerabilă. I se spune "Catastrophe", dar ea a înțeles că nu e greșit să-ți expui sentimentele.

Publicat

pe

Lucia ajungea cunoscută publicului în 2012. "Silence", cover-ul single-ului The MOOoD, devenea atunci viral, propulsând-o pe artista în vârstă de doar 17 ani în atenția unui public dornic să afle cât mai multe despre ea.

Impulsionată de avalanșa de reacții pozitive, Lucia a continuat să aprofundeze pasiunea ei pentru muzică. Treptat, pasiunea a devenit carieră, iar aceasta și-a găsit traiectoria pe făgașul muzicii underground, fanii descoperind cu fiecare nouă piesă, concert și album un artist în plină dezvoltare. Stilul muzical a evoluat de la un proiect la altul, constantă rămânând emoția transmisă.

Văzută doar pe scenă sau în online, Lucia ar putea părea un artist ușor intangibil, când de fapt misterul ce-o învăluie se datorează propriei timidități. Ea nu este "această doamnă sofisticată", așa cum este uneori percepută din exterior, ci pur și simplu o adolescentă sensibilă și "zăpăcită", așa cum ni s-a recomandat cu prilejul vizitei sale în redacția InfoMusic. Cei care vor avea curiozitatea de a o cunoaște dincolo de aparițiile scenice, îi vor descoperi și prezența caldă și simțul umorului, ce-i întregesc personalitatea.

"Mi se pare că avem în cultura noastră împământenită chestia asta: <<Keep a straight face>>"

Elementul cheie, ce unește latura artistică a Luciei de cea personală, este sensibilitatea. O sensibilitate pentru care simte uneori că este blamată.

"Mi se pare că avem în cultura noastră împământenită chestia asta: <<Keep a straight face.>> Te duci la muncă, îți faci treaba, te duci acasă, nu trebuie să știe nimeni ce te doare, ce simți, nu interesează pe nimeni. Cred că ăsta e cuvântul cel mai bun. Ești cumva educat să crezi că nu interesează pe nimeni. Oamenii care se expun foarte mult sunt judecați și ajungi să te judeci și tu pe tine. E un cerc din ăsta vicios", ne-a detaliat Lucia.

De la această observație a căpătat contur ideea piesei "Catastrophe", o melodie ce se diferențiază de toate celelalte track-uri de pe albumul "Samsara". Aceasta este și piesa preferată a Luciei de pe noul disc, mărturisindu-ne că e o melodie care "s-a scris singură" și de care nu crede că se va plictisi prea curând.

"Sincer, nici nu știu cum am compus-o. Țin minte că m-am pus la pian, am cântat de două ori piesa, cumva în varianta în care există acum. Și versurile au venit foarte repede, și linia melodică a venit foarte repede. A fost genul de piesă care s-a scris singură."

"..ce-a ajuns de la demo pian-voce până la varianta finală, pe mine m-a surprins"

Pentru prima oară, Lucia a fost implicată și în procesul de producție, "Catastrophe" în forma sa finală căpătând cu totul alte rezonanțe, comparativ cu versiunea demo de voce-pian.

"Am lucrat cu Dan Georgescu, Alexei Țurcan și Robert Acsintoaie. Este pentru prima dată când lucrez cu producători care mă includ cumva în procesul de creație, care îmi cer input-ul și îmi cer părerea. A fost foarte fain să lucrez cu ei și ”Catastrophe” a pornit de la o idee pian-voce, așa cum pornesc majoritatea. Și ce-a ajuns de la demo pian-voce până la varianta finală, pe mine m-a surprins și mi-a plăcut atât de mult. E ceva la care nu m-aș fi gândit niciodată."

Pentru videoclipul melodiei, Lucia a colaborat cu o fostă colegă de liceu, ce i-a propus întregul concept creativ.

"Am lucrat cu Ana și Sorin Lăția, Ana fiind o fostă colegă de liceu, care a venit la mine cu propunerea asta. M-a întrebat cum ar fi să lucrăm împreună, să facem un videoclip. Ideea a fost tot a ei, conceptul a fost al ei, ea a regizat totul și a scris totul de la început până la sfârșit."

"...deși unii oameni pot crede că tu ești o catastrofă, tu știi ce e în interiorul tău"

Încântată de rezultat, Lucia ne-a descusut puțin din intriga clipului. Întregul fir epic a fost țesut pe marginea unei întrebări ce i se adresează constant: <<OK, dar tu ce lucrezi de fapt?>>.

"Oamenii din jur privesc profesiile din domeniul artistic ca nefiind job-uri reale. Mă lovesc de chestia asta foarte des, de oameni care mă întreabă: <<OK, dar tu ce lucrezi de fapt?>>. La un moment dat, când ți se spune chestia asta constant, ajungi și tu să crezi asta și ajungi și tu să crezi că nu e ok să fii o persoană sensibilă, nu e ok să fii o persoană care-și expune emoțiile, pentru că ăsta e cumva un tabu al societății în care trăim.

E o luptă între tine și oamenii care-ți spun ție că nu e ok. Până la urmă, concluzia piesei și cumva esența piesei e că deși unii oameni pot crede că tu ești o catastrofă, tu știi ce e în interiorul tău. Și nu e greșit să-ți expui sentimentele."

Am vorbit cu Lucia și despre cel mai emoționant moment din cariera sa, despre colaborarea cu byron pentru piesa "Continuum", viitoare potențiale colaborări și concepte vizuale ce-i definesc muzica. Găsiți toate aceste detalii în materialul video.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte joi, 16 mai 2019

Lucia - lansare videoclip

Loc
Expirat Club
PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Lucia lansează EP-ul "IMMERSIA" în Control Club; Valeria Stoica va fi invitat special

Lucia lansează al treilea material de studio, un EP cu 5 piese, intitulat "IMMERSIA". Evenimentul de lansare va avea loc vineri, 25 februarie, în Control Club.

Publicat

pe

Lucia
Lucia │ FOTO: Raluca Mărgescu

Prefigurat de single-urile "Who", "Rogue" și "Simple", EP-ul "IMMERSIA" explorează un sound indie/ art pop modern. Fiind un material muzical născut în perioada pandemiei, "IMMERSIA" a avut parte inițial de o lansare neconvențională: un concert live filmat în mijlocul pădurii din Parcul Național Comana, înregistrat, mixat și masterizat pentru o experiență audio 360 imersivă. Vineri, 25 februarie 2022, la club Control, va avea loc concertul oficial de lansare al noului EP. Concertul va avea și un invitat special, în persoana Valeriei Stoica - ea va interpreta o piesă surpriză alături de Lucia.

Lucia: "Chiar dacă am făcut o lansare online în octombrie, evident că nimic nu se compară cu un performance live unde oamenii sunt acolo cu noi în sală"

"Ne bucurăm enorm că avem ocazia în sfârșit să prezentăm EP-ul IMMERSIA într-un concert live, pentru prima oară de când a fost lansat în toamna anului trecut. Cu ocazia asta ne întoarcem și în club Control, unde n-am mai cântat de vreo 5 ani, deci e o dublă ocazie de petrecut. Chiar dacă am făcut o lansare online în octombrie, evident că nimic nu se compară cu un performance live unde oamenii sunt acolo cu noi în sală. O să fie de râs, de plâns, de ascultat, de dansat, de băut, de ce vrea fiecare: o să fie frumos. Ne vedem acolo!" – Lucia

EP-ul "IMMERSIA" conține piesele: Simple (THE CALCULATION), Who (THE ANIMAL), Rogue (THE FLIGHT), Backseat (THE NOISE) și All of the Worlds (THE END). Fiecare dintre ele este însoțită de un artwork dedicat cu reprezentări vizuale randate 3D de către artistul vizual Matei Băcanu (@unmatei).

Despre concert:

Accesul la concert se va face exclusiv pe baza certificatului verde COVID-19. Acesta este disponibil pentru:

  • persoanele vaccinate cu ambele doze și care au împlinit 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV2.

Despre Lucia

Probabil primul star YouTube al României, Lucia a debutat în 2012 cu single-ul „Silence" – acesta aducându-i peste 27 de milioane de vizualizări și legiuni de fani în toată lumea. Până acum a lansat 3 materiale de studio: albumele Silence (2015) și Samsara (2018) și EP-ul IMMERSIA (2021).

Live, Lucia cântă într-un format de trupă, cu chitara bass, tobele, clapele și ocazionalul violoncel oferind un cadru expresiv pentru interpretarea compozițiilor sale. A participat deja la mari festivaluri naționale precum Untold (2018), și a deschis de asemenea concertele unor artiști internaționali precum Asaf Avidan (2016) și Kimbra (2019). În 2021 a făcut parte din selecția pentru ediția online a Eurosonic Noorderslag, cel mai mare festival showcase din Europa și s-a numărat printre finaliștii programului de talente HEMI Music Awards.

Citește în continuare

Trending