Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Hitul "Dark Horse" al lui Katy Perry este plagiat. Ce a declarat artista

La 5 ani de la deschiderea unui dosar de plagiat pe numele lui Katy Perry, judecătorii au dat verdictul, hotărând că piesa "Dark Horse" este plagiată. În dosar sunt implicați și colaboratorii artistei, precum și casele de discuri și producție.

Publicat

pe

Katy Perry - "Dark Horse" (videoclip nou)
Katy Perry - "Dark Horse" (videoclip nou)

Hitul "Dark Horse", ce s-a vândut în peste 13,2 milioane de unități în 2014 și a primit o nominalizare la Grammy în categoria Best Pop Duo/Group Performance, este plagiat după o melodie a trupei de rap creștin Flame. Judecătorii din St Louis, Missouri, au hotărât că ritmul piesei "Dark Horse" este într-adevăr copiat după ritmul melodiei "Joyful Noise", așa cum formația Flame indica în 2014, când a fost inițiat procesul de plagiat.

"Ceea ce ascultătorii aud este "Dark Horse" la 66 de beat-uri pe minut și Joyful Noise la 76 de beaturi pe minut. Atunci când sunt ascultate separat, par puțin diferite, dar atunci când le aduci la același tempo și îi cobori vocea lui Katy cu o octavă, sunt identice. Atunci când asemănarea e atât de mare, e greu de negat", declara producătorul trupei Flame în 2014.

Similaritățile indicate de membrii formației Flame - Marcus Gray, Chike Ojukwu, Lecrae Moore și Emanuel Lamber - și de către producătorul lor au fost confirmate pe 29 iulie și de către judecătorii din Missouri, Katy Perry având oficial asupra sa stigmatul de plagiat.

Judecătorii îi găsesc răspunzători de plagiat și pe colaboratorii artistei: producătorii Dr. Luke, Max Martin și Cirkut, rapper-ul Juicy J și compozitoarea Sarah Hudson. De asemenea, caselor de discuri și producție Capitol Records, Warner Bros. Music Corporation, Kobalt Publishing și Kasz Money Inc. li se impută aceeași vinovăție.

Max Martin este câștigător a 11 premii Songwriter of the Year din partea ASCAP (American Society of Composers, Authors, and Publishers), fiind compozitorul a 22 de piese ajunse Number One în Billboard Hot 100. În portofoliul său se înscriu piese ca "...Baby One More Time" (Britney Spears), "I Want It That Way" (The Backstreet Boys) și "Can't Feel My Face" (The Weeknd).

Ce a declarat Katy Perry

În prima zi a judecării procesului, pe 18 iulie, Katy Perry a declarat că nu mai ascultase niciodată piesa "Joyful Noise" înainte de a primi acuzațiile de plagiat, această afirmație fiind susținută și de Dr. Luke și de Max Martin. Chiar dacă înainte de a ajunge în mainstream cânta pop rock creștin, Katy Perry a declarat în fața judecătorilor că și atunci asculta preponderent "muzică seculară", și nu cu tematică religioasă.

Verdictul a fost acordat după 7 zile de proces, în care au depus mărturii diverși muzicologi. La acordarea verdictului, Katy Perry nu a fost prezentă.

În perioada următoare se va decide care sunt daunele pe care Katy Perry și colaboratorii săi le vor avea de achitat. Cea de-a doua parte a procesului a început pe 30 iulie.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Katy Perry, Bruce Springsteen, Bon Jovi și Foo Fighters au cântat la evenimentul de inaugurare a mandatului lui Joe Biden - VIDEO

Învestirea lui Joe Biden a fost sărbătorită cu un concert ce a cuprins un lineup impresionant, cu artiști reprezentativi pentru o varietate de genuri muzicale. Katy Perry, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Justin Timberlake, John Legend și Foo Fighters s-au numărat printre artiștii invitați să cânte la evenimentul "Celebrating America", fiecare interpretând câte o piesă cu mesaj.

Publicat

pe

Katy Perry la concertul de celebrare a inaugurării lui Joe Biden
Katy Perry la concertul de celebrare a inaugurării lui Joe Biden │ FOTO: Captură YouTube

Pe 20 ianuarie, Joe Biden a fost învestit în funcția de președinte al Statelor Unite. La două luni și jumătate de la alegerile prezidențiale, acesta a devenit oficial cel de-al 46-lea șef de stat al SUA, inaugurarea mandatului său bucurându-se de prezența unor artiști cu greutate.

Înaintea învestirii lui Joe Biden, Lady Gaga a cântat imnul Statelor Unite și Jennifer Lopez a interpretat un medley a două piese cu încărcătură patriotică, iar seara a avut loc evenimentul Celebrating America, prezentat de actorul Tom Hanks și transmis live de cinci televiziuni, dar și online, pe YouTube PIC și pe alte canale de social media. Concertul s-a desfășurat fără public, pentru a păstra măsurile de siguranță în contextul pandemiei de COVID-19.

"Această inaugurare reprezintă o oportunitate unică de a evidenția forța și spiritul unei Americi unite. Am fost martorii acțiunilor a nenumărați eroi în acest ultim an, oameni din prima linie care s-au dedicat cauzelor umanitare, așa că le spunem povestea, împărtășim și altora această lumină și sărbătorim ce este mai bun și mai frumos în această țară prin acest program", a delcarat CEO-ul YouTube PIC, Tony Allen.

Din lineup-ul concertului Celebrating America au făcut parte Katy Perry, Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Justin Timberlake, John Legend, Demi Lovato și Foo Fighters, printre alții. Fiecare artist /trupă a folosit acest prilej pentru a transmite mesaje de bucurie, unitate și optimism. Puteți urmări cele mai importante momente mai jos.

Katy Perry - "Firework" (din cadrul concertului Celebrating America)

Bruce Springsteen - "Land of Hope and Dreams" (din cadrul concertului Celebrating America)

Jon Bon Jovi - "Here Comes the Sun" (din cadrul concertului Celebrating America)

Foo Fighters - "Times Like These" (din cadrul concertului Celebrating America)

John Legend - "Feeling Good" (din cadrul concertului Celebrating America)

Ant Clemons & Justin Timberlake - "Better Days" (din cadrul concertului Celebrating America)

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< iun. 2021 >>
lmmjvsd
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Trending