Urmărește-ne în Social Media

Pearl Jam - Quick Escape

Pearl Jam continuă promovarea albumului "Gigaton" cu un videoclip nou, realizat pentru piesa "Quick Escape". Ni se prezintă o perspectivă sumbră asupra viitorului, în care planeta este devastată din cauza lui Trump.

Noua piesă Pearl Jam îl atacă direct pe președintele SUA, Eddie Vadder acuzându-l de distrugererea unor porțiuni întinse ale planetei: "The lengths we had to go to then/To find a place Trump hadn't fucked up yet". 

Albumul "Gigaton" s-a lăsat așteptat, fiind primul material al formației de la apariția discului "Lightning Bolt" (2013). LP-ul a fost produs de John Evans și va sosi pe 27 martie. Evans a colaborat anterior cu Soundgarden, Chris Cornell și Mad Season și este pentru prima oară când produce un album Pearl Jam. Formația a lucrat până acum pe partea de producție cu Brendan O’Brien, el ocupându-se de majoritatea albumelor trupei.

În urmă cu două săptămâni, Eddie Vadder anunța că viitoarele concerte din America de Nord și Canada se amână din cauza epidemiei de coronavirus. Trupa ar fi trebuit să înceapă turneul "Gigaton" pe 18 martie, în Toronto.

"În calitate de rezidenți ai orașului Seattle, am fost loviți puternic și am fost primii martori ai felului uimitor de rapid în care aceste situații dezastruoase pot escalada. Școlile copiilor noștri s-au închis împreună cu universitățile și clădirile de business. A fost brutal și situația se va agrava înainte să înceapă să se amelioreze.

Așadar, ni se spune că a face parte din adunări mari este pe lista lucrurilor de evitat, deoarece această criză globală de sănătate începe să ne afecteze viețile tuturor", declara Eddie Vader la începutul lunii martie.

Comentarii

Muzică nouă

Pearl Jam prezintă piesa "Wreckage", cu o zi înainte de lansarea noului său album

Pearl Jam a lansat "Wreckage", ultimul single de pe noul său nou album, "Dark Matter", care soseşte pe 19 aprilie. Va debuta prin casele de discuri Monkeywrench Records/Republic Records şi a fost precedat de două alte single-uri.

Publicat

pe

Coperta album Pearl Jam Dark Matter
Coperta album Pearl Jam Dark Matter │ FOTO: Pearl Jam

Povestea lui "Dark Matter" începea prin 2023, când Pearl Jam s-a retras la studioul lui Rick Rubin, Shangri-La din Malibu. Acolo a început înregistrările sub privirile atente ale producătorului Andrew Watt, omul responsabil cu ultimele două albume ale lui Ozzy Osbourne, ultimul aducând chiar premii Grammy. Lucrul şocant la "Dark Matter" e că a luat naştere în doar 3 săptămâni.

El evocă fix spiritul unei formaţii cu o senzaţie puternică de frăţie şi care cântă cu pasiune, în coeziune, de 3 decenii. Până acum am auzit de pe noul LP single-uri ca "Running", cu sunet punk şi "Dark Matter", prima piesă a formaţiei în ultimii 4 ani.

Cum sună "Wreckage"? Ca o baladă country liniştită, cântată de un muzician visător în camioneta sa pickup după o zi întreagă de îngrijit vite la fermă. S-ar simţi ca acasă într-un episod din serialul "Yellowstone". Pearl Jam va sărbători Record Store Day pe 20 aprilie, lansând o ediţie specială de album "Dark Matter".

Iată tracklist-ul noului LP:

01. Scared Of Fear
02. React, Respond
03. Wreckage
04. Dark Matter
05. Won't Tell
06. Upper Hand
07. Waiting For Stevie
08. Running
09. Something Special
10. Got To Give
11. Setting Sun

Se pare că Andrew Watt nu se joacă, după cum a constatat chiar chitaristul Pearl Jam, Mike McCready. El îi ţine în priză pe muzicieni, nu îi slăbea o secundă şi le-a impus un ritm intens de lucru, draconic chiar poate. Watt are experienţa lucrului cu nume mari, de la Post Malone şi Dua Lipa la Rolling Stones şi Ozzy.

Mike a promis că noul material e mult mai heavy decât ce ştim de obicei, deşi dacă ne luăm după "Wreckage", e şi loc de balade. Se pare că vom auzi mai multă chitară decât de obicei, amintind chiar de Chris Cornell şi Temple of the Dog pe "Reach Down". Se pare că vom găsi şi mesaj politic şi social din plin pe album, având în vedere activismul lui Vedder de-a lungul anilor.

Citește în continuare

Muzică nouă

Pearl Jam a lansat piesa "Running", cu sunet punk surprinzător

Am văzut și auzit Pearl Jam în multiple ipostaze, dar parcă niciuna atât de alertă precum în "Running". Acest nou single poate fi inclus lejer în playlist-uri de jogging și alte activități sportive.

Publicat

pe

Coperta album Pearl Jam Dark Matter
Coperta album Pearl Jam Dark Matter │ FOTO: Pearl Jam

La începutul anului 2024, Pearl Jam ne-a oferit single-ul "Dark Matter", prima sa piesă nouă după 4 ani de pauză și acum revine cu "Running", cu un ritm mai alert decât ne-a obișnuit. Grupul condus de Eddie Vedder se îndreaptă spre rock alternativ și începe track-ul cu un bas de punk, ambele surprize plăcute. De fapt, văzând cât de scurtă este piesa, este clar că avem de-a face cu un imn punk, care l-ar face mândru și pe Iggy Pop.

Pearl Jam își va lansa al 12-lea album de studio, "Dark Matter", pe 19 aprilie 2024, prin casele de discuri Monkeywrench și Republic Records. Aparent, noul single a luat naștere mulțumit basistului Jeff Ament, iar apoi chitaristul Stone Gossard și-a pus amprenta asupra sa. Și chitaristul Mike McCready a venit cu niște acorduri care completează perfect ansamblul.

"Running" a fost una dintre ultimele piese înregistrate pentru albumul nou, sub privirea atentă a producătorului Andrew Watt. Acesta i-a slefuit ultimele două albume lui Ozzy Osbourne și în cazul ultimului s-a lăsat și cu premii Grammy. Înregistrările s-au făcut în legendarul studio Shangri-La al lui Rick Rubin, din Los Angeles.

"Dark Matter" a fost gata în doar 3 săptămâni și are artwork-ul realizat sub forma unei picturi în lumină semnată Alexandr Gnezdilov. Totul s-a făcut cu ajutorul unui caleidoscop de mari dimensiuni. Fiecare literă vizibilă pe copertă a fost capturată individual și scrisă de mână în aer cu o lanternă specială pentru a crea un efect de perlă luminoasă.

Pearl Jam își va lansa albumul printr-un eveniment cinematic exclusiv, "Pearl Jam - Dark Matter - Global Theatrical Experience - One Night Only", pe 16 aprilie, în Dolby Atmos. Va fi proiectat în peste 30 de țări. LP-ul cel nou are 11 piese și este un material ceva mai heavy și încărcat de ideea de frăție între muzicieni.

Citește în continuare

Muzică nouă

Pearl Jam lansează "Dark Matter", prima piesă nouă după 4 ani

Auzisem ceva semnale că Pearl Jam s-ar pregăti să ne ofere un album nou. Iată că zvonul se concretizează şi avem şansa de a asculta acum "Dark Matter", primul single de pe noul LP şi prima piesă a trupei lui Eddie Vedder după 4 ani.

Publicat

pe

Coperta album Pearl Jam Dark Matter
Coperta album Pearl Jam Dark Matter │ FOTO: Pearl Jam

"Dark Matter" ne oferă riff-uri scurte şi catchy, reverb ca la începutul anilor 2000 şi o voce plină de angoasă a lui Eddie Vedder. Acest single poartă acelaşi nume cu noul album al făuritorilor curentului grunge. Discul va fi lansat pe 19 aprilie 2024 prin casele de discuri Monkeywrench Records şi Republic Records. De producţie s-a ocupat Andrew Watt, omul responsabil cu ultimele două albume solo ale lui Ozzy Osbourne, dar şi cu o parte din cariera lui Post Malone.

Ultimul album lansat de Pearl Jam, cu numărul 11 în carieră este "Gigaton", care a sosit în 2020. Revenind la noul single, mi-am petrecut o bună parte din el temându-mă că nu voi auzi un solo marca Mike McCready, dar el a livrat spre final, cu prisosinţă. Cât despre acest material discografic, ei bine în 2023 Pearl Jam s-a retras la studoul Shangri-La din Malibu, unde a realizat un mare jam session sub tutelajul lui Andrew Watt.

În doar 3 săptămâni a fost gata noul album. E ceva mai tonic şi mai rapid decât ultimul efort şi pare mai puţin album concept. Opera de artă ce serveşte drept copertă este semnată Alexandr Gnezdilov şi este realizată cu un caleidoscop de mari dimensiuni. O ediţie specială de "Dark Matter" va sosi 20 aprilie în câteva magazine din lume, cu ocazia lui Record Store Day.

Iată tracklist-ul:

01. Scared Of Fear
02. React, Respond
03. Wreckage
04. Dark Matter
05. Won't Tell
06. Upper Hand
07. Waiting For Stevie
08. Running
09. Something Special
10. Got To Give
11. Setting Sun

Mike McCready s-a declarat mulţumit de colaborarea cu Andrew Watt, responsabil cu motivarea artiştilor, cu concentrarea lor şi punerea lor la treabă. Andrew ar fi pus "biciul" pe muzicieni, după ce "Gigaton" necesitase foarte mult timp. Rezultatul e ceva mai heavy decât de obicei.

Citește în continuare