Urmărește-ne în Social Media

SUBCARPAŢI & Grupul Iza - Câte-s pe sub stele (Live la Casa din Vale)

Subcarpați și grupul maramureșean Iza prezintă un clip filmat live pentru noua piesă "Câte-s pe sub stele". Colaborarea se regăsește pe vinyl-ul "Folcloru-i Oxigen pentru un Popor Astmatic".

""Câte-s pe sub stele", o creație muzicală semnată de Subcarpați împreună cu Grupul Iza, închide cercul celor patru piese colaborative pe care ne-am dorit să le prindem, pentru posteritate, pe vinyl-ul "Folcloru-i Oxigen pentru un Popor Astmatic", lansat la 10 ani de producție marca Subcarpați.

Pe același drum, asumat de acum vreo decadă, de a descoperi și de a aduce sub lumină actuală măiestria unor artiști și grupuri care păstrează încă viu specificul muzical tradițional din zonele de care aparțin, am ajuns recent în Maramureș, acasă la Grupul IZA.

Întâlnirea dintre Subcarpați și IZA s-a produs aproape organic, la început de 2019, atunci când Cristi Tache, colegul nostru, a avut inspirația de a invita grupul, ca o surpriză pentru MC Bean, la sala noastră de repetiții. Am cântat împreună, am povestit, am degustat Horincă și am petrecut timp cu veselie și multă voie bună.

Sinergia naturală dintre noi a adus următorul pas logic din istoria comună, IZA fiind în 2019 invitații speciali ai trupei Subcarpați la Untold Festival, unde am performat împreună pe scena cea mare. Ușor-ușor, au început să se contureze liniile acustice ale viitoarei piese colaborative, inspirația pentru pre-producție pornind de la un cântec arhaic de drâmbă din repertoriul grupului muzical tradițional", a povestit Subcarpați.

Subcarpați: "Mulțumiri și plecăciuni Grupului IZA pentru spiritul maramureșean pe care l-au potrivit cu măiestrie în context cu formula noastră muzicală"

Grupul detaliază în descrierea clipului de pe YouTube și cum s-a închegat filmarea live de la Casa din Vale.

"În primăvara acestui an, în 2022, am avut onoarea de a fi invitați de către Florin și Roxana la Casa din Vale din Breb, Maramureș, un complex tradițional superb restaurat, păstrând elemente din cultura locală, și amenajat în acord cu nevoile din contemporan. Am avut parte de o experiență "maramureșeană" completă, mulțumită lui Anne Marie și a echipei de la Mândrie Maramureșeană, care ne-au întâmpinat cu o masă tradițională bogată și horincă numai bună pentru degustat.

Imersiunea noastră în universul din Breb, Maramureș, șederea la Casa din Vale, vizita la Casa Poetului și la biserica din sat, vizitele în atelierele meșterilor olar și sculptor și plimbările pe potecile pitorești care ascund poveștile celor care și-au lăsat puternic amprenta în aceste locuri idilice ne-au întărit convingerea că interesul și dragostea noastră față de diversitatea culturală tradițională regăsită pe teritoriul României sunt cu mult rost.

În ultima zi petrecută în Maramureș, am fost onorați să îi primim în vizită pe Dl. Iza Pop, pe Ioachim Fat și Grigore Chira, membrii Grupului IZA. Nu a durat mult și am și încins-o pentru un LIVE pe care vă invităm cu bucurie să îl vizionați cu prilejul lansării oficiale a piesei "Câte-s pe sub stele". Mulțumiri și plecăciuni Grupului IZA pentru spiritul maramureșean pe care l-au potrivit cu măiestrie în context cu formula noastră muzicală", a completat Subcarpați.

Cea mai mare grupare muzicală independentă din România, Subcarpați s-a născut la inițiativa lui Bean MC și este compusă dintr-un grup de prieteni mânați de pasiunea pentru muzică și folclor.

 

Comentarii

Concerte & turnee

Subcarpați este cap de afiș la Oxigen Planting Festival 2024

Subcarpați și Floare de maidan, TUMBE, Ioana Milculescu și Cred Că Sunt Extraterestru vor concerta la Oxigen Planting Festival, un eveniment care îmbină plantarea de copaci cu experiența unui festival ce presupune muzică live, activități în aer liber pentru toate vârstele, artă, educație sustenabilă și food and drinks.

Publicat

pe

Subcarpați in concert la Electric Castle 2023 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Cei care vor să ajute la plantarea unei "Păduri de Caval" sunt așteptați la Șag, la 15 kilometri de Timișoara. În cele două zile de eveniment, vor fi plantați 15.000 de copaci, din speciile frasin, arțar și cireș sălbatic. Plantarea este gratuită, iar puieții și uneltele sunt puse la dispoziție de organizatori. Mai mult, cei care vor participa la acțiunea de plantare vor fi îndrumați îndeaproape de pădurari care vor întregi experiența cu sfaturi utile. Cei care doresc să participe, sunt rugați să completeze acest formular.

"Anul acesta venim cu un concept inovator împreună cu partenerii noștri de la Centrul Cultural Subcarpați de care să se bucure întreaga comunitate. Ne dorim, pe lângă muzică, să întinerim pădurea, dar să aducem și oamenii mai aproape de misiunea noastră de protejare a naturii", a declarat Victor Balaniuc, General Manager CODRU Festival.

Ce artiști urcă pe scenă la Oxigen Planting Festival

Cei care vor participa la acțiunile de plantare din cadrul evenimentului vor fi răsplătiți cu relaxare în aer liber, experiențe culinare inedite oferite de cele mai îndrăgite food truck-uri și de concerte ale unora dintre cei mai îndrăgiți artiști români. Distracția în codru va începe în cele două zile de festival cu concertele trupelor precum Subcarpați și Floare de maidan, TUMBE, Ioana Milculescu și Cred că sunt extraterestru. În ambele zile, spectacolul va fi întregit de muzică mixată de DJ.

Experiențe pentru întreaga familie la Oxigen Planting Festival

Oxigen Planting Festival este un eveniment care pune accent pe educație, sustenabilitate, artă, cultură și entertainment. Este un festival dedicat întregii familii, de aceea experiențele pe care le pune la dispoziție sunt gândite pentru toate vârstele.

Cei care iubesc sunetul autentic al cavalului românesc vor putea afla tainele acestui instrument chiar de la reprezentanții Centrului Cultural Subcarpați, în cadrul workshop-ului organizat în cele două zile. Copiii vor fi răsfățați în zona CODRU Carnival, unde se vor bucura de aventuri și jocuri creative, în cadrul cărora vor învăța mai multe despre ecologie și protejarea naturii. Alături de reprezentanţii mai multor organizații, copiii vor crea obiecte decorative din hârtie reciclată și lemn.

Citește în continuare