Urmărește-ne în Social Media

pop, rock

Holograf la Sala Palatului, un concert în oglinda timpului

Au trecut 30 de ani de când "Holograf 1", primul album al trupei, vedea zorii zilei. Componența grupului era atunci alta, iar tematica pieselor era strâns legată de frământările societății crescute în așa-zisa Epocă de Aur. Privind în oglinda timpului, pe 25 noiembrie, la Sala Palatului, Holograf a observat că trăirea publicului a rămas neschimbată. Același entuziasm, ce se transmite din generație în generație.

Publicat

pe

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Holograf este o trupă cu trecut. Cei care au crescut cu ea îi simt poate cel mai bine pulsul, retrăind prin versurile pieselor nostalgia anilor ce au apus. Indiferent, însă, dacă faci parte din noua sau vechea generație, un aspect poate fi observat cu ochiul liber. Holograf este o formație simbol. Într-un continuu du-te vino al trupelor născute în anii '80 - '70, Holograf rămâne pe poziții. Da, componența grupului s-a schimbat pe parcurs și da, rock-ul energic de la început a îmbrăcat acum forma baladelor, dar ceea ce a rezistat eroziunii timpului nu poate fi ignorat - plăcerea de a crea muzică și de a urca pe scenă pentru a oferi publicului emoție.

După un "an de tăcere", în care problemele de sănătate ale lui Dan Bittman ar fi putut conduce către căutarea unui nou solist, concertul de la Sala Palatului a venit ca o mulțumire, adresată tuturor celor care au fost alături de trupă.  Și aici nu ne referim doar la publicul spectator, ci și la oamenii care au contribuit istoriei Holograf: Mihai Pocorschi, Gabriel Cotabiță, Mihai Coman."E ca pe vremuri", a remarcat Dan Bittman în cadrul spectacolului, o sală plină ochi aprobându-l prin aplauze ce nu mai conteneau.

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Tineri, bătrâni, adulți și copii au umplut rândurile înghesuite de la Sala Palatului, în jur de 4200 de spectatori  așteptând ca Holograf să le reamintească de ce și-au dorit ca trupa să revină pe scenă în formula deja statornicită: Dan Bittman, Edi Petroșel, Tino Furtună, Romeo Dediu și Iulian Vrabete. Odată cu stingerea luminilor, cu un sfert de oră academic peste programul stabilit, aplauzele au acaparat sala, lăsând loc doar de râsete și bună-dispoziție.

"Bună seara, bine v-am găsit. Observ că v-ați luat regulamentar bilet cu loc, lângă loc, și stați jos, tot regulamentar. Ei, cu chestia asta o să am eu o problemă pentru că nu o să vă las în seara asta să stați liniștiți. Îmi pare rău", a anunțat Dan Bittman la începutul concertului, întâmpinând publicul cu entuziasmul bine cunoscut.

La concertele Holograf se vine în familie, așa încât zumzetul copiilor s-a strecurat printre piese, ajungând ca până spre mijlocul concertului să pună stăpânire pe toți cei prezenți. O fetiță din primele rânduri a primit chiar o dedicație din partea lui Dan Bittman, reușind cumva să-i atragă atenția: "Uite, pentru tine atunci e următoarea piesă - "Primăvara începe cu tine"".

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Intrând în jocul copiilor, trupa a reușit "să-și prindă urechile". Pornind de la replicile pline de haz ale lui Bittman - "Am și eu acasă niște băieți, dar să nu deviem. De ce nu i-am adus? Deci vedeți? Nu noi băieții am început", lucrurile au început, treptat, să scape de sub control. Scena a fost efectiv ocupată de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5-6 ani, odată pornită harababura fiind problematic a o mai opri.

"Gata? Toți copiii sunt aici? Să nu vă aud că v-ați pierdut copilul la concertul Holograf", a replicat copleșit Dan Bittman, glumind apoi "E pe mâini bune. 50 de lei ora."

Momentele hazlii au fost intercalate cu surprize menite să mențină cursul concertului în matca seriozității. Privind în oglinda timpului, membrii Holograf, alături de publicul prezent la concert, s-au reîntors pentru câteva clipe în perioada de început a formației. "Umbre pe cer", o piesă cenzurată în anii '80, a prins glas pe scena Sălii Palatului, readucând în prezent gustul dulce-amărui al celor vremuri. Invitați speciali au fost Mihai Pocorschi și Gabriel Cotabiță, primii soliști ai trupei.

"Familia Holograf. Nici colegii din trupă nu știau de momentul ăsta. M-am gândit că așa e normal pentru acest moment al spectacolului. Doamnelor și domnilor, Mihai Pocorschi și Gabriel Cotabiță", a exclamat Dan Bittman în încheierea piesei, mulțumindu-le celor doi pentru prezență.

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Acesta a fost doar începutul incursiunii în trecut, "Umbre pe cer" fiind urmată de un nou moment ce purta spectatorii în mașina timpului. "Vă las cu Iulian Vrabete și cu anii 1980 și ceva.", a declarat Dan Bittman înainte de a părăsi scena și a-l lăsa pe colegul său de la bass în febra rock-ului compus la începuturile Holograf.

Copiii, prezenți pe scenă în tot acest timp, s-au lăsat cu greu înduplecați a părăsi noul loc de joacă. "Îmi revine mie acum sarcina grea de a vă ruga să coborâți. Vom cânta o piesă mai serioasă acum, pentru părinți", a încercat Bittman. Între timp, una dintre fetițe a urcat pe scaunul de lângă microfon, îmbrățișându-l pe solist și insistând să fie convinsă personal că trebuie să coboare de pe scenă.

"Cred că și Brenciu mă invidiază acum", a observat cu umor Dan Bittman, stârnind hohote de râs și în sală.

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

După o sesiune de îmbrățișări și pupicuri, scena a fost eliberată, Holograf trecând din nou în registrul melancoliei. Piese "grele" precum "Doar o viață nu-mi ajunge", "Dimineața" și "Ochii tăi" au fost nu doar mostre de pură empatie, ci și o modalitate de a reaminti publicului că muzica Holograf are mesaj și încărcătură emoțională. Vocea lui Dan Bittman a putut fi ascultată pe aceste piese mai puțin îmbrobodită de instrumental, ajungând cu ușurință în inimile celor din sală.

Sesiunea de bis-uri a prelungit concertul cu cel puțin o jumătate de oră, aplauzele publicului readucând trupa din nou și din nou pe scenă. Piesa "Banii vorbesc", cerută de spectatori chiar la început, a fost păstrată pentru final, reacția celor din sală fiind pe măsură: chiote, mâini ridicate și un refren cântat șnur de peste 4000 de oameni, fără ajutorul lui Dan Bittman.

Concertul s-a încheiat în jurul orei 10 fără un sfert, trupa despărțindu-se cu greu de oamenii ce nu conteneau să aplaude. Așa cum anunțase Dan Bittman, nimeni nu a fost lăsat să stea pe scaun. Rând pe rând, fanii loiali și cei noi au prins curaj, dansând și cântând alături de cei de pe scenă. Unii au retrăit istoria Holograf, alții tocmai au aflat-o.

Vezi galeria completă de poze cu Holograf la Sala Palatului, 25 noiembrie 2013

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Holograf în concert la Sala Palatului pe 25 noiembrie 2013

Setlist Holograf, Sala Palatului, 25 noiembrie 2013

  1. Roua dimineții
  2. Dacă vrei iubire
  3. Și băieții plâng
  4. Primăvara începe cu tine
  5. Dragostea mea
  6. Dacă noi ne iubim
  7. Cât de departe
  8. N-am știut
  9. Umbre pe cer
  10. Iulian Vrabete - Holograful anilor 1980 - Mașina timpului
  11. Doar o viață nu-mi ajunge
  12. Dimineața
  13. Ochii tăi

BIS:

  1. Vreau o minune
  2. Romeo și Julieta
  3. Să nu-mi iei niciodată dragostea
  4. Ti-am dat un inel
  5. Dincolo de nori
  6. Banii vorbesc
  7. Cât de departe (refren)
Comentează

Trending