Urmărește-ne în Social Media

rock

Grimus pe tărâmul unor "Unmanageable Species"

Iarna lui 2018 a adus un nou material semnat de Grimus, “Unmanageable Species”. Înregistrat și mixat în Germania în august 2017, discul va fi lansat pe 23 februarie, printr-un concert ce va avea loc în Fratelli Studios din București. Toate cele nouă piese sunt în limba engleză, fiind produse de Jan Kerscher.

Publicat

pe

Coperta albumului "Unmanageable Species" (Grimus)
Coperta albumului "Unmanageable Species" (Grimus)

“Unmanageable Species” nu este un material ușor de digerat, pentru că te provoacă să privești dincolo de măști și roluri, dar te acaparează, trezindu-te că alegi instinctiv modul repeat. Muzical, băieții nu încearcă să epateze în vreun fel, ci rămân fideli crezului lor de la începutul creionării trupei Grimus. Deja vorbim de o formație cu o amprentă sonoră distinctă și un renume câștigat în toți acești ani. Recunoști o piesă Grimus de la primele acorduri și cuvinte, așa că aici este marele pariu câștigat. Într-un melanj de sunete și acorduri similare aflate peste tot, creativitatea și unicitatea devin din ce în ce mai greu de obținut. Venind după o perioadă de maturare a sound-ului și ani plini de concerte în România și în străinătate, albumul este o continuare a celui din 2014. Cele două materiale curg într-o manieră deosebit de fluidă, par înlănțuite într-o simetrie specială, clară, dar misterioasă și cu accente obsesiv-compulsive. Din punct de vedere tehnic, artiștii au ales ca Jan Kerscher de la Ghost City Recordings să fie producătorul acestui disc, Joe Joaquin de la Custom Mojo să asigure mixul, iar Philipp Welsing de la Original Mastering a pus semnătura pe masterul acestui material.

„Heart To Break” reprezintă începutul sau mai bine zis continuarea. Bine aleasă ca prima piesă, trasează în mod clar direcția și viziunea întregului concept. Suferința rămâne cea mai importantă sursă a creației, alături de trăirea intensă a oricărui sentiment creativ sau distructiv. Spargerea ființei umane în mii de bucăți este necesară pentru conștientizarea faptului că am rămas în viață și ne putem înfrunta și executa fără milă demonii și fricile. Într-un ritm alert, cu o nuanțare magistral construită de secția ritmică, Bogdan Mezofi modulează, incită, mărturisește acel joie de vivre universal, pentru ca mai apoi, liniștea să se așeze pe un outro creionat în note de pian și cu un mesaj liniștitor.

„You End I” sau cum poți regăsi momentul ideal în a trasa fără urmă de îndoială finalul unei povești care nu mai poate fi benefică. Se păstrează progresia, se adâncește cumulul instrumental și se simte în mod acurat partea electronică pe final dublată de vocea lui Vali Rauca.

„Dysfunctional” este o piesă surprizătoare, fără acel grad de predictibilitate și familiaritate. Descoperim lumea tenebrelor prin variate metafore și chesiuni existențiale. Se face apel la cutumele unei religii care în loc să apropie, desparte, separă, punctează granițe. Vocea îi aparține lui Dorin Tifrea (primul clapar Grimus, actualmente frontman al germanilor Mirrar). Refrenul este abordat de o voce feminină (Stefanie Spielhaupter), repetitiv, reușind să captivizeze prin pătrunderea într-o dimensiune mai puțin obscură.

Dor de valurile apei și povestea perfectă pe care cu toții am trăit-o mai mult sau mai puțin. Vali devine reflexiv, „Albatross” zugrăvind în nuanțe acvatice portretul complicat al iubirii. Prima piesă care se apropie ca durată de cinci minute de respiro, cinci minute de absorbție a unui mix afectiv, melancolic. Cu note stacatto de bass, refulări în partea de distors a chitarei, ultima parte este din nou cântată de un alter ego feminin care repetă promisiunea din zilele glorioase, acceptând rolul trasat de către el: “You’ll be the waves of an ocean / I will be the wind.

Urmează piesa mea favorită de pe acest disc, cea la care m-am întors de cele mai multe ori, „Piblokto”. Titlul definește condiția clinică întâlnită la grupurile de eschimoși, cu pondere mai mare în rândul femeilor care, pe timpul iernii, pot manifesta emoții puternice și accese convulsive. Construită pe o linie melodică simplă, doar cu accente parcă sinestezice de la fiecare instrument în parcă, Bogdan Mezofi revine cu acele asigurări, strigăte atât de dorite, acele cuvinte care de această dată nu mai despart, ci unesc suflete. Pe tot parcursul melodiei am avut în minte imaginea cu două trenuri care înaintează pe aceeași rută, în sensuri diferite și care inevitabil, se vor ciocni. Mult tumult sufletesc reiese din acest mix de senzații și emoții, finalul este mult amânat pentru ca apoi să se concretizeze deosebit de vizual și cinematografic: ”You’ve been on my mind ever since I got lost / And being honest about my feelings will have a cost. I want you to know / I want you to know I’m into you. / Can you feel just how I feel / Can you feel it now?

„Carelessly” este primul single ales pentru promovarea acestui material. Cu un videoclip deja lansat și în opinia mea, discutabil, piesa nu este cea mai fericită alegere. Personal, nu as fi ales-o ca și single. Deosebit de previzibilă, nu aduce ceva în plus materialului. Desigur, lirica se înscrie în aceeași linie melodramatică, cu povestea de iubire supusă piedicilor, dar din exterior de această dată. Pe Vali îl regăsim în postura de solist vocal, dublat de vocea feminină.

Speranța de mai bine transpare în „Sunrise”. Bogdan preia frâiele, iar melodia în discuție schimbă total spectrul auditiv de mai devreme. Mult nerv, patos, polifonie, strălucire de backing-vocals. Toate aceste elemente apar încă de la primele note, așa că nu este greu de bănuit că această creație va fi ușor de intonat de public în viitorul apropiat. Cu o forță punctată pe partea de baterie și un final cumulativ deosebit, aș mentiona că „Sunrise” deține potențialul de hit, ușor de comparat cu „High” de acum câțiva ani, iar versurile vor face deliciul oricărui ascultător: „You remind me of the Gone Girl’s madness / Looking at the bright black sky of the West / You and me and nobody else / Are we ready to find ourselves... No one heals himself by hurting another.

“TV And Booze”. Piesa punctează povestea tristă a acelor ființe umane, alienate, care parcă nu mai reușesc să distingă binele de rău. Intoxicarea pe toate canalele media și sociale, alături de cea pe care aceștia aleg să și-o realizeze de unii singuri prin intermediul alcoolului este foarte bine reliefată în aceste versuri. Muzical, avem o piesă pur rock, cu o cadență simplă, cu un refren ciclic și un final care se imprimă în memoria și conștiința ascultătorului.

Povestea acestui disc se închide pe ritmuri de vals. “Illusions Have No Flaws” pare a fi concluzia muzicienilor de la Grimus. Vocea "dezlănțuită" este chiar a producătorului Jan Kerscher, care va cânta și la lansare cu proiectul său Like Lovers. Melodia îndrumă la asumare, conștientizare, chiar și cu momentul dramatic expus în ultimele versuri.

Concluzionând, avem un disc matur, care în ciuda a doar nouă piese, este deosebit de complex și structurat. Nu sunt melodii de durate extinse, nu avem deloc variații în totalitate instrumentale, nici piese în limba română. Poate fi discul cu care Grimus să se impună mai tare pe scena muzicală din străinătate. E similar unui strigăt multiplicat, universal, care captivează și te face să te oprești din goana nebună. Este genul de album care se lipește de timpan, fiind creionat în totalitate într-un tempo vivace, cu puține momente de liniște, iar variate scenarii se pot desfășura cu ușurință în mintea ascultătorului o dată ce apasă play. And replay.

Succes de acum încolo, Grimus!

Concerte & turnee

Începe sezonul Alternative Brunch: 4 trupe românești, 3 orașe, 12 concerte

Seria de concerte "Alternative Brunch" continuă anul acesta cu 12 show-uri. The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Grimus și byron concertează la Iași, Bacău și Chișinău.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

În perioada 23 iulie - 26 septembrie se va desfășura seria de concerte "Alternative Brunch", dedicată tuturor celor a căror poftă de muzică nu ține cont de oră. Sezonul din acest an înseamnă 12 concerte, susținute de patru trupe, în trei orașe din Republica Moldova și România: Iași, Bacău și Chișinău.

Trupele care vor urca pe scena "Alternative Brunch" sunt The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Grimus și byron, iar concertele vor avea loc în aer liber, în grădinile locațiilor partenere, la ora brunch-ului. Pe lângă muzica live, participanții se vor putea bucura și de mâncare bună și doza cuvenită de distracție.

"Alternative Brunch e un combo între ceva bun de mâncat și ceva mișto de ascultat. Ne-am dorit niște concerte live, condimentate cu mâncare bună, la care poți să mergi cu întreaga familie fără să-ți faci griji că e prea târziu pentru cel mic sau că nu ai energie pentru o seară de club. În Europa, genul acesta de concerte este o normalitate și vrem să dezvoltăm și în România și Republica Moldova acest concept, pentru că poftă și cerere există. Iar susținerea Comisiei Europene o să ne ajute în acest demers", a declarat Codruț Dumitrescu, manager de proiect al seriei de concerte Alternative Brunch.

Calendarul concertelor "Alternative Brunch":

The Mono Jacks

 • 23 iulie - Chișinău, Artcor
 • 24 iulie - Bacău, Valhalla
 • 25 iulie - Iași, Nish

RATB

 • 06 august - Chișinău, Artcor
 • 07 august - Bacău, Valhalla
 • 08 august - Iași, Nish

Grimus

 • 10 septembrie - Chișinău, Artcor
 • 11 septembrie - Bacău, Valhalla
 • 12 septembrie - Iași, Nish

byron

 • 24 septembrie - Chișinău, Artcor
 • 25 septembrie - Bacău, Valhalla
 • 26 septembrie - Iași, Nish

Proiectul Alternative Brunch este fondat de Overground Music și co-finanțat de Comisia Europeană prin proiectul Music Moves Europe.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Living Rock 2021, singurul festival de alternativ de la mare, are loc în august, pe plaja Tuzla

Muzica alternativă se aude vara aceasta la festivalul Living Rock. În weekendul 20 - 22 august, pe plaja Tuzla vor susține show-uri live trupe ca Vița de Vie, byron și The Mono Jacks.

Publicat

pe

Doru Trăscău (The Mono Jacks)
Doru Trăscău (The Mono Jacks) │ FOTO: Livia Văduva

Pe parcursul celor trei zile ale festivalului Living Rock 2021 vor fi organizate activități în aer liber, pentru toate vârstele: de la acțiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi și sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări, până la zonă de produse handmade, tatuaje, dreaduri și multe alte surprize.

Pe scenă vor urca trupe îndrăgite de rock alternativ precum Vița de Vie, byron, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers și Grimus, iar lista de artiști din line-up urmând să fie completată și alte nume.

"Deși încă ne obișnuim cu noul normal, care ba e utopic, ba distopic, este totuși un moment bun să luăm o pauză binemeritată și să re-experimentăm cum e să fii în primul rând la un concert. Trupele sunt nerăbdătoare să urce pe scenă, publicul abia așteaptă să le asculte, cu toții căutăm alternative pentru vacanța de vară, așa că un festival de alternativ la mare ar fi cea mai bună alegere.

Pe lângă line-up-ul complet alternativ și din scena underground a muzicii românești, Living Rock va fi un altfel de eveniment la mare. Vrem un festival atent cu oamenii din zonă, dar mai ales atent cu locul. Vrem să trăim rock, dar alternativ, așa încât, la plecare, plaja Tuzla să rămână la fel de sălbatică, apa să fie la fel de turcoaz și nisipul la fel de fin", a declarat Ilinca Ghișoiu, reprezentantul Maitreya Events, organizator al festivalului Living Rock.

Acces la festival & camping

Accesul la festival se va face pe bază de abonament pe trei zile, alături de certificatul de vaccinare sau test negativ de Covid, mască și distanțare. Biletele și abonamentele achiziționate anul trecut pentru ediția 2020 rămân valabile pentru ediția 2021.

Persoanele nevaccinate vor primi gratuit un test de Covid la intrare.

Prețuri abonamente la Living Rock:

 • 250 lei (acces pentru 3 zile la toate concertele și activitățile festivalului din perioada 20 - 22 august)
 • 125 lei (oferă access pentru 3 zile la toate concertele și activitățile festivalului din perioada 20 - 22 august persoanelor vaccinate)

Despre Living Rock

Festivalul Living Rock, singurul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla.

Citește în continuare

rock

"Apatrizi" în pandemie, membrii Grimus ne îndeamnă să credem în noi: "Nu există vaccin pentru anxietate"

Cu câteva excepții reglementate, pandemia ne-a privat de emoția actului artistic trăit live, această patrie comună a noastră, a celor de pe scenă și din fața ei. Am devenit "Apatrizi", lipsa concertelor fracturând o conexiune ce nu se poate vindeca peste noapte. Orizontul e în continuare tulbure, dar trebuie să mergem înainte. "Nu ne-a rămas decât să credem în noi", ne spun membrii Grimus în noul lor single, amintindu-ne că în interiorul nostru stă puterea de a schimba ceva. Chiar dacă nu există un vaccin pentru anxietate, putem depăși neliniștea treptat, acceptând întâi realitatea și acordându-ne apoi răgazul de a ne regăsi. Istoria pandemiei se scrie în fiecare zi, ne-a spus Valentin Rauca, și depinde numai de noi dacă vom fi sau nu de partea învingătorilor.

Publicat

pe

Grimus
Grimus │ FOTO: Sebi Câmpean

InfoMusic: Mi-aș dori să încep interviul altfel, dar câte vreme pandemia rămâne elefantul din cameră, mi-e imposibil să-l ignor. Așa că am să deschid conversația cu o ancorare în context: ce planuri aveați la debutul stării de urgență și cât de tare au fost ele date peste cap de lunile de pandemie care au urmat?

Valentin Rauca (Grimus): Poate nu ai să crezi, dar planul nostru principal nu a fost dat peste cap foarte tare de pandemie. Ne propusesem încă din 2019 să lucrăm la un nou material discografic, ceea ce am și făcut pe întreg parcursul interminabilului 2020.

"Fiecare dintre noi s-a organizat cum a putut mai bine și ne-am adaptat pentru a putea să ne menținem pe linia de plutire, atât mental, prin implicare creativă, cât și financiar, în lipsa concertelor"

Desigur, în condiții normale, albumul ar fi fost probabil terminat și lansat deja anul trecut, dar cel mai important e că până acum ne-am ținut de plan și sperăm să îl putem lansa în cea de-a doua jumătate a acestui an.

InfoMusic: Care a fost momentul în care ați realizat că nesiguranța și lipsa unui orizont fac parte din "noul normal" și ce decizii ați luat ulterior, pentru a putea continua?

Valentin Rauca (Grimus): Țin minte că la începtul anului trecut ne uitam la știri și povestea din Asia părea îngrijorătoare, dar extrem de îndepărtată, la ani lumină și continente distanță. Pe măsură ce falsa senzație de siguranță se disipa și toată lumea se pregătea să petreacă majoritatea timpului în case, am început să ne dăm seama că s-a zis cu concertele pe perioadă nedeterminată.

"Apatrizi au fost în ultimul an organizatorii de festivaluri, tehnicienii de scenă, sunetiști, luminiști, proiecționiști, oameni care promovează muzica și reviewerii de concerte și evenimente, dar și multe alte domenii și categorii de artiști"

Ne-am decis împreună să folosim acel timp pentru a concretiza piese noi de la distanță și acest plan ne-a dat o siguranță și un scop bine definit în marea de incertitudine. Fiecare dintre noi s-a organizat cum a putut mai bine și ne-am adaptat pentru a putea să ne menținem pe linia de plutire, atât mental, prin implicare creativă, cât și financiar, în lipsa concertelor.

InfoMusic: Noua piesă "Apatrizi" are un mesaj dureros. Am simțit că apatrizii suntem noi, toți cei care am avut de suferit în lunile de pandemie. De ce ați ales acest titlu și cui îi este adresat, cu precădere?

Valentin Rauca (Grimus): Ne-am gândit în primul rând la concerte ca fiind patrie comună trupelor și publicului deopotrivă. Atât noi cât și fanii noștri am fost apatrizi în ultima vreme din acest punct de vedere.

"Probabil mai rea decât criza financiară care se tot preconizează după această pandemie este criza sufletească pe care a generat-o"

În același timp apatrizi au fost în ultimul an organizatorii de festivaluri, tehnicienii de scenă, sunetiști, luminiști, proiecționiști, oameni care promovează muzica și reviewerii de concerte și evenimente, dar și multe alte domenii și categorii de artiști. De aceea am considerat că e potrivit să începem promovarea albumului nou cu această piesă, pe care o dedicăm tuturor acestor oameni cu care am împărtășit sentimentul de anduranță.

InfoMusic: "Nu ne-a rămas decât să credem în noi" e versul care mi s-a întipărit în minte după ce am ascultat noua voastră piesă. Cum accesăm aceste rezerve interioare pentru a depăși anxietatea cu care, mulți dintre noi, trăim de câteva luni încoace?

Valentin Rauca (Grimus): Probabil mai rea decât criza financiară care se tot preconizează după această pandemie este criza sufletească pe care a generat-o.

"Pe grupul trupei au apărut expresii de de genul "bă, mi-e dor de noi", "mi s-a ridicat părul în cap" sau chiar ‚"mi-au dat lacrimile""

Nu există vaccin pentru anxietate, de aceea cred că în primul rând oamenii ar trebui să își accepte starea și trauma prin care au trecut. Să își dea timp și să fie înțelegători cu ei și cu cei dragi. Va trece și anxietatea până la urmă.

InfoMusic: Videoclipul acestei melodii este deopotrivă de răscolitor pentru artiști, cât și pentru iubitorii de muzică live. Ce emoții v-au stârnit vouă aceste înregistrări din concerte?

Valentin Rauca (Grimus): Reacțiile au fost puternice, pe grupul trupei au apărut expresii de de genul "bă, mi-e dor de noi", "mi s-a ridicat părul în cap" sau chiar ‚"mi-au dat lacrimile".

"Multe dintre piesele compuse în perioada martie-iunie 2020 ocupă un loc central în angrenajul viitorului album"

Nu mai văzusem niciunul dintre noi aceste materiale de multă vreme, iar emoția a fost completată și de faptul că apar în clip și alte trupe faine alături de care am crescut și cu care ne-am intersectat la numeroase festivaluri de-a lungul timpului.

InfoMusic: "Apatrizi" anunță lansarea unui nou album Grimus. Când ați început să lucrați la el și în ce măsură a fost influențat de emoții sau trăiri născute în pandemie?

Valentin Rauca (Grimus): Albumul nou Grimus va conține în proporție de 70% materiale compuse în timpul pandemiei.

"Multe dintre cuvintele care au surprins cel mai bine starea acelor vremuri sunt repetate de multe ori aproape obsesiv în versuri, amintind de senzația de sufocare și de rutină a acelor zile"

Noi aveam deja material pentru un disc întreg încă din anul 2019, dar această situație limită prin care am trecut cu toții, cel puțin în cazul meu, a însemnat și accesarea unor zone creative noi și surprinzătoare care am simțit că mă reprezintă mai mult decât materialul pre-pandemic. Din acest motiv multe dintre piesele compuse în perioada martie-iunie 2020 ocupă un loc central în angrenajul viitorului album.

InfoMusic: În ce direcție se va îndrepta noul LP, din punct de vedere sonor, și când îl vom putea asculta?

Valentin Rauca (Grimus): Întotdeauna mi-a fost greu să descriu o direcție anume în ceea ce privește albumele noastre. Important e în acest caz faptul că nu am făcut concesii de calitate și am încercat să amplificăm o stare mai mult decât să construim hook-uri instrumentale sau ritmice. Din acest motiv nu s-a ținut prea mult cont de structură sau de modele de durată standard a pieselor.

"Vom lăsa piesele să vorbească pentru noi, când prea multe cuvinte sunt de prisos"

Multe dintre cuvintele care au surprins cel mai bine starea acelor vremuri sunt repetate de multe ori aproape obsesiv în versuri, amintind de senzația de sufocare și de rutină a acelor zile. Albumul va putea fi ascultat în toamna acestui an.

InfoMusic: Cum plănuiți să promovați acest material, considerând cât de instabil este, în continuare, sectorul de evenimente?

Valentin Rauca (Grimus): Vom încerca să lansăm două sau trei single-uri înainte de lansarea propriu-zisă de album, și ne vom păstra o direcție de bun-simț atât în mediul online cât și în ceea ce privește aparițiile radio-TV.

"Radiourile de la noi, cu puține excepții, s-au ferit mereu să difuzeze piese care ieșeau din tiparul fleoșcăit de hit"

Iar în multe alte cazuri, vom lăsa piesele să vorbească pentru noi, când prea multe cuvinte sunt de prisos.

InfoMusic: Cum am putea să contribuim, individual, la o schimbare în bine în ce privește viitorul muzicii live din România?

Valentin Rauca (Grimus): Ascultând muzică românească, plătind bilete la concerte, cumpărând albume și respectând activitatea de muzician ca pe oricare altă meserie. Radiourile de la noi, cu puține excepții, s-au ferit mereu să difuzeze piese care ieșeau din tiparul fleoșcăit de hit, iar acest mecanism a fost devastator în ultimii 10 ani, mai ales pentru trupe tinere care ar fi vrut să aibă personalitatea și stilul lor propriu, așa cum e firesc. Organizatorii de festivaluri mari de la noi, tot cu câteva excepții, ar face bine să respecte trupele românești, să le ofere sloturi decente și să nu le mai plătească astronomic mai puțin în comparație cu trupele invitate de afară. Sunt doar câteva aspecte, e mult de lucru, dar pas cu pas ar fi posibilă această schimbare. Ține de fiecare dintre noi într-o măsură mai mică sau mai mare.

InfoMusic: Istoria e scrisă mereu de învingători. Cine va scrie istoria acestei pandemii, atunci când ea va fi rămas doar un vis urât?

Valentin Rauca (Grimus): Istoria acestei pandemii se scrie în fiecare clipă. Inclusiv prin acest interviu în care am abordat subiectul, noi luăm partea învingătorilor și cine știe, poate chiar contribuim într-un fel sau altul la ideea pe care și-o vor forma generațiile viitoare despre această perioadă greu de conceput.

Despre Grimus

Grimus activează din 2005, definitivându-și poziția pe scena rock-ului alternativ românesc printr-un stil aparte și o abordare foarte matură. "Grimus" este anagrama (aproximativă) a cuvântului "simurgh", ce reprezintă o pasăre gigantică din mitologia persană. Este, de asemenea, titlul primului roman al scriitorului Salman Rushdie, cel care a făcut anagramarea.

Trupa a împărțit scena cu Red Hot Chili Peppers, Moby, Motorhead, Kasabian, Prodigy, Eros Ramazzotti, Garbage, Placebo, Roxette sau Hurts și are la activ patru albume: "Panikon" (2008), "Egretta" (2011), "Emergence" (2014) și "Unmanageable Species" (2018).

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< oct. 2021 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Trending