Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Video-Interviu OLIVER: Horia și Mitch despre EROS

Publicat

pe

Mitch și Horia de la Oliver intervievați de InfoMusic.ro
Mitch și Horia de la Oliver intervievați de InfoMusic.ro

OLIVER îi reuneşte pe Doru Puşcaşu, Horia Gridan, Mircea Moroianu şi Răzvan Rizea. Trupa a fost înfiinţată în 2005, iar primul disc s-a numit Poetry Pop. OLIVER promovează distribuirea liberă pe Internet a muzicii lor, iar de ceva vreme melodiile celui de-al doilea album pot fi ascultate pe site-ul oficial şi pe youtube.com. Fanii au ascultat şi au apreciat piese noi precum Comandant de zbor şi Nenumit.

Formaţia îşi promovează albumul EROS şi prin concertul de lansare a unui disc fizic, produs în ediţie limitată. Echipa InfoMusic.ro a stat de vorbă cu Mitch şi Horia înaintea concertului organizat în Club Wings pe 18 februarie 2012. La sfârșitul articolului puteți urmări și înregistrarea video.

 

Mitch și Horia de la Oliver intervievați de InfoMusic.ro

INFOMUSIC: Ce înseamnă ediţia de colecţie a albumului EROS?

Mitch (Mircea Moroianu): Înseamnă că este hard copy, adică va fi un disc şi nu va fi pe net. Va conţine şi making of-ul albumului.

Horia: DVD-ul e mişto pentru că înregistrarea albumului a luat mai mult de un an şi s-a făcut în mai multe studiouri, are o poveste de viaţă în spate şi surprinde momente din toata istoria înregistrării discului. Pentru noi e interesant, nu ştiu dacă pentru altcineva o sa fie ceva interesant, dar pentru noi este. E ediţie de colecţie pentru că, într-adevăr, e într-un format destul de deosebit, să zicem. Dar melodiile sunt în continuare disponibile pe Internet,  asta e pentru cine vrea să aibă un souvenir, pentru cine mai cumpără discuri încă.

INFOMUSIC: Albumul va exista în magazine şi într-o variantă simplă?

Horia: Nu, albumul se găseşte pe Internet şi doar în această ediţie de colecţie. Va fi singurul hard copy disponibil.

INFOMUSIC: De ce aţi vrut să lansaţi albumul pe net şi de ce aţi vrut să fie gratis?

Horia Gridan de la Oliver intervievat de InfoMusic.roHoria: Pentru ca aşa e muzica în ziua de azi, muzica e gratis. Cred că mersul ăsta al lucrurilor, să produci un album, să-l dai oamenilor să-l asculte, fără nici un fel de costuri, şi apoi să le pui la dispoziţie o variantă hard copy care costă nişte bani, cred că e cea mai bună metodă în momentul de faţă. Nu mai cred în muzica “protejată”, “ascunsă” şi asa mai departe, nu cred că mai funcţionează chestia asta.

INFOMUSIC: Povestiţi-ne câte ceva despre album şi conceptul lui?

Horia: Albumul acesta e până la urma al lui Doru Puşcaşu, e făcut de el în sensul că îl reprezintă, muzica este în mare majoritate compusă de el şi din cauza asta e un album mult mai unitar decât Poetry Pop, primul nostru disc. Poetry Pop era o existenţă foarte eterogenă, pe când acesta este foarte unitar. Nu ştiu dacă e bine, eu cred că pentru public e mult mai simplu aşa, să ai un material pe care să-l asculţi de la cap la coadă şi care spune clar o poveste despre un om. Este un album scris în mare parte de Doru şi reprezintă o perioadă din viaţa lui. Nu e o istorie, nu o să auziti “în anul cutare nu ştiu ce am făcut”, dar e parte din viaţa lui.

INFOMUSIC: Cum aţi lucrat împreună?

Mitch: Nu a fost o regulă, la cele mai multe piese el (Doru n.r.) a venit cu o structură, cu o chitară şi cu o voce sau cu un pian şi cu o voce, iar noi dezvoltam pe baza chestiei ăleia. Într-un fel a fost mai bine aşa, pentru că prin natura lui de muzician, respectiv vocal şi instrumentist, el poate să compună o piesă mult mai întreagă, pentru că el dacă are un stadiu incipient, fiecare dintre noi poate compune cu instrumentul său. În momentul când compune, când ne arată piesa optzeci la suta e deja gata, noi înflorim şi o dezvoltăm.

Horia: O instrumentăm, mai bine spus.

 

Mitch și Horia de la Oliver intervievați de InfoMusic.ro

INFOMUSIC: Puteţi face o comparaţie între cele două albume, dacă înseamnă ceva diferit pentru voi?

Horia: E cu totul altceva. În primul rând, pentru mine cel puţin, de fapt pentru fiecare dintre noi, Poetry Pop a fost un album la care a fost foarte mişto să lucrăm, pentru că era un amalgam de trăiri ale fiecăruia, şi erau actuale. Poetry Pop a fost un disc care a fost scris în momentul în care s-a născut. Eros e un disc care vine un pic din urmă şi, aşa cum spuneam, noi am instrumentat discul şi într-o anumită măsură chiar l-am produs din punct de vedere muzical, dar, repet, el e mai unitar, iar sensibilitatea lui vine din Doru. Mie personal mi-a plăcut mult mai mult să lucrez la Poetry Pop, pentru că acolo se simte o efervescenţă între personalităţile noastre, aici mai puţin.

Mitch de la Oliver intervievat de InfoMusic.roMitch: Mie cred că mi-a plăcut mai mult să lucrez la Eros, decât la Poetry Pop. Eu am descoperit nişte manii personale, ca şi chitarist la albumul ăsta. Eu personal nu am intervenit deloc in partea lui Doru, in ceea ce inseamna versuri si voce, si am incercat mai mult sa cuprind toate trairile mele fix in chitara, in maniera de interpretare.

INFOMUSIC: Concertul de lansare va fi exclusiv cu piese de pe Eros?

Horia: În general concertele noastre sunt destul de lungi, nu cred că am avut vreodată un concert mai scurt de două ore, şi chiar dacă ni le-am planificat, tot au ieşit mai lungi. O să fie un concert care va avea piese şi de pe Poetry Pop, destul de multe. E un concert de lansare a acestei ediţii de lux, dar asta nu înseamnă că o să cântăm numai de pe Eros.

INFOMUSIC: Legat de concerte, ştim că aveţi o manieră mai deosebită de abordare, nu vreţi să fie orice concert, oriunde... Puteti să ne spuneţi ce aşteptări aveţi de la un concert, sau cum vreţi să fie pentru public ?

Horia: Întrebarea se referă de fapt la ce ne dorim noi de la activitatea asta în muzică. Noi vrem să facem un lucru care să ne inspire mai ales pe noi, şi nu prea ne inspiră lucrurile astea micuţe. Ăsta e motivul pentru care cântăm destul de rar, iar atunci când o facem, încercăm să fie un lucru, hai să nu spunem grandios, că e exagerat, dar să aibă o oarecare mărime. Nouă ne face plăcere. Dacă am vrea, să spunem, să mergem pe un drum din ăsta clasic al unei trupe underground care cântă peste tot ca să fie auzită şi aşa mai departe, am proceda cu totul altfel, dar nu asta ne-am propus. Ăsta e şi unul din motivele pentru care grupul nostru de fani e destul de limitat, pentru că nu avem o vizibilitate foarte mare prin concerte, dar e un lucru asumat, să spunem.

Video-interviul cu Mitch și Horia (Oliver)

Citește și continuarea interviului despre Internet, muzică, preferințe, concerte și fani/ascultători

Comentează

Trending