Urmărește-ne în Social Media

Tehnologie

Zenbook Pro 14 OLED: laptop puternic și portabil pentru editare foto-video on-the-go

De-a lungul timpului InfoMusic ți-a oferit peste 900 de galerii foto de la concerte și evenimente. Din photopit și până la publicare, tehnologia ne-a ajutat să valorificăm cele mai bune cadre și să le publicăm contra timp. În acest articol aparte vă prezentăm (din culise) un laptop compact, dar puternic, perfect pentru creatorii care au nevoie să editeze chiar în timp real, de la fața locului, fără a compromite calitatea sau rapiditatea. Pus la dispoziție de ASUS, Zenbook Pro 14 OLED ne-a impresionat prin puterea masivă integrată într-un format compact, cu un ecran OLED 2,8K de 14 inchi.

Publicat

pe

Laptopul Zenbook 14 Pro UX6404 pentru editare foto-video
Laptopul Zenbook 14 Pro UX6404 pentru editare foto-video │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Dacă ești fotograf sau editor video, știi cât de important e un laptop serios când lucrezi fie în locația unui eveniment, fie la tine în studio sau într-o cafenea. Am testat în condiții reale noul Zenbook Pro 14 OLED UX6404, un model recomandat creatorilor, pe care ni l-a pus la dispoziție ASUS România.

Am trecut la treabă imediat după fotografierea unui concert, l-am încercat în montajul unui interviu video anterior, verificând toate acele aspecte de care ne lovim în activitatea zilnică. În restul timpului, am urmărit cele mai noi videoclipuri muzicale publicate pe InfoMusic.ro și l-am butonat în aplicațiile uzuale, în comunicare și browsing. Din capul locului, am urmărit performanța în editare, calitatea și acuratețea ecranului și portabilitatea.

Configurația laptopului testat:

    • Procesor: Intel Core i9-13900H
    • Placă grafică: Intel Iris Xe și NVIDIA GeForce RTX™ 4070 cu 8GB GDDR6 VRAM
    • Ecran: OLED tactil de 14,5", rezoluție 2.8K (2880 x 1800), aspect 16:10, rată de refresh de 120Hz, luminozitate maximă de 600 niți, 100% DCI-P3, raport de contrast 1,000,000:1, HDR True Black 600, PANTONE Validated, certificat TÜV Rheinland
    • Stocare: SSD 2TB PCIe 4.0x4 NVMe M.2
    • RAM: 48 GB LPDDR5 4800MHz
    • Baterie: 76Wh litiu-polimer
    • Conectivitate: WiFi dual-band 6E (802.11ax), Bluetooth 5.2
    • Porturi: USB-C Thunderbolt 4, USB 3.2 Gen 2 tip C și tip A, HDMI 2.1, cititor de carduri SD UHS-II, jack audio combo
    • Touchpad cu controller DialPad ASUS
    • Dimensiuni: 321,8 x 223.,35 x 17,9 mm
    • Greutate: aprox. 1.6 kg
    • Sistem de operare: Windows 11 Pro

De la prima vedere: aer sobru, aspect compact

Laptopul are un design compact și elegant. Cu un ecran de 14,5 inci, UX6404 cântărește 1,6 kg și are o grosime de 18 mm, deci e ușor de transportat și de manevrat, lucru care ne avantajează în deplasările la evenimente. Carcasa este fabricată dintr-un aliaj de aluminiu, finisajul fiind în culoarea Tech Black. Capacul nu poartă logo-ul ASUS, ci monograma aniversară ASUS 30, iar asta îl face să pară mai exclusivist.

Porturile sunt aranjate pe laterale, pe dreapta: două USB-C (cel dinspre grila de evacuare este Thunderbolt 4 cu lățime de bandă de 40Gbps) și un cititor de carduri SD; iar pe stânga: alimentarea cu jack, ieșirea video HDMI 2.1, un port USB 3.2 Gen 2 tip A (10Gbps) și un combo audio jack.

Laptopul Zenbook 14 Pro UX6404 pentru editare foto-video

Laptopul Zenbook 14 Pro UX6404 pentru editare foto-video │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Cheia performanței: Intel Core i9-13900H și NVIDIA GeForce RTX 4070

Procesorul Intel Core i9-13900H de generația a 13-a împreună cu placa grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 transformă laptopul UX6404 într-un powerhouse pentru editarea în deplasare. Arhitectura hibridă a procesorului oferă un mix de nuclee de performanță (P-core) și unele eficiente (E-core). Astfel, laptopul este pregătit atât pentru sarcinile ce necesită putere de procesare, cât și pe cele care pot fi rulate în paralel. Este un echilibru între performanță și portabilitate, fiind ideal pentru multitasking și sarcinile de editare/randare.

Zenbook Pro 14 OLED nu face compromisuri când vine vorba de grafică. Alături de chipul integrat Intel Iris Xe, are și o placa grafică dedicată, chiar una de top, de ultimă generație - NVIDIA GeForce RTX 4070. Aceasta oferă puterea și performanța necesare în cele mai solicitante aplicații grafice și jocuri la setări înalte, fără a compromite portabilitatea sau designul subțire.

Laptopul are un sistemul de răcire ASUS IceCool Pro cu două ventilatoare, care ține sub control temperatura, asigurând performanțe bune chiar și în cele mai solicitante scenarii de editare sau randare. Acest lucru este vital, de exemplu, când aplici reduci zgomotul dintr-o poză prin "Denoise" în Lightroom. Designul termic permite un TDP total de până la 105 W (25 W pentru CPU și 80 W pentru GPU), profilul ventilatoarelor trecând pe Performance. Dacă nu te deranjează zgomotul ceva mai accentuat al acestora atunci când exportă, rezultatele nu se lasă așteptate.

Performanțele 'trăite', validate în teste benchmark

Un scor de 1180,5 puncte în testul PugetBench pentru Lightroom Classic dovedește că UX6404 face față cu brio la post-procesarea fotografiilor RAW de la concerte. Este un scor excelent pentru un laptop. Totodată, cu 8026 puncte în PCMark 10 - 11597 la capitolul Digital Content Creation - Zenbook Pro 14 OLED depășește 96% dintre testele din baza de date, fiind o alegere bună pentru sarcini complexe și cerințe profesionale.

SSD-ul de 2TB îți permite să accesezi și să manipulezi fișiere mari cu mare viteză, cu viteze de citire de 6525,2 MB/s și de scriere de 4416,36 MB/s măsurate în CrystalDiskMark 8.0.4. Pentru un fotograf și editor foto-video, acesta este un atuu semnificativ.

Fiind vorba de același flux de lucru, și cititorul de carduri s-a dovedit cu adevărat util, fiind unul rapid, de tip UHS-II. L-am testat cu un card compatibil din clasa video V90, de pe care am transferat footage 4K cu viteză susținută de 270MB/s. Asta îți economisește timp, permițându-ți să treci rapid la editare, fără să aștepți copierea.

Rezultatele testelor efectuate:

  • PugetBench pentru Lightroom Classic: 1180,5
  • PugetBench pentru DaVinci Resolve: 1847
  • PugetBench pentru Premiere Pro: 657
  • PCMark 10: 8026 (Essentials: 11979 / Productivity: 10100 / Digital Content Creation: 11597)
  • Cinebench R23: 16330 multi-core, 2053 single-core
  • CrystalDiskMark 8.0.4: citire 6525,2 MB/s, scriere 4416,36 MB/s
  • Speetest.net: Download la 915,60 Mbps în rețeaua Digi, laptopul fiind conectat într-o rețea WiFi6E

Autonomie și două tipuri de încărcare

Atunci când vrei să beneficiezi de toată puterea sa, trebuie să conectezi laptopul la adaptorul de 200 W cu jack. Îmi place însă că Zenbook Pro 14 OLED se poate încărca și prin USB-C, prin unul din cele două porturi, chiar și de la un power bank. Dacă folosești un adaptor fără Power Delivery, încărcarea va fi înceată, de 4,5 wați, dar în cazul unui încărcător cu Power Delivery, viteza va corespunde puterii acestuia, până la un maxim de 65 de wați.

Ca să ne facem o idee independentă despre autonomie, am apelat la testul Modern Office din PCMARK 10. Acesta a măsurat 6 ore și 33 minute, consumând de la 100% până la 2% din capacitatea acumulatorului de 76 Wh.

Ecranul OLED 2,8K la 120Hz te face să exclami WOW!

Dacă vrei un laptop pentru editare, dar pe care să vizionezi multimedia și chiar să te joci, ecranul de pe Zenbook Pro 14 OLED nu te va dezamăgi. Imaginează-ți un OLED tactil de 14,5 inci cu o rată de reîmprospătare de 120 Hz. Ce înseamnă? Redare fluidă pentru cadrele dinamice, claritate excepțională, negru pur, contrast deosebit, acuratețe.

Laptopul Zenbook 14 Pro UX6404 pentru editare foto-video │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Ecranul tactil cu rame foarte înguste are o rezoluție 2880 x 1800 pixeli și acoperă 100% spectrul de culoare DCI-P3, care e de nivel cinematografic. Ecranul este certificat VESA DisplayHDR™ 600 True Black și PANTONE Validated, deci ai parte de un contrast dinamic și o precizie cromatică, exact ce-ți trebuie pentru editare. Mai mult, din aplicația de administrare MyASUS, poți să alegi în ce gamut de culori să redea imaginea. Poți alege între sRGB, pentru crearea de conținut web sau browsing, DCI-P3 pentru conținut cinematic, sau Display P3 pentru culori de calitate cinematografică adaptate pentru vizionare obișnuită.

Nu trebuie să fii om de teren să cari laptopul cu tine când călătorești. Poți fi ceva mai relaxat cu protecția contra zgârieturilor oferită de stratul Corning Gorilla Glass ce acoperă displayul.

Faptul că are ecran tactil mai adaugă un mod de interacțiune. Uneori e mult mai confortabil să apeși cu degetul pe un buton, decât să muți cursorul cu touchpadul, sau să derulezi trăgând cu degetul direct pe ecran. Combinația touchpad - mouse - ecran tactil îți oferă rapiditate și flexibilitate în interacțiunea cu sistemul Windows.

ASUS Dial - un controller util mai ales când nu folosești mouse

Poate că nu o vei folosi din prima, dar facilitatea ASUS Dial integrată în touchpad merită o încercare și puțină stăruință să o integrezi în workflow. Cum funcționează? Glisezi cu degetul din colțul dreapta-sus al touchpad-ului și activezi un dial virtual pe ecran.

Controllerul ASUS Dial pe Zenbook 14 Pro UX6404

Controllerul ASUS Dial pe Zenbook 14 Pro UX6404 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Cu peste 70 de funcții disponibile, DialPad îți permite să-ți ajustezi setările în aplicații ca Photoshop, Premiere Pro, Lightroom Classic, Illustrator și After Effects. Poți de pildă să modifici dimensiunea și saturația pensulei, să reglezi expunerea, contrastul, să ajustezi transparența și chiar să dai „UNDO”. Controllerul se personalizează cu funcțiile tale preferate în aplicația ProArt Creator Hub.

Folosind controllerul ASUS Dial pe Zenbook 14 Pro UX6404

Folosind controllerul ASUS Dial pe Zenbook 14 Pro UX6404 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Poate că îți va lua ceva timp să te obișnuiești, dar odată ce l-ai prins, chiar și cu 3-4 funcții acomodate, câștigi fie eficiență și precizie, fie un confort cool.

Tastatura ErgoSense de pe Zenbook Pro 14 OLED se dovedește chiar... ergonomică. Cu un pitch de 19,05 mm și taste cu o adâncitură de 0,2 mm, tastarea e cât se poate de confortabilă pe un laptop compact. Cursa lungă de 1,4 mm îți dă un feedback excelent. De asemenea, tastele rapide sunt și ele foarte utile - îți permit să faci capturi de ecran, să dezactivezi camera web sau să blochezi sesiunea din Windows. Are și iluminare albă - în trei trepte, așa că vei putea să tastezi fără probleme în condiții de lumină scăzută.

Zenbook Pro 14 OLED are WiFi de top. Cu Intel WiFi 6E, conexiunea e rapidă și stabilă. WiFi SmartConnect conectează automat laptopul la cea mai rapidă și mai fiabilă sursă WiFi, iar WiFi Stabilizer minimizează fluctuațiile de semnal. E tot ce ai nevoie pentru o experiență online fără probleme.

Am utilizat laptopul într-o rețea WiFi 6E, transferând la viteze mari proiectele între laptop și NAS. Online am efectuat un test speedtest.net și ne-am apropiat de downloadul maxim oferit de abonamentul DIGI - 915,60 Mbps.

Laptopul Zenbook 14 Pro UX6404 pentru editare foto-video

Laptopul Zenbook 14 Pro UX6404 pentru editare foto-video │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Desigur, toate aspectele lăudate mai sus vin la un preț. Dar, dacă îți dorești un instrument care să îți crească potențialul și să nu te distragă de la munca de creație, Zenbook Pro 14 OLED UX6404 merită fiecare leu... din cei aproximativ 14.999. Există și configurații mai accesibile - de la 9999 lei - dar încă puternice (RTX 4060, 16GB, 1TB SSD). Poți verifica disponibilitatea aici.

Comentează

Trending