Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Vlad Dobrescu: "Cam toată lumea a început să vrea, la un moment dat, să fie CTC"

Vlad Dobrescu a povestit în podcastul lui Gojira despre începuturile trupei CTC și felul în care el, Deliric și Doc au influențat muzica hip hop din România. Întrebat direct cine simte că i-a imitat cel mai tare, Dobrescu s-a ferit să dea nume, dar a povestit cum o anumită casă de discuri le-a copiat layout-ul site-ului, indicând că, într-o măsură mai mică sau mai mare, cam toți rapperii din perioada respectivă au fost inspirați de stilul CTC.

Publicat

pe

Vlad Dobrescu la "Aproximativ discuții", podcastul lui Gojira
Vlad Dobrescu la "Aproximativ discuții", podcastul lui Gojira │ FOTO: Captură YouTube

Vlad Dobrescu, unul dintre cei mai respectați rapperi din România, i-a povestit lui DJ Gojira, în "Aproximativ discuții", cum a ajuns să facă muzică hip hop într-o perioadă în care mișcarea rap abia începuse în țara noastră. Un consumator avid de muzică, Dobrescu a detaliat cât de dificil era în perioada anilor '90 să faci rost de casete, dar cât de satisfăcător era sentimentul că ai reușit să asculți albumul unui artist mare din afară. Cât despre trecerea de la fan hip hop la artist hip hop, acesta a mărturisit că tranziția a fost neplanificată.

Vlad Dobrescu: "Pur și simplu se creează așa, din nimic, treaba asta - meseria"

"Cred că e o trecere subtilă. Asculți piesele alea, cânți împreună cu rapper-ul tău, care zice acolo chestii pe piesă. Începi, poate-ți vine și ție o rimă-n cap, o scrii într-o agendă sau ceva de genul ăsta. Joacă de copii, îți dai seama. Până când crește așa, subtil. Adică nici nu-ți dai seama. Nu a fost așa: pe 12 iunie 1997 m-am hotărât. Știi? Pur și simplu se creează așa, din nimic, treaba asta - meseria, ca să zic. A contat foarte mult și că m-am cunoscut cu restul oamenilor din Facem Records."

Povestea grupului CTC (Controlul Tehnic al Calității), din care fac parte și Deliric și Doc, a început la fel de natural. Nimeni n-a plecat la drum cu așteptări: a fost doar un experiment, care s-a dovedit ulterior că a funcționat foarte bine.

Vlad Dobrescu: "Am început să auzim ecouri: <<Mamă, cum e caseta aia cu CTC, ești nebun?>>"

"Deliric și cu Doctorul activau în altă formație, erau în Elita. Eu eram în Armada cu Cedry2k, cu DJ Paul și cu încă 5 sau 6 băieți, care n-au mai continuat activitatea muzicală, deci n-ar avea rost să le mai zic numele nici dacă mi-aș aduce aminte porecla fiecăruia.

Și au zis: <<Bă, hai să încercăm să facem un proiect în paralel - nu voiam să renunțăm la trupele noastre - să facem câteva piese, să mergem să înregistrăm ca un demo la Claxon, la studio, să vedem ce iese>>. Ei au zis că o să fie ei doi și eu și Paul ca DJ, și eu aș fi vrut să fie și Cedry2k în trupă, că era și cel mai bun prieten al meu și omul cu care simțeam că facem treabă, dar ei n-au fost de acord, că e mai bine să fim doar 3, că nu știu ce...nu mai țin minte argumentele.

Și am tras câteva piese. Am fost la studio, am pus ban pe ban, pac, ne-am dus, am înregistrat, am făcut beat-urile, am înregistrat la studio, am făcut un mix, un c*cat, na, ce puteai să faci pe vremea aia, și pur și simplu aveam piesele pe casetă și le-am dat mai multor prieteni și-au început să circule. Am început să auzim ecouri: <<Mamă, cum e caseta aia cu CTC, ești nebun?>>. Aveam 3, 4 piese pe caseta aia. Și cred că ne-a ajutat căutarea aia. Că trebuia să cauți CTC. Auzisei așa, cumva, vag. Nu știai cum arătăm. Nu exista net, să mă pun acuma, story pe Instagram. Nu știai care-i ăla, ce-o fi cu el. Auzeai numai lirica aia, sound-ul ăla, care era fresh pentru România, pe vremea aia. După aia, că l-au imitat și l-au răsimitat și they drove it into the ground, asta-i partea a doua."

Vlad Dobrescu: "Era o regulă: că suni ca Mafia, ca Paraziții, sau ca CTC"

Pornind de la această declarație a lui Dobrescu, Gojira a vrut să știe cine crede el că i-a imitat cel mai mult.

"Cam toată lumea a început să vrea, la un moment dat, să fie CTC, de la A la Z. Adică toți au luat un pic din chestiile cu care am venit noi. Atât de mult, încât mi-e și greu să le indic acuma ca fiind chestii cu care am venit noi. Pentru că multă lume a profitat și de faptul că noi eram necunoscuți și au luat înainte ca noi să avem ocazia să le prezentăm oamenilor ca fiind treaba noastră. (...) Era o regulă: că suni ca Mafia, ca Paraziții, sau ca CTC."

Dobrescu nu a vrut să numească un rapper anume care crede că a copiat cel mai vizibil sound-ul CTC, dar a numit casa de discuri independentă Hades Records, care ar fi preluat complet ideea site-ului. "Era schimbată numai culoarea", a spus Vlad, menționând că ceea ce l-a deranjat cel mai tare a fost atitudinea celor de la acea casă de discuri.

În discuția de două ore și jumătate cu Gojira, Dobrescu vorbește și despre dificultățile vieții de antreprenor, în special dacă activezi în domeniul alimentar. A vorbit, de asemenea, și despre lipsa de timp, ce-i bețe-n roate la compus, dar și despre piesele lui preferate de la CTC, pe care le-ar include pe un Best Of. I-a detaliat lui Gojira și care sunt calitățile pe care le apreciază el la un rapper, altele decât rapiditatea și talentul de a face rime pe loc. Puteți urmări/asculta întreaga discuție mai jos.

Vlad Dobrescu la "Aproximativ discuții", podcastul lui Gojira

Comentează

Concerte & turnee

Chase & Status, Mahmut Orhan, Netsky se numără printre artiștii adăugați în lineup-ul Massif 2024

Festivalul Massif a anunțat noi artiști care vor ajunge în Poiana Brașov, în perioada 14-17 martie 2024. Organizatorii sunt hotărâți să transforme această destinație montană în locul ideal pentru toți cei care sunt în căutare de experiențe memorabile.

Publicat

pe

Ian la Massif 2023 in Poiana Brasov

Pentru cea de-a doua ediție, organizatorii Massif adoptă o abordare îndrăzneață, îmbinând cele mai tari activități montane cu diversitatea de genuri muzicale. Primului val de artiști anunțat la sfârșitul anului trecut i se adaugă acum alte nume celebre din industria muzicală. Este vorba despre Chase & Status, Mahmut Orhan, Netsky și Valeron. Alături de ei, cei mai apreciați artiști români se alătură lineup-ului, precum Puya, CTC, Deliric x Silent Strike, Dirty Nano, Grasu XXL, HVNDS, Șuie Paparude și The HollyGood Gang.

Chase & Status, una dintre trupele britanice de succes ale ultimelor decenii, s-a bucurat de recunoaștere la nivel global și a câștigat milioane de fani. Trupa a luat naștere în 2003, iar membrii Saul Milton (Chase) și Will Kennard (Status) au reușit să cucerească scena muzicală cu hit-uri precum "Time", "End Credits" sau colaborarea de succes cu Tom Grennan, "All goes Wrong". Transformându-și pasiunea pentru cultura rave într-o carieră remarcabilă, muzicienii au construit un palmares impresionant care include spectacole live explozive și proiecte care i-au consacrat la nivel internațional.

Mahmut Orhan este DJ și producător de origine turcă. Succesul său pe plan internațional a venit odată cu piesa instrumentală "Age of Emotions" în 2015, iar popularitatea sa a crescut în 2016 odată cu hit-ul "Feel", în colaborare cu Sena Şener, care a dominat topurile muzicale în mai multe țări, inclusiv în România. Mahmut Orhan a continuat să atragă atenția cu remixul "Game of Thrones" sau cu piesa "Save Me" alături de artista româncă Eneli.

De la nominalizarea la categoria "Best Upcoming Producer", la Drum & Bass Arena Awards, în doar câteva luni de la prima sa lansare în 2010, până la a primi onoarea de a fi ales ambasador muzical al echipei olimpice belgiene și a primi în 2015 Premiul Cultural Flemish pentru muzică, devenind primul DJ și producător care primește această recunoaștere, Netsky continuă să urce fără piedici în clasamentul internațional.

Valeron este recunoscut ca fiind cel mai apreciat DJ din insula Mykonos, aducând un plus de savoare scenei muzicale locale prin melodiile lui deep house și electronic. A devenit fondatorul casei de producție Bercana Music și a lansat două albume, "Amare" și "Aigaio". Ceea ce face Valeron special este modul în care îmbină instrumentele tradiționale grecești cu ritmurile electronice. Prin contribuțiile sale, Valeron aduce un suflu proaspăt și inovator în peisajul muzical din Mykonos, creând o legătură unică între tradiția grecească și sunetele moderne electronice.

Prețuri abonamente Massif 2024

  • Abonamentele pentru Massif 2024 se găsesc online, la prețuri cuprinse între 59 euro (+taxe) și 149 euro (+taxe). Sunt disponibile și bilete pe zi, la prețul de 27 de euro (+taxe). Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, te invităm să accesezi agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Trending