Urmărește-ne în Social Media

folk

Ed Sheeran la București - Un om și un cutremur de iubire pe Arena Națională

Ed Sheeran a concertat pe Arena Națională pe 3 iulie 2019, aducând împreună 46000 de oameni care au cântat și aplaudat la unison, în recunostință pentru pasiunea tânărului britanic și puterea sa de a susține un concert de unul singur pe o scenă uriașă.

Publicat

pe

Ed Sheeran in concert la București, purtând tricoul naționalei │ FOTO: Zackary Walters

Orice concert de o asemenea anvergură, care are loc pe Arena Națională din București, are un impact și o amprentă emoțională adâncă asupra celor care iau parte la o asemenea experiență. O organizare de sute de oameni care pun cap la cap fiecare detaliu în zilele de dinaintea concertului contribuie la construcția, cărămidă cu cărămidă, a unei experiențe de neuitat. Așa a fost cu siguranță și experiența concertului Ed Sheeran la București, un vis îndeplinit pentru oameni de toate vârstele.

Un prim lucru care merită menționat este ce înseamnă pentru dinamica socială a unui oraș când un eveniment de asemenea anvergură are loc: traficul e redirecționat, mijloacele de transport în comun își prelungesc programul în noapte, un număr mare de forțe ale poliției se află pe străzi, și cel mai spectaculos dintre toate, mase de oameni se mobilizează din toate părțile orașului pentru a ajunge într-un singur punct.

Ne-am amuzat pe drumul spre stadion, regăsindu-ne în postura de “pelerini”, la propriu și la figurat, purtând pelerine de ploaie și îndreptându-ne în grupuri mari către un loc “sfânt” unde urma să ne primim mântuirea prin muzică. “Pelerinaj către deschiderea inimii și a geniului creativ” l-am numit, căci asta am perceput ca fiind învățăturile principale transmise prin prezența cântărețului Ed Sheeran: Cum să trăim mai mult cu inima deschisă către iubire și cum să accesăm geniul creativ din noi, așa cum o face el pe scenă.

După încălzirea simpatică primită de la prietenii lui Ed Sheeran, Zara Larsson și James Bay în deschiderea concertului, publicul a fost surprins la ora 21 fix de urcarea pe scena a roșcatului care îndulcește inimi. El, chitarele lui și pedala de loop care ținea loc de trupă. A fost într-adevăr uimitor să vedem cum un singur om, pe o scenă atât de uriașă, ține în priză un număr atât de mare de oameni.

Publicul a vibrat la piese de pe albumul "Divide", lansat în 2017 și pentru care Ed a împărtășit că încheie un turneu de peste doi ani, la piese de pe primul său album cât și la câteva noutăți de pe următorul album care va fi lansat foarte curând. Nu au lipsit din setlist piese mult iubite de public precum “Castle on the Hill”, cu care a fost deschis concertul, “I See Fire”, de pe coloana sonoră a filmului “The Hobbit” sau hiturile “Thinking Out Loud”, “Perfect” și „Shape of You”.

Ed Sheeran în concert la București pe 3 iulie 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Tânărul artist britanic a comunicat deschis și abundent cu publicul, împărtășind frânturi din parcursul său muzical și mărturisind că un turneu în jurul lumii înseamnă foarte mult, iar faptul că a ajuns să poată cânta într-o țară care din punctul lui de vedere are atât de puține în comun cu țara în care el s-a născut și să fie primit cu atâta căldură este de asemenea mare lucru.

Senzațiile din public au fost intense, aplauzele miilor de oameni rezonând adânc în piepturi, iar momentele în care am cântat împreună cu Ed, am aprins luminițe și am țipat cât de tare am putut de asemenea sunt momente unice de trăit pentru oamenii de pe un stadion plin. Felul în care simțeam vibrațiile sunetului la unison a aproape 50 de mii de oameni a fost, într-adevăr un moment unic și rar de trăit într-o viață.

Ed Sheeran în concert la București pe 3 iulie 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

RECOMANDARE: Vezi galeria de poze cu Ed Sheeran

Toate vizualurile proiectate pe ecranele uriașe de deasupra lui Ed au fost de mare efect și au adăugat o parte importantă a concertului. Dinamismul lui și vocea duioasă, momentele de rap pe care le-a avut și finalul în care a îmbrăcat un tricou în culorile Românei și a fluturat steagul au făcut deliciul publicului.

Pelerinii iubirii care au mers pe ploaie către concertul lui Ed Sheeran din București au fost răsfățați de nori pe tot parcursul concertului, până la ultima piesă, cea de la revedere, când ploaia a pornit din nou să toarne peste masa de oameni, parcă dorind să ne împrospăteze, să ne binecuvânteze și să ne invite să ne întoarcem, un pic mai deschiși, un pic mai zâmbitori și foarte recunoscători la realitatea cotidiană.

PUBLICITATE
Comentează

Industria muzicala

Shawn Mendes a cântat live alături de Ed Sheeran în Toronto - VIDEO

Shawn Mendes a surprins audiența după ce a urcat pe scenă în timpul unui concert pe care Ed Sheeran îl susținea pe stadionul Rogers Centre din Toronto. Cei doi au cântat împreună piesele "Lego House" și "There’s Nothin’ Holding Me Back". Mai multe detalii și video în articol.

Publicat

pe

Ed Sheeran și Shawn Mendes
Ed Sheeran și Shawn Mendes │ FOTO: capturi Disney Plus / YouTube

După o pauză de un an și jumătate, Shawn Mendes a revenit pe scenă. Artistul canadian a ales să se concentreze pe sănătatea sa mintală și să se oprească pentru moment din a concerta. Revenirea sa a fost întâmpinată cu ovații și reacții pozitive.

"Ce moment! Eu și Shawn Mendes pe scenă, în orașul său natal. Mi-ar plăcea să pot îmbutelia sentimentul și să continui să-l deschid pentru a simți din nou acea energie, atât de plăcută. Îți mulțumesc că ai cântat cu mine, omule, mă bucur să te am înapoi", a transmis Ed Sheeran.

Artiștii au publicat și un clip video în care se află în culise și vorbesc despre recital. Mai mult, Sheeran îl întreabă colegul său de breaslă cum s-a simțit pe scenă după o pauză așa lungă:

"Omule, mă simt zăpăcit! Mă simt extaziat", a răspuns Shawn Mendes.

Reacția audienței i-a surprins și i-a bucurat pe cei artiști, Ed Sheeran declarând:

"Ce reacție! Mi s-a mai întâmplat doar de trei ori în viața mea la concerte: cu Paolo Nutini la Glasgow, Stormzy la Londra și acum cu Shawn Mendes".

Shawn Mendes și-a întrerupt turneul de promovare a albumul "Wonder", planificat pentru anul 2022. După șapte opriri anul trecut, artistul a spus că are nevoie de o pauză pentru a se concentra pe sănătatea mintală. Cântărețul a evitat în mare parte lumina reflectoarelor de atunci. A lansat doar un single - "What the Hell Are We Dying For?" - la începutul acestei luni.

Citește în continuare

Industria muzicala

Ed Sheeran a câștigat procesul de plagiat

Ed Sheeran a câștigat procesul în care era acuzat că a copiat elemente din cântecul "Let's Get It" al lui Marvin Gaye pentru a le folosi în hitul "Thinking Out Loud". Află ce a declarat cântărețul.

Publicat

pe

Ed Sheeran în documentarul "The Sum Of It All"
Ed Sheeran în documentarul "The Sum Of It All" │ FOTO: captură YouTube / Disney Plus

După trei ore de deliberare, un juriu din Manhattan a decis că hitul lui Sheeran din 2014 a fost "creat independent" și nu au fost furat elemente din melodia lui Gaye din 1973. Avocata lui Sheeran, Ilene Farkas, a spus că progresia similară a acordurilor este asemănătoare cu "literele alfabetului muzical", adăugând că "acestea sunt elemente muzicale de bază pe care compozitorii de acum și din totdeauna sunt liberi să le folosească, sau toți cei care iubesc muzica vor avea de pierdut din cauza asta".

"Evident că sunt foarte mulțumit de rezultatul cazului și se pare că nu va trebui să mă retrag din slujba mea de zi cu zi", a spus Sheeran, referindu-se la o declarație conform căreia s-ar simți obligat să renunțe la muzică dacă verdictul ar fi împotriva lui. "Dar, în același timp, sunt absolut frustrat de faptul că pretenții fără temei ca aceasta pot ajunge în instanță. Dacă juriul ar fi luat altă decizie, am fi putut la fel de bine să ne luăm rămas bun de la libertatea creativă a compozitorilor".

El a adăugat:

"Sunt doar un tip cu o chitară, căruia îi place să scrie muzică pentru ca oamenii să se bucure. Nu sunt și nu voi permite niciodată să fiu o pușculiță pe care să o scuture cineva. Trebuind să fiu la New York pentru acest proces a însemnat să nu fiu cu familia mea la înmormântarea bunicii mele în Irlanda. Nu voi primi acel timp înapoi", este o parte din declarația lui Ed Sheeran via Variety.

Structured Asset Sales, o entitate care deține o parte din drepturile de autor ale unuia dintre compozitorii piesei "Let’s Get It On", Ed Townsend, a intentat procesul împotriva lui Ed Sheeran. Avocații celui din urmă au încercat să respingă cazul, argumentând că elementele similare ale pieselor "Thinking Out Loud" și "Let's Get It On" sunt prea comune pentru a constitui o încălcare a drepturilor de autor. De asemenea, Sheeran a insistat vehement că orice asemănări între hitul său și melodia lui Gaye au fost pur întâmplătoare.

Cazul în care a fost implicat Sheeran a stârnit discuții în afara sălii de judecată despre ce ar putea însemna astfel de procese pentru compozitori. Reclamațiile cu privire la asemănările celor două melodii a provocat îngrijorări cu privire la artiștii care își autocenzurează munca pentru a evita probleme legale, iar cazurile care nu au un fundament temeinic minimizează seriozitatea pe care legea dreptului de autor o are. Alte exemple relevante în acest sens sunt cazul lui Robin Thicke și Pharrell Williams care au pierdut un proces cu moștenitorii lui Marvin Gaye privind melodiile "Blurred Lines" și "Got to Give it Up". Anul trecut, Ed Sheeran a câștigat un alt caz de încălcare a drepturilor de autor pentru piesa "Shape of You".

Citește în continuare

Industria muzicala

Ed Sheeran anunţă că se lasă de muzică dacă pierde procesul pentru plagiat

Scandalul cu acuzaţiile de plagiat aduse lui Ed Sheeran continuă şi e vorba aici despre copierea unei melodii a lui Marvin Gaye. Muzicianul e atât de deranjat de aceste probleme legale care continuă de câţiva ani încât a anunţat că va renunţa la muzică dacă e găsit vinovat.

Publicat

pe

Ed Sheeran în documentarul "The Sum Of It All"
Ed Sheeran în documentarul "The Sum Of It All" │ FOTO: captură YouTube / Disney Plus

Cel mai relevant citat din tot ce a spus Ed Sheeran în ultima vreme: "Mi se pare o insultă că mi-am dedicat toată viaţa pentru a fi un performer şi un compozitor şi cineva diminuează asta". Muzicianul a declarat că va părăsi industria muzicală dacă pierde procesul de copyright care e în plină desfăşurare.

Compozitorul şi cântăreţul se confruntă cu acuzaţii de plagiat pentru piesa sa din 2015 "Thinking Out Loud". În 2016 Ed a fost dat în judecată de către Ed Townsend, unul dintre co-compozitorii hitului clasic Marvin Gaye "Let's Get It On". Acuzaţiile indică faptul că Sheeran şi compozitorul Amy Wadge au copiat ritmul piesei din 1973, dar şi secvenţa ascendentă de 4 acorduri.

Se referă şi la similitudini izbitoare între cele două melodii care încalcă regulile copyright-ului. Sheeran neagă orice tentativă de a copia piesa lui Marvin Gaye. Muzicianul a avut o depoziţie la tribunal pe 1 mai 2023 şi la ieşirea de la proces s-a declarat gata să o încheie cu muzica dacă pierde procesul. Tot acest chin şi acuzaţiile au fost de altfel motivul pentru câţiva ani întunecaţi pentru artist, inspiraţie pentru noul său album din 2023.

La final de aprilie un avocat a declarat că Sheeran ar fi mărturisit că a copiat piesa lui Gaye făcând iniţial un mashup al celor două piese la unul dintre concertele sale. Avocata Irene Farkas a declarat în faţa judecătorului că piesa a fost compusă fără a îl copia pe Gaye şi include elemente folosite în mod comun în muzica pop.

Mai avem o declaraţie relevantă a lui Ed Sheeran: "Dacă aş fi făcut ce mă acuzaţi că am făcut, aş fi un idiot să stau pe scenă în faţa a 20.000 de oameni şi să fac asta. Este credinţa mea că majoritatea melodiilor pop sunt construite pe aceleaşi fundaţii disponibile la liber de sute de ani".

Viitorul album al lui Sheeran, "Subtract" va fi lansat pe 5 mai şi e bazat pe suferinţa lui Sheeran când a aflat diagnosticul de cancer al soţiei, plus problemele cu procesul.

Citește în continuare

Trending