Urmărește-ne în Social Media

rock

"Vladivostok" - #noitoți în căutarea timpului viitor

Memoria involuntară ghidează lirica noului album Robin and the Backstabbers. Muzica vine în sprijinul mesajului, ce se așterne aparent nedirijat. Asta până aflăm că e despre #noitoți și despre ce va fi.

Publicat

pe

Coperta albumului ”Vladivostok”
Coperta albumului ”Vladivostok”

Muzica e desfătare pentru simțuri, iar frumusețea ei reiese din emoția pe care o provoacă. Ca și-n cazul iubirii la prima vedere, legătura emoțională se stabilește imediat și-aproape inexplicabil, ulterior intervenind rațiunea. "Vladivostok" e un album cald, aproape confortabil, ce-ți rămâne agățat pe buze prin refrene și-ți declanșează amintiri dintr-o viață uitată. Ulterior, "Vladivostok" devine un caleidoscop de stări și trăiri, ce prind însemnătate treptat, pe măsură ce deslușești enciclopedia de referințe literare și de cultură urbană. În definitiv, albumul e o invitație la introspecție și descătușare. Aflăm cine și unde suntem și-apoi înțelegem ceea ce ne dorim. "Fericire pentru toată lumea."

Dansează Salome

Fiica vitregă a lui Herod Antipas și-a folosit trucurile feminine într-un mod necuviincios, iar biblia a păstrat-o în amintire drept responsabilă pentru moartea lui Ioan Botezătorul. C-a fost sau nu cea vinovată, sau poate o simplă unealtă într-un plan ticluit, acesta rămâne un aspect neimportant. "Dansează Salome", iar viața-și va urma cursul, căci nu contează cine-a greșit - nu-i vreme de moralitate. Prinși în mreaja ispitei înaintăm în derivă, măcinați de cele lumești. "E imposibil de imensă lumea, dar vasele când le mai speli". Cam în această balanță stau frământările noastre, în vreme ce dansul hipnotic al rutinei ne ghidează, ne transformă. Linia melodică redă lentoarea acestui dans, ce ajunge la apogeu la finalul piesei.

Picnic la marginea drumului

O piesă de trecere, care poartă instrumental amprenta lui Oigăn. Versurile ar putea face referire la Iulia Hașdeu, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu, ce s-a stins din viață la doar 18 ani. Destinul tragic al tinerei scriitoare, ce s-a remarcat nu doar în literatură, ci și în muzică, pictură și filosofie, a dat naștere unor legende urbane. Decedată din 1888, tânăra s-ar întoarce încă printre noi, în castelul de la Câmpina, pentru a cânta la pian. "Rămâne-o casă neagră-n care nu / trăiește nimeni și doar tu / apari din când în când și cânți". 

aUGAda! #nuparcați #garaj

Asemenea popoarelor indigene, ne protejăm cu orice preț bunurile materiale. Și tot asemenea lor, nu știm unde se termină libertatea cuiva și începe o alta. Revendicările sunt chestiuni instinctive, așa încât comportamentele uneori rudimentare sunt scuzabile. "Nu râde, citește înainte" e fraza ce ne rămâne întipărită în minte, în vreme ce ritmul sprințar susține tonul mucalit al liricii. Piesa mi-a amintit și de hitul lui Paul Simon - "You Can Call Me Al".

./în/îm/pre//ună.

Avem de-a face cu o piesă de dragoste, dar nu în stilul clasic. Nu vorbim despre iubirea utopică, ci despre cea reală, care deși ne permite să evadăm, nu ne poate face imuni la cele lumești. Dorința desprinderii de real este exprimată printr-un frumos paradox: "E-așa frumoasă viața, de ce s-o irosești trăind?"

Vladivostok 1

Considerat capătul lumii și supranumit "Stăpânul Orientului", Vladivostok este punctul din care poți privi către Occident. În lirica piesei, Vladivostok simbolizează momentul T-0, aflându-se la alipirea vestului de est și a trecutului de viitor. Evoluția omenirii este cuprinsă în structura: "Război, mișcarea popoarelor, progrese în științe, semnale, descoperiri, cămin, colibă, adăpost, cutremur, nopți roșii, renașterea lumii". Așa cum știm cu toții, nvingătorii scriu istoria", iar noi am plătit prețul celor înfrânți. Se trece apoi din plan macro în micro și ne amintim cum am simțit noi, ca generație, această mișcare de forțe.

Oțelu Măcelaru

Ruptă din contextul muzical al albumului, "Oțelu Măcelaru" este inima acestui material. Versurile fac referire la România și la regimurile politice care i-au afectat viziunea și direcția. Țara noastră este personificată, iubirea de patrie fiind sentimentul nobil ce transpare din lirică: "nu te ascunde nu-i vina ta rușinea-i a altcuiva rușinea de-a continua rușinea de-a repeta".

Orice Carte Citită

Dacă în cazul piesei "aUGAda!", umorul ascundea dojana, în versurile piesei "Orice Carte Citită" situația stă diferit. Intenția nu mai este de a provoca zâmbete, ci de luare-aminte. Refrenul e crudul adevăr al percepției generale, strofele trecând în revistă activitățile efemere ce ne mențin într-o amorțire nocivă: "Bariere și obstacole, cariere și spectacole, în case mici, în case mari". Piesa ar putea fi considerată o radiografie a societății românești în ansamblu și un îndemn la schimbare. Nevoia de renunțare la moravurile nesănătoase este accentuată de linia melodică, construită dintr-un melanj de influențe muzicale. Se remarcă ritmul de tobe, ce implică urgența schimbării, și solo-ul de chitară cu accente din vremurile bune ale rock-ului clasic.

...cu pădurea ta cu tot

Nu putea lipsi referința la poetul nostru național, Mihai Eminescu. Pornind de la ultimul vers din poezia "O, rămâi", se conturează o realitate complet ruptă de cea din care au izvorât dorurile eminesciene. Pădurea personificată nu-și mai dorește compania omului, iar omul nu mai are vreme de contemplare sau introspecție - "venim obosiți de departe…". Versurile se încheie cu o constatare, ce face legătură cu următoarea etapă în psihanaliza noastră de grup.

Tarantella (O casă, cândva)

Dansul din folclorul italienesc specific nunților ne poartă pașii către o întrebare: "Ne dorim cu toții o casă, cândva?". Ni se amintește că "tot ceea ce simți face totul adevărat" și că o relație de iubire nu ar trebui să aibă nevoie de îngrădiri pentru a fi validată de societate: "La ce e bună o ușă care dă înspre un zid?".

M E C A N I C A F I N A

Călătorim în timp și ajungem în pragul momentului decisiv al vieții. Încă așteptăm ca cineva să ne explice "ce-nseamnă toate astea", iar amintirile se derulează rapid, până se opresc acolo unde am vrea să ne întoarcem. Sfârșitul e văzut ca un nou început, o șansă la un viitor mai bun: "uite ce frumos e totul acum că nu mai e nimic".

Vladivostok 2

De la marginea orașului port Vladivostok, trupa Robin and the Backstabbers privește cu seninătate către orizont. Sărutul vieții se stinge la marginea pământului, iar până atunci putem fi fericiți, dacă învățăm să ne bucurăm de iluzia mișcării. Nu mai căutăm răspunsuri la întrebări. Acum ne putem privi de pe malul celălalt.

După cum trupa notează, versul "odată ce te-a sărutat, băiete, sărutat rămâi" e o adaptare a versului "once she's kissed you / you stay kissed" dintr-o poezie de James Tate. Acest vers este folosit și de artistul canadian Bry Webb pe albumul său, "Provider".

#noitoți

Epilogul albumului "Vladivostock" este o rememorare a tuturor momentelor frumoase pe care trupa le-a trăit alături de noi, publicul ascultător. "Mai cumpără un bilet, să mai trăim o dată"  este invitația lui Robin, pentru că numai susținând activitatea artistică a trupei vom putea să continuăm să ne bucurăm de universul creativ Robin and the Backstabbers. Sonor, piesa începe printr-o reproducere a sunetelor rezultate din derularea inversă a unui disc. Se ajunge apoi în prezent, unde fundalul se limpezește, iar viitorul se așterne optimist. Se aude un difuz "La mulți ani!", inserat ca într-o nuvelă de Eliade, pentru a trece din planul fantastic al albumului în cel real. Pe 30 noiembrie, când trupa lansează albumul "Vladivostock" la Arenele Romane, Robin și Dragonul Roșu își serbează ziua numelui. Iar în final, "Din toate astea n-am rămas decât noi toți", #RATB și #fanii.

"Vladivostok" încheie o trilogie începută în urmă cu 7 ani. Între "Stalingrad" și "Vladivostock" nu sunt doar 9000 de kilometri distanță, ci și ani de evoluție, maturizare și patentare a amprentei stilistice.

Concerte & turnee

Ce artiști cântă la festivalul CATEDRAL 2022 din Iași: Lineup-ul complet

CATEDRAL, festivalul de muzică și arte vizuale cu un lineup curatoriat de Summer Well, a anunțat lista completă a artiștilor confirmați la ediția din 2022. Spike și trupa Robin and the Backstabbers sunt ultimele două nume-surpriză anunțate de organizatori.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers în concertul About Us de la Arenele Romane pe 21 septembrie 2018 │ FOTO: Alexandru Drăgoi / InfoMusic.ro

Rapperul Spike, cu milioane de fani în țară și peste hotare, și Robin and the Backstabbers, formație cunoscută în zona de pop rock și rock alternativ, se vor alătura, astfel, listei CATEDRAL, care cuprinde unii dintre cei mai populari artiști români și străini ai momentului. CATEDRAL 2022 se va desfășura în Grădinile Palas din Iași, în perioada 20 - 21 mai.

Lineup-ul pe zile al CATEDRAL 2022:

În ambele zile ale festivalului, porțile CATEDRAL se vor deschide pentru public începând cu orele 15.00, iar concertele se vor desfășura până la miezul nopții.

Vineri, 20 mai

 • CS84,
 • Zimbru,
 • Alexandrina,
 • heophilus London,
 • Sevdaliza,
 • Robin and the Backstabbers,
 • Spike

Sâmbătă, 21 mai

 • Disco Sigaretta,
 • Dimitri's Bats,
 • Moonlight Breakfast,
 • Cassia,
 • Milky Chance

Bilete CATEDRAL 2022:

 • Accesul la CATEDRAL, pentru ambele zile ale festivalului, se face exclusiv pe bază de bilete, care pot fi cumpărate online, pentru prețul de 179 de lei + 6% booking fee.
 • Cei care vor să achiziționeze un bilet doar pentru o singură zi a festivalului vor plăti 99 de lei + 6% booking fee.

Totodată, caravanele CATEDRAL, de la care se pot achiziționa, de asemenea, bilete se plimbă prin tot Iașiul, una dintre ele poate fi găsită în fața Iulius Mall. Organizatorii anunță că accesul în Grădinile Palas, în perimetrul în care se va desfășura CATEDRAL, va fi permis, în această perioadă, exclusiv festivalierilor.

Spectacol New Media la CATEDRAL 2022

Catedrala, cea mai mare scenă ridicată, până acum, pentru un festival de muzică din România, va fi construită din lumini și este un proiect aparținând echipei coordonate de artistul vizual Andrei Cozlac, distins cu două premii UNITER pentru video mapping, în 2020 și în 2022. Andrei Cozlac și cei patru VJ din echipa sa - Silviu Apostol (Luda), Marian-Mina Mihai (Lalu), Radu Marțin și Daniel Mancaș - vor asigura spectacolul integral New Media al CATEDRAL.

În perimetrul în care se va desfășura CATEDRAL, spectatorii se vor putea bucura de o experiență senzorială unică. Lounge-uri, o zonă instagramabilă, baruri, food zone, live cooking show-uri, instalații artistice de ultimă generație, toate se vor desfășura pe ritmuri de muzică.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Programul pe zile al Electric Castle 2022 a fost dezvăluit

Prima ediție Electric Castle post-pandemie se anunță a fi una incendiară. În 2022, lineup-ul festivalului include nume precum Gorillaz, Disclosure, Twenty One Pilots, Mogwai și mulți alți artiști indie, pop, rock, electro și trap. Consultă programul pe zile al Electric Castle 2022.

Publicat

pe

Electric Castle Festival 2015 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Electric Castle revine în forță în 2022. Cea de-a 8-a ediție a festivalului va avea un lineup eclectic, fiecare zi aducând pe cele 10 scene ale evenimentului un cocktail de stiluri muzicale.

Programul pe zile - Electric Castle 2022

Miercuri, 13 iulie

 • DJ Yoda
 • Layla Benitez
 • Eli Brown
 • Șuie Paparude
 • Ciupe
 • Raoul
 • Tomi Rzv
 • Volt
 • Bross
 • IV-IN
 • S-T-PHAN
 • Wax On Fridays
 • Puiu
 • Nipple's Delight
 • Low Freq
 • Ezirk

Joi, 14 iulie

 • Moderat
 • Editors
 • Sofi Tukker DJ Set
 • Vitalic (Live)
 • Yves Tumor
 • Gusgus
 • Ben Bohmer (Live)
 • DJ Seinfeld
 • Acid Arab (Live)
 • Zdob Și Zdub
 • Kennyhoopla
 • Killa Fonic
 • Ivan And The Parazol
 • Byron
 • Joplyn
 • Bcuc
 • Shubostar
 • Simion Bogdan-mihai & Lăutarii De Mătase
 • Antonia Vai
 • Hét Hat Club
 • Bruja
 • DJ Sauce
 • Julian M
 • Vekt
 • Chlorys
 • Vlademir
 • Cocco Mio
 • Jaheyo
 • Maică-ta
 • Dubase
 • Karak

Vineri, 15 iulie

 • Twenty One Pilots
 • Deftones
 • Peggy Gou
 • Sven Väth
 • Purple Disco Machine
 • Delia
 • Molchat Doma
 • Whomadewho (Live)
 • Nastia
 • Coma
 • Altin Gün
 • Nightmares On Wax
 • Sam Divine
 • David Penn
 • Azteca
 • Amuly
 • Alina Pash
 • Mihail
 • Ana Coman
 • A.A. Williams
 • Matt Black (Coldcut Dj-set)
 • Musspell
 • Jurjak
 • Christine Renée
 • Tussin
 • Xeno
 • Plus
 • Zo
 • Beatjunkz
 • Dodo
 • Digitalove
 • Missile
 • Blanilla
 • Carol
 • Burner Greene
 • Rapala
 • K-Lu
 • Nopame

Sâmbătă, 16 iulie

 • Gorillaz
 • Disclosure
 • Caribou
 • Dub Pistols
 • Goldie
 • Camo And Krooked
 • London Elektricity
 • Sasha
 • Tinlicker
 • Vița de Vie
 • Gheist
 • Kruder & Dorfmeister
 • Whiney
 • Urbandawn
 • Nane
 • Dordeduh
 • Om la Lună
 • Macanache
 • Robin And The Backstabbers
 • Alexandrina
 • Nicola Conte & Spiritual Galaxy
 • Lola Marsh
 • Balming Tiger
 • Cătălina Cara
 • Balkan Taksim
 • Dimitri's Bats
 • Oigăn
 • Albert Nbn
 • Mobtrap
 • Mofo
 • Madliquid
 • Dwls
 • Andreea Veder
 • Mihai Popoviciu
 • Akos
 • Sugar
 • Musai
 • Slim Rocka
 • Wicked
 • Mezzin Live
 • Ufe
 • Bully

Duminică, 17 iulie

 • Aurora
 • Mogwai
 • Subcarpați
 • Squid
 • Agents Of Time
 • Kid Francescoli
 • Gioli & Assia
 • Apashe
 • Bob Vylan
 • Irina Rimes
 • CTC
 • Luna Amară
 • Marú
 • Valeria Stoica
 • The Mono Jacks
 • Shiver
 • Mdou Moctar
 • DJ Andy Smith
 • A Place To Bury Strangers
 • Session Victim
 • Vels Trio
 • Söndörgő
 • Yvel & Tristan
 • Rava
 • Young G
 • LU-K Beats
 • PRNY
 • Cosmos Tone
 • Ugly Astronaut
 • Sonophone
 • Miu
 • Oktopus
 • Marwan
 • Aldaris
 • D'jhu
 • Văzduh
 • Nemo

Electric Castle 2022 va avea loc în perioada 13 - 17 iulie, la Castelul Banffy din Cluj-Napoca. Organizatorii promit un festival extins ca suprafață și experiențe noi pentru cei peste 30.000 de fani care au achiziționat deja abonamente.

Bilete Electric Castle Festival 2022

 • Premium Pass - 1598,45 lei
 • Premium Pass + Camping - 1758,83 lei
 • General Access Pass - 743,09 lei
 • General Access Pass + Camping - 903,48 lei

Despre Electric Castle

Electric Castle este primul festival din România care a mutat muzica electronică și sunetele live ale concertelor pe scenele indoor sau în aer liber ale unui castel. Încă de la prima ediție, din 2013, festivalul a fost nominalizat în fiecare an în finala European Festival Awards la categoria “Cel mai bun festival de mărime medie”, alături de nume cu tradiție în Europa.

Citește în continuare

Albume noi

Robin and the Backstabbers lansează "Vladivostock" pe vinil

Cel mai recent album al trupei Robin and The Backstabbers, "Vladivostock", este lansat pe vinil. Epilogul trilogiei Bacovia Overdrive poate fi precomandat online.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers în concertul About Us de la Arenele Romane pe 21 septembrie 2018 │ FOTO: Alexandru Drăgoi / InfoMusic.ro

"Bacovia Overdrive vol. III: Vladivostock" a fost lansat în noiembrie 2019 și este cel de-al treilea album al trupei Robin and the Backstabbers. Începând de astăzi, 7 ianuarie, albumul devine disponibil și pe vinil. Materialul poate fi precomandat de pe overground.ro/shop, la prețul de 120 de lei. Livrările vor începe din luna mai.

"Vladivostock" pe vinil este argintiu, are 140 de grame și copertă gatefold, și se vinde în ediție limitată.

Robin and The Backstabbers - ”Vladivostock”

Robin and The Backstabbers - ”Vladivostock”

Tracklist "Bacovia Overdrive vol. III: Vladivostock" - Robin and the Backstabbers:

SIDE A

 1. Dansează Salomee
 2. Picnic la marginea drumului
 3. aUGAda! #nuparcați #garaj
 4. . /în /îm /pre //ună .
 5. Vladivostok 1
 6. Oțelu Măcelaru

SIDE B

 1. Orice carte citită
 2. …cu pădurea ta cu tot
 3. Tarantella (O casă, cândva)
 4. M E C A N I C Ă F I N Ă
 5. Vladivostok 2
 6. Noi toți

Robin and the Backstabbers este o trupă românească de rock formată în 2010 la inițiativa lui Andrei Robin Proca. Formația s-a bucurat de o popularitate ridicată încă de la debut, câștigând Premiul Publicului la ediția din 2010 a competiției Stufstock Newcomers. A concertat în toate orașele semnificative din România (București, Timișoara, Cluj, Galați, Iași, Brașov, Constanța, Târgu Mureș etc.), bifând și o apariție în Republica Moldova, în cadrul festivalului Acoperire Culturală, și a cântat în deschiderea unor formații precum Whitest Boy Alive, Obits, British Sea Power și Reptile Youth.

Trupa a lansat trei albume de studio, "Bacovia Overdrive vol. 1: Stalingrad",  "Bacovia Overdrive vol. 2: Arhanghel'sk" și "Vladivostok". "Stalingrad" a fost bine primit de către critici, formația câștigând premiul la categoria "Cel mai bun rock alternativ" la On Air Music Awards în 2013, ocazie cu care a primit și premiul pentru artistul anului. "Arhanghel'sk" a fost primit cu critici mixte.

Mult-așteptatul epilog al trilogiei Bacovia Overdrive, "Vladivostok", a fost lansat pe 30 noiembrie 2019 printr-un concert la Arenele Romane din București. "Vladivostok" este sunetul vântului care bate prin podul casei, răsfoind caiete vechi, albume de familie și cărți de telefon, cândva în viitorul îndepărtat într-un oraș construit pe spatele unei balene. De pe acest material au fost extrase piese ca "Vladivostok 2", "Tarantella (O casă, cândva)" și "M E C A N I C Ă F I N Ă".

Citește în continuare

Trending