Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Peste 21.000 de oameni au participat la ARTmania Festival 2023

21.000 de festivalieri și-au dat întâlnire la Sibiu pentru a participa la un maraton de concerte memorabile susținute de 16 trupe din România și din străinătate, și la evenimentele alternative oferite de ediția din acest an a festivalului ARTmania în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.

Publicat

pe

ARTmania Festival 2023
ARTmania Festival 2023 │ FOTO: captură YouTube / ARTmania Festival

Cea de-a 16-a ediție ARTmania s-a desfășurat în perioada 28-30 iulie la Sibiu și a fost gazda unor premiere importante pentru țara noastră:

  • Parteneriatul cultural stabilit pentru prima dată de un festival din România cu două festivaluri norvegiene emblematice: Inferno Metal Festival și Midgardsblot Metal Festival.
  • Show-uri susținute în premieră pentru România de Porcupine Tree (reuniți după 10 ani de pauză), Emperor sau KOIKOI, alături de o serie de alte nume emblematice, precum: Wardruna, Samael, Pain of Salvation, Haken, Sirenia, Vulture Industries, We Are Numbers, Asemic sau RoadkillSoda.
  • Susținerea comunităților din zone de conflict prin sprijinirea asociației ucrainene UAME în eforturile de strângere de suport, prin inițiativa caritabiă Music Saves UA, pentru persoanele ucrainene aflate încă situații dramatice în zona de război.

Și în acest an, lineup-ul festivalului a oferit un mix eclectic de genuri muzicale și experiențe artistice unice. De la Emperor, cu sunetele lor intense de black-metal, și Wardruna cu atmosfera lor neo-dark-folk ancestrală, până la Porcupine Tree și explorările lor progresive profunde, Pain of Salvation și mixul lor inovator de genuri muzicale, Haken și abordarea lor progresivă captivantă, fiecare trupă a adus o contribuție specială la atmosfera captivantă a festivalului.

Pentru prima dată pentru un festival rock de la noi, design-ul celor 3 scene concept (ARTmania Spot, Voice of Odin și Freyja's Weeping) a introdus festivalierii în atmosfera captivantă oferită de îmbinarea inedită a mitologiei românești cu cea nordică.

Pe parcursul a trei zile pline de energie și de emoție, festivalul a oferit o serie de manifestări variate menite să îmbogățească perspectiva participanților asupra culturii și artei - de la prelegeri despre mitologia nordică, susținute în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, una dintre cele mai vechi biblioteci din România, la proiecții de filme norvegiene, în colaborare cu Ambasada Norvegiei în România oferite de institutul de Film Norvegian. De asemenea, participanții la festival au avut posibilitatea de a vizita muzee și expoziții pe baza brățării de festival grație parteneriatelor devenite deja tradiție încheiate cu Muzeul Astra, cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România și cel mai mare muzeu în aer liber din Europa și cu Muzeul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din Romania.

Accesul gratuit la Muzeul Astra a permis publicului să exploreze patrimoniul românesc într-un cadru autentic și să se îmbogățească cu perspective noi și fascinante. De asemenea, Muzeul Brukenthal a adăugat un plus de rafinament și eleganță evenimentului, iar prin intermediul acestui parteneriat, participanții la festival au beneficiat de un discount de 50% la intrarea în muzeu, oferindu-le astfel șansa de a se bucura de bogăția artistică și culturală a muzeului. Mai mult decât atât, Muzeul Brukenthal a deschis porțile pentru un interviu special cu trupa Porcupine Tree, amplificând experiența artistică și aducând publicul mai aproape de artiști.

Un rol central în dezvoltarea acestei ediții l-a avut proiectul "Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural", o inițiativă unică lansată de ARTmania Events. Acest proiect, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a reprezentat o punte de legătură între cultura și antreprenoriat, contribuind la crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice și sociale prin intermediul cooperării culturale și gestionării patrimoniului cultural.

La nivelul faptelor bune, ARTmania Festival a continuat parteneriatul cu Fundația Hope and Homes for Children și Act for Tomorrow pentru a asigura un viitor mai bun copiilor vulnerabili și pentru protejarea mediului înconjurător. Hope and Homes for Children a fost prezentă în cadrul festivalului oferind activități variate dedicate strângerii de fonduri pentru copii orfani, a tinerilor talentați aflați în grija fundației - de la facepainting și produse specifice de festival, la roata norocului și video booth-ul și până la versiunea de realitate virtuală a jocului "Air Guitar", ce a oferit o experiență muzicală cu adevărat imersivă participanților.

Trending