Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Adrian Despot la podcastul lui Micutzu: "Oamenii nu sunt obișnuiți să vadă artiști asumați, reali"

Adrian Despot și Micutzu au purtat o discuție ca între prieteni în cadrul MCN Podcast. Fără a se feri de întrebările mai personale, vocalistul Vița de Vie a povestit despre experiența de la "Școala Vedetelor", felul în care se prezintă în fața publicului, relația cu muzica, empatie, vulnerabilitate, muncă, perfecționism și satisfacție.

Publicat

pe

Adrian Despot la MCN Podcast
Adrian Despot la MCN Podcast │ FOTO: Captură YouTube

Deși nu obișnuiește să vorbească foarte mult despre viața sa din spatele scenei și al studioului de înregistrări, la MCN Podcast Adrian Despot a intrat și în subiecte personale. Vocalistul Vița de Vie a mărturisit încă de la început că nu-i place să-și ascundă emoțiile de dragul unei convenții sociale și că faptul că este o persoană publică nu-l face cu nimic mai puțin vulnerabil. Nu-i place să pozeze în artistul cu viața perfectă, iar dacă starea sa de spirit nu este cea mai bună, n-o să ascundă acest lucru, explicând că și-a promis că nu va mai juca niciun rol încă de când a plecat de la "Școala Vedetelor".

Adrian Despot: "Viața asta este mult prea scurtă, mult, mult prea scurtă să te apuci să joci alte roluri: Adrian deșteptu', Adrian frumosu'. Nu man, ăsta sunt"

"Eu mă bucuram de tot succesul de pe pământ, dar nu apucam să fiu eu niciodată. A fost un coșmar. Și-atunci, cum am terminat cu "Școala Vedetelor", am plecat de acolo, am zis că n-o să mai joc niciodată în viața mea niciun rol. Iar asta cumva lucrează, în continuare, și împotriva mea, și pentru mine. Pentru că sunt un om extrem de deschis.

Sunt o persoană publică, prin natura meseriei, iar oamenii nu sunt obișnuiți să vadă persoane publice, artiști, dacă vrei, asumați, reali, pentru că majoritatea artiștilor de la noi, sau și de afară, sunt niște construcții, care se prezintă mereu și mereu, la televizor și în orice apariție, ca niște oameni a căror viață este perfectă. E un 24/7 în care tot timpul trebuie să faci, să arăți cât de șmecher ești tu, ce proiecte senzaționale, cât de bine îți merge, și așa mai departe. Nu pot să fac chestia asta.

Adrian Despot:"Am apărut noi, Vița de Vie, care am zis: <<Ăștia suntem!>>. Ăsta sunt, cu cearcăne"

Și-atunci, din '96, într-o piață românească în care toată lumea încerca să fie cât mai glorioasă și mai frumoasă și mai fantastică și mai extraordinară, am apărut noi, Vița de Vie, care am zis: <<Ăștia suntem!>>. Ăsta sunt, cu cearcăne. Bine, le am din clasa a 3-a, adică nu e ceva care s-a întâmplat acum, e ceva genetic. Și-atunci...n-am o viață perfectă. Sunt unul dintre artiștii care recunoaște lucrul ăsta.

Viața asta este mult prea scurtă, mult, mult prea scurtă să te apuci să joci alte roluri: Adrian deșteptu', Adrian frumosu'. Nu man, ăsta sunt, ajung să mă cunosc și ăsta mă prezint. Azi sunt obosit, mâine n-am chef, astăzi nu știu ce, whatever. Câteodată fac bine, câteodată fac rău. (...)

Mă apucă depresiile undeva prin octombrie, când se apropie anii de Colectiv. Mă apucă depresiile, mă țin pe toată perioada iernii, și-mi revin la normalitate, la Adrian ăla care zâmbește și râde, undeva prin aprilie. Așa funcționez, n-am ce să fac."

Adrian Despot: "Poezia, în sine, nepusă pe muzică, e un exercițiu de sălbăticie a minții"

Adrian a povestit și despre plăcerea de a scrie versuri, explicând diferența dintre poezie și textul unei piese Vița de Vie.

"Poezia, în sine, nepusă pe muzică, e un exercițiu de sălbăticie a minții, dacă vrei, pentru că poate duce în orice zonă, în orice fel de ritm, în orice fel de rimă, poate să nu aibă rimă, poate să fie o străfulgerare instantanee a sufletului.

Versurile cântate trebuie să țină cont, cel puțin așa cum lucrez eu, de tema de chitară, care apare prima. Piesa se face fără niciun fel de voce. Punem piesa cap-coadă, fără niciun fel de voce. După ce piesa este înregistrată în studio și este făcută forma, pe scheletul ăla apare linia melodică. Acestei linii melodice, care suferă de ritm și de încadratură pe măsură, i se adaugă versuri.

Deci când scriu versuri, scriu pe niște fraze mai mult sau mai puțin fixe. Și-atunci versurile cântecelor trebuie să conțină poezie. În același timp, sunt în niște limite ritmice. Ceea ce poate să fie foarte interesant."

În cadrul podcastului, Adi a mărturisit că a fost puternic marcat de absența tatălui său ca figură paternă. Într-o perioadă în care conceptul de parenting nu exista, relația cu tatăl lui a fost una dificilă, artistul declarând că a fost crescut de mama sa.

VIDEO: Adrian Despot la MCN Podcast (partea I)

Comentează

Concerte & turnee

Massive Attack, Bring Me the Horizon, Queens of the Stone Age se numără printre artiștii care vin la Electric Castle 2024

Moș Nicolae a fost darnic cu fanii festivalului Electric Castle și a venit cu anunțarea primului val de artiști. Printre aceștia se găsesc Massive Attack, Bring Me the Horizon, Queens of the Stone Age, Chase & Status și alții. Te invităm să descoperi întreaga tranșă din lineup.

Publicat

pe

Deschiderea festivalului Electric Castle 2023 pe 19 iulie │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Electric Castle va reveni în 2024 cu cea de-a zecea ediție, una aniversară, care va promite concerte de neratat și o atmosferă electrizantă. Evenimentul va avea loc în perioada 17-21 iulie. Organizatorii au oferit o idee despre ce promite festivalul anul viitor și au anunțat primii artiști care vor urca pe scena de la Castelul Banffy.

Lineup Electric Castle 2023 (primul val de artiști)

  • Massive Attack
  • Bring Me the Horizon
  • Queens of the Stone Age
  • Chase & Status Live
  • Marc Rebillet
  • Nina Kraviz
  • DJ Shadow
  • Bonobo
  • Khruangbin
  • Cam0 & Krooked
  • Carlita
  • Jayda G
  • Kenya Grace
  • Eats Everything
  • DJ Diesel (Shaquille O'Neal)
  • Sleaford Mods
  • Subcarpați
  • Vița de Vie
  • Coma
  • Calibre
  • Ahmed Spins
  • Priya Ragu
  • Irina Rimes
  • DJ Krush
  • Fulu Miziki
  • Kings of the Rollers
  • Genesis Owusu
  • Daxta
  • Unglued
  • Degs
  • INJA
  • Anais
  • Hoax
  • PVC

Au pus bazele trip hop, unul din cele mai influente stiluri muzicale ale ultimelor decade, și au inspirat o întreagă generație de artiști prin extraordinara lor putere creativă în muzică, arte vizuale și activism. Massive Attack își merită pe deplin statutul de trupă cult, iar organizatorii Electric Castle sunt onorați să ofere publicului șansa de a asculta, live, piese emblematice precum "Teardrop", "Angel" sau "Unfinished Sympathy".

Bring Me The Horizon revin la Electric Castle, în plin turneu de promovare a unui nou album ce va surprinde fanii cu un sound diferit. La prima prezență a trupei în România, Queens of The Stone Age promite un masterclass în rock. QOTSA este pregătită cu un show ce trece prin toate perioadele din carieră, de la hituri precum "Nobody Knows" și "I Sat By The Ocean", la recentul "Carnavoyeur".

Cu 3 piese simultan în topurile din întreaga lume, Chase and Status sunt, în prezent, în formă maximă. Unii dintre cei mai buni artiști d'n'b vor fi la castel în formulă live, ceea ce se întâmplă foarte rar pentru duo-ul britanic. Două legende, ambele cu rădăcini în trip hop și o carieră impresionantă în spate: DJ Shadow, omul ce a transformat sampling-ul în artă, și Bonobo, producătorul a cărui discografie e o întreagă călătorie între stiluri muzicale, sunt, de asemenea, pe afișul Electric Castle 2024.

Pandemia i-a priit de minune lui Marc Rebillet, când o lume întreagă i-a descoperit set-urile improvizate în propria sufragerie. Între timp, "Loop Daddy", porecla inspirată de tehnicile de live-looping pe care le folosește, a trecut la concerte sold out și pregătește un show unic pentru Electric Castle, în timp ce Nina Kraviz va aduce în festival stilul ei unic ce combină house și techno. Una dintre cele mai recognoscibile figuri din lume, indiferent dacă e pe terenul de baschet sau în spatele platanelor: Shaquille O'Neal e pe afișul EC ca DJ Diesel, omul ce a convertit energia din sport în set-uri intense de dubstep.

Două trupe de ascultat pe repeat până la concertele lor la EC: Khruangbin, un amestec molipsitor de soul, funk și rock psihedelic, și Sleaford Mods, trupa britanică ce probează că muzica punk continuă să evolueze. Dintre prezențele feminine în line-up, fanii tinerei Kenya Grace așteaptă să descopere varianta de concert "Strangers", no. 1 în Marea Britanie în această toamnă. După o nominalizare la premiile Grammy, Jayda G, producătoarea care a lansat remix-uri pentru nume mari ca Taylor Swift sau Dua Lipa, își face debutul și la EC.

Prețuri bilete Electric Castle 2023

Abonamentele pentru ediția 2024 a festivalului sunt disponibile la prețul de 119 Euro, în ofertă specială până la data de 20 decembrie, cu posibilitatea de achiziție în 6 rate. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Muzică nouă

Vița de Vie a lansat piesa "Între valuri" - AUDIO

Vița de Vie a lansat un nou single intitulat "Între valuri". Melodia este disponibilă în articol, te invităm să o asculți.

Publicat

pe

Vița de vie la Festivalul Awake 2018 │ FOTO: Alexandru Dragoi / InfoMusic.ro

Vița de Vie a revenit în atenția fanilor cu o piesă proaspătă. "Între valuri" a fost compusă de membrii trupei și reușește să te poarte, așa cum îi spune și titlul, prin valurile amintirilor, întrebărilor și dorințelor.

Versurile emoționante sunt acompaniate de un sound rock, în care chitara, tobele și clapele se împlenesc armonios. "Între valuri" beneficiază și de un artwork realizat de Adrian "Agi" Ioța, artist cu care Vița de Vie a colaborat și în trecut.

Înființată în 1996 și cu 10 albume la activ, Vița de Vie este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite formații de rock alternativ din România. Caracterizată de un amestec unic de profesionalism, sinceritate, emoție și energie, Vița de Vie este una dintre cele mai premiate trupe românești, fiind răsplătită de-a lungul carierei cu numeroase premii din partea industriei de specialitate.

Mereu în căutare de noi modalități de expresie, Vița de Vie și-a dezvoltat în decursul celor 27 de ani de existență mai multe personalități muzicale. ELECTRIC - formula de bază și epicentrul energiei recunoscute a trupei, ACUSTIC - o incursiune muzical eclectică către emoție, pe ritmuri care ajung uneori până la swing și bossa nova, făcută exclusiv prin intermediul instrumentelor naturale, ACU2TIC - varianta minimală, folk, susținută sincer în doar doua voci și două chitare, și SIMFONIC - cheia de boltă a trupei și colaborarea cu o orchestră simfonică.

Pe 17 noiembrie, trupa Vița de Vie va susține va susține un concert special la Sala Palatului din București. 360 este concertul care pune pentru prima oară pe o scenă toate aceste patru personalități, oferind publicului o viziune completă, 360, asupra trupei și muzicii acesteia.

AUDIO: Vița de Vie - Între valuri

Citește în continuare

Trending