Urmărește-ne în Social Media

electronica, pop

Mihail și albumul "To Whom We Return": "În acele piese sunt ascunse părți de adevăr" - INTERVIU

Mihail își consolidează cariera cu un nou proiect muzical, un album ca o călătorie - artistică, umană, spirituală. "To Whom We Return" este discul de debut și urmează să fie lansat pe 23 februarie. Cu această ocazie, am stat la povești cu muzicianul, într-un interviu pe care îl găsești disponibil în articol.

Publicat

pe

Mihail
Mihail │ FOTO: Mike Nicolaev

Mihail a terminat de scris povestea "To Whom We Return" și se pregătește să le-o prezinte fanilor. Este o poveste care și-a făcut apariția în mintea artistului cu mult timp în urmă. Exact ca o plantă, a fost sădită, îngrijită și observată cu răbdare, iar acum își arată cu mândrie roadele.

Izolându-se într-o cabană pe lacul Tarnița pentru marea parte a anului 2019, procesul de creație al noului disc a reprezentat totodată o călătorie inițiatică pentru Mihail, care a renunțat la delimitările impuse de genurile muzicale pentru a-și reinventa sound-ul cu fiecare nouă piesă. Astfel, au luat naștere nouă cântece, nouă lumi muzicale după cum urmează: "No Men's Drive", "Slow Train", "MoonTalks", "Chosen One", "Where It All Began", "Anais", "Feeling Crazy", "Call me by Your Name" și "If Only".

"To Whom We Return" este un debut din toate punctele de vedere. Pe lângă faptul că reprezintă concret primul album din cariera lui Mihail, materialul a dat naștere unui nou sine creativ. Mai liber și mai matur, artistul se aruncă în orizonturi muzicale neexplorate până acum și invită ascultătorii să îl acompanieze în această aventură.

INTERVIU CU MIHAIL:

InfoMusic: Bună, Mihail și felicitări pentru albumul de debut - "To Whom We Return". Povestește-ne puțin despre procedeul de creație și despre sursele de inspirație care au dus la nașterea acestui material.

Mihail: Primul album este primul meu copil și mă simt ca o mamă care lasă copilul să zboare pentru prima oară și e, așa, cu emoții. "To Whom We Return" este un album despre copilul interior. Muzical vorbind, albumul cuprinde partea noastră "de zi" și partea noastră "de noapte". Ca ființe umane, ziua ne manifestăm într-un fel și noaptea ne manifestăm într-un alt fel. Experiența albumului începe cu zorii de dimineață și ajunge la mijlocul nopții, la lumina Lunii. E o dualitate non-duală, despre energia masculină și energia feminină. Soarele simbolizează energia masculină și noaptea este energia feminină. Și noi, inclusiv bărbații, noaptea manifestăm mai multă energie feminină. Partea aceea "întunecată" a albumului, ca să zic așa, "de noapte", e mai feminină, mai intimă, mai pasională un pic.

InfoMusic: Pentru marea parte a anului 2019, te-ai "izolat" într-o cabană lângă lacul Tarnița și ai lucrat la album. Ce influență are mediul în care este creat un material muzical? Există diferențe creative în funcție de locurile în care se compune/înregistrează o melodie sau un întreg album?

Mihail: Categoric. Ambianța își face simțită prezența prin gânduri, prin modul tău de a te exprima. În oraș ești înconjurat de prieteni, există o altă vibrație aici. Lumea e mai în mișcare, pe alergare, pe segmentare și, cu siguranță, și muzica e condiționată de gândurile noastre. Acolo, fiind în solitudine completă, în stânga era pădure, în dreapta era pădure și în față un lac frumos, orizontul, era o liniște…Două, trei săptămâni au fost o reconexiune cu mine, cu natura, am simțit cum se calmează corpul meu, mintea mea. Am început să simt atât de mult spațiu în mintea mea și parcă totul era mult mai clar. Au început să vină tot felul de idei, tot felul de gânduri creative și 80 % din ce este pe album, este de acolo. Acea aventură, acea perioadă a vieții mele de nouă luni de zile în solitudine cu natura este exprimată în acest album.

InfoMusic: Titlul albumul mi se pare că oferă o varietate de posibilități, câți ascultători, atâtea răspunsuri. La cine te-ai gândit tu că ar trebui să ne întoarcem și de ce?

Mihail: Nu știu dacă ar fi cinstit să spun. Nu aș putea să condiționez oamenii zicând la ce m-am gândit eu mai exact. Cu siguranță, fiecare o să interpreteze această întrebare sau această afirmație. Pentru fiecare e o persoană, un loc, e o senzație, o emoție, o amintire. E ceva clar, e ceva neclar. Cred că o să mă abțin să spun. Nu există un răspuns corect sau greșit.

InfoMusic: Din piesele lansate până acum, este clar că "To Whom We Return" are un sound diferit față de ce ne-ai obișnuit. Ce riscuri aduce schimbarea direcției muzicale?

Mihail: Orice ar aduce această schimbare e asumat, din partea mea. E foarte greu să renunți la ce ai construit până acum. E foarte greu să știi că s-ar putea ca o mare parte din oameni să nu accepte, să nu perceapă, să nu înțeleagă decizia asta a mea personală, muzical vorbind. Dar, până la urmă, a fost o decizie necesară pentru mine. Noi ne schimbăm, ne maturizăm ca oameni și ce am făcut eu până acum a descris o perioadă din viață mea, acea curiozitate față de ce înseamnă industria muzicală, cum e să ai un hit, cum e să fii cunoscut, cum e să ai succes. E o senzație foarte frumoasă, care aduce satisfacții. Am simțit că acel mic univers pe care l-am creat eu împreună cu fanii mei a devenit o mică cușcă de aur, o mică colivie în care mă simțeam o pasăre mare. Trebuia foarte mult să dau de la sine, să ascund, să mă abțin numai ca să păstrez acel spațiu, acea colivie. Cumva, am simțit că s-ar putea să sacrific ceva, dar o să fiu mai aproape de sine și sunt mai împăcat cu mine, din punct de vedere artistic, din punct de vedere emoțional sau uman. Ce am făcut la album, eu împreună cu oamenii cu care am lucrat, sunt tot eu. E o formă mai matură. Simt că există un spațiu, aici în România, care nu este foarte puternic explorat și există un gol în care mi-ar plăcea să par ca un "glitch" peste acest spațiu. Îmi place să cred că acest mic sacrificiu e de fapt un lucru bun de a explora acest spațiu muzical.

InfoMusic: Ce rol a jucat desăvârșirea acestui album pentru tine, atât profesional, cât și personal?

Mihail: A fost o experiență în care am învățat foarte multe lucruri despre mine, în primul rând. Mi-am dat seama de foarte multe ori că tot ce pare imposibil, se poate face posibil. Cu multă muncă, cu multă răbdare și dacă există o cauză bună, poți să strângi oameni în jurul acestei cauze și împreună cu ei să faci chestii care par imposibile. Albumul ăsta m-a și derutat complet, m-a și centrat.

"Se zice că ultimele forme de magie rămase în viață pe acest pământ sunt muzica și culoarea. Împreună fac un pachet perfect".

InfoMusic: De pe acest album, ai lansat piesele "Chosen One", "MoonTalks" și "Anais". Cât de important este videoclipul în povestea unei melodii?

Mihail: Pe lângă muzică, eu am făcut și arte vizuale. Am făcut Facultatea de Arte și Design, am fost student la Universitatea de Arte din Polonia, în Cracovia, unde am făcut animație, film, fotografie. Cu siguranță, dacă nu aș fi făcut muzică, aș fi făcut arte vizuale. De acolo cred că vine și atracția mea față de culoare, de vizual, de storytelling. Se zice că ultimele forme de magie rămase în viață pe acest pământ sunt muzica și culoarea. Împreună fac un pachet perfect. Eu am avut norocul să întâlnesc niște oameni faini cu care am construit niște concepte vizuale de care sunt mândru. Ce am lansat până acum este un început și urmează încă două videoclipuri care sunt aproape gata. Am încercat să lucrăm mult mai profund la scenariu, la mesaj, la twist, la producție, la set, la tot. A fost o onoare pentru mine. Am dus o producție la un nivel la care nu ne-am așteptat. Parcă nu era posibil și totuși am avut o poveste bună de spus și oamenii au simțit povestea asta și am construit o echipă cu care am creat niște lucruri foarte frumoase, pe care urmează să le lansăm curând.

InfoMusic: Că tot vorbeam de piese, a părut vreo melodie de pe album prea dificil de compus și cum ai reușit să treci peste acel impediment?

Mihail: Da, au fost câteva melodii care, nu neapărat că au fost greu de compus, dar provocarea era cum să rămână versiunea finală sau cum să o expun. Au fost câteva piese care m-au făcut să mă simt depășit. Auzeam ceva, dar nu știam ce aud. Era o metrică mai diferit, era ceva mai abstract și mi-a luat timp ca să înțeleg. Nu a fost greu, doar a fost nevoie de timp ca să înțeleg cu ce am de-a face și ce înseamnă. A fost un amalgam de sunete, de ritmuri, influențe din care trebuia să decid ce las și ce scot, cum spun povestea, muzical vorbind.

InfoMusic: Albumul va fi lansat pe 23.02.2023. Ai un concert de lansare pe 03.03.2023, în Cluj-Napoca. Nu am putut să nu observ jocul cifrelor. Are numerologia o semnificație specială pentru tine?

Mihail: Da, am fost un mic fan al lui Tesla și tot citeam mici articole despre el și obsesia lui față de cifrele 3, 6, 9. Am citit într-un mic articol că secretele Universului se află în cifrele 3, 6, 9. A fost o senzație și mici sincronizări de-a lungul vieții în jurul acestor cifre.

InfoMusic: Continuând în aceeași direcție, ai vreun ritual pe care îl practici înainte să urci pe scenă?

Mihail: Înainte să urc pe scenă, de fiecare dată, încerc să meditez un pic, să mă conectez cu inima și primul gând este să îmi aduc aminte de ce fac chestia asta, pentru ce fac chestia asta. Când mă uit pe scenă încerc să "curăț" scena, să trimit lumină pe scenă, să pregătesc acel spațiu în care, când mă urc eu cu trupa mea, să fim prezenți, curați și să fim cât mai into the moment. Dacă eu nu mă simt pe mine acolo, prezent în acel moment, și conștient de ceea ce fac și ceea ce sunt, oamenii simt. E foarte important acest mic ritual înainte de a urca pe scenă. Am muncit atât de mult și pentru mine actul artistic e foarte sacru.

Artwork album "To Whom We Return"

Artwork album "To Whom We Return" │ FOTO: Mihail

InfoMusic: Ce așteptări ai de la ascultătorii tăi în ceea ce privește albumul "To Whom We Return"?

Mihail: Am zis să nu mă gândesc. Dacă ai așteptări, tinzi să fii dezamăgit. De obicei, ești dezamăgit când ai multe așteptări pentru că lucrurile se întâmplă diferit și nu îți pică bine. Dar sunt destul de relaxat. E decizia lor. Cum o să-l perceapă oamenii este experiența lor. Eu mi-am făcut datoria sincer față de sine, față de muzică. Ce vreau să exprim este că e un album care este real. În acele piese sunt ascunse părți de adevăr. Mici experiențe luate din pădure, din lac, din orizont, din pustiu, toate acele mici aventuri ale vieții care au fost reale am încercat să le aduc în acest album. Simt că e o mare parte din mine în acest album și simt că pentru prima dată e ceva real. E mult mai real decât am fost eu până acum.

InfoMusic: Dacă ar fi să inițiezi o persoană în universul tău muzical, cu ce piesă ai face-o și de ce această alegere?

Mihail: Fiecare piesă e ca un copil și îi iubesc pe toți. Probabil cu "No Men’s Drive". De aia e și prima piesă de pe album.

Trending