Urmărește-ne în Social Media

Zdob și Zdub — Floarea Soarelui

Zdob şi Zdub întâmpină primăvara cu o melodie cu valenţe de baladă, "Floarea Soarelui". Primeşte şi un videoclip cu un colaj de imagini superbe din Moldova. Combină noul şi vechiul, adică un beat apropiat de trip hop cu versuri de baladă.

Zdob şi Zdub dedică o odă uneia dintre cele mai apreciate plante din cultura şi tradiţia românească. "Floarea Soarelui" este o piesă cuminte, molcomă, fără instrumentaţie complexă, amintind de experimentele celor de la Linkin Park cu "My December". Acolo unde trupa din Republica Moldova ne oferea prestaţii în stil Prodigy şi cu multe elemente punk, acum ascultăm un soi de ambiental, chill şi trip hop cu versuri rostite molcom de către solistul Roman Iagupov.

Iată cum descrie trupa acest single:

Despre ce este "Floarea soarelui"? Este despre sufletul plin de energie al pământului nostru, care se regăsește în oameni, în muzică, în limbă, în tradiție, în viața însăși. Soarele este sursa vitalității și a energiei, iar floarea soarelui îl simbolizează în totalitate. Din pământ spre soare se trage tot ceea ce este viu, tocmai de aceea, "pe-un picior de plai, pe-o gură de rai" nu este o simplă expresie.

Piesa "Floarea soarelui" scufundă în transă și îndepărtează de orașele aglomerate, către locurile unde spiritul Moldovei este viu. Audiind-o, instant îți apare dorința de a te plimba pe aceste dealuri, de a întâlni soarele, vântul și oamenii simpli și adevărați.

Şi pentru că totul pare a se lega de soare în Moldova, în această săptămână Republica Moldova şi-a ales concurentul care o va reprezenta la Eurovision 2023, pe Pasha Parfeny, cu piesa "Soarele şi Luna". În 2022 Moldova i-a avut pe cei de la Zdob şi Zdub concurând alături de Advahov Brothers. Au fost acolo cu piesa "Trenuleţul", care a strâns deja peste 14 milioane de vizualizări.

Moldova a avut o prestaţie mai mult decât onorabilă, ocupând locul 7 la Eurovision 2022, cu un total de 253 de puncte. A depăşit tari că Olanda, Polonia, Grecia, Portugalia.

Zdob şi Zdub este o formaţie care combină rock, punk, hardcore şi etno şi care se pregăteşte de un prag uriaş în carieră. În 2024 va împlini 30 de ani de existenţă. Pornea la drum în 1994, formată de un grup de amici din oraşul Strășeni, Republica Moldova. A cântat în deschiderea unor nume mari, precum Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica, Biohazard, Rage Against the Machine şi Linkin Park.

Comentarii