Urmărește-ne în Social Media

Tarja - O Tannenbaum

Toată lumea se grăbeşte să intre în spiritul Crăciunului, inclusiv artiştii. Nu face excepţie Tarja Turunen, care ne oferă o interpretare proprie a colindului "O Tannenbaum", cunoscut la noi drept "O brad frumos".

Fosta solistă Nightwish are de altfel un album întreg de colinde reinterpretate cu un aer gothic unic. Acest LP a debutat pe 17 noiembrie, sub numele de "From Spirits and Ghosts (Score From a Dark Christmas)”. 11 piese clasice de Crăciun sunt incluse pe acest disc, inclusiv "O Come, O Come, Emmanuel", pe care am putut-o asculta luna trecută. "O Tannenbaum" o vede pe Tarja spunând o poveste sub formă de graphic novel.

Este o poveste cu soldaţi şi elfi, iar Tarja este ghidul nostru într-un univers întunecat, dar cu lumina sărbătorilor ca felinar. Într-o germană perfectă, artista cântă despre soldaţii care patrulau străzile de Crăciun şi o doamnă întunecată, care se duelează cu o Crăiasă a Zăpezii pe aleile oraşului. Cu ajutorul unei orchestraţii clasice, Tarja îşi scoate în evidenţă vocea antrenată, cu influenţe gothice.

În afară de cele 11 piese amintite mai sus există şi un bonus, o melodie complet nouă numită "Together". Şi aceasta păstrează sunetul întunecat şi nordic al albumului, dar evocă teme precum misticism şi fantome.

Despre producţia noul disc Tarja a declarat următoarele:

Să produci un album întunecat de Crăciun în mijlocul verii e un proces foarte interesant, mai ales dacă o faci în Marea Caraibelor, cea de culoare turcoaz. Este total diferit de Crăciunul plin de zăpadă cu care sunt obişnuită în ţara mea de baştină, Finlanda, încă o dovadă că întunericul vine din interior.

Pe acest album am explorat cealaltă latură a Crăciunului, cea a oamenilor singuratici şi a celor care lipsesc, Crăciunul celor care nu găsesc bucuria în luminile strălucitoare şi clopoţei.

Noul LP este produs de către Tarja, împreună cu compozitorul britanic Tim Palmer, care a lucrat cu U2, Pearl Jam sau David Bowie. Piesele au fost mixate la 62 Studio în Texas, cu aportul compozitorului de coloane sonore Jim Dooley.

Tarja Turunen a avut numeroase concerte în ţara noastră în acest an, precum cel de la Sibiu, în cadrul ARTmania în vară, dar şi cele de la Sala Palatului în februarie sau la Timişoara la Filarmonica Banatului.

Comentarii

Muzică nouă

Tarja Turunen anunţă albumul "Dark Christmas"; Când se lansează?

Tarja Turunen, fosta solistă Nightwish a anunţat un nou album de Crăciun, "Dark Christmas". El va sosi devreme faţă de sezonul sărbătorilor de iarnă, mai precis pe 10 noiembrie. Avem detalii despre LP mai jos.

Publicat

pe

Videoclip Tarja Turunen Frosty the Snowman
Videoclip Tarja Turunen Frosty the Snowman │ FOTO: Tarja Turunen

Tarja Turunen a mai lansat un album de Crăciun şi în trecut, mai precis în 2017, pe numele său "From Spirits And Ghosts (Score for a Dark Christmas)". Conceptul este inedit, iar solista foloseşte sunetul unei orchestre generoase şi jucăuşenia unui cor de copii pentru a crea un sunet unic. Vocea legendarei artiste se va auzi din nou fie pe colinde clasice reinterpretate, fie pe creaţii complet noi, odată cu lansarea lui "Dark Christmas" pe 10 noiembrie.

Pe listă se află "Last Christmas" de la WHAM!, dar şi "All I Want for Christmas Is You" de la Mariah Carey. Nu uităm de "Wonderful Christmastime" de la Paul McCartney, plus clasicele "Jingle Bells", "Frosty The Snowman" şi "Rudolph the Red-Nosed Reindeer". O piesă complet nouă şi originală este "Dark Christmas", creaţie semnată Tarja Turunen.

Ni se promite o "explorare a laturii mai misterioase a sezonului festiv". Influenţele sunt unele înspăimântătoare, ca de Halloween, întunecate, gothice pe alocuri. Muziciană finlandeză a lucrat din nou cu Jim Dooley şi Tim Palmer. Şi mai mult decât atât: ne aşteaptă nu mai puţin de 12 videoclipuri muzicale la pachet cu aceste piese, câte unul pentru fiecare track.

Va exista şi un film de lung metraj cu acustică imersivă Dolby Atmos, disponibil pe toate platformele majore de streaming. Pentru început Tarja ne oferă single-ul "Frosty The Snowman", alături de videoclipul aferent. Tarja a creat în locul clasicului colind pe care îl învăţăm la ora de engleză în liceu sau generală o interpretare care te va bântui.

Iată tracklist-ul lui "Dark Christmas":

01. The First Noel
02. Frosty the Snowman
03. Holy Night
04. Dark Christmas
05. Jingle Bell Rock
06. White Christmas
07. All I Want For Christmas Is You
08. Wonderful Christmastime
09. Last Christmas
10. Jingle Bells
11. Rudolph The Red-Nosed Reindeer
12. Angels We Have Heard On High

Tarja Turunen aduce aceste piese şi în România pe 4 decembrie la Bucureşti şi pe 5 decembrie la Cluj-Napoca, cu două concerte dedicate.

Citește în continuare