Urmărește-ne în Social Media

Rammstein - Zeit

Momentul mult aşteptat de fanii rock-ului alternativ a venit: pe 10 martie la ora 18:00 Rammstein a făcut publică piesa şi clipul "Zeit", anunţând cu această ocazie albumul "Zeit". Track-ul este ceva mai blând decât ne aşteptam, apropiat de baladele formaţiei precum "Mutter" sau "Rosenrot".

Videoclipul este surprinzător de romantic şi melancolic şi nu are nici pe departe elementele de controversă din "Mein Teil" sau chiar "Mutter". Regizat de Robert Gwisdek, clipul îi prezintă pe membrii formaţiei plutind în abisul acvatic, în vreme ce timpul curge înapoi. Rammstein se confruntă cu o furtună aprigă şi vâsleşte contra curentului, în vreme ce o figură misterioasă îi întâmpină pe protagonişti.

Vedem şi scene cu artiştii pe câmpul de luptă, ascunşi în tufişuri şi doborâţi de gloanţe sau vânând inamicul. Timpul dat înainte şi înapoi aminteşte de faimosul videoclip Coldplay "The Scientist". Curgerea timpului devine haotică atunci când vedem bărbaţii care se luptă pe câmp deveniţi copii şi apoi apare momentul naşterii lor, într-o formă cât se poate de grafică. Tot acest joc cu temporalitatea ar putea foarte bine să fie inspirat de serialul german "Dark", care abordează chiar această temă.

Nu lipseşte nici chitara în valuri sonice care aduce un aer mai heavy, dar în proporţie de 80% aceasta este o baladă. Cat despre noul album, Rammstein va lansa "Zeit" pe 29 aprilie 2022. La final de 2021 trupa germană trimitea pe Staţia Spaţială Internaţională o piesă pentru a fi ascultată în premieră de un astronaut. Ar putea fi un track de pe "Zeit"... Ultimul album Rammstein a sosit în 2019, purtând chiar numele formaţiei.

Pentru un grup care face pauze de un deceniu între discuri e impresionant să îi vedem pe Till Lindemann şi colegii deja livrând piese noi. Ce e drept ei au fost fotografiaţi în multiple rânduri la studiouri de înregistrări din Franţa, La Fabrique.

În ultima săptămână Till Lindemann a anunţat anularea tuturor concertelor sale din Rusia, iar trupa şi-a exprimat solidaritatea cu Ucraina în conflictul cu Rusia. Asta deşi Till era perceput ca filorus, a compus o piesă despre Moscova şi are o comunitate mare de fani acolo. A promis totuşi un concert la Kiev cât de curând.

Comentarii

Industria muzicala

Trupa Rammstein a fost dată în judecată pentru plagiat; Despre ce piesă e vorba

Formaţia Rammstein are din nou probleme legale şi de această dată nu e vorba doar despre solistul Till Lindemann. Întreaga trupă a fost dată în judecată pentru o parte din piesa "Deutschland". Avem detalii despre cazul legal mai jos.

Publicat

pe

Rammstein in concert la Rock The City pe 28 iulie 2013

Rammstein se pregăteşte să fie dată în judecată de formaţia franceză Ninja Cyborg, care afirmă că hitul din 2019 al nemţilor, "Deutschland" e un plagiat pentru piesa "The Sunny Road". Francezii au intentat procesul la Curtea de Apeluri din Paris după ce au încercat să pornească o acţiune legală şi în 2021, dar ea a fost respinsă.

Expertul în muzică şi legislaţie muzicală Richard Dubugnon afirma că Rammstein a împrumutat riff-ul şi alte elemente melodice din "The Sunny Road". Scrie că el consideră că "sunt prea multe asemănări" între piese, ceea ce îl face să creadă că e plagiat fără îndoială. Fanii Rammstein au reacţionat, afirmând că există o posbilitate ca Ninja Cyborg să fi furat riff-ul, dar nu se poate deoarece piesa lor a apărut cu un an înainte.

Marc Botte de la Ninja Cyborg a declarat pentru publicaţia Le Nouvel Obs că el a creat acel riff şi că nu ascultă Rammstein, deci nu avea cum să se inspire de la formaţia germană. Oficial Rammstein nu a răspuns încă la acuzaţii şi mai avem de aşteptat până să vedem un verdict. Cazul va fi audiat la Camera de Proprietăţi Intelectuale din Paris în septembrie.

Till Lindemann a avut propriile probleme cu legea, după ce a fost investigat de poliţia germană, în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală şi drogarea unor fane. Investigaţia s-a deschis în iunie, după ce câteva femei au depus plângere, afirmând că solistul le-a drogat şi le-a "recrutat" pentru activităţi sexuale după concert.

Lindemann a negat tot şi avocaţii au adăugat că totul era neadevărat. Ulterior în august poliţia a oprit investigaţia din lipsă de dovezi.

Citește în continuare