Urmărește-ne în Social Media

Rammstein - Zeit

Momentul mult aşteptat de fanii rock-ului alternativ a venit: pe 10 martie la ora 18:00 Rammstein a făcut publică piesa şi clipul "Zeit", anunţând cu această ocazie albumul "Zeit". Track-ul este ceva mai blând decât ne aşteptam, apropiat de baladele formaţiei precum "Mutter" sau "Rosenrot".

Videoclipul este surprinzător de romantic şi melancolic şi nu are nici pe departe elementele de controversă din "Mein Teil" sau chiar "Mutter". Regizat de Robert Gwisdek, clipul îi prezintă pe membrii formaţiei plutind în abisul acvatic, în vreme ce timpul curge înapoi. Rammstein se confruntă cu o furtună aprigă şi vâsleşte contra curentului, în vreme ce o figură misterioasă îi întâmpină pe protagonişti.

Vedem şi scene cu artiştii pe câmpul de luptă, ascunşi în tufişuri şi doborâţi de gloanţe sau vânând inamicul. Timpul dat înainte şi înapoi aminteşte de faimosul videoclip Coldplay "The Scientist". Curgerea timpului devine haotică atunci când vedem bărbaţii care se luptă pe câmp deveniţi copii şi apoi apare momentul naşterii lor, într-o formă cât se poate de grafică. Tot acest joc cu temporalitatea ar putea foarte bine să fie inspirat de serialul german "Dark", care abordează chiar această temă.

Nu lipseşte nici chitara în valuri sonice care aduce un aer mai heavy, dar în proporţie de 80% aceasta este o baladă. Cat despre noul album, Rammstein va lansa "Zeit" pe 29 aprilie 2022. La final de 2021 trupa germană trimitea pe Staţia Spaţială Internaţională o piesă pentru a fi ascultată în premieră de un astronaut. Ar putea fi un track de pe "Zeit"... Ultimul album Rammstein a sosit în 2019, purtând chiar numele formaţiei.

Pentru un grup care face pauze de un deceniu între discuri e impresionant să îi vedem pe Till Lindemann şi colegii deja livrând piese noi. Ce e drept ei au fost fotografiaţi în multiple rânduri la studiouri de înregistrări din Franţa, La Fabrique.

În ultima săptămână Till Lindemann a anunţat anularea tuturor concertelor sale din Rusia, iar trupa şi-a exprimat solidaritatea cu Ucraina în conflictul cu Rusia. Asta deşi Till era perceput ca filorus, a compus o piesă despre Moscova şi are o comunitate mare de fani acolo. A promis totuşi un concert la Kiev cât de curând.

Comentarii

Concerte & turnee

Rammstein anunţa un turneu european în 2024; Unde vedem trupa?

Rammstein se pregăteşte din nou de turneu şi tocmai a anunţat că în mai 2024 începe o serie de concerte pe marile stadioane din Europa. Ni s-au aprins imediat simţirile şi ne-am gândit că am putea fi pe listă, dar nu pare să fie cazul încă. Hai să vedem unde se duc metaliştii nemţi la anul.

Publicat

pe

Poster turneu Rammstein 2024
Poster turneu Rammstein 2024 │ FOTO: Rammstein

Biletele se vor putea achiziţiona începând cu 18 octombrie 2023. Rammstein pleacă într-un turneu de promovare a celui mai nou album, "Zeit", lansat în 2022 şi totul porneşte odată cu concertul din Praga de pe 11 mai. Vor mai fi opriri în Serbia, Grecia, Franţa, Spania, Olanda, Irlanda, Belgia, Danemarca, dar şi Austria şi Italia.

Atunci când turneul Rammstein din 2023 s-a anunţat anul trecut promotorul MCT a declarat că trupa a vândut peste 1 milion de bilete în doar câteva ore. Ne aşteptăm ca şi acum să se întâmple la fel. Cel mai recent proiect muzical al formaţiei germane este lansarea unei ediţii speciale şi aniversare a celui de-al doilea album din carieră, "Sehnsucht". A debutat în iunie şi era un tribut adus LP-ului din 1997, care apărea pentru prima dată cu sunet remasterizat HD.

Pe lângă single-urile "Du Hast" şi "Engel", albumul include în exclusivitate şi un nou mixaj pentru track-ul "Spiel Mit Mir". În plus are un ambalaj complex gândit de designerul Dirk Rudolph. Varianta CD vine sub formă de digipak 8 panel, cu o cărticică de 40 de pagini şi o protecţie argintie. În acea carte se află fotografii portret ale artiştilor semnate Gottfried Helnwein, unele nemaivăzute, altele re-editate.

Ultimul album Rammstein, "Zeit" a cuprins 11 piese şi a debutat în primăvara lui 2022. Ce a fost inedit la el a fost că fotografia de pe copertă era opera muzicianului canadian Bryan Adams, care a ajuns şi un fotograf respectat. Cu o carieră de aproape 30 de ani, Rammstein a vândut peste 20 de mlioane de albume în toat lumea şi a avut sute de concerte cu o pirotehnie fabuloasă.

Au fost în România ultimele dăţi în 2010 şi 2013.

Lista concerte turneu 2024:

 • Mai 11 - Cehia, Praga, Airport Letňany
 • Mai 15 - Germania, Dresda, Rinne
 • Mai 16 - Germania, Dresda, Rinne
 • Mai 24 - Serbia, Belgrad, Ušće Park
 • Mai 30 - Grecia, Atena
 • Iunie 05 - Spania, San Sebastián, Estadio Anoeta
 • Iunie 08 - Franta, Marseille, Orange Vélodrome
 • Iunie 11 - Spania, Barcelona, Estadi Olímpic
 • Iunie 15 - Franta, Lyon, Groupama Stadium
 • Iunie 18 - Olanda, Nijmegen, Goffertpark
 • Iunie 23 - Irlanda, Dublin, RDS Arena
 • Iunie 27 - Belgia, Ostend, Park Nieuwe Koers
 • Iulie 05 - Danemarca, Copenhaga, Valbyparken
 • Iulie 17 - Austria, Klagenfurt, Wörthersee Stadion
 • Iulie 18 - Austria, Klagenfurt, Wörthersee Stadion
 • Iulie 21 - Italia, Reggio Emilia, RCF Arena (Campovolo)
 • Iulie 26 - Germania, Gelsenkirchen, Veltins-Arena
 • Iulie 27 - Germania, Gelsenkirchen, Veltins-Arena
Citește în continuare