Urmărește-ne în Social Media

Rammstein - Deutschland (NSFW)

Rammstein rămâne trupa regină a controverselor prin noul videoclip lansat, intitulat "Deutschland". Clipul ilustrează prima piesă a trupei în aproape un deceniu, care precede albumul "Rammstein". Urmăreşte noul clip în articol, dar atenţie, căci este un material NSFW.

"Deutschland" a stârnit o sumedenie de controverse încă de când era doar un teaser. Clipul poartă semnătura Universal Music şi Specter Berlin. Nu se fereşte de cadrele dure, din lagăre de concentrare, pentru care trupa a fost intens criticată. Totul porneşte cu imaginea unor triburi care atacă soldaţi romani. Cumva ajungem într-un viitor distopic, în care Rammstein interacţionează cu astronauţi şi o regină nubiană plină de bijuterii.

Piesa în sine este surprinzător de blândă pentru Rammstein, iar riff-urile de la început promit multe şi nu livrează ceva special. Culmea e că Rammstein se apropie mai mult de synthpop pe acest track, decât de industrialul pentru care este cunoscută. Cumva chitara rămâne cea mai prolifică parte a acestui single. Till Lindemann, solistul îşi bifează porţia de "Du Hast", cu un backing vocal cu mult ecou.

În traducere liberă, versurile piesei fac aluzie la superioritatea Germaniei, care este asociată cu redundanţa şi pierzania morală sau decăderea. "Deutschland" este primul single de pe viitorul album "Rammstein", care debutează pe 17 mai. Au trecut 10 ani de la ultimul disc al nemţilor, "Liebe ist fur alle da". Trupa a promis că va lansa 5 clipuri împreună cu piesele acestui LP.

Judecând după prima melodie, e clar că veteranii rock-ului industrial ar face orice să şocheze şi să iasă din zona de confort, deja lărgită pe parcursul anilor. Imagistica clipului este extrem de puternică, de la simboluri religioase, la cele istorice, cavaleri, lasere, rachete şi oameni care se înfruptă cu oameni. În acest poutpouri de anti clişee este greu să găseşti o semnificaţie, în afară de "shock and awe".

Consiliul Evreilor din Germania protestează contra acestui material, considerându-l o trivializare a Holocaustului. Încă de la teasere, imaginile au stârnit nemulţumiri. Să nu vă surprindă dacă acest clip va fi scos de pe YouTube, asta dacă Universal Music nu înlătură părţile controversate şi urcă eventual altă versiune.

Noul album Rammstein a fost produs de către Olsen Involtini şi mixat la un studiu din Santa Monica, alături de Rich Costey. Acesta a lucrat cu Muse, Rage Against the Machine şi Franz Ferdinand. Rammstein a concertat în România în 2010 şi 2013 la Romexpo, cu efecte speciale pirotehnice memorabile în show.

Comentarii

Industria muzicala

Trupa Rammstein a fost dată în judecată pentru plagiat; Despre ce piesă e vorba

Formaţia Rammstein are din nou probleme legale şi de această dată nu e vorba doar despre solistul Till Lindemann. Întreaga trupă a fost dată în judecată pentru o parte din piesa "Deutschland". Avem detalii despre cazul legal mai jos.

Publicat

pe

Rammstein in concert la Rock The City pe 28 iulie 2013

Rammstein se pregăteşte să fie dată în judecată de formaţia franceză Ninja Cyborg, care afirmă că hitul din 2019 al nemţilor, "Deutschland" e un plagiat pentru piesa "The Sunny Road". Francezii au intentat procesul la Curtea de Apeluri din Paris după ce au încercat să pornească o acţiune legală şi în 2021, dar ea a fost respinsă.

Expertul în muzică şi legislaţie muzicală Richard Dubugnon afirma că Rammstein a împrumutat riff-ul şi alte elemente melodice din "The Sunny Road". Scrie că el consideră că "sunt prea multe asemănări" între piese, ceea ce îl face să creadă că e plagiat fără îndoială. Fanii Rammstein au reacţionat, afirmând că există o posbilitate ca Ninja Cyborg să fi furat riff-ul, dar nu se poate deoarece piesa lor a apărut cu un an înainte.

Marc Botte de la Ninja Cyborg a declarat pentru publicaţia Le Nouvel Obs că el a creat acel riff şi că nu ascultă Rammstein, deci nu avea cum să se inspire de la formaţia germană. Oficial Rammstein nu a răspuns încă la acuzaţii şi mai avem de aşteptat până să vedem un verdict. Cazul va fi audiat la Camera de Proprietăţi Intelectuale din Paris în septembrie.

Till Lindemann a avut propriile probleme cu legea, după ce a fost investigat de poliţia germană, în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală şi drogarea unor fane. Investigaţia s-a deschis în iunie, după ce câteva femei au depus plângere, afirmând că solistul le-a drogat şi le-a "recrutat" pentru activităţi sexuale după concert.

Lindemann a negat tot şi avocaţii au adăugat că totul era neadevărat. Ulterior în august poliţia a oprit investigaţia din lipsă de dovezi.

Citește în continuare