Urmărește-ne în Social Media

Rammstein - Angst

La nici 3 ani de la ultimul album, Rammstein revine cu un nou LP, "Zeit". Debutul său de pe 29 aprilie este marcat de lansarea unui single şi videoclip intitulat "Angst". Este un material vizual încărcat de mesaje politice şi sociale.

Noul album, "Zeit" a fost prefaţat de două single-uri, cel titular şi "Zick Zack", ultimul cu un videoclip despre obsesia pentru operaţii estetice. Grupul de 6 artişti a petrecut 2 ani lucrând la cele 11 piese de pe noul album. Rammstein a colaborat din nou cu producătorul din Berlin Olsen Involtini. "Zeit" a fost înregistrat la La Fabrique Studios din localitatea Saint Remy în Provence, Franţa.

Sunt momente în "Angst", mai ales în părţile sacadate când regăsim puţin din Rammstein-ul anilor '90 şi începutului de ani 2000. Videoclipul aduce cu clipuri Nine Inch Nails şi Ministry, e foarte "industrial" dacă ne putem exprima aşa şi arată efectul unor lider iresponsabili asupra a milioane de oameni nepăsători şi prea conectaţi la ecrane. Combinaţia de alb-negru cu roşu aminteşte de "Sin City", iar costumele şi mai ales măştile şi căştile celor de la Rammstein i-ar face şi pe cei de la Slipknot geloşi.

Cel mai inedit aspect la artwork-ul albumului "Zeit" este identitatea fotografului oficial Rammstein şi anume muzicianul canadian Bryan Adams. El este un fotograf reputat deja şi care şi-a creat un portofoliu artistic destul de solid. Este responsabil de altfel şi cu coperta acestui disc al nemţilor, o fotografie cu cei 6 membri ai trupei pe treptele lui Trudelturm, un monument dedicat cercetării aeronautice ridicat în Berlin.

Rammstein şi-a surprins fanii prin lansarea acestui album, deoarece de obicei lasă să treacă ani buni între LP-uri. Spre exemplu între "Liebe Ist Fur Alle Da" din 2009 şi "Rammstein" din 2019 au trecut 10 ani. Ce a rămas constant în cariera de 30 de ani a grupului a fost show-ul live fabulos, cu cele mai curajoase efecte pirotehnice, costume extravagante şi momente şocante sau obscene.

Între timp doi dintre componenţii trupei şi-au făcut proiecte proprii. Till Lindemann a cântat şi solo şi în cadrul trupei Lindemann, iar chitaristul Richard Kruspe are deja cateve albume cu trupa proprie Emigrate, unul lansat recent chiar.

Comentarii

Industria muzicala

Trupa Rammstein a fost dată în judecată pentru plagiat; Despre ce piesă e vorba

Formaţia Rammstein are din nou probleme legale şi de această dată nu e vorba doar despre solistul Till Lindemann. Întreaga trupă a fost dată în judecată pentru o parte din piesa "Deutschland". Avem detalii despre cazul legal mai jos.

Publicat

pe

Rammstein in concert la Rock The City pe 28 iulie 2013

Rammstein se pregăteşte să fie dată în judecată de formaţia franceză Ninja Cyborg, care afirmă că hitul din 2019 al nemţilor, "Deutschland" e un plagiat pentru piesa "The Sunny Road". Francezii au intentat procesul la Curtea de Apeluri din Paris după ce au încercat să pornească o acţiune legală şi în 2021, dar ea a fost respinsă.

Expertul în muzică şi legislaţie muzicală Richard Dubugnon afirma că Rammstein a împrumutat riff-ul şi alte elemente melodice din "The Sunny Road". Scrie că el consideră că "sunt prea multe asemănări" între piese, ceea ce îl face să creadă că e plagiat fără îndoială. Fanii Rammstein au reacţionat, afirmând că există o posbilitate ca Ninja Cyborg să fi furat riff-ul, dar nu se poate deoarece piesa lor a apărut cu un an înainte.

Marc Botte de la Ninja Cyborg a declarat pentru publicaţia Le Nouvel Obs că el a creat acel riff şi că nu ascultă Rammstein, deci nu avea cum să se inspire de la formaţia germană. Oficial Rammstein nu a răspuns încă la acuzaţii şi mai avem de aşteptat până să vedem un verdict. Cazul va fi audiat la Camera de Proprietăţi Intelectuale din Paris în septembrie.

Till Lindemann a avut propriile probleme cu legea, după ce a fost investigat de poliţia germană, în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală şi drogarea unor fane. Investigaţia s-a deschis în iunie, după ce câteva femei au depus plângere, afirmând că solistul le-a drogat şi le-a "recrutat" pentru activităţi sexuale după concert.

Lindemann a negat tot şi avocaţii au adăugat că totul era neadevărat. Ulterior în august poliţia a oprit investigaţia din lipsă de dovezi.

Citește în continuare