Urmărește-ne în Social Media

Rammstein - Adieu

Rammstein tocmai a lansat ultimul single şi videoclip din anul 2022, "Adieu". Clipul este unul extins, regizat de Specter Berlin şi îi prezintă pe cei 6 muzicieni angrenaţi în ceea ce pare a fi un film de acţiune cu influenţe religioase.

Videoclipul "Adieu" combină elemente SF cu elemente de film sau serial de acţiune stil "Casa de Papel" şi cu misticismul din "Codul lui Da Vinci" cumva. Muzicienii pătrund într-o clădire cu look oficial şi trec de lasere şi securitate pentru a ajunge la un subsol bine păzit, unde se află în stază chiar corpurile lor. Ar putea fi un caz de călătorie în timp, că tot se numeşte albumul "Zeit" (timp) şi primul single a avut fix această temă a trecerii timpului şi epuizării prafului din clepsidră.

Ceea ce pare a fi o misiune de salvare a celor prinşi în capsule a fost de fapt o misiune de asasinare, deoarece Till Lindemann and co le dau foc alter ego-urilor lor. Vedem apoi o armată de clone prinsă sub un laser roşu, amintind de single-ul şi clipul "Angst". Tot de pe "Zeit" am mai ascultat single-urile "Dicke Titten", dar şi "Zick Zack", acesta din urmă axat pe obsesia şi adicţia de operaţii estetice.

Poate cel mai şocant aspect al acestui album e persoana din spatele copertei şi a fotografiilor oficiale. E chiar muzicianul canadian Bryan Adams, devenit fotograf profesionist între timp. El i-a pozat pe artiştii din trupă pe treptele monumentului de cercetare aeriană Trudelturm din Berlin Adlershof.

Rammstein are peste 30 de ani de carieră şi peste 20 de milioane de albume vândute. A lansat albumul "Rammstein" în 2019, după o pauză de 10 ani şi apoi "Zeit" a venit pe neaşteptate în 2022, la doar 3 ani distanţă. Grupul a profitat de lipsa de concerte şi turnee din pandemie pentru a mai înregistra piese noi. Între timp solistul Till Lindemann a fost prins cu proiectul său solo, care îi poartă numele şi care l-a inclus până recent şi pe Peter Tagtgren de la Hypocrisy.

"Zeit" pare să includă multiple indicii că ar fi ultmul album Rammstein, dar nu tragem concluzii pripite, după ce şi ultimul LP Slipknot a părut la fel, dar nu a fost aşa până la urmă.

Comentarii

Concerte & turnee

Rammstein anunţa un turneu european în 2024; Unde vedem trupa?

Rammstein se pregăteşte din nou de turneu şi tocmai a anunţat că în mai 2024 începe o serie de concerte pe marile stadioane din Europa. Ni s-au aprins imediat simţirile şi ne-am gândit că am putea fi pe listă, dar nu pare să fie cazul încă. Hai să vedem unde se duc metaliştii nemţi la anul.

Publicat

pe

Poster turneu Rammstein 2024
Poster turneu Rammstein 2024 │ FOTO: Rammstein

Biletele se vor putea achiziţiona începând cu 18 octombrie 2023. Rammstein pleacă într-un turneu de promovare a celui mai nou album, "Zeit", lansat în 2022 şi totul porneşte odată cu concertul din Praga de pe 11 mai. Vor mai fi opriri în Serbia, Grecia, Franţa, Spania, Olanda, Irlanda, Belgia, Danemarca, dar şi Austria şi Italia.

Atunci când turneul Rammstein din 2023 s-a anunţat anul trecut promotorul MCT a declarat că trupa a vândut peste 1 milion de bilete în doar câteva ore. Ne aşteptăm ca şi acum să se întâmple la fel. Cel mai recent proiect muzical al formaţiei germane este lansarea unei ediţii speciale şi aniversare a celui de-al doilea album din carieră, "Sehnsucht". A debutat în iunie şi era un tribut adus LP-ului din 1997, care apărea pentru prima dată cu sunet remasterizat HD.

Pe lângă single-urile "Du Hast" şi "Engel", albumul include în exclusivitate şi un nou mixaj pentru track-ul "Spiel Mit Mir". În plus are un ambalaj complex gândit de designerul Dirk Rudolph. Varianta CD vine sub formă de digipak 8 panel, cu o cărticică de 40 de pagini şi o protecţie argintie. În acea carte se află fotografii portret ale artiştilor semnate Gottfried Helnwein, unele nemaivăzute, altele re-editate.

Ultimul album Rammstein, "Zeit" a cuprins 11 piese şi a debutat în primăvara lui 2022. Ce a fost inedit la el a fost că fotografia de pe copertă era opera muzicianului canadian Bryan Adams, care a ajuns şi un fotograf respectat. Cu o carieră de aproape 30 de ani, Rammstein a vândut peste 20 de mlioane de albume în toat lumea şi a avut sute de concerte cu o pirotehnie fabuloasă.

Au fost în România ultimele dăţi în 2010 şi 2013.

Lista concerte turneu 2024:

 • Mai 11 - Cehia, Praga, Airport Letňany
 • Mai 15 - Germania, Dresda, Rinne
 • Mai 16 - Germania, Dresda, Rinne
 • Mai 24 - Serbia, Belgrad, Ušće Park
 • Mai 30 - Grecia, Atena
 • Iunie 05 - Spania, San Sebastián, Estadio Anoeta
 • Iunie 08 - Franta, Marseille, Orange Vélodrome
 • Iunie 11 - Spania, Barcelona, Estadi Olímpic
 • Iunie 15 - Franta, Lyon, Groupama Stadium
 • Iunie 18 - Olanda, Nijmegen, Goffertpark
 • Iunie 23 - Irlanda, Dublin, RDS Arena
 • Iunie 27 - Belgia, Ostend, Park Nieuwe Koers
 • Iulie 05 - Danemarca, Copenhaga, Valbyparken
 • Iulie 17 - Austria, Klagenfurt, Wörthersee Stadion
 • Iulie 18 - Austria, Klagenfurt, Wörthersee Stadion
 • Iulie 21 - Italia, Reggio Emilia, RCF Arena (Campovolo)
 • Iulie 26 - Germania, Gelsenkirchen, Veltins-Arena
 • Iulie 27 - Germania, Gelsenkirchen, Veltins-Arena
Citește în continuare