Urmărește-ne în Social Media

Rammstein - Adieu

Rammstein tocmai a lansat ultimul single şi videoclip din anul 2022, "Adieu". Clipul este unul extins, regizat de Specter Berlin şi îi prezintă pe cei 6 muzicieni angrenaţi în ceea ce pare a fi un film de acţiune cu influenţe religioase.

Videoclipul "Adieu" combină elemente SF cu elemente de film sau serial de acţiune stil "Casa de Papel" şi cu misticismul din "Codul lui Da Vinci" cumva. Muzicienii pătrund într-o clădire cu look oficial şi trec de lasere şi securitate pentru a ajunge la un subsol bine păzit, unde se află în stază chiar corpurile lor. Ar putea fi un caz de călătorie în timp, că tot se numeşte albumul "Zeit" (timp) şi primul single a avut fix această temă a trecerii timpului şi epuizării prafului din clepsidră.

Ceea ce pare a fi o misiune de salvare a celor prinşi în capsule a fost de fapt o misiune de asasinare, deoarece Till Lindemann and co le dau foc alter ego-urilor lor. Vedem apoi o armată de clone prinsă sub un laser roşu, amintind de single-ul şi clipul "Angst". Tot de pe "Zeit" am mai ascultat single-urile "Dicke Titten", dar şi "Zick Zack", acesta din urmă axat pe obsesia şi adicţia de operaţii estetice.

Poate cel mai şocant aspect al acestui album e persoana din spatele copertei şi a fotografiilor oficiale. E chiar muzicianul canadian Bryan Adams, devenit fotograf profesionist între timp. El i-a pozat pe artiştii din trupă pe treptele monumentului de cercetare aeriană Trudelturm din Berlin Adlershof.

Rammstein are peste 30 de ani de carieră şi peste 20 de milioane de albume vândute. A lansat albumul "Rammstein" în 2019, după o pauză de 10 ani şi apoi "Zeit" a venit pe neaşteptate în 2022, la doar 3 ani distanţă. Grupul a profitat de lipsa de concerte şi turnee din pandemie pentru a mai înregistra piese noi. Între timp solistul Till Lindemann a fost prins cu proiectul său solo, care îi poartă numele şi care l-a inclus până recent şi pe Peter Tagtgren de la Hypocrisy.

"Zeit" pare să includă multiple indicii că ar fi ultmul album Rammstein, dar nu tragem concluzii pripite, după ce şi ultimul LP Slipknot a părut la fel, dar nu a fost aşa până la urmă.

Comentarii

Industria muzicala

Trupa Rammstein a fost dată în judecată pentru plagiat; Despre ce piesă e vorba

Formaţia Rammstein are din nou probleme legale şi de această dată nu e vorba doar despre solistul Till Lindemann. Întreaga trupă a fost dată în judecată pentru o parte din piesa "Deutschland". Avem detalii despre cazul legal mai jos.

Publicat

pe

Rammstein in concert la Rock The City pe 28 iulie 2013

Rammstein se pregăteşte să fie dată în judecată de formaţia franceză Ninja Cyborg, care afirmă că hitul din 2019 al nemţilor, "Deutschland" e un plagiat pentru piesa "The Sunny Road". Francezii au intentat procesul la Curtea de Apeluri din Paris după ce au încercat să pornească o acţiune legală şi în 2021, dar ea a fost respinsă.

Expertul în muzică şi legislaţie muzicală Richard Dubugnon afirma că Rammstein a împrumutat riff-ul şi alte elemente melodice din "The Sunny Road". Scrie că el consideră că "sunt prea multe asemănări" între piese, ceea ce îl face să creadă că e plagiat fără îndoială. Fanii Rammstein au reacţionat, afirmând că există o posbilitate ca Ninja Cyborg să fi furat riff-ul, dar nu se poate deoarece piesa lor a apărut cu un an înainte.

Marc Botte de la Ninja Cyborg a declarat pentru publicaţia Le Nouvel Obs că el a creat acel riff şi că nu ascultă Rammstein, deci nu avea cum să se inspire de la formaţia germană. Oficial Rammstein nu a răspuns încă la acuzaţii şi mai avem de aşteptat până să vedem un verdict. Cazul va fi audiat la Camera de Proprietăţi Intelectuale din Paris în septembrie.

Till Lindemann a avut propriile probleme cu legea, după ce a fost investigat de poliţia germană, în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală şi drogarea unor fane. Investigaţia s-a deschis în iunie, după ce câteva femei au depus plângere, afirmând că solistul le-a drogat şi le-a "recrutat" pentru activităţi sexuale după concert.

Lindemann a negat tot şi avocaţii au adăugat că totul era neadevărat. Ulterior în august poliţia a oprit investigaţia din lipsă de dovezi.

Citește în continuare