Urmărește-ne în Social Media

Katatonia - Birds

Katatonia a lansat al treilea single de pe albumul său din 2023. Piesa se numeşte "Birds" şi primeşte un videoclip care ne prezintă artiştii în mare formă şi cu un sound melancolic, dar mai ritmat. Disecăm clipul şi piesa în următoarele rânduri.

Noul album Katatonia se numeşte "Sky Void of Stars" şi va debuta pe 20 ianuarie 2023. "Birds" e cel mai nou single/videoclip de pe LP şi parcă se apropie mai mult de rock alternativ, decât de gothic metal, black, doom sau death. Cu ochii închişi poate părea aproape de Bush sau Filter, mai degrabă decât ce ne oferă suedezii de obicei. Chitara se mai duce spre sound-ul clasic Katatonia.

Videoclipul este unul tipic, cu accent pe muzicieni şi câteva filtre verzi/sepia pentru atmosferă. Solistul Jonas Renkse apare cu o aură profetică şi misterioasă, fiind filmat doar în penumbră, cu faţa acoperită de plete sau doar la nivelul gurii lângă microfon.

Iată tracklist-ul albumului "Sky Void of Stars":

01. Austerity
02. Colossal Shade
03. Opaline
04. Birds
05. Drab Moon
06. Author
07. Impermanence (feat. Joel Ekelöf)
08. Sclera
09. Atrium
10. No Beacon To Illuminate Our Fall
11. Absconder (bonus track)

Albumul va debuta pe 20 ianuarie 2023 prin casa de discuri Napalm Records. Katatonia a fost fondată în 1991 şi a abordat de-a lungul anilor genuri precum doom şi death metal, iar recent chiar post rock. Katatonia a avut câteva perioade de pauză/hiatus: din 1994 în 1996 şi din 2018 în 2019. A schimbat şi componenţa de câteva ori, dar la bază a fost pornită de duo-ul Jonas Renkse şi Anders Nystrom. A trecut pe la ei şi Mikael Akerfeldt de la Opeth pentru o perioadă.

Odată cu noul LP formaţia ajunge la 12 discuri. Pe final de an 2022 trupa ne-a oferit single-ul "Austerity", de pe acelaşi LP nou. Ultimul album al grupului a fost "City Burials", lansat în 2020 şi având un videoclip regizat de către artistul român Costin Chioreanu.

Katatonia a concertat în România pe final de luna august 2022, în cadrul WTF Rock Festival, de la Bistriţa. Tot acolo a urcat pe scenă şi Within Temptation.

Comentarii