Urmărește-ne în Social Media

Iron Maiden – The Writing On The Wall

Momentul pe care îl aşteptau toţi fanii Iron Maiden este aici: o nouă piesă a formaţiei a devenit oficială pe 15 iulie şi e tot ceea ce şi-ar fi putut dori cei care au fost alături de "scheletul Eddie" şi aventurile sale. Vocea trademark a lui Bruce Dickinson, riffuri de chitară ca acum 30 de ani şi un solo impresionant spre final. Plus un videoclip animat excelent.

Cu o lungime de piesă rock progresiv (sau pe aproape), "The Writing On the Wall" combină miturile umanităţii cu legendele lui Eddie, mascota scheletică a formaţiei britanice. Solistul Bruce Dickinson ne spune o nouă poveste a lui Eddie, de la un rătăcitor în deşert la veritabil spirit heavy metal care distruge un imperiu corupt. Grafica animaţiei pare influenţă de seria "He-Man", care de altfel a primit un reboot recent.

Pe măsură ce trece timpul în clip grafica devine mai complexă, animaţiile mai glossy şi mai complicate şi întortocheate. Avem chiar şi un personaj care pare un hibrid dintre Donald Trump şi o creatură îmbuibată din Mad Max. Gaşca de bikeri ai morţii contestă supremaţia forţelor răului din acest regat deşertic şi apocaliptic. Solo-urile şi acordurile pe care le aşteptam cu toţii încep la minutul 4:00, atunci când Eddie prinde fiinţă în sfârşit după un experiment ştiinţifico-magic.

Vedem o variantă a lui Eddie samurai, luptându-se cu demoni şi pe final se invocă chiar mitul lui Adam şi al Evei, cu tot cu mărul tentaţiei. Eddie este aici pentru a salva esenţa omului, aşa imperfectă cum este.

Piesa a fost compusă de către chitaristul Iron Maiden, Adrian Smith şi solistul Bruce Dickinson, produsă de către Kevin Shirley şi coprodusă de către basistul Maiden şi cofondatorul Steve Harris. Dickinson a venit cu conceptul clipului şi a colaborat cu doi foşti angajaţi Pixar, care din întâmplare erau mega fani Maiden, Mark Andrews şi Andrew Gordon.

Aceştia au lucrat la "The Incredibles", "Ratatouille", "Brave", "Monsters Inc" şi "Finding Nemo". Apoi au cooptat în proiect BlinkInk, un studio de animaţie din Londra, care au printre clienţi nume precum Adidas sau Coca-Cola. Regizorul Nicos Livesey afirmă că peste 60 de oameni din 13 ţări, inclusvi România au avut şansa de a adăuga la clip ceva ce iubeau la Iron Maiden.

Iron Maiden nu a mai lansat muzică nouă din 2015, când apăruse "The Book of Souls", LP însoţit de un joc video cu acelaşi nume. Acela a fost şi cel mai lung album Maiden, cu 92 de minute de muzică şi cu versuri despre moarte, reîncarnare, suflet şi mortalitate. În 2019 apăreau zvonuri că Iron Maiden lucrează la un album nou, iar Dickinson a oferit de asemenea indicii în cadrul turneului nord american al formaţiei din acelaşi an.

Pe parcursul realizării lui "The Book of Souls", Bruce Dickinson a fost diagnosticat cu o tumoare canceroasă la limbă, a înregistrat vocea pentru LP şi apoi a făcut tratament şi s-a recuperat fără probleme.

Comentarii