Urmărește-ne în Social Media

Bjork ft. Rosalia - oral

Bjork și Rosalia și-au unit forțele pentru piesa "oral". Profiturile provenite vor fi folosite pentru combaterea pescuitului excesiv din Islanda, țara natală a lui Bjork.

"oral" se dorește a fi o o piesă-protest și o declarație ce susține stoparea creșterii intensive a somonului. Cântecul își propune tragă un semnal de alarmă asupra cruzimii și consecințelor grave asupra mediului pe care le au crescătoriile de pește.

Bjork a declarat că a compus piesa "oral" în urmă cu 25 de ani, fiind inspirată de un ritm de dancehall. Vocea și inflexiunile Rosaliei au făcut din ea invitatul perfect pentru această colaborare.

Artista islandeză a menționat că una dintre probleme majore ale industriei pescuitului este legată de aciditatea oceanului. În decurs de 5 ani, piscicultură norvegiană a afectat suprafețe mari din fiordurile islandeze, implicit fauna și flora marine. Bjork a declarat, de asemenea, că inițiativa sa este susținută de grupuri ecologice din Islanda.

În ceea ce privește videoclipul piesei "oral", acesta a fost regizat de Carlota Guerrero. Bjork și Rosalia se angajează într-o competiție de arte marțiale. Artistele își prezintă cele mai bune lovituri, dar și abilitățile de a mânui o katană.

Comentarii

Muzică nouă

bjork şi Rosalia au lansat o piesă-protest împreună

Uneori muzica devine mai mult decât muzică, un veritabil imn de protest pentru cauze mai mari sau mai mici. Bjork a fost mereu vocală, luptând pentru cauzele în care crede cu adevărat şi acum a colaborat cu Rosalia pe piesa "help fight fish farming în iceland".

Publicat

pe

Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland
Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland │ FOTO: Bjork

De fapt avem doar un teaser pentru track deocamdată, alături de un mesaj transmis de cele două artiste. Bjork "oferă" piesa fanilor, iar profiturile generate de ea vor ajuta la lupta contra fermelor de peşte din Islanda. Ştim că melodia apare în octombrie, iar o parte din venituri merg şi spre oamenii de la fiordul seyðisfjörður, care au protestat contra pescuitului abuziv şi au acum procese de plătit.

Bjork ne spune şi că Islanda are cel mai mare patrimoniu natural neatins de om din Europa. Dă vina pe oamenii de afaceri islandezi şi norvegieni pentru starea ţării şi pentru faptul că au început să cumpere majoritatea fermelor piscicole din fiorduri. Artista şi activiştii se miră că acest lucru s-a întâmplat timp de un deceniu fără a exista cineva să îi oprească pe acei oameni de afaceri.

Rezultatul? Un efect devastator asupra faunei, iar peştii trăiesc în condiţii oribile şi o grămadă dintre ei au scăpat din ferme, modificând ADN-ul somonului islandez şi ducând într-o bună zi la stingerea sa ca specie. Judecând după sutele de comentarii primite la melodia-teaser, mulţi islandezi sunt de aceeaşi părere cu Bjork.

Bjork a acordat şi un interviu celor de la NME recent în care afirma că susţine protecţia mediului şi are speranţe de la tineri, care pot ajuta la oprirea schimbărilor climatice. Consideră că Generaţia Z e "cu adevărat radicală" şi se declară uşurată că mediul înconjurător e o prioritate pentru ei.

Videoclipul piesei create de Bjork şi Rosalia a fost regizat de Gabríela Friðriksdóttir & Pierre-Alain Girau şi s-a văzut deja live în cadrul concertului lui Bjork din Lisabona de pe 1 septembrie. Artista islandeză se află în turneu, cu opriri în Polonia, Hamburg, Leipzig, Zurich, Nantes, Bordeaux.

Ultimul LP lansat de artistă a fost "Fossora", apărut în septembrie 2022.

Citește în continuare