Urmărește-ne în Social Media

Bjork - Ovule

Bjork ne-a obişnuit cu videoclipurile inedite, atipice, extraterestre, din altă lume. Continuă să creeze artă cu o viziune unică, odată cu lansarea piesei şi single-ului "Ovule". Clipul se vede în articol şi trebuie admirată în special colorizarea sa.

În "Ovule" negrul nu e doar negru, e de culoarea cărbunelui şi a unui robot futurist. Roşul nu e doar roşu, este o nuanţă sralucitoare şi hipnotică, care curge pe ecran. Muzica e greu de încadrat într-un gen, poate trip-hop, poate o poezie pe o muzică electronică imprevizibilă. Ca de obicei Bjork se transformă într-o entitate celestă, care pare conectată la tot şi toate simultan. Acesta este al doilea single de pe viitorul album al artistei, "Fossora", care îi va aduce discografia la 10 titluri.

Îl vom putea asculta începând cu data de 30 septembrie, prin intermediul casei de discuri One Little Independent Records. Artista islandeză ne-a oferit deja un prim single de pe LP, "Atopos", iar acum Bjork ne promite că ne va prezenta propria sa definiţie a dragostei în formă muzicală. "Ovule" este descris ca "o meditaţie despre îndrăgostiţii care se plimbă în aceatsta lume, sub forma a doua sfere sau doi sateliţi".

O sferă de deasupra noastră este iubirea ideală şi alta de sub noi reprezintă umbrele iubirii, în vreme ce o a treia sferă este "dragostea reală". "Fossora" este un cuvânt inventat de Bjork, femininul de la cuvântul "fossore", care înseamnă "om care sapă şanţuri, care se avântă în adânc". Acum cuvântul înseamnă "cea care sapă în pământ". Teaserele pentru noul LP începuseră încă din octombrie 2021, când Bjork anunţa că a produs un nou disc "pentru cei care fac cluburi în sufragerie" în perioada lockdown-urilor provocate de Covid.

Două piese de pe disc, "Sorrowful Soil" şi "Ancestress" sunt tributuri pentru mama artistei, Hildur Runa Hauksdottir, care a murit în 2018 la vârsta de 72 de ani. Bjork nu se opreşte şi a lansat o serie de podcasturi, în care reflectă la creaţiile sale artistice de până acum.

Bjork este activă din 1975 şi este cunoscută şi ca actriţă, compozitor, producător. Are o gamă vocală de 3 octave şi un stil unic.

Comentarii

Muzică nouă

bjork şi Rosalia au lansat o piesă-protest împreună

Uneori muzica devine mai mult decât muzică, un veritabil imn de protest pentru cauze mai mari sau mai mici. Bjork a fost mereu vocală, luptând pentru cauzele în care crede cu adevărat şi acum a colaborat cu Rosalia pe piesa "help fight fish farming în iceland".

Publicat

pe

Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland
Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland │ FOTO: Bjork

De fapt avem doar un teaser pentru track deocamdată, alături de un mesaj transmis de cele două artiste. Bjork "oferă" piesa fanilor, iar profiturile generate de ea vor ajuta la lupta contra fermelor de peşte din Islanda. Ştim că melodia apare în octombrie, iar o parte din venituri merg şi spre oamenii de la fiordul seyðisfjörður, care au protestat contra pescuitului abuziv şi au acum procese de plătit.

Bjork ne spune şi că Islanda are cel mai mare patrimoniu natural neatins de om din Europa. Dă vina pe oamenii de afaceri islandezi şi norvegieni pentru starea ţării şi pentru faptul că au început să cumpere majoritatea fermelor piscicole din fiorduri. Artista şi activiştii se miră că acest lucru s-a întâmplat timp de un deceniu fără a exista cineva să îi oprească pe acei oameni de afaceri.

Rezultatul? Un efect devastator asupra faunei, iar peştii trăiesc în condiţii oribile şi o grămadă dintre ei au scăpat din ferme, modificând ADN-ul somonului islandez şi ducând într-o bună zi la stingerea sa ca specie. Judecând după sutele de comentarii primite la melodia-teaser, mulţi islandezi sunt de aceeaşi părere cu Bjork.

Bjork a acordat şi un interviu celor de la NME recent în care afirma că susţine protecţia mediului şi are speranţe de la tineri, care pot ajuta la oprirea schimbărilor climatice. Consideră că Generaţia Z e "cu adevărat radicală" şi se declară uşurată că mediul înconjurător e o prioritate pentru ei.

Videoclipul piesei create de Bjork şi Rosalia a fost regizat de Gabríela Friðriksdóttir & Pierre-Alain Girau şi s-a văzut deja live în cadrul concertului lui Bjork din Lisabona de pe 1 septembrie. Artista islandeză se află în turneu, cu opriri în Polonia, Hamburg, Leipzig, Zurich, Nantes, Bordeaux.

Ultimul LP lansat de artistă a fost "Fossora", apărut în septembrie 2022.

Citește în continuare