Urmărește-ne în Social Media

Apocalyptica & Lauri Porra - J. Sibelius Finlandia

Apocalyptica îşi continuă lansările de piese care sărbătoresc 100 de ani de independenţă a Finlandei. De această dată muzicienii şi-au unit forţele cu Lauri Porra pentru a crea piesa "J. Sibelius Finlandia", care primeşte un videoclip mai jos.

Clipul este de fapt un extras dintr-un documentar realizat de canalul muzical francez ARTE. Respectivul documentar, "Magical - The Sound of Finland" se axează pe sunetul unic al muzicii finlandeze şi pe pregătirea pe care o au artiştii nordici din mainstream şi underground. Luna trecută Apocalyptica lansa melodia "The Symphony of Extremes", cu un videoclip care transpune ADN-ul finlandez într-o creaţie vizuală.

Ca atare fiecare imagine cu peisaje, aurora boreală, păduri îngheţate era apoi convertită în wireframe sub formă de secvenţe ADN specifice locuitorilor acestei ţări. "J. Sibelius Finlandia" include un peisaj al arhipelagului Karu, plus secvenţe cu aurora boreală. Apocalyptica a realizat piesa împreună cu basistul Lauri Porra, cunoscut pentru colaborarea cu Stratovarius.

La nivel naţional, Porra este o celebritate, fiind şi nepotul lui Sibelius, compozitor după care a fost numită cea mai prestigioasă universitate muzicală din Finlanda. Ultimul album al celor de la Apocalyptica este "Shadowmaker", care sosea în 2015, cu influenţe de simfonic metal, progressive metal şi alternative metal. De această dată nordicii au folosit un singur solist pe tot LP-ul şi nu colaborări cu diferiţi muzicieni.

Apocalyptica ne-a vizitat în acest an, în cadrul unui concert aniversar pentru "Metallica by four cellos", organizat la Sala Palatului.

PUBLICITATE
Comentarii

Muzică nouă

Apocalyptica lansează EP-ul "Metal Classic, Classic Metal"

Apocalyptica nu se opreşte din tăvălugul creativ şi a lansat pe 9 septembrie un EP intitulat "Metal Classic, Classic Metal", pe care regăsim surprinzător de multă percuţie. De această dată avem un material discografic axat pe reinterpretarea cu tentă metal a unor piese de muzică clasică.

Publicat

pe

Coperta EP Apocalyptica Classic Metal Metal Classic
Coperta EP Apocalyptica Classic Metal Metal Classic │ FOTO: Apocalyptica

Pentru a promova acest EP trupa finlandeză ne prezintă un cover după "Flight of the Bumblebee", o creaţie care îi aparţinea în varianta originală lui Nikolai Rimski-Korsakow. Este considerată o piesă clasică de virtuozitate, pe care membrii Apocalyptica au exersat-o încă din studenţie. Pe atunci dorinţa era de o cânta tot mai rapid. Acum a fost perfecţionată sub forma unei versiuni metal, cu o tentă de doom.

Pe "Metal Classic, Classic Metal" vom auzi şi o nouă versiune a Simfoniei a Cincea a lui Beethoven, dar şi o variantă refăcută de "Bolero" al lui Maurice Ravel. Apocalyptica îşi va petrece restul anului 2022 într-un turneu al Statelor Unite, participând şi la multiple festivaluri. Odată gata cu continentul american, finlandezii vin în Europa iar, pentru "Epic Apocalypse Tour", alături de EPICA şi WHEEL. Grupul a fost şi în România recent, cântând pe 1 septembrie la Arenele Romane.

Ultimul LP lansat de trupă a fost cel din 2020, "Cell-0", care era strict instrumental, ceva ce Apocalyptica nu mai făcuse de 17 ani În 2022 am mai avut parte de lansarea piesei "I'll Get Through It", o super colaborare între compozitorul Diane Warren, solistul Franky Perez, băieţii din Apocalyptica şi Geezer Butler de la Black Sabbath, la bas. Franky Perez este deja solistul de facto Apocalyptica, apărând pe albumul "Shadowmaker" din 2015 şi de atunci fiind nelipsit din reprezentaţiile formaţiei.

În aprilie 2021 am avut parte şi de o colaborare cu Jacoby Shaddix de la Papa Roach, pe piesa "White Room", cover după trupa Creăm.

Apocalyptica este activă din 1993, ceea ce înseamnă că împlineşte 30 de ani de carieră în 2023. A vândut peste 4 milioane de albume şi cu siguranţă ne pregăteşte ceva special pentru la anul. În acest moment are 9 albume în discografie şi apare pe albumul Three Days Grace "Explosions", pe piesa "Someone to Talk To".

Citește în continuare