Urmărește-ne în Social Media

Apocalyptica & Epica - Rise Again

Apocalyptica şi Epica ne oferă colaborarea anului, strict în segmentul rock-ului simfonic. Cele două trupe au lansat împreună piesa "Rise Again", completată de un videoclip de o puritate deosebită. În lumina răsăritului strălucesc picături de apă pe violoncele şi prin părul solistei Epica.

De fapt "Rise Again" este o colaborare între Apocalyptica şi solista Epica, Simone Simons. Single-ul include şi sample-uri de percuţie ce duc cu gândul la trip-hop. Ca o impresie personală, mi se pare că vocea lui Simone a fost mixată prea tare faţă de restul piesei. Videoclipul este semnat Lisa Mann şi include o colorizare cu tente de magenta, de altfel culoarea anului 2023.

Pentru cei care recunosc piesa şi le sună familiar, aflaţi că e vorba despre track-ul instrumental "Rise" de la Apocalyptica, peste care a fost pusă vocea lui Simone Simons. Acesl single este extras de pe ultimul album Apocalyptica, "Cell-0", care a debutat în ianuarie 2020. Apocalyptica şi Epica se pregătesc să plece în turneu împreună, seria de concerte purtând numele de "Epic Apocalypse" şi debutând pe 23 ianuarie la Oslo. Se va încheia pe 29 martie în Germania, în Leipzig, iar în deschidere vor cânta cei de la Wheel.

Apocalyptica nu ştie exact când va mai lansa un album nou, cel puţin aşa afirmă liderul formaţiei, Eicca Toppinen, într-un interviu recent cu Knotfest. Formaţia finlandeză tocmai a lansat un EP numit "Metal Classic, Classic Metal", care include reinterpretări cu o tuşă metal a unor piese din muzica clasică. De abia prin 2024 am putea primi un album complet nou, conform aceluiaşi muzician.

EP-ul de coveruri metal a sosit în luna septembrie şi are ca single principal "Flight of the Bumblebes", în original de la Nikolai Rimski-Korsakow. Este inclusă şi o versiune complet nouă a "Simfoniei a Cincea" a lui Beethoven, plus un remake al lui "Bolero" de Maurice Ravel. În martie 2022 a debutat single-ul "I'll Get Through It", compusă pentru trupă de către compozitorul multi premiat Diane Warren. Îl include şi pe Franky Perez, solist Apocalyptica pe albumul "Shadowmaker", dar şi pe Geezer Butler, basist Black Sabbath.

Comentarii

Concerte & turnee

Apocalyptica vine în România, cu coverurile după Metallica, în toamna lui 2024

Apocalyptica e gata de un nou concert pe plaiurile mioritice, în ceea ce a devenit aproape un obicei anual pentru artiştii finlandezi. De această dată Eicca şi băieţii ne vor oferi o reprezentaţie "Plays Metallica Vol 2." în toamna anului 2024.

Publicat

pe

Apocalyptica în concert la Arenele Romane pe 29 octombrie 2019
Apocalyptica în concert la Arenele Romane pe 29 octombrie 2019 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Rockerii finlandezi îşi vor aduce show-ul pe tot teritoriul Europei, inclusiv în România. La noi vor ajunge pe final de an totuşi cu show-ul "Plays Metallica Vol 2". Va continua o călătorie muzicală începută în 1996, când violonceliştii din Helsinki au ieşit din Academia Sibelius şi au adus lumii cel mai mare tribut primit de Metallica vreodată, o reinterpretare simfonică.

Aşa s-a născut albmul "Plays Metallica By Four Cellos" în 1996, LP-ul de debut al trupei. De la aniversarea sa din 2016, Apocalyptica a tot interpretat discul în întregime la anumite concerte. Relaţia dintre Apocalyptica şi Metallica e una specială. Finlandezii au cântat în deschiderea americanilor încă din 1996, deşi era de abia al cincilea concert al nordicilor în faţa unui public ce deja era versat în ale metalului.

De atunci au mai avut loc zeci de concerte la care Metallica şi Apocalyptica au urcat pe scenă împreună, iar conexiunea între trupe a rămas puternică.

Ultimul album de studio al formaţiei a fost "Cell-0", lansat în 2020, urmat de o serie de single-uri şi colaborări. Printre ele se număra "What We're Up Against", cu Amaranthe şi "Rise Again", cu Epica. Am avut parte şi de un EP acum un an, "Metal Classic, Classic Metal", iar acum 2 ani forţele finlandeze The Rasmus şi Apocalyptica s-au unit pe "Venomous Moon".

Vânzările de bilete încep pe 23 februarie 2024, iar membrii Patreon ai trupei le pot cumpăra deja. Turneul debutează pe 8 iunie în Helsinki, urmat de un show în Dubai şi unul în Istanbul, în septembrie. Muzicienii vor ajunge şi la legendarul Royal Albert Hall în Londra, dar şi în Viena în octombrie. Pe noi ne vizitează pe 26 noiembrie la Cluj, la Form Space şi pe 27 noiembrie la Bucureşti, la Sala Palatului.

Citește în continuare