Urmărește-ne în Social Media

Angela Gheorghiu | Alex Penescu | Teodor Ilincăi - Ești lumina mea

Pianistul Alex Penescu, unul dintre supraviețuitorii incendiului de la Colectiv, lansează în colaborare cu soprana Angela Gheorghiu și cu tenorul Teodor Ilincăi piesa "Ești lumina mea". Compoziția muzicală este semnată de Alex Penescu, versurile fiind scrise de Teodor Ilincăi.

Noul single "Ești lumina mea" este continuarea naturală în cariera muzicală a pianistului Alex Penescu, după lansarea piesei "Suflet Colectiv" (în octombrie, 2020), iar colaborarea aceasta extraordinară are la bază legătura muzicală, cu totul specială, dintre celebra soprană Angela Gheorghiu și Alex Penescu. O legătură care a căpătat valențe mult mai profunde, cu prisosință, din clipa în care Angela Gheorghiu l-a vizitat la spital pe Alex Penescu, după ce acesta a ieșit dintr-o comă prelungită, stare în care s-a găsit vreme de mai bine de o luna de zile, din cauza rănilor suferite în tragedia din clubul Colectiv, petrecută pe 30 octombrie, 2015.

"În decembrie 2015, când încă eram internat ca urmare a accidentului din Colectiv, Angela Gheorghiu mă vizita pe patul de spital... Nu m-aș fi gândit atunci că, aproape 6 ani mai târziu, vocea ei unică și inconfundabilă va răsuna pe o piesa compusă, orchestrată și interpretată la pian de mine. Să spun că atât prietenia ei, cât și această colaborare inedită mă onorează ar fi prea puțin. Pot spune, însă, că piesa pe care o veți asculta este, poate, o dovadă că pe parcursul oricărui drum lung și greu pot exista momente cu adevărat aparte", a declarat Alex Penescu.

Angela Gheorghiu: "Un tânăr cultivat și talentat, Alex Penescu are, asemenea tatălui său, o atracție ieșită din comun pentru muzică în general"

"Alex Penescu este un prieten drag pe care l-am cunoscut, evident, prin intermediul tatălui său, marele Prof. Dr Mircea Penescu - concert maestru al Orchestrei Medicilor din România.

Am fost și sunt impresionată de această legătură între muzică și medicină - În glumă, spun mereu prietenilor mei medici: voi vă îngrijiți de corpurile oamenilor, iar noi, artiștii, de sufletele și spiritualitatea lor.

Un tânăr cultivat și talentat, Alex Penescu are, asemenea tatălui său, o atracție ieșită din comun pentru muzică în general. A studiat pianul clasic, iar de aici orizontul lui s-a lărgit către muzica rock, căutând apoi sonorități noi din toate genurile muzicale.

Dragostea lui pentru muzica rock l-a dus într-o seară de octombrie într-un loc care a devenit o rană deschisă pentru București, un loc în care un incendiu devastator a distrus bucuria și viața multora. Alex se numără printre supraviețuitorii incendiului de la Clubul Colectiv, dar a plătit un preț enorm, al răbdării și suferinței.

Înțelegând prin ce trece, am fost la spital să îl văd și să-l asigur de admirația și sprijinul meu. Dragostea noastră pentru muzică ne-a făcut să ne promitem că, într-o bună zi, vom colabora pe acest plan", a declarat Angela Gheorghiu.

Angela Gheorghiu s-a ținut de cuvânt și, iată că, în decembrie 2021, visul s-a împlinit: a fost înregistrată piesa "Esti Lumina Mea", colaborarea aducându-l alături de cei doi și pe tenorul Teodor Ilincăi.

Angela Gheorghiu: "Pe Teodor îl cunosc foarte bine, de o viață, și l-am invitat alături de mine în multe concerte și spectacole de operă în toată lumea"

"Alex a compus o piesă în duet, opera-rock absolut superbă, pe versurile prietenului nostru comun, tenorul Teodor Ilincăi", continuă Angela Gheorghiu. "Pe Teodor îl cunosc foarte bine, de o viață, și l-am invitat alături de mine în multe concerte și spectacole de operă în toată lumea, așa cum am făcut de 31 de ani cu toți artiștii români și străini în al căror talent am crezut.

Am ales cu toții să filmăm în sala Ateneului Român, pe care o consider casa mea, templul muzical al României. Am filmat cu mare dragoste și prietenie, cu dorința de a transmite armonie și speranță tuturor celor care au avut de suferit și mai au încă, dupa acel nefericit eveniment de la Clubul Colectiv.

Sper din toată inima ca acest videoclip să fie urmărit de românii din țară și din afara ei cu aceeași dragoste și bucurie cu care l-am realizat - "Esti Lumina Mea".

Tenorul Teodor Ilincăi a lasat, de asemenea, câteva randuri despre cum l-a cunoscut pe Alex Penescu și cum a compus versurile pentru acest cântec inedit.

Teodor Ilincăi: "Ne-am simțit extrem de onorați când Angela Gheorghiu a acceptat acest duet, dar cel mai important este că a venit cu idei noi"

"Pe Alex l-am cunoscut în contextul relației și apropierii noastre de Casa Regală a României. Îl cunoșteam pe tatăl său, doctorul Mircea Penescu, căruia îi port un respect deosebit pentru realizările notabile ca manager al spitalului de nefrologie din București, însă ceea ce ne-a unit a fost tot muzica, dumnealui fiind concert maestru al Orchestrei Medicilor, cu care am colaborat în numeroase rânduri cu bucurie. Am primit de la Alex felicitări cu ocazia Concertelor Regale și a decorării mele de către Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Române.

De aici și până la o prietenie strânsă nu a fost decât un pas, Alex fiind pasionat de muzica clasică, pe lângă pasiunea-i binecunoscută pentru muzica rock.

Pe Angela Gheorghiu o cunoșteam fiecare separat, eu având onoarea de a împărți scena în nenumărate rânduri în concerte și spectacole cu această inegalabilă și minunată voce de soprană, care farmecă întreg mapamondul de peste 30 de ani.

Propunerea lui Alex de a compune versurile acestei piese a venit oarecum firesc, deși linia melodică și versurile au suferit câteva modificări importante din momentul nașterii lor și până în clipa mixajului final, ceea ce cred că o face atât de frumoasă și inedită, fiind șlefuită cu migală de către toți cei implicați.

Ne-am simțit extrem de onorați când Angela Gheorghiu a acceptat acest duet, dar cel mai important este că a venit cu idei noi, care au pus mersul melodic într-o lumină mult mai bună și mai firească decât așa cum am conceput-o Alex și cu mine. Nu putem decât să ne bucurăm din inimă pentru acest proiect de suflet și să sperăm ca mesajul acestui cântec să bucure oamenii și să răsune peste granițele vremii".

Despre Alex Penescu

Pasionat de muzică încă de mic și provenit dintr-o familie cu background muzical clasic, Alex Penescu a studiat pian clasic de la 7 ani, susținând, în mod constant, la sfârșitul anilor '80, audiții și concerte și participând la o serie de concursuri, printre care: Lira de Aur (Suceava) și Cântarea României (București), unde a câștigat premiul I la pian, etapa națională.

În timpul liceului a învățat chitara și a devenit chitarist în prima trupă rock în care a activat, Spin. Concerte multe, amintiri frumoase alaturi de oameni care ulterior au dus pasiunea mai departe. Ulterior, a dat chitara pe keyboard, cântând la clape într-o serie de proiecte și trupe, cea mai constantă activitate având-o alături de cunoscuta formație de doom metal din România Abigail, cu o activitate concertistică bogată, atât în țară, cât și în afara granițelor.

Cu puțin timp înainte de accidentul din Colectiv Alex cânta cu NeXuS, o trupă care i-a plăcut mereu și cu care apucase cu câteva zile înainte de 30 octombrie 2015 să înregistreze partiturile de clape pentru discul la care se lucra atunci.

La aproape 2 ani de la accident, în pofida unor opinii care puneau mult sub semnul întrebării capacitatea lui de a mai putea vreodată să cante, din cauza arsurilor masive de la nivelul ambelor maini, a putut să se așeze din nou la pian. Cu eforturi susținute a depășit șocul inițial și a trecut peste faptul că nu putea face nici 5% din ceea putea realiza muzical înainte de Colectiv.

Comentarii