Urmărește-ne în Social Media

Amorphis - On The Dark Waters

Amorphis a lansat primul single din 2022, "On The Dark Waters", după cel lansat pe final de an 2021, "The Moon". De această dată primim şi un videoclip în care îi vedem pe muzicienii din trupă în mijlocul unui peisaj iernatic şi dezolant.

Formaţia finlandeză are o abordare mult mai cuminte şi "curată" pe noul single, iar solistul cântă mai melodios decât de obicei. Nu lipsesc părţile de growl şi death, dar mai cu măsură decât altă dată, cu o mai mare aplecare spre latura progresivă. "On the Dark Waters" prefaţează albumul de studio cu numărul 14 pentru grupul din Helsinki. Discul "Halo" va sosi pe 11 februarie 2022 prin Atomic Fire Records.

Videoclipul a fost regizat de Pekka Hara, iar versurile fac referire la râul Tuonela, care face legătura cu tărâmul morţilor ce poartă acelaşi nume. Conceptul piesei a fost de a inversa procedeul clasic şi de a începe cu moartea şi a o lua invers spre naştere, cu finalul devenind început. Amorphis a preluat legende şi poveşti nordice, mai ales pe cele finlandeze, poemele epice "Kalevala" şi le-a inclus în muzica sa de-a lungul anilor.

Albumul "Halo" mizează pe aceste poeme, redate în muzică ritmată, progresivă, melodioasă. Amorphis este acum compusă din chitariştii originali Esa Holopainen şi Tomi Koivusaari, basistul Olli-Pekka Laine, toboşarul Jan Rechberger, clăparul Santeri Kallio şi solistul Tomi Joutsen. De versuri se ocupă Pekka Kainulainen, iar reputatul producător suedez Jens Bogren e în spatele noului album. De altfel acest LP este un final de trilogie, începută în 2015 prin "Under the Red Cloud", urmat de "Queen of Time" din 2018. Solistul a promis că LP-ul din 2022 va fi ceva mai minimalist decât predecesorul, dar vor şi destule piese cu sunet "mare", complex.

Amorphis se înfiinţa în anul 1990, iniţial ca grup death metal, dar ulterior a evoluat spre metal progresiv şi folk metal. Albumul din februarie are 11 piese, iar formaţia se pregăteşte să cucerească America de Nord, cu un turneu în această primăvară. În deschidere vor cânta cei de la Sylvaine şi Hoaxed.

Grupul a cântat în România la Arenele Române în 2019, alături de Soilwork şi Jinjer.

Comentarii