Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Zece lucruri mai puțin cunoscute despre Nightwish

Află mai jos care sunt motivele plecării din trupa Nightwish ale celor două soliste, cine este fondatorul formației și ce obsesie vestimentară avea Tarja Turunen.

Publicat

pe

Nightwish (2015)
Nightwish (2015)

Nightwish este una dintre cele mai celebre trupe finlandeze de metal simfonic și a fost înființată în 1996. De atunci și până în prezent formația a devenit cunoscută publicului cu hituri precum „Sleeping Sun”, „Amaranth”, „Nemo” și „The Islander”. Trupa a dat naștere mai multor discuții de-a lungul timpului, în urma schimbărilor repetate ale componenței. Mai jos puteți afla detalii mai puțin cunoscute despre istoria Nightwish, dar și despre membrii formației.

1.Trupa a realizat un film în 2012, denumit „Imaginaerum”. Ideea inițială a fost aceea de a produce mai multe videoclipuri pentru piesele de pe cel de-al șaptelea album - „Imaginaerum”, însă pianistul Tuomas Holopainen a venit în cele din urmă cu povestea filmului. În producția cinematografică apar toți membrii trupei Nightwish, iar soundtrack-ul cuprinde piese de-ale formației. Personajul principal al filmului este Thomas Whitman, care reprezintă un alter-ego de-al lui Tuomas Holopainen, iar efectele vizuale au fost inspirate de Tim Burton, Neil Gaiman și Salvador Dalí.

NIGHTWISH - Imaginaerum (OFFICIAL TRAILER)

2. Tarja Turunen își asorta mereu în concerte culoarea rochiilor cu cea a microfonului. În turneul „Once World Tour” a purtat o rochie galbenă, iar stativul și microfonul aveau de asemenea aceeași culoare, fapt ce a stârnit comentarii răutăcioase din partea fanilor, care considerau că galbenul nu este o nuanță adecvată unei cântărețe de metal.

Tarja Turunen

Tarja Turunen

3. Primul single al formației a fost The Carpenter, lansat în 1997.

4. Fondatorul trupei este Tuomas Holopainen. Acesta este pianistul formației, dar și compozitorul principal.

5. Tarja Turunen a fost concediată în 2005, prin intermediul unei scrisori deschise, pe care ceilalți membri ai trupei au publicat-o, pentru a putea fi citită și de către fani. Decizia acestora a fost unanimă, iar motivele au fost reprezentate de faptul că Tarja acorda mai multă atenție proiectelor sale solo, dorea mai mulți bani decât ceilalți și era influențată de soțul ei, Marcello Cabuli, fostul impresar al trupei. Puteți citi scrisoarea aici.

6. După concedierea Tarjei, cea care a înlocuit-o a fost Anette Olzon, care a cântat alături de trupă până în 2012. Aceasta a declarat că a fost concediată, pentru că era însărcinată, însă răspunsul celor de la Nightwish a fost diferit. Aceștia au afirmat că despărțirea de Anette nu a avut nicio legătură cu sarcina ei, și că adevăratul motiv a fost faptul că personalitatea acesteia nu se mai potrivea cu ceea ce făcea trupa.

Anette Olzon și Tuomas Holopainen

Anette Olzon și Tuomas Holopainen

7. Piesele în care vocea lui Tuomas poate fi ascultată sunt „Beauty and the Beast”, „The Carpenter”, „Angels fall first” și „Astral Romance”. Artistul este născut pe 25 decembrie și a început să cânte pe când avea doar 8 ani.

8. Piesa „While your lips are still red” a fost produsă de Tuomas, Marco și Jukka și folosită pentru coloana sonoră a filmului „Lieksa” (The Matriarch). În videoclipul oficial apar imagini din producția cinematografică, dar îi întâlnim și pe Hietala și Holopainen. Piesa este una dintre puținele în care nu există voce feminină și a fost cântată în câteva concerte, atunci când Anette se retrăgea în backstage.

9. Majoritatea pieselor celor de la Nightwish sunt în engleză, însă trupa a produs și câteva melodii în finlandeză, precum "Lappi", "Taikatalvi", "Kuolema Tekee Taiteilijan".

Nightwish - Taikatalvi

10. Trupa Nightwish a luat naștere la inițiativa lui Tuomas, Tarja și Emppu, într-o seară de iulie 1996, petrecută în jurul unui foc de tabără.

Comentează

Muzică nouă

Tarja Turunen anunţă albumul "Dark Christmas"; Când se lansează?

Tarja Turunen, fosta solistă Nightwish a anunţat un nou album de Crăciun, "Dark Christmas". El va sosi devreme faţă de sezonul sărbătorilor de iarnă, mai precis pe 10 noiembrie. Avem detalii despre LP mai jos.

Publicat

pe

Videoclip Tarja Turunen Frosty the Snowman
Videoclip Tarja Turunen Frosty the Snowman │ FOTO: Tarja Turunen

Tarja Turunen a mai lansat un album de Crăciun şi în trecut, mai precis în 2017, pe numele său "From Spirits And Ghosts (Score for a Dark Christmas)". Conceptul este inedit, iar solista foloseşte sunetul unei orchestre generoase şi jucăuşenia unui cor de copii pentru a crea un sunet unic. Vocea legendarei artiste se va auzi din nou fie pe colinde clasice reinterpretate, fie pe creaţii complet noi, odată cu lansarea lui "Dark Christmas" pe 10 noiembrie.

Pe listă se află "Last Christmas" de la WHAM!, dar şi "All I Want for Christmas Is You" de la Mariah Carey. Nu uităm de "Wonderful Christmastime" de la Paul McCartney, plus clasicele "Jingle Bells", "Frosty The Snowman" şi "Rudolph the Red-Nosed Reindeer". O piesă complet nouă şi originală este "Dark Christmas", creaţie semnată Tarja Turunen.

Ni se promite o "explorare a laturii mai misterioase a sezonului festiv". Influenţele sunt unele înspăimântătoare, ca de Halloween, întunecate, gothice pe alocuri. Muziciană finlandeză a lucrat din nou cu Jim Dooley şi Tim Palmer. Şi mai mult decât atât: ne aşteaptă nu mai puţin de 12 videoclipuri muzicale la pachet cu aceste piese, câte unul pentru fiecare track.

Va exista şi un film de lung metraj cu acustică imersivă Dolby Atmos, disponibil pe toate platformele majore de streaming. Pentru început Tarja ne oferă single-ul "Frosty The Snowman", alături de videoclipul aferent. Tarja a creat în locul clasicului colind pe care îl învăţăm la ora de engleză în liceu sau generală o interpretare care te va bântui.

Iată tracklist-ul lui "Dark Christmas":

01. The First Noel
02. Frosty the Snowman
03. Holy Night
04. Dark Christmas
05. Jingle Bell Rock
06. White Christmas
07. All I Want For Christmas Is You
08. Wonderful Christmastime
09. Last Christmas
10. Jingle Bells
11. Rudolph The Red-Nosed Reindeer
12. Angels We Have Heard On High

Tarja Turunen aduce aceste piese şi în România pe 4 decembrie la Bucureşti şi pe 5 decembrie la Cluj-Napoca, cu două concerte dedicate.

Citește în continuare

Trending