Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Zece lucruri mai puțin cunoscute despre Nightwish

Află mai jos care sunt motivele plecării din trupa Nightwish ale celor două soliste, cine este fondatorul formației și ce obsesie vestimentară avea Tarja Turunen.

Publicat

pe

Nightwish (2015)
Nightwish (2015)

Nightwish este una dintre cele mai celebre trupe finlandeze de metal simfonic și a fost înființată în 1996. De atunci și până în prezent formația a devenit cunoscută publicului cu hituri precum „Sleeping Sun”, „Amaranth”, „Nemo” și „The Islander”. Trupa a dat naștere mai multor discuții de-a lungul timpului, în urma schimbărilor repetate ale componenței. Mai jos puteți afla detalii mai puțin cunoscute despre istoria Nightwish, dar și despre membrii formației.

1.Trupa a realizat un film în 2012, denumit „Imaginaerum”. Ideea inițială a fost aceea de a produce mai multe videoclipuri pentru piesele de pe cel de-al șaptelea album - „Imaginaerum”, însă pianistul Tuomas Holopainen a venit în cele din urmă cu povestea filmului. În producția cinematografică apar toți membrii trupei Nightwish, iar soundtrack-ul cuprinde piese de-ale formației. Personajul principal al filmului este Thomas Whitman, care reprezintă un alter-ego de-al lui Tuomas Holopainen, iar efectele vizuale au fost inspirate de Tim Burton, Neil Gaiman și Salvador Dalí.

NIGHTWISH - Imaginaerum (OFFICIAL TRAILER)

2. Tarja Turunen își asorta mereu în concerte culoarea rochiilor cu cea a microfonului. În turneul „Once World Tour” a purtat o rochie galbenă, iar stativul și microfonul aveau de asemenea aceeași culoare, fapt ce a stârnit comentarii răutăcioase din partea fanilor, care considerau că galbenul nu este o nuanță adecvată unei cântărețe de metal.

Tarja Turunen

Tarja Turunen

3. Primul single al formației a fost The Carpenter, lansat în 1997.

4. Fondatorul trupei este Tuomas Holopainen. Acesta este pianistul formației, dar și compozitorul principal.

5. Tarja Turunen a fost concediată în 2005, prin intermediul unei scrisori deschise, pe care ceilalți membri ai trupei au publicat-o, pentru a putea fi citită și de către fani. Decizia acestora a fost unanimă, iar motivele au fost reprezentate de faptul că Tarja acorda mai multă atenție proiectelor sale solo, dorea mai mulți bani decât ceilalți și era influențată de soțul ei, Marcello Cabuli, fostul impresar al trupei. Puteți citi scrisoarea aici.

6. După concedierea Tarjei, cea care a înlocuit-o a fost Anette Olzon, care a cântat alături de trupă până în 2012. Aceasta a declarat că a fost concediată, pentru că era însărcinată, însă răspunsul celor de la Nightwish a fost diferit. Aceștia au afirmat că despărțirea de Anette nu a avut nicio legătură cu sarcina ei, și că adevăratul motiv a fost faptul că personalitatea acesteia nu se mai potrivea cu ceea ce făcea trupa.

Anette Olzon și Tuomas Holopainen

Anette Olzon și Tuomas Holopainen

7. Piesele în care vocea lui Tuomas poate fi ascultată sunt „Beauty and the Beast”, „The Carpenter”, „Angels fall first” și „Astral Romance”. Artistul este născut pe 25 decembrie și a început să cânte pe când avea doar 8 ani.

8. Piesa „While your lips are still red” a fost produsă de Tuomas, Marco și Jukka și folosită pentru coloana sonoră a filmului „Lieksa” (The Matriarch). În videoclipul oficial apar imagini din producția cinematografică, dar îi întâlnim și pe Hietala și Holopainen. Piesa este una dintre puținele în care nu există voce feminină și a fost cântată în câteva concerte, atunci când Anette se retrăgea în backstage.

9. Majoritatea pieselor celor de la Nightwish sunt în engleză, însă trupa a produs și câteva melodii în finlandeză, precum "Lappi", "Taikatalvi", "Kuolema Tekee Taiteilijan".

Nightwish - Taikatalvi

10. Trupa Nightwish a luat naștere la inițiativa lui Tuomas, Tarja și Emppu, într-o seară de iulie 1996, petrecută în jurul unui foc de tabără.

Industria muzicala

Marco Hietala: "Părăsesc trupa Nightwish și mă retrag din viața publică"

Marco Hietala a anunțat că părăsește trupa Nightwish și se retrage din viața publică. Muzicianul finlandez a detaliat motivele luării acestei decizii într-un amplu mesaj, la finalul căruia le cere scuze fanilor că trebuie să le dea o astfel de veste.

Publicat

pe

Concert aniversar Nightwish 20 de ani la București 2018

2021 începe cu o veste proastă pentru fanii trupei de heavy și symphonic metal Nightwish. Basistul și compozitorul secundar al formației, Marco Hietala, a luat decizia de a părăsi formația. Anunțul a fost făcut de muzician astăzi, 12 ianuarie, chiar în urmă cu câteva minute, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

În mesajul adresat publicului, Marco a explicat că este afectat de modul defectuos în care funcționează industria muzicală, pe care o numește depreciativ "republica bananieră". Muzicianul mărturisește, de asemenea, că are nevoie de o reconectare la sine și o regăsire a surselor de inspirație. Mai jos puteți citi mesajul său complet, ce a fost preluat și pe pagina oficială a trupei Nightwish, fără niciun alt comentariu suplimentar.

Marco Hietala: "Mi-am dat seamă că mă simt foarte deziluzionat"

"Oameni dragi, părăsesc trupa Nightwish și mă retrag din viața publică.

De ceva ani încoace nu am mai reușit să mă simt validat de această viață. Există acum companii uriașe care le cer artiștilor să lucreze și să aibă inspirație de la 9 la 5, în timp ce ei își împart profitul pe nedrept. Se întâmplă și între artiști. Suntem republica bananieră a industriei muzicale. Cei mai mari promoteri storc procente chiar și din merchandise, în timp ce plătesc dividende Orientului Mijlociu. Se pare că unele teocrații pot lua bani din muzică fără să pară că sunt ipocrite, chiar dacă asta te-ar condamna în mod normal la decapitare sau închisoare acolo. Am dat doar câteva exemple aici.

Ultimul an m-a forțat să stau acasă și să reflectez. Mi-am dat seamă că mă simt foarte deziluzionat de lucrurile astea și de multe altele. Am realizat că am nevoie de această validare. Pentru ca eu să pot să compun, să cânt și să concertez, am nevoie de noi motive și surse de inspirație. Am nevoie de "My Walden" (loc de refugiu în natură, cu trimite la piesa cu același titlu al trupei Nightwish), ca să spun așa. Am mărturisit și în cartea mea că sunt un depresiv cronic. E periculos pentru mine și pentru oamenii din jurul meu, dacă voi continua astfel. Am avut în trecut gânduri negre. Nu vă faceți griji, sunt bine acum. Îi am alături de mine pe cei doi fii ai mei, pe soția mea, restul familiei și un câine și sunt înconjurat de multă iubire"

Marco le oferă și o rază de speranță fanilor săi. Muzicianul ar putea reveni în muzică în 2022. Până atunci, acesta solicită presei și colegilor de breaslă să-l ocolească. Singurul care face excepție este Tony Iommi, chitaristul Black Sabbath având un loc special în inima lui Marco.

"Nu cred că o să plec definitiv. Conspirație este cuvântul zilei. Oamenilor cărora le plac conspirațiile trebuie să le spun că voi împlini 55 de ani pe 14 ianuarie și cu siguranță mi-am făcut treaba pentru moment. Să-l învinovățiți pe Tuomas e o insultă adresată atât lui, cât și mie, căci îmi puneți la îndoială gândirea mea liberă. E o decizie care ne întristează și pe noi. Aveți grijă ce concluzii trageți. Acum că am lămurit asta, vom ști clar cine se duce intenționat în direcția conspirațiilor.

Sunt câteva lucruri pe care am promis că le voi face în 2021. În afară de aceste angajamente, rog cu amabilitate și respect ca presa, orice trupe sau proiecte artistice să nu-mi ceară să fac nimic în anul ce urmează. Trebuie să lucrez la redescoperirea mea. Sper să vă povestesc despre asta în 2022. Aceasta nu este, însă, o promisiune.

Îmi pare său să vă dau vestea asta.

Marco Hietala

P.S: Tony Iommi face excepție de la regula <<nu vreau să fiu contactat de nimeni>>. Eroul copilăriei mele are prioritate."

Postarea lui Marco Hietala

Citește în continuare

Concerte & turnee

Nightwish anunţă un concert în realitate virtuală în martie 2021, porneşte apoi un turneu global

Nightwish se numără printre trupele care au lansat albume noi în 2020, în cazul său "Human :II: Nature". Din cauza pandemiei formaţia nu a putut pleca într-un turneu clasic, dar se pregăteşte acum de un prim eveniment aparte. E vorba despre un concert în realitate virtuală, care are loc în martie 2021. Avem detalii în articol.

Publicat

pe

Nightwish Concert Realitate Virtuala 2021
Nightwish Concert Realitate Virtuala 2021 │ FOTO: Nightwish

Nightwish va da startul unei experienţe inedite în primăvara lui 2021. Evenimentul "An Evening With Nightwish In a Virtual World" implică o reprezentaţie la The Islanders Arms, o tavernă creată în realitate virtuală. Show-ul se desfăşoară pe parcursul a 2 seri, 12 şi 13 martie 2021. În fiecare dintre aceste două reprezentaţii avem parte de 90 de minute de piese de pe cel mai nou album al trupei, "Human :II: Nature", care se aude live pentru prima dată. În plus vom asculta şi hituri ale trupei, iar în fiecare seară setlist-ul va fi diferit.

Având în vedere debutul din aprilie 2020 al acestui LP, el nu a avut când să fie interpretat live şi adus în faţa publicului în acest an pandemic. Nightwish a fost nevoită să îşi amâne turneul global din acest an până în 2021. Revenind la experienţa de la Islander Inn, atât trupa, cât şi publicul vor fi imersaţi într-o experienţă imaginară 3D. De producţie se va ocupa Zoan, care a pus în mişcare şi platforma Burst Live, unde a concertat trupa rap finlandeză JVG pe 1 mai, tot în VR.

Peste 1 milion de privitori au luat parte la experienţă atunci. Concertele virtuale nu sunt deloc ceva nou şi ne amintim că Marshmello a ţinut un eveniment muzical live în jocul Fortnite, ca şi Travis Scott. Korn a avut un concert în jocul MMORPG AdventureQuest 3D. Reprezentaţia Nightwish se va putea urmări pe www.burst.fi şi înregistrările se vor putea urmări timp de 48 de ore după show. Biletele pornesc de la 25 de euro pentru cele 2 seri, iar bundle-urile cu tricou dedicat noului LP sunt 45 de euro.

"Human :II: Nature" este un album dublu experimental, care include 9 piese pe CD-ul principal şi o lungă piesă împărţită în 8 capitole pe al doilea CD. Acea piesă lungă include sunete din natură şi este mai degrabă instrumentală.

Trupa cu Floor Jansen la voce va pleca într-un turneu real, dacă totul merge bine pe 1 mai 2021. Primele show-uri sunt în Marea Britanie, Franţa şi Belgia. Cu puţin noroc îi vedem şi la noi, mai ales că pe 31 mai ajung la Budapesta.

Biletele pentru concertul VR sunt aici.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< mai 2021 >>
lmmjvsd
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Trending

CLOSE
CLOSE