Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Within Temptation - metal simfonic în 10 piese

Vă invităm să ascultați cele mai populare piese metal alte trupei Within Temptation. Trupa olandeză de metal simfonic și-a făcut cu ușurință loc în inimile fanilor de-a lungul timpului, fiind binevenită de fiecare dată în România.

Publicat

pe

Within Temptation
Within Temptation

Within Temptation este o trupă olandeză de metal simfonic, fondată în aprilie 1996 de către vocalista Sharon den Adel și chitaristul Robert Westerholt. Ei au fost mereu clasificați de către critici ca fiind o trupă de gothic metal sau rock, deși această influență „gotică” variază de la un album la altul.

După lansarea discului de debut, „Enter”, în 1997, trupa a devenit destul de cunoscută pe scena olandeză de underground. În 2001 erau deja cunoscuți publicului larg pentru single-ul „Ice Queen” de pe cel de-al doilea album, „Mother Earth”, ajuns pe locul al doilea în topul din Olanda. Pentru acest lucru, trupa a primit patru ani la rând premiul olandez Conamus Exportprijs. Următoarele două albume, „The Silent Force” (2004) și „The Heart of Everything” (2007) au debutat pe locul întâi în topurile olandeze. În 2008, au lansat un DVD live și un CD, numit „Black Symphony”, înregistrat cu Orchestra Metropolitană. În 2009 a urmat un nou album live, „An Acoustic Night at the Theatre”.

Al cincilea album al trupei, „The Unforgiving”, a fost lansat în martie 2011 împreună cu o serie de benzi desenate și una de scurtmetraje care împreună formează o poveste. Primul single, „Faster”, a fost lansat pe 21 ianuarie, iar primul scurtmetraj, „Mother Maiden”, pe 31 ianuarie. Trupa a vândut mai bine de 3 milioane de exemplare în lume. Al șaselea album, „Hydra”, a fost lansat la începutul anului 2014 în Japonia, Europa și Statele Unite. Pe album sunt și invitați speciali ca solista finlandeză Tarja Turunen pentru piesa „Paradise (What About Us?)”; Howard Jones, fostul vocalist al trupei americane Killswitch Engage; Dave Pirner, vocalistul trupei de rock alternativ Soul Asylum și rapperul american Xzibit.

Within Temptation este formată din Sharon den Adel (vocalistă, 1996–prezent), Robert Westerholt (chitară ritmică, vocal, 1996–prezent și în studio din 2011), Jeroen van Veen (bas, 1996–prezent), Ruud Jolie (chitară, 2001–prezent), Martijn Spierenburg (clape, 2001–prezent), Mike Coolen (tobe, 2011–prezent) și Stefan Helleblad (chitară, 2011–prezent).

10. Within Temptation - „Frozen”

„Frozen” este al treilea single extras de pe albumul „The Heart of Everything” și lansat pe 11 iunie 2007. Piesa și videoclipul prezintă problema abuzului copiilor. Trupa a donat vânzările acestui single societății globale Child Helpline International. Vocalista, Sharon den Adel a mărturisit într-un interviu că și-a găsit inspirația pentru versuri în noua sa experiență ca mamă. Videoclipul prezintă un tată alcoolic care își bate soția. În clip apar și secvențe cu trupa.

9. Within Temptation - „Mother Earth”

Mother Earth” este al treilea single extras de pe albumul cu același nume și a ajuns pe locul 14 în Top 100 Germany Singles. Împreună cu piesele „Ice Queen” și „Stand My Ground”, „Mother Earth” a devenit piesa emblematică a trupei, aceasta fiind nelipsită din setlist-urile fiecărui concert. A fost folosită și pentru deschiderea anime-ului X pentru varianta în germană. Chiar dacă este al treilea videoclip al trupei, este primul realizat profesional. Locația aleasă de către regizorul Patric Ullaeus este în aproprierea lacului Delsjön, lângă Gothenburg, Suedia.

8. Within Temptation - „Stand My Ground”

Primul single extras de pe albumul „The Silent Force”, „Stand My Ground” a ajuns cu ușurință în Top 10 în trei țări (Olanda, Belgia, Finlanda) și pe locul 40 în alte patru. Piesa este inclusă și pe ediția americană din 2007, „The Heart of Everything”. A fost folosită și pentru trailerul filmului „Blood & Chocolate”. La fel ca „Ice Queen” și „Mother Earth”, este o piesă nelipsită din setlist-ul fiecărui concert al trupei. Videoclipul a fost filmat în Berlin.

7. Within Temptation - „Memories”

Balada „Memories” este extrasă de pe al treilea album al trupei, „The Silent Force” și a fost lansată pe 31 ianuarie 2005. Videoclipul o are ca personaj principal pe solista Sharon den Adel care retrăiește amintiri din perioada tinereții. Aceasta se plimbă prin casa veche în care a copilărit și în care s-a maturizat și a întâlnit pentru prima dată iubirea. Basistul, Jeroen, cântă în una dintre scene la un bas dublu, în timp ce Martijm, cânta la pian.

6. Within Temptation - „Shot In The Dark”

Piesa „Shot in the Dark” a fost extrasă de pe al cincilea album al trupei, „The Unforgiving”. Materialul video, alături de scurtmetrajul Triplets, este ultima parte din combinația scurtmetrajelor „The Unforgiving”. Aceasta mai este compusă din „Mother Maiden”/„Faster” și „Sinéad”. Videoclipul a fost filmat în același loc ca cel pentru „Faster” și a fost lansat pe 4 octombrie 2011.

5. Within Temptation - „Ice Queen”

„Ice Queen” a fost lansată în iunie 2001, fiind al doilea single extras de pe albumul „Mother Earth”. Piesa a reprezentat intrarea trupei în zona comercială. Există două videoclipuri oficiale ale single-ului. Primul a fost lansat în Olanda având ca personaj principal o fată care caută video-uri de la concerte pe un site și găsește trupa. Cel de-al doilea clip a fost realizat pentru lansarea internațională în care membrii trupei apar cu diverse fundaluri în spate (cer înstelat, flăcări, planete).

4. Within Temptation - „Angels”

Lansat în iunie 2005, „Angels” face parte de pe al treilea album, „The Silent Force”, iar videoclipul a câștigat în același an, un premiu Golden God. Materialul a fost filmat într-un deșert din Spania și spune povestea unui grup de îngeri care are misiunea de a distruge răul de pe Pământ. Sharon den Adel este o femeie abandonată pe marginea drumului și este ajutată de un preot. De fapt, el este un demon care a adoptat diverse înfățișări pentru a-și ademeni victimele - de la doctor, polițist, clovn, până la judecător și preot. Încercarea de a o îngropa pe victimă eșuează când apar îngerii.

3. Within Temptation  - „All I need”

Piesa a fost scrisă de Sharon den Adel și Robert Westerholt pentru al patrulea album de studio „The Heart of Everything”, din 2007. Videoclipul a fost filmat în Berlin și lansat pe 19 octombrie 2007. Piesa a fost folosită pentru coloana sonoră a serialului american „The Vampire Diaries”, în episodul 19 din primul sezon.

2. Within Temptation - „Fire and Ice”

„Fire and Ice” a fost scrisă de Sharon den Adel, Robert Westerholt și Martijin Spierenburg pentru albumul din 2011, „The Unforgiving”. Videoclipul a fost lansat pe 20 decembrie 2011 și a fost folosit pentru a promova turneul trupei, The Unforgiving Tour (2011-2012). Cu excepția unor secvențe din concertul Within Temptation de la festivalul Lowlands, videoclipul mai arată și povestea unui înger căzut care devine om.

1.Within Temptation - „Paradise” (feat. Tarja Turunen)

Single-ul „Paradise (What About Us?)” a fost extras de pe al șaselea album al trupei, „Hydra”, pe 27 septembrie 2013. Aceasta a fost foarte bine receptată de fani, fiind considerată una dintre cele mai bune colaborări. Totodată, piesa a intrat în Billboard Top 200, iar albumul în US Top Hard Rock Albums pe locul 12. Videoclipul este împărțit între imagini cu trupa și părți post-apocaliptice ale urmărilor unui război nuclear.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

Within Temptation a lansat piesa "The Fire Within", cu influenţe electronice

Within Temptation îşi continuă modus operandi-ul pe bază de single-uri şi mai puţin de albume, odată cu lansarea unui nou track. Pe 9 decembrie 2022 a debutat piesa "The Fire Within", una mai prietenoasă cu radio-ul parcă.

Publicat

pe

Coperta single Within Temptation The Fire Within
Coperta single Within Temptation The Fire Within │ FOTO: Within Temptation

"The Fire Within" are ceva de baladă şi ceva de single pentru radio-uri. E ceva mai blând, instrumentalul e "ascuns" în spatele vocii lui Sharon Den Adel, dar avem refrenul catchy şi o sincronizare plăcută de voci. Se simte mixaj puternic şi utilizarea de sample-uri ceva mai abundentă decât de obicei. Combinaţia de chitară şi tobe aminteşte de hiturile anilor '80 şi '90 parcă, iar Sharon are în voce atât energie şi foc, cât şi melancolie.

E un interludiu plăcut pe la minutul 2:30 care aminteşte de perioada când solista colabora cu mari creatori de muzică electronică. Ce urmează după este excelent mixat, la nivel vocal şi de sampling. Se pare că piesa a fost compusă în 2019, dar nu a mai ajuns pe LP-ul de atunci. Sharon and co au dorit să facă luna decembrie 2022 ceva mai festivă şi astfel s-a produs acest debut.

Single-ul are şi alt scop decât doar o lansare muzicală: va fi inclus în jocul pentru mobil al celor de la Iron Maiden, Legacy of the Beast. "The Fire Within" se va găsi şi sub formă de vinil şi instrumental din 20 ianuarie 2023. 666 de unităţi pe vinil portocaliu se vor găsi în magazinul oficial al trupei. Printre single-urile pe care le-a lansat Within Temptation în ultimii ani se numără "Entertain You", "The Purge" şi "Shed My Skin".

Toate au intrat în Top 20 US Billboard Mainstream Rock, iar în iulie am primit şi un videoclip pentru single-ul "Don't Pray for Me".

Within Temptation a cântat în România în vara lui 2022, în cadrul festivalului WTF de la Bistriţa. Pe scenă au urcat şi cei de la Katatonia. Trupa a lansat ultimul său album în februarie 2019, "Resist", prin Spinefarm Records. Pe acel LP au apărut colaborări cu Jacoby Shaddix de la Papa Roach şi Anders Friden de la In Flames.

Citește în continuare

Trending