Urmărește-ne în Social Media

rock

Top 5 piese Slipknot, cea mai grea formaţie din valul nü metal

Slipknot a renăscut în 2019, odată cu lansarea albumului "We Are Not Your Kind", iar acest suflu nou îi împinge pe cei 9 metalişti şi spre Europa. În cadrul turneului de promovare a noului LP, trupa va ajunge în România pe 27 iulie 2020, în cadrul Metalhead Meeting la Romexpo. Ne pregătim de concertul din vară recapitulând 5 dintre piesele cele mai apreciate ale trupei din Iowa.

Publicat

pe

Slipknot at Rock Am Ring 2019 live streaming
Slipknot at Rock Am Ring 2019 live streaming │ FOTO: Slipknot

Slipknot lua fiinţă în 1995, dar lansa primul album de abia în 1999, "Slipknot". Momentul de popularizare al trupei în rândul maselor a venit odată cu lansarea lui "Iowa" în 2001, considerat de mulţi critici şi fani drept unul dintre cele mai bune albume de nü metal de la început de mileniu. Legendele abundă cu privire la acest material, precum cele legate de Corey Taylor care a înregistrat piesa "Iowa" tăindu-se pe piept cu cioburi şi fiind gol puşcă în studio.

Producătorul Ross Robinson a avut un accident de BMX în perioada înregistrărilor albumului "Iowa", suferind o fractură la spate, dar şi-a transformat durerea în munca la acest disc. Acestea sunt doar două exemple a ceea ce înseamnă mitul Slipknot, formaţia care îşi numeşte fanii "Maggots" cu drag şi ei înţeleg despre ce e vorba.

Grupul a fost o bună parte din timp înconjurat de mister, cei 9 artişti purtând măşti complexe şi costume de diferite culori care le ascundeau fizicul şi chipurile. La fiecare album nou au adus schimbări măştilor, imaginilor afişate.

De-a lungul anilor Slipknot a evoluat, familia celor 9 membri l-a pierdut pe Paul Gray în 2010 (supradoză), iar în 2019 s-a despărţit de percuţionistul Chris Fehn. Toboşarul Joey Jordison a părăsit trupa în 2013.

Cu toate acesta Knott a continuat să producă muzică de calitate şi s-a cimentat ca un nume greu al muzicii heavy metal, cu propriul festival Knottfest, acum şi într-o variantă acvatică, de croazieră (10-14 august 2020). Corey Taylor a ajuns într-un fel şi purtător de cuvânt pentru toţi artiştii rock, fiind foarte des citat şi intervievat de către publicaţiile de specialitate, dar şi hăituit de paparazzi în momente grele din viaţa personală.

Din acest travaliu s-au născut aceste 5 hituri:

5. Duality

"Duality" a fost primul single de pe mult aşteptatul album "Vol. 3 (The Subliminal Verses)" din 2004. Roadrunner Records a declarat la un moment dat că videoclipul acestui track e cel mai apreciat din existenţa casei de discuri. Clipul e de o simplitate fantastică şi totuşi a fascinat fanii încă de la apariţie. Ideea de sute de persoane gata să se dezlănţuie violent pe un spaţiu de câţiva metri pătraţi este genială. Valuri de persoane la bustul gol invadează o reprezentaţie ad hoc Slipknot într-o casă părăsită.

"Duality" este benzină pură şi începe cu riff-uri sacadate şi vocea lui Corey sunând foarte "electrică" şi deznădăjduită. Versurile sunt nihiliste, nu prezintă vreun viitor pentru generaţiile actuale şi exprimă dorinţa artiştilor de a nu mai vedea prezentul sumbru. Single-ul reuşeşte să fie ofensiv fără obscenităţi şi împrumută discret riff-uri din grindcore.

4. Wait and Bleed

"Wait and Bleed" este primul single al trupei Slipknot, necunoscută publicului larg încă la momentul debutului său. A sosit pe CD, VHS şi casetă audio, ceea ce indică vechimea sa. Melodia fost remixată cu voce cântată mai curat pentru a face un single mai catchy pentru mase. A fost single-ul de bază pentru albumul "Slipknot" din 1999 şi a ajuns pe locul 34 în American Billboard Hot Mainstream Rock Tracks în februarie 2000. Joey Jordison, fost toboşar Slipknot a compus muzica pentru acest track de unul singur şi apoi a prezentat-o membrilor trupei.

Corey a scris imediat versurile, simţindu-se inspirat de vibe-ul piesei. Mesajul este "acel buton din capul tău care se poate activa în orice moment: devii din fiinţă civilizată cineva care poate comite acte teribile". "Wait and Bleed" a adus prima nominalizare la premiile Grammy pentru Slipknot în 2001, pentru "cea mai bună reprezentaţie metal".

3. Vermilion

"Vermilion" pare să fie prima baladă Slipknot, deşi are un sound destul de heavy. A sosit ca single în 2004, continuată cu "Vermillon 2", care e mai blândă. Rick Rubin şi-a pus amprenta pe această creaţie complexă, o poveste de iubire piperată cu stalkeri şi finaluri nefericite. Atunci când trupa cântă piesa live face trecerea de la măştile clasice la "Death Masks", un mulaj cu faţa reală a fiecărui artist. E interesantă schimbarea de ritm, care se petrece de 3 ori pe parcursul piesei, creşte în intensitate spre final şi devine tot mai ameninţătoare şi tragică.

Partea a doua continuă povestea din primul "Vermilion", dar îi adăugă două chitare acustice, violoncel, pian şi Corey Taylor trece la voce de bariton. Videoclipul "Vermilion" a fost regizat de Tony Pretrossian şi Shawn Crahan, percuţionistul trupei. Prezintă povestea unei fete care trăieşte o viaţă de tortură într-un oraş aglomerat. Este un soi de "Frumoasa Adormită" care nu e observată contorsionându-se de durere de către toţi cei care trec pe lângă ea.

În partea a doua vedem fata dormind în pace pe un câmp, dar la final ne dăm seama că era moartă deja.

2. My Plague

Momentul când popularitatea Slipknot a explodat a fost cel în care piesa "My Plague" a fost inclusă în coloana sonoră a filmului "Resident Evil" şi în trailerul acestuia. Riff-urile şi vocea lui Corey Taylor au ajuns să fie asociate cu lickerii din film care săreau de pe tavan spre Mila Jovovich. Aceasta este una dintre piesele cele mai melodice de pe "Iowa", fiind cea mai catchy de pe albumul din 2001, dar în acelaşi timp chitara o face foarte dură şi heavy. Melodia a fost nominalizată la premiul Grammy pentru "Cea mai bună reprezentaţie metal" în 2003. Vocea curată e o raritate pentru perioada primelor albume Slipknot, scoţând în evidenţă acest single. Varianta apărută în "Resident Evil" este cea remixată, "New Abuse Mix", care s-a viralizat rapid.

Videoclipul oficial este o combinaţie de secvenţe din filmul de groază "Resident Evil" şi concertul trupei de la London Arena de pe 16 februarie 2002.

1. Left Behind

"Left Behind" este single-ul principal de pe legendarul album "Iowa" din 2001. Videoclipul său a rulat în rotaţie pe MTV şi a fost modul prin care mai toată lumea din România a aflat de Slipknot. Imaginea artiştilor cu măşti pline de sânge, cu costume roşii şi a copiilor care umblă într-o casă bântuită au prins perfect în perioada când lumea începuse să devoreze producţii horror ca "Resident Evil", "Silent Hill" şi "The Ring". Aceasta a fost cea mai pură formă Slipknot la nivel vizual: cu costume roşii, Corey Taylor cu masca cu păr din propriile dreaturi tăiate, Joey Jordison cu dungi pe faţă şi percuţioniştii mimând că se dau cu capul de tobe. Şi acest track a primit o nominalizare la premiile Grammy pentru "Cea mai bună reprezentaţie metal" în 2002.

Numele iniţial al piesei a fost "Lust Disease", un demo mai vechi înregistrat de artişti înainte de primul album. Vocea guturală a lui Corey Taylor a rămas reper. Versurile sunt inspirate de perioada când Corey locuia pe străzi şi a trăit sub un pod în Des Moines, Iowa. Piesa a scăpat pe Internet spre nemulţumirea Roadrunner Records, care a trebuit să o lanseze mai devreme decât plănuise. Videoclipul este considerat printre cele mai simbolice, relevante din istoria Slipknot.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 20 iulie 2022

Slipknot

Loc
Romexpo

Premii muzicale

Nominalizările la Premiile Grammy 2024 anunţate: de la Metallica la Slipknot şi "Barbie"

Pe 10 noiembrie 2023 au fost anunţate nominalizările la Premiile Grammy, Ediţia 2024. Lista e cât se poate de eclectictă şi include Metallica, Slipknot, pe Taylor Swift, dar şi... "Barbie". Cum stăm la categoria metal, dar şi hip-hop aflaţi din articol.

Publicat

pe

Nominalizari Premiile Grammy 2022
Nominalizari Premiile Grammy 2022 │ FOTO: Grammy.com www.grammy.com

Premiile Grammy ajung în 2024 la ediţia cu numtărul 67, iar SZA este artista cu cea mai multe nominalizări, 9 la număr. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 4 februarie 2024 la arena Crypto din Los Angeles. Taylor Swift, SZA, Olivia Rodrigo, Boygenius, Miley Cyrus, John Batiste şi Victoria Monet, dar şi Billie Eilsh se întrec pentru râvnitul trofeu de "Record of the Year".

Pentru "Albumul anului" concurează SZA, Taylor Swift, Olivia, Miley, Batiste, alături de Lana Del Rey şi Janelle Monae. Phoebe Bridgers, Victoria Monet şi inginerul de mixaj Şerban Ghenea au câte 7 nominalizări la Premiile Grammmy. Jack Antonoff, John Batiste, Brandy Clark, Miley Cyrus, Billie Eilish, Olivia Rodrigo şi Taylor Swift au fiecare 6 nominalizări.

Ediţia din 2024 ar putea fi istorică pentru Taylor Swift în special: are 52 de nominalizări şi 12 trofee, iar LP-ul stău din 2022, "Midnights" o duce la egalitate cu idolul stău, Barbra Streissand, pentru cele mai multe nominalizări pentru un artist de sex feminin la categoria "Albumul Anului". Dacă Taylor ia trofeul, atunci va fi primul artist care l-a primit de 4 ori în carieră. În acest moment este la egalitate cu Frank Sinatra, Paul Simon şi Stevie Wonder, cu câte 3 trofee.

Ryan Gosling a ajuns şi el pe listă, cu melodia "I'm Just Ken" din filmul "Barbie", în vreme ce la categoria Rock găsim Metallica, Slipknot şi Disturbed.

Iată lista completă a nominalizaţilor sau mai bine zis cele mai importante categorii:

Cea mai bună înregistrare

 • Billie Eilish - What Was I Made For? [From the Motion Picture “Barbie”]
 • Boygenius - Not Strong Enough
 • Jon Batiste - Worship
 • Miley Cyrus - Flowers
 • Olivia Rodrigo - Vampire
 • SZA - Kill Bill
 • Taylor Swift - Anti-Hero
 • Victoria Monét - On My Mama

Cel mai bun album

 • Boygenius - The Record
 • Janelle Monáe - The Age of Pleasure
 • Jon Batiste - World Music Radio
 • Lana Del Rey - Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
 • Miley Cyrus - Endless Summer Vacation
 • Olivia Rodrigo - Guts
 • SZA - SOS
 • Taylor Swift - Midnights

Piesa anului

 • Billie Eilish - What Was I Made For? [From the Motion Picture “Barbie”]
 • Dua Lipa - Dance the Night (From Barbie the Album)
 • Jon Batiste - Butterfly
 • Lana Del Rey - A&W
 • Miley Cyrus - Flowers
 • Olivia Rodrigo - Vampire
 • SZA - Kill Bill
 • Taylor Swift - Anti-Hero

Cel mai bun artist nou

 • Coco Jones
 • Gracie Abrams
 • Fred Again..
 • Ice Spice
 • Jelly Roll
 • Noah Kahan
 • Victoria Monét
 • The War and Treaty

Producatorul anului, non clasic

 • Daniel Nigro
 • Dernst “D’Mile” Emile II
 • Hit-Boy
 • Jack Antonoff
 • Metro Boomin

Compozitorul anului, non clasic

 • Edgar Barrera
 • Jessie Jo Dillon
 • Justin Tranter
 • Shane McAnally
 • Theron Thomas

Cea mai buna reprezentatie pop solo

 • Billie Eilish - What Was I Made For? [From the Motion Picture “Barbie”]
 • Doja Cat - Paint the Town Red
 • Miley Cyrus - Flowers
 • Olivia Rodrigo - Vampire
 • Taylor Swift - Anti-Hero

Cea mai buna reprezentatie pop duo/grup

 • Labrinth Featuring Billie Eilish - Never Felt So Alone
 • Lana Del Rey Featuring Jon Batiste - Candy Necklace
 • Miley Cyrus Featuring Brandi Carlile - Thousand Miles
 • SZA Featuring Phoebe Bridgers - Ghost in the Machine
 • Taylor Swift Featuring Ice Spice - Karma

Cel mai bun album pop vocal

 • Ed Sheeran - - (Subtract)
 • Kelly Clarkson - Chemistry
 • Miley Cyrus - Endless Summer Vacation
 • Olivia Rodrigo - Guts
 • Taylor Swift - Midnights

Cea mai buna inregistrare dance/electronic

 • Aphex Twin - Blackbox Life Recorder 21f
 • Disclosure - Higher Than Ever Before
 • James Blake - Loading
 • Romy & Fred Again.. - Strong
 • Skrillex, Fred Again.. & Flowdan - Rumble

Cea mai buna inregistrare pop dance

 • Bebe Rexha & David Guetta - One in a Million
 • Calvin Harris Featuring Ellie Goulding - Miracle
 • David Guetta, Anne-Marie & Coi Leray - Baby Don’t Hurt Me
 • Kylie Minogue - Padam Padam
 • Troye Sivan - Rush

Cel mai bun album dance/electronic

 • James Blake - Playing Robots Into Heaven
 • The Chemical Brothers - For That Beautiful Feeling
 • Fred Again.. - Actual Life 3 (January 1 - September 9 2022)
 • Kx5 - Kx5
 • Skrillex - Quest for Fire

Cea mai buna reprezentatie rock

 • Arctic Monkeys - Sculptures of Anything Goes
 • Black Pumas - More Than a Love Song
 • Boygenius - Not Strong Enough
 • Foo Fighters - Rescued
 • Metallica - Lux Æterna

Cea mai buna reprezentatie metal

 • Disturbed - Bad Man
 • Ghost - Phantom of the Opera
 • Metallica - 72 Seasons
 • Slipknot - Hive Mind
 • Spiritbox - Jaded

Cea mai buna piesa rock

 • Boygenius - Not Strong Enough
 • Foo Fighters - Rescued
 • Olivia Rodrigo - Ballad of a Homeschooled Girl
 • Queens of the Stone Age - Emotion Sickness
 • The Rolling Stones - Angry

Cel mai bun album rock

 • Foo Fighters - But Here We Are
 • Greta Van Fleet - Starcatcher
 • Metallica - 72 Seasons
 • Paramore - This Is Why
 • Queens of the Stone Age - In Times New Roman…

Cea mai buna reprezentatie din muzica alternativa

 • Alvvays - Belinda Says
 • Arctic Monkeys - Body Paint
 • Boygenius - Cool About It
 • Lana Del Rey - A&W
 • Paramore - This Is Why

Cel mai bun album de muzica alternativa

 • Arctic Monkeys - The Car
 • Boygenius - The Record
 • Gorillaz - Cracker Island
 • Lana Del Rey - Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
 • PJ Harvey - I Inside the Old Year Dying

Cea mai buna reprezentatie R&B

 • Chris Brown - Summer Too Hot
 • Coco Jones - ICU
 • Robert Glasper Featuring Sir & Alex Isley - Back to Love
 • SZA - Kill Bill
 • Victoria Monét - How Does It Make You Feel

Cea mai buna reprezentatie de R&B traditional

 • Babyface Featuring Coco Jones - Simple
 • Kenyon Dixon - Lucky
 • PJ Morton Featuring Susan Carol - Good Morning
 • SZA - Love Language
 • Victoria Monét Featuring Earth, Wind & Fire & Hazel Monét - Hollywood

Cea mai buna piesa R&B

 • Coco Jones - ICU
 • Halle - Angel
 • Robert Glasper Featuring Sir & Alex Isley - Back to Love
 • SZA - Snooze
 • Victoria Monét - On My Mama

Cel mai bun album progresiv R&B

 • Diddy - The Love Album: Off the Grid
 • Terrace Martin and James Fauntleroy - Nova
 • Janelle Monáe - The Age of Pleasure
 • SZA - SOS
 • 6lack - Since I Have a Lover

Cel mai bun album R&B

 • Babyface - Girls Night Out
 • Coco Jones - What I Didn’t Tell You (Deluxe)
 • Emily King - Special Occasion
 • Summer Walker - Clear 2: Soft Life EP
 • Victoria Monét - Jaguar II

Cea mai buna reprezentatie rap

 • Baby Keem Featuring Kendrick Lamar - The Hillbillies
 • Black Thought - Love Letter
 • Coi Leray - Players
 • Drake & 21 Savage - Rich Flex
 • Killer Mike Featuring André 3000, Future and Eryn Allen Kane - Scientists & Engineers

Cea mai buna reprezentatie melodic rap

 • Burna Boy Featuring 21 Savage - Sittin’ on Top of the World
 • Doja Cat - Attention
 • Drake & 21 Savage - Spin Bout U
 • Lil Durk Featuring J. Cole - All My Life
 • SZA - Low

Cea mai buna piesa rap

 • Doja Cat - Attention
 • Drake & 21 Savage - Rich Flex
 • Killer Mike Featuring André 3000, Future and Eryn Allen Kane - Scientists & Engineers
 • Lil Uzi Vert - Just Wanna Rock
 • Nicki Minaj & Ice Spice Featuring Aqua - Barbie World [From Barbie the Album]

Cel mai bun album rap

 • Drake & 21 Savage - Her Loss
 • Killer Mike - Michael
 • Metro Boomin - Heroes & Villains
 • Nas - King’s Disease III
 • Travis Scott - Utopia

Cel mai bun album de poezie

 • Aja Monet - When the Poems Do What They Do
 • J. Ivy - The Light Inside
 • Kevin Powell - Grocery Shopping With My Mother
 • Prentice Powell and Shawn William - For Your Consideration ’24
 • Queen Sheba - A-You’re Not Wrong B-They’re Not Either: The Fukc-It Pill Revisited

Cea mai buna reprezentatie jazz

 • Adam Blackstone Featuring The Baylor Project & Russell Ferranté - Vulnerable (Live)
 • Fred Hersch & Esperanza Spalding - But Not for Me
 • Jon Batiste - Movement 18’ (Heroes)
 • Lakecia Benjamin - Basquiat
 • Samara Joy - Tight

Cel mai bun album jazz vocal

 • Cécile McLorin Salvant - Mélusine
 • Fred Hersch & Esperanza Spalding - Alive at the Village Vanguard
 • Gretchen Parlato & Lionel Loueke - Lean In
 • Nicole Zuraitis - How Love Begins
 • Patti Austin Featuring Gordon Goodwin’s Big Phat Band - For Ella 2

Cel mai bun album jazz instrumental

 • Adam Blackstone - Legacy: The Instrumental Jawn
 • Billy Childs - The Winds of Change
 • Kenny Barron - The Source
 • Lakecia Benjamin - Phoenix
 • Pat Metheny - Dream Box
Citește în continuare

Industria muzicala

Slipknot renunţă la toboşarul Jay Weinberg

Trupa americană Slipknot continuă să îşi schimbe componenţa, făcând fanii să se gândească serios cu privire la viitorul său. Pe 5 noiembrie grupul a anunţat că se desparte de toboşarul Jay Weinberg. Povestea e totuşi mai complexă de atât.

Publicat

pe

│ FOTO: Slipknot poster concert 2022 www.facebook.com

Cel mai interesant e faptul că Slipknot şi-a şters postările din social media în care anunţa plecarea lui Jay Weinberg. A rămas doar anunţul de pe site-ul trupei. Totul începea pe 5 noiembrie, atunci când formaţia a făcut următoarea postare pe conturile de social media:

Am dori să îi mulţumim lui Jay Weinberg pentru dedicarea şi pasiunea din ultimii 10 ani. Nimeni nu poate să îi înlocuiască vreodată sunetul original al lui Joey Jordison, stilul sau energia, dar Jay a făcut onoare părţilor lui Joey şi a contribuit la ultimele 3 albume, iar noi, trupa, dar şi fanii le apreciem. (Jordison a murit în iulie 2021, la vârsta de 46 de ani.)

Totuşi, ca întotdeauna, Slipknot e decisă să evolueze. Trupa a decis să ia o decizie creativă şi să se despartă de Jay. Îi dorim lui Jay tot binele şi suntem foarte încântaţi cu privire la ce ne rezervă viitroul.

Weinberg a participat la ultimul concert în calitate de toboşar Slipknot pe 3 noiembrie 2023, în cadrul festivalului Hell & Heaven din Toluca, Mexic. În vârstă de 33 de ani, Jay a descoperit formaţia din Iowa când era adolescent, prin tatăl său Max, care face parte din trupa lui Bruce Springsteen, E Street Band. E de altfel şi liderul trupei din emisiunea lui Conan O'Brien.

A fost invitat în Los Angeles la probele pentru înlocuirea lui Jordison în 2013. În primele luni după lansarea albumului ".5: The Gray Chapter", membrii formaţiei Slipknot au refuzat să spună numele muzicienilor care se aflau la bas şi tobe în turneu. Înlocuitorii lui Gray şi Jordison adică... Era vorba despre Weinberg şi basistul Alessandro "Vman" Venturella, care au fost dezvăluiţi de un fost tehnician nemulţumit.

Weinberg a fost şi membru al formaţiei Against!, în perioada noiembrie 2010-decembrie 2012. În iunie 2023 Slipknot a anunţat şi adăugarea unui nou clăpar în componenţă, după ce părăsise formaţia Craig Jones.

Au fost şi probleme în 2020 cu fostul percuţionist Chris Fehn, care a dat în judecată Slipknot, căutând compensaţii financiare pentru munca sa. El fusese dat afară din grup în 2019. Ceva se întâmplă cu Slipknot în aceşti ultimi ani şi pare să fie mult tumult intern.

Citește în continuare

Trending