Urmărește-ne în Social Media

rock

Top 5 piese Garbage, formaţia americană cu cel mai britanic sound

Puţine formaţii reuşesc să combine genurile muzicale precum Garbage, dar să îşi şi păstreze integritatea artistică. E genul de trupă pe care o consideri 100% britanică la capitolul sound, până afli că originile sale sunt în Madison, Wisconsin, SUA. Acum că grupul se pregăteşte să ajungă la Bucureşti, am făcut o incursiune în istoria de 26 de ani a formaţiei şi am selectat cele mai apreciate 5 piese ale sale. Le puteţi asculta în articol.

Publicat

pe

Garbage

Totul pornea în 1993, atunci când respectatul producător Butch Vig îşi dorea o nouă provocare muzicală. Avea deja o reputaţie impresionantă, ocupându-se de producţia albumului "Nevermind" de la Nirvana. În proiect au intrat şi Duke Erikson şi Steve Marker, dar după câteva înregistrări cu vocea lui Butch, muzicienii şi-au dat seama că au nevoie de o voce feminină.

Primele track-uri ale trupei au fost numite "gunoi" de un prieten al artiştilor, de aici şi numele Garbage. Odată ce băieţii au văzut-o pe Shirley Manson cântând cu trupa Angelfish, a fost dragoste la prima vedere. Exact când cei 4 artişti se întâlneau prima oară venea vestea sinuciderii lui Kurt Cobain. Din cenuşa epocii grunge se năştea un act complet nou.

A urmat o carieră de aproape 3 decenii, 6 albume la activ şi o istorie tumultoasă, inclusiv cu destrămări de trupă. Iată cele mai apreciate track-uri ale formaţiei Garbage:

The World Is Not Enough

În ziua de azi o piesă pentru un film James Bond înseamnă o garanţie la o nominalizare la premiile Oscar, poate chiar un premiu. În 1999 Garbage îşi încerca mâna cu o producţie extrem de orchestrală şi cinematică, "The World Is Not Enough". Vocea hipnotică a lui Shirley Manson era suprapusă peste un fundal de trip-hop combinat cu electronic rock. Piesa a fost compusă de către David Arnold, care s-a ocupat de coloană sonoră a filmului "James Bond: The World Is Not Eough" din 1999.

Respectă stilul pieselor care au apărut pe coloana sonoră a filmelor Bond. Formaţia şi-a suprapus instrumentele şi vocea peste secţiunea orchestrală deja pregătită de Arnold. Un aspect inedit este că versurile sunt cântate din perspectiva personajului negativ Elektra King, cu o tematică de dominaţie globală şi seducţie. Shirley Manson intră în rolul personajului negativ în videoclip.

Push It

Primul single de pe al doilea album Garbage este "Push It", care a definit intrarea trupei în epoca 2.0. Debuta în 1998 şi solista Shirley Manson menţiona faptul că structura şi versificaţia piesei se inspiră din schizofrenia provocată de împăcarea demonilor cu dorinţele personale. Track-ul include o parte din piesa Beach Boys din 1965 "Don't Worry Baby".

Videoclipul a făcut istorie, primind 13 nominalizări la MTV Video Music Awards, MTV Europe Music Awards şi MVPA Music Video Awards. Repetiţia "Don't Worry Baby" a venit ad hoc şi spontan în studio, iar chitaristul Steve Marker a adăugat un sample Beach Boys peste şi astfel s-a născut sunetul iconic al piesei. Videoclipul este regizat de care fotograful italian Andrea Giacobbe şi a fost filmat pe parcursul a 4 zile în Los Angeles. Inspiraţia a venit de la serialul "Zona Crepusculară", iar grafica Technicolor e preluată de la serialul din anii '70 "Starsky and Hutch".

I Think I'm Paranoid

Cel mai uşor de recunoscut riff din istoria trupei este cel cu care începe "I Think I'm Paranoid". Piesa include fără discuţie cele mai dure şi complexe solo-uri din istoria formaţiei. Single-ul era extras de pe al doilea album al formaţiei, "Version 2.0". Melodia a devenit un mega hit în Italia, unde a stat în topuri luni bune, mai ales datorită faptului că apărea într-o reclamă la ceasuri Breil şi apărea zilnic pe MTV.

Duke Ericsson a creat rifful de deschidere al acestei piese, aranjând şi acordurile din fundal, peste care a cântat Shirley Manson. Secţiunea sa vocală a fost manipulată, trecând feed-ul prin consola de mixaj şi aplicând filtre grele sau un stomp box. Percuţia a fost înregistrată într-o fabrică de bomboane dezafectată din Madison în State, creând acel ecou amplu dinspre final. Unele secţiuni au fost date înapoi şi folosite pentru a crea efecte de white noise pe alte piese de pe album.

Pentru a complica şi mai mult producţia, Garbage a folosit un DJ din Los Angeles pentru a mixa scratch-uri sub chorus.

Stupid Girl

Una dintre cele mai cunoscute piese ale trupei Garbage, "Stupid Girl" îşi începea existenţa împrumutând un sample de tobe de la "Train In Vain", piesa celor de la The Clash. A primit două nominalizări la premiile Grammy, dar şi la varianta daneză de Grammy şi are o nominalizare la MTV Video Music Awards. Sosea în 1996, ca un single extras de pe albumul de debut, "Garbage".

Linia de bas aminteşte de Motown, iar chitara din fundal are ceva din epoca grunge. Sintetizatoarele şi efectele de feedback aduc acest single în epoca modernă. Formaţia a simţit nevoia să clarifice acuzaţiile de misoginism, afirmând că piesa se adresează ambelor sexe, în ciuda titlului. Videoclipul s-a dorit a fi un omagiu pentru filmul "Se7en", prin efectele aplicate pe imagine.

Only Happy When It Rains

Întotdeauna am avut nevoie de un imn al oamenilor care adoră ploaia, vremea întunecată şi zilele deprimante. Acesta a sosit în 1995, odată cu "Only Happy When It Rains". Cea mai populară melodie de la Garbage are toată angoasa grunge-ului concentrată în post-grunge, cu elemente de rock alternativ. Venea de pe albumul de debut al trupei, "Garbage", iar acest track a fost mixat de două ori înainte de lansare.

Versurile sale sunt o parodie a angoasei muzicii din anii '90. Videoclipul regizat de Samuel Bayer a primit multă difuzare la MTV. Shirley Manson cu rochia sa albastră şi părul roşu ca focul a venit un nou icon rock al perioadei. În contrast cu tumultul adulţilor serios apăreau figuri copilăroase, cu măşti şi costume.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte sâmbătă, 29 iunie 2019

Garbage

Loc
Arenele Romane

Albume noi

Garbage lansează un album nou - "No Gods No Masters"

Shirley Manson și colegii de trupă revin în atenția fanilor cu un nou material discografic. Intitulat "No Gods No Masters", albumul va fi lansat pe 11 iunie 2021. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

Garbage la Arenele Romane pe 29 iunie 2019 │ FOTO: Andrei Zidaroiu / InfoMusic.ro

Anul trecut, Shirley Manson declara într-un interviu că trupa lucrează la un album ce va fi probabil lansat în 2021. Iată că Garbage s-a ținut de cuvânt și vara aceasta fanii vor auzi muzică nouă din partea trupei americane.

"No Gods No Masters" este cel de-al șaptea disc din cariera formației, lansat la cinci ani de la anteriorul "Strange Little Birds". Materialul fost produs împreună cu Billy Bush, vechiul colaborator al trupei. Garbage a schițat inițial "scheletul" albumului în timpul unei sesiuni de două săptămâni din Palm Springs, în vara anului 2018. Ulterior, membrii trupei s-au reunit în Los Angeles pentru a înregistra cele 11 melodii care alcătuiesc tracklistul albumului.

"Este al șaptea album al nostru, a cărui numerologie semnificativă a afectat ADN-ul conținutului său: cele șapte virtuți, cele șapte dureri și cele șapte păcate capitale. A fost modul nostru de a înțelege cât de al naibii de tulbure este lumea și haosul uimitor în care ne găsim. Este albumul pe care am simțit că trebuie să îl facem în acest moment", a declarat Garbage.

"No Gods No Masters" abordează teme variate, de la capitalism și dorințe, la pierderi și durere. De exemplu, single-ul "The Men Who Rule the World", este o critică adusă creșterii capitalismului, rasismului, sexismului și a misoginiei, toate vizibile în întreaga lume.

O versiune deluxe a discului include, de asemenea, coveruri ale pieselor "Starman" (David Bowie) și "Why the Night" (Bruce Springsteen feat. Screaming Eagles), precum și mai multe piese rare Garbage.

No Gods No Masters Tracklist:

  1. The Men Who Rule the World
  2. The Creeps
  3. Uncomfortably Me
  4. Wolves
  5. Waiting for God
  6. Godhead
  7. Anonymous XXX
  8. A Woman Destroyed
  9. Flipping the Bird
  10. No Gods No Masters
  11. This City Will Kill You
Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< mai 2021 >>
lmmjvsd
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Trending

CLOSE
CLOSE