Urmărește-ne în Social Media

rock

10 hituri de ascultat de la David Bowie

În amintirea celebrului artist David Bowie, vă prezentăm o selecție a celor mai bune hituri care l-au făcut, după cum mulți critici spun, un inovator al muzicii. Iată selecția noastră de 10 hituri ale cântărețului englez.

Publicat

pe

David Bowie este noua imagine Louis Vuitton
David Bowie este noua imagine Louis Vuitton

David Bowie nu a fost doar un cântăreț și un compozitor englez celebru, ci și un producător, pictor și actor desăvârșit. A fost o figură emblematică în industria muzicală de-a lungul deceniilor și considerat de mulți critic un inovator. Imaginea sa androgină a devenit un element iconic în principal între anii 1970 și 1980. A colaborat cu nume mari ale muzicii, printre care îi putem aminti pe Iggy Pop, Brian Eno, John Lennon, Queen, Nine Inchi Nails, Mick Jagger sau Tinta Turner.

Printre cele mai cunoscute filme în care s-a făcut remarcat amintim: The Man Who Fell to Earth (1976), Labyrinth (1986) sau The Prestige (2006). De-a lungul carierei sale a lansat 26 de albume de studio și a vândut 140 de milioane de discuri. A fost premiat cu 9 certificate de Platină, 11 de aur și 8 de Argint în Marea Britanie, iar în America, cu 5 de Platină și 7 de Aur. I s-a oferit un loc în Rock and Roll Hall of Fame în 1996.

David Bowie a murit pe 10 ianuarie 2016 de cancer, la scurt timp după lansarea ultimului său album, „Blackstar”. În memoria artistului, am publicat o selecție de hituri din discografia sa, invitând fanii să le reasculte sau pe cei care nu i-au cunoscut muzica să o descopere.

10. David Bowie - Young Americans

Single-ul a fost lansat în februarie 1975 de pe albumul cu același nume. A marcat o adevărată inovație în America unde glam rock-ul nu devenise popular în afara marilor orașe. A ajuns în topul Billboard pe locul 28, fiind un alt mare succes din cariera sa muzicală.

9. David Bowie - Space Oddity

Cântecul ilustrează povestea lui Major Tom, un astronaut ficțional, care a fost lansat în spațiu. Cinci zile mai târziu, avea loc prima aselenizare pe lună. Au existat două versiuni ale single-ului din 1969: una scurtă folosită pentru filmul Love You Till Tuesday și una lungă, pentru deschiderea albumului, „David Bowie”.

8. David Bowie - Rebel, Rebel

Rebel, Rebel” a fost ultimul single glam rock, stil care a fost emblematic pentru David Bowie. A fost lansat în 1974 de pe albumul „Diamond Dogs” și este unul din cântecele care au avut foarte multe coveruri. Exemplul celebru este cel al lui Iggy Pop și Lenny Kravitz din 1998, în cadrul VH-1 Fashion Awards. Videoclipul de la „The Jean Genie” a fost folosit pe fundal pe toată perioada interpretării.

7. David Bowie - Modern Love

Lansată în 1983, single-ul „Modern Love” a ajuns cu ușurință pe locul 2 în Marea Britanie și 14 în Billboard Hot 100. A fost înregistrat din nou în 1987 împreună cu Tina Turner pentru o reclamă la Pepsi.

6. David Bowie - Blue Jean

Regizorul Julien Temple a fost angajat să promoveze acest cântec lansat în 1984, printr-un scurt-metraj de 21 de minute, Jazzin' for Blue Jean. A devenit hit în UK și America unde a ocupat locuri precum 6, respectiv 8. A fost inclus în repertoriul lui David Bowie de-a lungul carierei sale în multe turnee,  din 1987, 1990 și 2004.

5. David Bowie - Heroes

Lansat în 1977, single-ul „Heroes” îl urmează în cover-uri pe „Rebel, Rebel” și este cunoscut în astăzi pentru apariția în numeroase reclame. În UK, în sezonul 7 din X Factor, cântecul a fost interpretat de artiști precum Matt Cardle, Rebecca Ferguson, Cher Lloyd și One Direction.

4. David Bowie - Ziggy Stardust

Numele „Stardust” a fost inspirat după Cowboy-ul legendar Stardust. Cântecul este pe locul 277 în lista celor de la Rolling Stone: "500 Greatest Songs of All Time". În timpul Turneului Chinese Democracy, pianistul Guns N Roses, Dizzy Reed cântă o variantă instrumentală a cântecului înainte de „Street of Dreams”.

3. David Bowie - Fame

Cântecul a fost scris de Bowie, Carlos Alomar și John Lennon și a ajuns pe locul 1 în Billboard Hot 100 pe 20 septembrie 1975. Single-ul este inclus în lista celor 500 de cântece care au dat esența Rock and Roll-ului, potrivit The Rock and Roll Hall of Fame.

2. David Bowie - Life on Mars

Mick Rock a filmat și realizat videoul promotional în 1973 pentru a acompania lansarea cântecului ca single. Se poate vedea un Bowie într-un costum turcoaz realizat de Freddy Buretti. La momentul lansării, a ajuns pe locul 3 în topul din UK, unde a staționat 13 săptămâni.

1. David Bowie - Let's Dance

Lansată în 1983, piesa "Let's Dance" a devenit una dintre cele mai bine vândute melodii ale lui Bowie. Solo-ul de chitară de la sfârșit este realizat de Stevie Ray Vaughan. Este ultimul single care a ajuns pe locul 1 în America.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

75 de ani de David Bowie: Artistul va fi comemorat cu un mega concert în ianuarie 2022

Din 2016 încoace lunile ianuarie au fost mereu triste, pentru că ne amintim de David Bowie, pe care l-am pierdut pe 10 ianuarie în acel an. Artistul a încetat din viaţă la 69 de ani şi lasă în urmă o operă vastă şi o influenţă uriaşă asupra unora dintre cei mai mari artişti din rock. În 2022 artistul ar fi împlinit 75 de ani, iar acel prag este marcat de un mega concert.

Publicat

pe

Concert comemorare David Bowie 2022
Concert comemorare David Bowie 2022 │ FOTO: Mike Garson

Un concert transmis live va avea loc pe 8 ianuarie 2022, dată la care David Bowie ar fi împlinit 75 de ani. La eveniment vor participa atât formaţii şi artişti reputaţi, cât şi prieteni buni ai artistului, de la actorul Gary Oldman la Ricky Gervais, Evan Rachel Wood, dar şi Simon Le Bon de la Duran Duran, Def Leppard, Walk the Moon şi mulţi alţii. Inclusiv membri ai trupei lui Bowie vor apărea în cadrul show-ului, precum omul de la clape, Mike Garson.

Evenimentul va fi un concert virtual şi se va numi "Mike Garson's A Bowie Celebration", incluzând reprezentaţii ale lui John Taylor, Living Colour, Rob Thomas, WALK THE MOON şi mulţi alţii. O parte din veniturile generate de eveniment vor fi donate spre fundaţia Salvaţi Copiii. Evenimentul va începe la ora 21:00

Primul eveniment de acest gen a avut la un an după moartea lui Bowie, în 2017. Atunci Garson şi alţi artişti din trupa Bowie Reality Tour au pornit chiar un turneu global pentru a îl comemora pe muzician. În ultima lună Bowie a fost pe buzele fanilor săi, după ce o versiune a piesei "Can't Help Thinking About Me" cântată live a apărut online, sunând diferit de ce ştiam. Acela a fost de alfel primul single cântat de Bowie după ce şi-a schimbat numele din David Jones în cel pe care îl ştim. Piesa datează din 1965.

Muzicianul avea de gând să lanseze o versiune nouă a acestui track pe albumul fantoma "Toy", pe care ar fi trebuit să îl lanseze în anii '90, dar la care a renunţat în urma unor neînţelegeri cu casa de discuri. De atunci proiectul stă în limbo. David Bowie s-a născut pe 8 ianuarie 1947 şi a fost activ în muzică între anii 1962 şi 2016. A vândut peste 100 de milioane de discuri şi a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame în 1996.

Biletele pentru eveniment s-au pus în vânzare deja aici.

Citește în continuare

Albume noi

Albumul pierdut al lui David Bowie din 2001, "Toy" va fi în sfârşit lansat

David Bowie se alătură marilor muzicieni care primesc release-uri de piese nemaiauzite după moartea lor. La jumătate de deceniu după moartea sa se conturează debutul albumului său pierdut, "Toy" din 2001. Avem detalii despre modul în care va debuta în următoarele rânduri.

Publicat

pe

Coperta single David Bowie You've Got a Habit of Leaving
Coperta single David Bowie You've Got a Habit of Leaving │ FOTO: David Bowie

În primul rând trebuie spus că albumul "Toy" a scăpat parţial online în 2011 şi este o colecţie de versiuni re-înregistrate şi îmbunătăţite ale primelor piese din cariera lui David Bowie. Trebuia să vină ca material companion pentru albumul "Hours..." din 1999, dar până la urmă a fost anulat din cauza unor dispute avute de artist cu casa de discuri Virgin. Ei bine acum LP-ul îşi va găsi loc în cea mai nouă colecţie box set care acoperă intervalul 1992-2001 din cariera britanicului.

Respectiva colecţie se numeşte "David Bowie 5. Brilliant Adventure (1992-2001)". Box set-ul va fi lansat ofiical pe 26 noiembrie 2011 şi include 11 CD-uri şi 18 viniluri. Se pare că "Toy" va fi lansat şi separat pe 7 ianuarie 2022, cu o zi înainte de aniversarea lui Bowie. Acel material va sosi sub formă a 3 CD-uri şi 6 variante de vinil de 10 inchi.

Ce e diferit faţă de scăparea de acum 10 ani? Piesele au fost remasterizate şi reeditate, iar mai jos puteţi asculta spre exemplu un radio edit al piesei "You've Got a Habit of Leaving".

Aceasta lansare importantă vine la puţin timp după ce moştenitorii lui "Ziggy Stardust" au ajuns la o nouă înţelegere cu Warner Music Group. Ei se vor ocupa de întregul catalog de muzică al artistului. Până acum Warner avea doar drepturi asupra materialelor lansate între 1968 şi 1999 şi asta după ce au cumpărat casa de discuri Parlophone în 2013. Acum va fi acoperit tot între 2000 şi 2016, anul morţii lui David şi anul în care a apărut ultimul său album, "Black Star".

Ultimele albume ale artistului fuseseră lansate prin Sony Music. Bowie a primit un film despre o parte a vieţii sale în 2020, sub numele de "Stardust", în care artistul era jucat de actorul Johnny Flynn. Pelicula acoperea perioada începutului anilor '70, atunci când Ziggy Stardust, aşa cum se intitula Bowie atunci a vizitat SUA prima oară. De altfel din SUA îşi trage şi inspiraţia acest alter ego.

Solistul născut în 1947 a fost activ între anii 1962 şi 2016, când a încetat din viaţă, răpus de cancer la ficat. A vândut peste 100 de milioane de albume.

Citește în continuare

Trending