Urmărește-ne în Social Media

rock

10 hituri de ascultat de la David Bowie

În amintirea celebrului artist David Bowie, vă prezentăm o selecție a celor mai bune hituri care l-au făcut, după cum mulți critici spun, un inovator al muzicii. Iată selecția noastră de 10 hituri ale cântărețului englez.

Publicat

pe

David Bowie este noua imagine Louis Vuitton
David Bowie este noua imagine Louis Vuitton

David Bowie nu a fost doar un cântăreț și un compozitor englez celebru, ci și un producător, pictor și actor desăvârșit. A fost o figură emblematică în industria muzicală de-a lungul deceniilor și considerat de mulți critic un inovator. Imaginea sa androgină a devenit un element iconic în principal între anii 1970 și 1980. A colaborat cu nume mari ale muzicii, printre care îi putem aminti pe Iggy Pop, Brian Eno, John Lennon, Queen, Nine Inchi Nails, Mick Jagger sau Tinta Turner.

Printre cele mai cunoscute filme în care s-a făcut remarcat amintim: The Man Who Fell to Earth (1976), Labyrinth (1986) sau The Prestige (2006). De-a lungul carierei sale a lansat 26 de albume de studio și a vândut 140 de milioane de discuri. A fost premiat cu 9 certificate de Platină, 11 de aur și 8 de Argint în Marea Britanie, iar în America, cu 5 de Platină și 7 de Aur. I s-a oferit un loc în Rock and Roll Hall of Fame în 1996.

David Bowie a murit pe 10 ianuarie 2016 de cancer, la scurt timp după lansarea ultimului său album, „Blackstar”. În memoria artistului, am publicat o selecție de hituri din discografia sa, invitând fanii să le reasculte sau pe cei care nu i-au cunoscut muzica să o descopere.

10. David Bowie - Young Americans

Single-ul a fost lansat în februarie 1975 de pe albumul cu același nume. A marcat o adevărată inovație în America unde glam rock-ul nu devenise popular în afara marilor orașe. A ajuns în topul Billboard pe locul 28, fiind un alt mare succes din cariera sa muzicală.

9. David Bowie - Space Oddity

Cântecul ilustrează povestea lui Major Tom, un astronaut ficțional, care a fost lansat în spațiu. Cinci zile mai târziu, avea loc prima aselenizare pe lună. Au existat două versiuni ale single-ului din 1969: una scurtă folosită pentru filmul Love You Till Tuesday și una lungă, pentru deschiderea albumului, „David Bowie”.

8. David Bowie - Rebel, Rebel

Rebel, Rebel” a fost ultimul single glam rock, stil care a fost emblematic pentru David Bowie. A fost lansat în 1974 de pe albumul „Diamond Dogs” și este unul din cântecele care au avut foarte multe coveruri. Exemplul celebru este cel al lui Iggy Pop și Lenny Kravitz din 1998, în cadrul VH-1 Fashion Awards. Videoclipul de la „The Jean Genie” a fost folosit pe fundal pe toată perioada interpretării.

7. David Bowie - Modern Love

Lansată în 1983, single-ul „Modern Love” a ajuns cu ușurință pe locul 2 în Marea Britanie și 14 în Billboard Hot 100. A fost înregistrat din nou în 1987 împreună cu Tina Turner pentru o reclamă la Pepsi.

6. David Bowie - Blue Jean

Regizorul Julien Temple a fost angajat să promoveze acest cântec lansat în 1984, printr-un scurt-metraj de 21 de minute, Jazzin' for Blue Jean. A devenit hit în UK și America unde a ocupat locuri precum 6, respectiv 8. A fost inclus în repertoriul lui David Bowie de-a lungul carierei sale în multe turnee,  din 1987, 1990 și 2004.

5. David Bowie - Heroes

Lansat în 1977, single-ul „Heroes” îl urmează în cover-uri pe „Rebel, Rebel” și este cunoscut în astăzi pentru apariția în numeroase reclame. În UK, în sezonul 7 din X Factor, cântecul a fost interpretat de artiști precum Matt Cardle, Rebecca Ferguson, Cher Lloyd și One Direction.

4. David Bowie - Ziggy Stardust

Numele „Stardust” a fost inspirat după Cowboy-ul legendar Stardust. Cântecul este pe locul 277 în lista celor de la Rolling Stone: "500 Greatest Songs of All Time". În timpul Turneului Chinese Democracy, pianistul Guns N Roses, Dizzy Reed cântă o variantă instrumentală a cântecului înainte de „Street of Dreams”.

3. David Bowie - Fame

Cântecul a fost scris de Bowie, Carlos Alomar și John Lennon și a ajuns pe locul 1 în Billboard Hot 100 pe 20 septembrie 1975. Single-ul este inclus în lista celor 500 de cântece care au dat esența Rock and Roll-ului, potrivit The Rock and Roll Hall of Fame.

2. David Bowie - Life on Mars

Mick Rock a filmat și realizat videoul promotional în 1973 pentru a acompania lansarea cântecului ca single. Se poate vedea un Bowie într-un costum turcoaz realizat de Freddy Buretti. La momentul lansării, a ajuns pe locul 3 în topul din UK, unde a staționat 13 săptămâni.

1. David Bowie - Let's Dance

Lansată în 1983, piesa "Let's Dance" a devenit una dintre cele mai bine vândute melodii ale lui Bowie. Solo-ul de chitară de la sfârșit este realizat de Stevie Ray Vaughan. Este ultimul single care a ajuns pe locul 1 în America.

Trending