Urmărește-ne în Social Media

pop

Top 10 cele mai mari hituri Madonna - de la "Like a Prayer" până în ziua de azi

Madonna Louise Ciccone este cea mai mare vedetă pop feminină din industria muzicală. A făcut istorie în anii '80 şi '90, ne-a dat imnuri ale prezentărilor de modă şi a dominat perioada casetelor muzicale. Cunoscută drept "Regina Pop-ului" încă din anii '80, Madonna a cochetat cu actoria şi are multiple afaceri de succes. Pentru noi va rămâne mereu iconul care a creat "Vogue" şi care ne-a fermecat cu "Like a Virgin". Am compilat o listă cu cele mai mari 10 hituri ale artistei şi le puteţi vedea/asculta în cadrul articolului.

Publicat

pe

Secvență video viral: Cum s-a schimbat Madonna în 31 de ani
Secvență video viral: Cum s-a schimbat Madonna în 31 de ani

Pe 16 august Madonna împlineşte 60 de ani şi are în spate o carieră uriaşă, de 41 de ani. De-a lungul carierei sale, artista a compus şi produs majoritatea hiturilor sale, multiple single-uri ajungând pe primul loc în topuri globale. Artista a avut succes şi în cariera actoricească, obţinând un Glob de Aur în 1997 pentru "Evita". Cu vânzări de peste 300 de milioane de discuri la nivel global, Madonna este cel mai bine vândut artist feminin din istorie.

Iată cum arată topul melodiilor sale:

10. Hung Up

Orice artist mare care se respectă are măcar un cover după ABBA în discografie. Madonna nu face excepţie, iar în anul 2005 lansa "Hung Up", care împrumuta serios din sample-urile piesei "Gimme! Gimme! Gimme!" de la ABBA. A primit şi videoclipul cu cea mai intensă coregrafie a Madonnei, care îi ilustrează flexibilitatea, chiar şi la o vârstă mai înaintată. Clipul este un tribut pentru John Travolta şi stilul său de dans în filmele anilor '80.

Madonna dansează într-un studio de balet, în vreme ce persoane de pe stradă sau angajaţi la un restaurant încep brusc să pună în scenă dansuri complexe. Parkour-ul apare de asemenea în clip. Madonna a reinterpretat de câteva ori piesa, chiar oferindu-ne un aranjament heavy metal în 2008. În 2012 piesa era cântată live cu Madonna mergând pe o frânghie la înălţime.

9. Frozen

Dacă ar fi să aleg o melodie care să fie preferata mea personală din acest top, ar fi cu siguranţă "Frozen". Videoclipul său a făcut istorie la debut, Madonna fiind prezentată ca o regină întunecată şi gothică. Piesa era extrasă de pe albumul "Ray of Light" din 1998. A marcat multă vreme playlisturile MTV şi VH1. Este unul dintre hiturile Madonnei care poartă semnătura lui William Orbit şi poate fi considerată o baladă mid tempo electronică.

Tematica este inedită, SF chiar, versurile fiind despre o fiinţă umană fără emoţii şi complet rece, nepământeană chiar. Criticii au descris piesa drept "cinematică" şi au apreciat în special orchestraţia sa. Videoclipul a fost filmat într-un deşert din California şi este suprarealist prin transformările Madonnei în păsări şi un câine negru.

8. Material Girl

Dacă "La Isla Bonita" este imnul Cubei, "Material Girl" este imnul fetelor materialiste. Sosea în 1985, ca single extras de pe albumul "Like a Virgin". Videoclipul avea valenţe de scurt metraj hollywoodian. Nile Rodgers a produs piesa, iar Madonna a afirmat că această melodie îi defineşte viaţa la momentul debutului. În fundal auzim aranjamente de sintetizatoare, plus un cor repetitiv robotic.

Madonna este fata care cere o viaţă de bogăţie şi lux, mai degrabă decât romanţă, pâine şi apă. Videoclipul este un tribut pentru Marilyn Monroe şi reprezentaţia sa pe melodia "Diamonds Are a Girl's Best Friend" din filmul "Gentlemen Prefer Blondes". A primit numeroase coveruri, inclusiv de la Britney Spears sau Hilary Duff.

7. Music

Orice videoclip care începe cu Ali G nu poate fi decât legendar. "Music" marca etapa western a Madonnei, care a scos două albume cu tematică americană. Sosea în anul 2000 şi era perioada când Madonna purta pălării de cowboy şi avea o obsesie pentru sound-ul american pur. Este un single preluat de pe albumul cu numărul 8 al artistei. Versurile sunt inspirate de un concert al lui Sting la care Madonna a participat.

Instrumentalul este o combinaţie de disco şi electro funk, într-o versiune foarte minimalistă. Vocea Madonnei este modificată electronic, iar versurile au aluzii sociale şi politice. Piesa a debutat cu scandal, scăpând întâi pe Napster şi fiind ascultată de sute de mii de fani. A urmat şi un proces.

6. Vogue

"Vogue" este o piesă atât de haute couture încât e greu de imaginat o prezentare de modă fără ea. Debuta în 1990, pe casetă şi CD şi era extrasă de pe al doilea album coloană sonoră al Madonnei, "I'm Breathless". Muziciana s-a inspirat din dansatorii şi coregrafii vogue care erau la modă în acea perioadă în New York. Comunitatea Harlem "House Ball" a fost de asemenea citată ca inspiraţie, inventând acest tip de dans posh. Piesa este una house şi dance, care a setat trenduri în muzica dance a anilor '90.

Are totuşi ceva influenţe disco şi include o secţiune recitată, în care Madonna aminteşte unele mari celebrităţi de la Hollywood. Tema piesei? Escapismul, evadarea din realitate. Clipul este regizat de David Fincher şi este considerat printre cele mai bune videoclipuri din istorie, câştigând 3 premii MTV Video Music Awards în 1990.

5. Rain

"Rain" este una dintre puţinele balade ale Madonnei, o creaţie aproape magică, la nivel de Annie Lennox şi întâmpinând zbuciumaţii ani '90 cu calmul baladelor de ani '70. Piesa a fost scrisă şi produsă de către Madonna şi Shep Petitbone. Este o baladă pop cu influenţe trip hop şi cu instrumental ce aminteşte de muzică new age. Versurile vorbesc despre puterea de curăţire a apei, despre purificare şi eliminarea păcatelor.

"Rain" este în contrast complet cu albumul "Erotica" de pe care provine. Dacă restul pieselor de pe album sunt pline de sexualitate şi energie, aceasta baladă este mai asezată.

4. Papa Don't Preach

Pe "Papa Don't Preach" Madonna se transformă într-o figură simbol a anilor '80, o figură puternică asociată şi modei Mad Max din acea perioadă. Piesa ajungea pe radio în 1986 şi acoperea clasica temă de când lumea a tatălui protector care vrea ce e mai bine pentru fiica sa. Abordează şi tema foarte vehiculată în anii '80 în SUA, cea a sarcinilor adolescentine şi avortului, într-un mod voalat şi elegant totuşi.

Versurile au fost scrise pe baza unor adolescenţi care bârfeau în fata studioului de înregistrări. Melodia s-a bucurat de un uriaş succes comercial, iar videoclipul regizat de James Foley a adus prima mare schimbare de imagine pentru Madonna. Aceasta apărea cu un corp mai musculos, păr scurt şi platinat. Organizaţiile feminine şi biserica au reacţionat virulent la versuri.

3. La Isla Bonita

"La Isla Bonita" este o melodie extrasă de pe albumul "True Blue" al Madonnei, lansat în 1986. Este o piesă compusă şi scrisă împreună cu Patrick Leonard. A fost lansată ca ultim single pentru acest LP şi a ajuns imnul neoficial al Cubei. Iniţial aranjamentul instrumental i-a fost oferit lui Michael Jackson, dar acesta l-a refuzat. Madonna a apreciat mult demo-ul şi i-a scris versuri şi melodie.

Este prima creaţie a Madonnei cu influenţe latino, cu tobe cubaneze, chitară spaniolă, maracas şi muzicuţă. Pe lângă un tribut pentru Cuba, acesta un tribut pentru toată latinitatea. În clip Madonna apare în două ipostaze: o femeie catolică pioasă din lumea latină şi o tânără pasională.

2. Like a Prayer

"Like a Prayer" este melodia care dă numele albumului 4 al Madonnei. Debuta ca single în anul 1989 şi reuşea performanţa de a aduce gospel-ul în pop-ul mainstream. Era perioada de final de ani '80 când videoclipurile erau veritabile scurt metraje. Cu părul negru cârlionţat şi vâlvoi, Madonna era o veritabil Monica Belucci înaintea vremurilor sale, căutând salvarea în biserică şi rătăcindu-se între figuri religioase şi simboluri creştine. Mesajul devine distorsionat, între bărbaţi agresivi, flăcări şi o crimă a rasiştilor.

Era un pariu riscant al Madonnei care simţea nevoia să se exprime şi pentru un public mai matur şi adult. Dragostea faţă de Dumnezeu e o paralelă cu dragostea pasională pentru un bărbat. Piesa este eclectică, având o chitară rock, dar şi elemente corale gospel. Versurile par religioase în anumite momente, dar cu aluzii senzuale. Vaticanul a criticat aspru clipul, iar Pepsi şi-a întrerupt colaborarea cu Madonna.

1. Like a Virgin

"Like a Virgin" este probabil cel mai cunoscut single al Madonnei şi o piesă lansată în 1984. Dă de altfel numele albumului de studio cu numărul 2 al artistei. Anii '80 ar putea fi definiţi de acest single. Piesa a fost scrisă de Tom Kelly şi Billy Steinberg şi produsă de Nile Rodgers. Iniţial melodia fusese aleasă pentru Tom Kelly şi albumul său, dar odată cu înregistrarea demo-ului refrenul a părut extrem de catchy cântat de Madonna.

Piesa este un pop dance autentic, cu o voce înaltă, sintetizatoare în fundal şi o linie puternică de bas. Versurile au aluzii senzuale, iar videoclipul a fost filmat în Veneţia, Madonna navigând pe canalele celebrului oraş într-o gondolă. Apare şi într-un palat într-o rochie de mireasă, înfăţişând femeia independentă sexual. De fiecare dată când Madonna cântă această piesă live tabloidele vuiesc, pentru modul în care artista dansează lasciv pe scenă şi uneori chiar modul în care îşi arată nurii. În 2000 piesa era premiată de Rolling Stone şi MTV, ocupând locul 4 pe lista de "100 cele mai mari melodii pop".

PUBLICITATE
Comentează

Lifestyle

Madonna și-a iritat fanii cu o ședință foto "macabră"; la ce actriță decedată a făcut referire

Madonna a șocat publicul de-a lungul carierei sale. Fie că vorbim de vestimentație, muzică, fotografii sau videoclipuri, artista nu este străină de reacții care mai de care mai "gălăgioase". Ultima apariție a vedetei, însă, nu a fost deloc pe gustul fanilor. Detalii în articol.

Publicat

pe

Videoclip Madonna Swae Lee Crave
Videoclip Madonna Swae Lee Crave │ FOTO: Madonna

Marilyn Monroe a fost, este și va rămâne o emblemă a cinematografiei americane. Numele actriței a trecut pe la urechile tuturor, fiind cu greu de crezut ca cineva să nu fi auzit de frumoasa blondă de la Hollywood. Imaginea lui Marilyn rămâne o sursă de inspirație pentru o multitudine de artiști, printre aceștia numărându-se și Madonna.

Prima confirmare a acestui lucru a venit în 1982, când Madonna lansa "Material Girl". Videoclipul piesei este inspirat rolul lui Monroe din filmul "Gentlemen Prefer Blondes". Acum, la aproape patru decenii de la "Material Girl", diva pop a stârnit unele controverse în jurul unei ședințe foto care face aluzie la moartea prematură a lui Marilyn Monroe.

Fotografiile Madonnei au fost realizate recent pentru V Magazine, iar buclele și ținuta ei sunt un omagiu evident adus lui Monroe. Cu toate acestea, în spatele imaginilor se află o poveste mai sumbră. Noile poze cu Madonna fac referire la ultima ședință foto pe care a făcut-o Marilyn Monroe. Este vorba de "The Last Sitting" și a prezentat-o pe Monroe sumar îmbrăcată, așezată pe un pat dezordonat, așa cum face Madonna în noile fotografii pentru V Magazine. Mai mult decât atât, fotografiile cu Madonna prezintă o serie de flacoane cu pastile. Mulți au gândit-o ca pe o referire directă la moartea lui Monroe cauzată de o supradoză de medicamente.

"Dintr-un motiv morbid și ciudat, Madonna a decis să recreeze patul de moarte al lui Marilyn Monroe", a scris un utilizator Twitter.

Mai mulți oameni au fost în asentiment, fiind de părere că ședința foto este "vulgară" și nu este deloc în regulă ca sinuciderea să fie pusă într-o lumină plină de "glamour". O altă parte dintre internauți au avut ceva de comentat la capitolul aspect fizic. Au blamat numeroasele operații estetice ale cântăreței și cantitatea de Photoshop folosită în fotografii. Cu toate acestea, au existat și voci care au apreciat imaginile și curajul "reginei pop".

După valul de reacții negative, fotograful Steven Klein a declarat că ședința foto a fost făcută cu bună-credință:

"Nu ne-a interesat să recream imaginile exact, ci, mai important, am vrut să explorăm relația dintre fotograf și subiect. Atât prietenia, cât și procesul artistic, și modul în care arta poate imita viața și invers".

Citește în continuare

Trending