Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Cele mai heavy piese Iron Maiden - Top 10

Apreciați pentru riff-urile puternice, energia și versurile cu o subtilă tentă filosofică, Iron Maiden se regăsește în playlist-ul oricărui fan heavy metal. Deși trupa are o amplă discografie, am încercat să realizăm o selecție a celor mai apreciate piese Iron Maiden. Vă invităm să le ascultați în articol.

Publicat

pe

Bruce Dickinson (Iron Maiden) ridicând steagul României în concertul din Piața Constituției pe 24 iulie 2013
Bruce Dickinson (Iron Maiden) ridicând steagul României în concertul din Piața Constituției pe 24 iulie 2013 │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic.ro

Iron Maiden și-a început activitatea în 1975. Bazele formației au fost puse de basistul și compozitorul principal, Steve Harris. Discografia trupei cuprinde 38 de albume, dintre care 16 albume de studio, 11 live, patru EP-uri și șapte compilații.

Trupa a cunoscut succesul încă de la începutul anilor 80. După câteva schimbări de line-up, trupa a lansat o serie de albume premiate cu platină și aur în UK și America, printre care The Number of the Beast (1982), Piece of Mind (1983), Powerslave (1984), Live After Death (1985), Somewhere in Time (1986) și Seventh Son of a Seventh Son (1988). Albumul din 2010, The Final Frontier a fost pe locul 1 în 28 de țări și a fost apreciat la nivel internațional. Ultimul album, The Book of Souls, a fost lansat pe 4 septembrie 2015.

Iron Maiden este considerată una dintre cele mai de succes trupe de heavy metal din istorie. În 2002, trupa a câștigat premiul Ivor Novello pentru realizările obținute, în octombrie 2013 au ajuns la un număr de 2000 de concerte din întreaga carieră, iar în 2015 a fost declarat că au fost vândute peste 90 de milioane de albume în întreaga lume. De-a lungul ultimilor 35 de ani, trupa a fost asociată cu faimoasa mascotă, Eddie, care a apărut aproape pe toate albumele și coperte de single-uri, dar și în concerte.

Iron Maiden - The Evil That Men Do

Este al șaptelea single al trupei și al doilea extras de pe albumul din 1988, Seventh Son of a Seventh Son. A debutat pe locul șapte în topurile din UK, urcând apoi pe cinci. Titlul cântecului este luat din discursul lui Marcus Antonius când se adresa mulțimii romane după moartea lui Caesar din piesa de teatru al lui William Shakespeare, Julius Caesar („The evil that men do lives after them; The good is oft interred with their bones”). Din seria de trupe care au făcut cover după acest single se numără trupa finlandeză Conquest, în care Marco Hietala (Nightwish) este co-vocalist, dar și Maiden uniteD care a făcut un cover acustic împreună cu violoncelistul Perttu Kivilaakso de la Apocalyptica.

Iron Maiden - Run to the Hills

Cântecul se axează pe conflictul dintre coloniștii europeni din Lumea Nouă și triburile native americane în perioada colonizării și a expansiunii spre vest. A fost scris din ambele perspective, prima parte fiind scrisă din perspectiva nativilor, iar restul cântecului din cea a europenilor. Single-ul a fost extras de pe albumul din 1982, The Number of the Beast și rămâne în continuare unul dintre cele mai populare ale trupei. În topul VH1 al celor mai bune 40 de cântece metal, s-a plasat pe locul 27, iar în Greatest Hard Rock Songs, pe locul 14.

Iron Maiden - Flight of Icarus

A fost primul single lansat în America, obținând locul 8 în topul Billboard și locul 11 în topurile din UK. Cântecul este bazat pe mitul antic grec al lui Icar, cel care a fost întemnițat cu Daedalus, tatăl său, în palatul din Knossos, Creta. Pentru a scăpa, cei doi au construit o pereche de aripi din ceară. Icar nu și-a ascultat tatăl și când s-a apropiat de soare, a căzut în mare pentru că aripile s-au topit. Vocalistul Brice Dickinson a modificat povestea originală și a transformat-o într-o alegorie a rebeliunii adolescentine împotriva autorității adulților, lucru care l-a condus de altfel pe Icar la moarte.

Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son

Single-ul a fost extras de pe albumul din 1988 cu același nume și este bazat pe romanul fantasy al lui Orson Scott Card, Seventh Son. Această piesă reprezintă conceptul întregului album, restul pieselor fiind conectate cu capitolele cărții. Povestea începe cu nașterea copilului care este moștenitor al unor puteri paranormale speciale, chiar dacă nu este conștient de ele. E un cântec complex, cu schimbări constante ale ritmului și în care se evidențiază în special abilitățile fenomenale ale lui McBrain la tobe.

Iron Maiden - Speed of Light

„Speed of Light” a fost extras de pe al 16-lea album, The Book of Souls. Videoclipul, lansat pe 14 august 2015, a fost realizat de Llexi Leon, creatorul seriei de comic book-uri Eternal Descent. Acesta este adus ca un omagiu a 4 decenii de gaming și îl are ca personaj principal pe mascota trupei, Eddie care călătorește prin 35 de ani de istorie de jocuri video. Efectele vizuale au fost asigurate de The Brewery, care a lucrat la filme precum Sex & Drugs & Rock & Roll (2010) și Spike Island (2012), dar și la serialul din 2014, Fleming: The Man Who Would Be Bond.

Iron Maiden - 2 Minutes to Midnight

Cântecul a fost scris de Adrian Smith și Bruce Dickinson, iar titlul face referire la Doomsday Clock, un ceas simbolic folosit de către buletinul oamenilor de știință atomică. El reprezintă numărătoarea inversă la o potențială catastrofă globală. În septembrie 1953, ceasul a fost la 2 minute depărtare de miezul nopții, când Statele Unite și Uniunea Sovietică testau bombele H. Single-ul apare în jocul din 2002 Grand Theft Auto: Vice City, dar și în Guitar Hero 5 din 2009, unde este puternic cenzurat.

Iron Maiden - The Trooper

A fost lansat pe 20 iunie 1983 și este extras de pe al patrulea album, Piece of Mind. Single-ul „The Trooper” a fost compus de basistul Steve Harris și este un cântec care se bazează pe o manevră militară din Bătălia de la Balaclava (1854), din timpul Războiului Crimeii, dar și din poemul Lordului Tennyson, cu același nume. Piesa a fost inclusă pe jocurile video Guitar Hero 2, Carmageddon 2 și Rock Band, a fost menționată în romanul lui Max Brooks, World War Z și în prezent este folosită în deschiderea documentarului Metal Evolution.

Iron Maiden - Fear of The Dark

„Fear of the Dark” este extrasă de pe albumul cu același nume din 1992 și marchează al 26-lea single lansat al trupei. Piesa a ajuns pe locul 8 în topurile din UK. În 1994 a fost nominalizată și la Grammy, la categoria Best Metal Perfomance, dar a pierdut în fața lui „I Don't Want to Change The World” a lui Ozzy Osbourne. Versurile cântecului spun povestea unui om căruia i-a fost mereu frică de întuneric. El amintește de momentele cânt mergea singur și evocă sentimentele pe care le are în timp ce se plimbă prin noapte.

Iron Maiden - The Number of the Beast

Lansată în 1982, piesa a creat o adevărată controversă în Statele Unite printre grupurile religioase. Cu toate acestea, rămâne în continuare una dintre cele mai populare piese ale trupei, fiind inclusă aproape în toate concertele. Conform basistului, Steve Harris, s-a inspirat din coșmarul pe care l-a avut după ce s-a uitat la filmul Damien: Omen II. Cântecul începe cu pasaje recitate de către actorul englez Barry Clayton, care citează din Biblie.

Iron Maiden - Hallowed Be Thy Name

„Hallowed Be Thy Name” a fost compusă de Steve Harris pentru albumul din 1982, The Number of The Beast și este considerată una dintre cele mai bune piese heavy metal al tuturor timpurilor. A rămas în setlist-ul concertelor Iron Maiden încă de la lansare, exceptând turneul Maiden England Tour (2012-2014). Povestea se învârte în jurul unui prizonier condamnat la spânzurătoare. S-au făcut multe cover-uri ale acestei piese, versiunile fiind realizate de trupe ca Dream Theater, Machine Head, Cradle of Filth și Iced Earth.

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Iron Maiden cântă în 2022 în România; Când se pot cumpăra biletele?

Vestea săptămânii din muzică e faptul că Iron Maiden revine în România pentru un concert în anul 2022. Legendara trupă britanică, care a lansat albumul "Senjutsu" în 2021 ajunge în ţara noastră pentru un concert în primăvara anului viitor. Toate detaliile le aflaţi în articol.

Publicat

pe

Videoclip Iron Maiden Writing on the Wall
Videoclip Iron Maiden Writing on the Wall │ FOTO: Iron Maiden

Iron Maiden va cânta în Bucureşti, la Romexpo pe 26 mai 2022, în aer liber. Biletele se vor pune în vânzare începând cu data de 6 decembrie, de la ora 10:00. Primele 500 de bilete din fiecare categorie au preţ earlybird. Membrii Fan Clubului Iron Maiden vor putea avea acces la bilete mai devreme. În deschiderea trupei vor cânta cei de la Lord of the Lost, formaţie germană. Evident, evenimentul se va desfăşura respectând normele în vigoare la momentul respectiv.

Show-ul din 2022 va include şi piese de pe noul album de studio, "Senjutsu". Acesta a debutat pe 3 septembrie 2021 şi este materialul de studio cu numărul 17 în cariera formaţiei britanice. Este primul LP al grupului în aproape 6 ani, venind după "The Book of Souls" din 2015. Este şi al doilea album de studio al grupului. Conceptul său se învârte în jurul apocalipsei şi al distopiei provocată de o dictatură sau tendinţa umană de a se autodistruge.

Dintre cele 10 piese de pe disc au fost promovate că single-uri "Stratego", dar şi "The Writing on the Wall". Iată şi declaraţiile reprezentanţilor trupei despre concertele din Europa:

Managerul Iron Maiden, Rod Smallwood a declarat:

Vara următoare vom putea în final să susţinem marele turneu pe stadioanele din Europa pentru Legacy of the Beast care trebuia să aibă loc în 2020 şi care a fost reprogramat de două ori. Suntem încântaţi să adăugăm la acest turneu câteva dintre marile oraşe din Europa de Est, reuşind să ajungem şi în Ucraina unde nu am cântat niciodată.

Vom face câteva modificări în cadrul producţiei scenice şi setlistului pentru a include şi piese de pe noul album "Senjutsu", lucru ce va transforma Legacy of the Beast într-un show mai spectaculos decât versiunea originală. Dar să fiţi siguri că vom include toate hiturile şi elementele originale ale turneului precum Spitfire, Icarus, Hell, aruncătoare de flăcări, elemente pirotehnice şi nu numai. În acelaşi timp vom adăuga şi elemente noi iar Trooper Eddie va avea o competiţie serioasă în noua lume Senjutsu pe care am gândit-o.

Solistul Iron Maiden, Bruce Dickinson a adăugat:

Abia aşteptăm să ne întoarcem în Europa anul viitor şi este grozav că am putut să adăugăm Bucureştiul şi celelalte concerte din Europa de Est, oraşe mari cu fani grozavi. Sunt entuziasmat pentru noile schimbări ale producţiei scenice şi abia aştept ca toată lumea să vadă ce le-am pregătit. Întreaga formaţie s-a bucurat de turneul Legacy iar acum abia aşteptam să ne întoarcem la drum, să cântăm live, să ne distrăm şi să ne reîntâlnim cu toată lumea.

Bilete şi disponibilitate:

Biletele se pun în vânzare în 3 categorii, Aces High în faţa scenei, The Beasts în spatele acestea şi apoi Troopers şi au următoarele preţuri:

Earlybird: primele 500 de bilete din fiecare categorie

  • Aces High - 399 lei
  • The Beasts - 339 lei
  • Troopers - 259 lei

Presale:

  • Aces High - 449 lei
  • The Beasts - 369 lei
  • Troopers - 289 lei

La acces:

  • Aces High - 480 lei
  • The Beasts - 400 lei
  • Troopers - 320 lei

La preţul tuturor biletelor comandate în earlybird şi presale se adaugă comisionul de emitere bilet de 15 lei. Se pun în vânzare doar 3500 de bilete la categoria Aces High şi 3500 la The Beasts. În total se pun în vânzare 15.000 de bilete.

Citește în continuare

Albume noi

Iron Maiden a lansat albumul "Senjutsu", 10 piese cu zvâc şi spirit heavy metal

Iron Maiden a revenit după 6 ani de pauză cu noul album "Senjutsu", lansat pe 3 septembrie 2021. Bruce Dickinson and co ne propun 1 oră şi 21 de minute de muzică, distribuite în 10 piese. LP-ul se poate asculta pe reţelele de streaming şi îşi trage inspiraţia din cultura japoneză, din schimbările societăţii din ultimii ani şi istoria care se repetă. Puteţi asculta câteva piese noi în articole.

Publicat

pe

Videoclip Iron Maiden Writing on the Wall
Videoclip Iron Maiden Writing on the Wall │ FOTO: Iron Maiden

Promovarea acestui LP a început din iulie, cu single-ul "The Writing on the Wall", care a primit un videoclip fabulos, realizat de oameni de la Pixar. În el mascota Iron Maiden Eddie se transformă în samurai şi îi pedepseşte pe oamenii dintr-o distopie despotică. Al doilea single a fost "Stratego", lansat în august 2021, o piesă ceva mai scurtă şi cu o chitară plină de energie.

"Senjutsu" este albumul Maiden cu numărul 17 şi succesorul lui "The Book of Souls" din 2015. O bună parte din acest material a fost compusă de basistul şi fondatorul formaţiei, Steve Harris. El a creat 4 piese, fiecare în lungime de peste 9 minute şi este creditat drept co-autor pentru 3 alte track-uri. Au contribuit şi chitaristul Janick Gers şi Adrian Smith.

Smith are la activ 3 piese pe acest LP, aceleaşi pe care şi Bruce Dickinson figurează drept creator: "The Writing on the Wall", "Days of Future Past" şi "The Darkest Hour".

Iată şi tracklist-ul noului album, cu durate de piese şi creatorii lor:

01." Senjutsu" (8:20) Smith/Harris
02. "Stratego" (4:59) Gers/Harris
03. "The Writing On The Wall" (6:13) Smith/Dickinson
04. "Lost În A Lost World" (9:31) Harris
05. "Days Of Future Past" (4:03) Smith/Dickinson
06. "The Time Machine" (7:09) Gers/Harris
07. "Darkest Hour" (7:20) Smith/Dickinson
08. "Death Of The Celts" (10:20) Harris
09. "The Parchment" (12:39) Harris
10. "Hell On Earth" (11:19) Harris

Pentru cei curioşi, cuvântul "Senjutsu" înseamnă "tactică şi strategie" conform site-ului Iron Maiden, dar şi "Arta Războiului, conform altor surse. Abordează teme precum curajul lui Wintson Churchill, apocalipsa în viziunea lui Bruce Dickinson, dar şi diviziunea socială din ultimii ani.

În cazul în care nu ştiaţi, "Senjutsu" are două părţi, discul 1 cu primele 6 piese şi discul 2 cu ultimele 4. Acest material heavy metal a fost înregistrat la început de an 2019 la studioul Guillaume Tell din Paris, iar Kevin Shirley şi-a pus din nou amprenta pe muzica Maiden. El lucrează cu formaţia britania de două decenii şi are în CV colaborări cu Joe Bonamassa, Journey, Dream Theater şi Led Zeppelin.

Iron Maiden se pregăteşte să fie introdusă în Rock and Roll Hall of Fame în toamna acestui an, alături de Foo Fighters şi Rage Against the Machine.

Citește în continuare

Muzică nouă

Iron Maiden a lansat piesa "Stratego", al doilea single de pe noul album - AUDIO

Iron Maiden continuă lansările de single-uri de pe noul său album, iar după "The Writing on the Wall", acum ascultăm "Stratego". Rămânem în lumea samurailor, a răzbunărilor şi strategiilor de lupte între shoguni. Noul track se poate asculta în articol.

Publicat

pe

Coperta single Iron Maiden Stratego
Coperta single Iron Maiden Stratego │ FOTO: Iron Maiden

"Stratego" este o piesă ceva mai scurtă decât primul single de pe noul album, "The Writing on the Wall". Ambele se vor găsi pe LP-ul "Senjutsu", care va sosi pe 3 septembrie, prin casa de discuri BMG. Noul single este compus de chitaristul Janick Gers şi fondatorul/basistrul formaţiei, Steve Harris. Odată cu noul disc, formaţia britanică condusă de Bruce Dickinson ajunge la 17 materiale discografice.

Acest LP Iron Maiden vine după o pauză de 6 ani şi a fost înregistrat la Paris alături de producătorul Kevin Shirley şi a fost co-produs de Steve Harris. Primul single a fost foarte apreciat de fani, ca şi videoclipul animat care ni-l prezintă pe Eddie, mascota scheletică a trupei într-o nouă poveste şi într-o variantă samurai. De acea animaţie s-au ocupat foşti angajaţi Pixar, cu o măiestrie deosebită.

Înainte să vină aceste piese şi clipuri Iron Maiden a aprins imaginaţia fanilor cu teasere şi o vânătoare globală de comori. "Senjutsu" se traduce prin "tactică şi strategie" şi are artwork cu tematică japoneză, cu samurai şi celebrele uniforme de război ale japonezilor de acum sute de ani. "Stratego" are acel ritm frenetic şi "galop" resimţit prin bas şi percuţie, completate de o chitară ameninţătoare care a moştenit tenebrele creatorilor metal-ului precum Black Sabbath.

Vocea lui Dickinson e dată destul de încet la început de piesă, fiind cam timidă şi nu mai tună ca altă dată. De abia spre final auzim o voce ceva mai puternică, fix înainte să intre în acţiune solo-urile. "Senjutsu" are 10 piese, unele surprinzător de lungi, precum "The Parchment", care are 12 minute şi 39 de secunde sau "Hell on Earth" la 11 minute.

Iron Maiden nu a mai lansat muzică nouă de la albumul "The Book of Souls" din 2015, înregistrat la final de 2014 tot în Paris, alături de Shirley. În perioada de lansare a acestui disc Bruce Dickinson a aflat că are cancer la gât şi a urmat un tratament eficient, dar care i-a afectat totuşi corzile vocale. Cu o săptămână în urma Bruce Dickinson a anunţat că are Covid-19.

Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< ian. 2022 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Trending