Urmărește-ne în Social Media

electronica, new age, pop

7 lucruri pe care (probabil) nu le știai despre Dave Gahan

Numărăm zilele rămase până la cel de-al patrulea concert Depeche Mode în România, pe 26 iulie 2023 la Arena Națională. Între timp, te invităm să descoperi 7 lucruri interesante despre solistul Dave Gahan.

Publicat

pe

Dave Gahan, solistul Depeche Mode în concert pe Cluj Arena pe 23 iulie 2017
Dave Gahan, solistul Depeche Mode în concert pe Cluj Arena pe 23 iulie 2017 │ FOTO: Stefan Fekete / InfoMusic.ro

Depeche Mode se întoarce în România pe 26 iulie 2023. Noul album al formației se numește „Memento Mori” (Amintește-ți că vei muri), iar turneul omonim va începe pe 23 martie în Sacramento, California. Cântecele de pe album întăresc ideea că viața este trecătoare și crudă, și că poate fi și veselă, dar ajunge la un sfârșit. Turneul se oprește și în România, pe Arena Națională din București, pe 26 iulie 2023. Pentru detalii despre bilete accesează concertul Depeche Mode din agendă.

Până ne revedem cu ei pentru a patra oară la un concert în țară, am făcut o listă de câteva lucruri pe care (poate) nu le știai despre solistul trupei, Dave Gahan.

Cunoscut în întreaga lume ca solistul trupei Depeche Mode, Dave Gahan face parte din trupă încă de la începutul ei (1980). După o copilărie și o tinerețe colorată, Dave Gahan a avut parte de o poveste dificilă, cu multe lupte interioare, dar triumfătoare, iar muzica lui l-a adus pe primele locuri în istoria muzicii. Cântăreț, compozitor (cu trei albume solo până-n prezent, cel mai recent fiind Imposter (2021), Dave Gahan a avut mai multe colaborări cu alte trupe și artiști.

Trei dintre artiștii care l-au inspirat au fost Mick Jagger, David Bowie și Dave Vanian.

Încă de la o vârstă fragedă, Mick Jagger a fost unul dintre artiștii care l-au inspirat pe Dave Gahan. Mai târziu, când a început să și danseze și să-i imite pe cei pe care îi vedea la Top of The Pops (program de televiziune britanic), l-a descoperit pe David Bowie. La 14 ani a devenit interesat de personalitatea de pe scenă a lui Dave Vanian de la The Damned. Toți acești artiști au contribuit la tracul lui de scenă. Când a început să se miște, a început să-și definească și stilul propriu de dans.

Un alt artist care l-a inspirat a fost Chaplin, pe care Dave îl numește ultimul său erou suprem. A fost obsedat de el când era mic, tocmai pentru că era un artist atât de talentat și nu folosea niciun cuvânt.

Cel mai bun concert pe care l-a văzut a fost unul al trupei Sigur Rós, în New York (2002).

Nu e un secret că Sigur Rós este una dintre trupele preferate ale lui Dave Gahan. Într-un interviu a declarat că frumusețea acelui concert și puterea muzicii au fost incredibile, iar el a fost atât de copleșit încât a început să plângă.

Are cel puțin 10 tatuaje.

Toate tatuajele lui marchează diferite momente din viața sa. Unul dintre ele este un semn budist, ‘’Om’’, care reprezintă fiecare sunet din Univers. Întrebat dacă regretă vreunul dintre el, Dave Gahan a mărturisit că nu, și că fiecare dintre ele este o amintire a vremurilor de demult.

Dave Gahan, solistul Depeche Mode în concert pe Cluj Arena pe 23 iulie 2017

Depeche Mode în concert pe Cluj Arena pe 23 iulie 2017 │ FOTO: Stefan Fekete / InfoMusic.ro

Artistul mărturisește, de asemenea, că a aflat că și corpul tatălui său (care a plecat când el avea doar 6 luni) era acoperit de tatuaje. Glumește și spune că s-ar putea ca această dependență de tatuaje să fie ceva genetic.

Piesele lui preferate sunt pe albumul său, Imposter (2021).

James Carr, Mark Lanegan, Neil Young și Bob Dylan sunt doar patru dintre artiștii de pe lista preferată a lui Dave Gahan. Le-a reinterpretat piese în stilul propriu, alături de Soulsavers, pe cel mai recent album, Imposter (2021). Tot acolo veți asculta și ‘Metal Heart’ a lui Cat Power, dar și ‘The desperate Kingdom of Love’ a lui PJ Harvey.

Una dintre cele mai bune cărți citite: Shout! de Philip Norman.

Se pare că Dave Gahan găsește plăcere în biografii. Atât Shout!, autobiografia scrisă de Philip Norman despre Beatles, cât și The Stones, scrisă tot de Philip Norman au ajuns pe lista de lecturi favorite ale lui Dave Gahan.

A declarat de multe ori că este fan filme.

Dacă nu și-ar petrece timpul compunând și în concerte, probabil Dave Gahan și-ar petrece zilele în fața televizorului. A mărturisit că se uită poate prea mult la televizor. Unul dintre show-urile lui preferate este Family Guy și Curb Your Enthusiasm, iar când copiii lui erau mici, se uitau împreună la filme cu Adam Sandler și Jim Carrey. Tot el a mărturisit că urăște oamenii care schimbă canalul unul după altul.

New York-ul este singurul loc din lume unde se simte ca acasă.

S-a mutat în New York în urmă cu peste 20 ani. Deși s-a născut și a crescut în Anglia, New York este orașul în care a ales să trăiască și care-l inspiră atât în muzica pe care o compune cu Soulsavers, cât și în cea pentru Depeche Mode. ,,Nu există oraș ca ăsta. Am fost în toată lumea, dar New York este singurul loc în care mă simt ca acasă.’’

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 26 iulie 2023

Depeche Mode

Loc
Arena Națională
PUBLICITATE
Comentează

Albume noi

Depeche Mode a lansat albumul "Memento Mori"

24 martie este o zi de sărbătoare pentru fanii Depeche Mode, care ascultă noul album "Memento Mori". Este o experienţă dulce-amăruie, deoarece Depeche ne oferă muzică nouă din postura unui duet, după pierderea lui Andrew Fletcher. Cu această ocazie a început şi turneul care va aduce trupa şi în România.

Publicat

pe

Coperta album Depeche Mode Memento Mori
Coperta album Depeche Mode Memento Mori │ FOTO: Depeche Mode

"Memento Mori" este albumul cu numărul 15 din discografia formaţiei britanice. Albumul a fost produs de către James Ford şi Marta Salogni şi a fost prefaţat de două single-uri, "Ghosts Again" şi "My Cosmos Is Mine". Este primul album de studio lansat de Depeche Mode după moartea lui Andy Fletcher, cofondator al grupului şi omul de la clape. Din păcate Fletcher, care a murit pe 26 mai 2022 nu a apucat să înregistreze material pentru LP.

Dave Gahan şi Martin Gore ne oferă 12 track-uri care surprind o varietate de stări de spirit, de la paranoia şi obsesie la bucurie şi catharsis. Aparent mai există încă 5 track-uri care nu au mai ajuns pe album. Acesta este primul album al formaţiei în ultimii 5 ani şi a fost conceput în bună parte pe durata pandemiei. Este un LP dominat de un sunet întunecat, de singurătate.

Într-un interviu cu Zane Lowe pentru Apple Music 1, Dave Gahan a discutat despre modul în care minimalismul e cheia pentru modul în care formaţia a abordat acest disc:

Unele dintre cele mai bune piese de la Bob Marley şi John Lennon au ca punct cheie simplitatea, asta rămâne cu tine pe vecie. Eu şi Martin suntem conştienţi că nu trebuie să supra aglomeram totul şi să complicăm lucrurile.

Pe lângă exprimarea angoaselor pandemiei, "Memento Mori" este şi un tribut adus colegului Andy Fletcher. Numele acestui album înseamnă tradus din latină "aminteşte-ţi că trebuie să mori". E într-o cheie mai întunecată decât "Spirit" din 2017, e mai experimental şi în special părţile de synth sunt grele şi pline de durere. Producătorii au lucrat cu Arctic Monkeys şi Frank Ocean sau Bjokr şi ştiu să seteze un mood pentru piesele lor.

Albumul surprinde încă de la prima piesă, intro-ul "My Cosmos Is Mine", o melodie aproape industrială, care se apropie mai mult de Nine Inch Nails, decât de un Depeche clasic. Chitara din "Never Let Me Go" e de asemenea impunătoare.

Depeche Mode a pornit deja turneul global de promovare a acestui album, care durează până în august, în prima etapă, iar a doua începe în a doua parte a anului. Formaţia va ajunge în România pe 26 iulie pentru a concerta pe Arena Naţională.

Citește în continuare

Muzică nouă

Depeche Mode lansează piesa "My Cosmos Is Mine", cu un sound dur, spaţial

Depeche Mode a reuşit să ne surprindă pe 9 martie prin lansarea unui single intitulat "My Cosmos Is Mine". Este o piesă dură, minimalistă, cosmică în sound, atipică pentru Depeche-ul din ultimul deceniu.

Publicat

pe

Coperta album Depeche Mode Memento Mori
Coperta album Depeche Mode Memento Mori │ FOTO: Depeche Mode

"My Cosmos Is Mine" este al doilea single de pe noul album al formaţiei britanice, "Memento Mori". LP-ul va debuta pe 24 martie 2023 şi a fost deja prefaţat de single-ul "Ghosts Again", care a primit un videoclip alb-negru memorabil. Noul track sună a intro, sună ameninţător şi invocă tema cosmosului printr-un bas foarte dur, în vreme ce vocea lui Dave Gahan pluteşte eteric peste synth-uri potrivite unui film SF.

E mult chin în piesă, durere, tragedie şi dramă, dar cumva şi o beatitudine a suferinţei. Noul album vine după moartea lui Andrew Fletcher, component al trupei Depeche Mode, care a încetat din viaţă în 2022 la vârsta de 60 de ani. "Memento Mori" are 12 track-uri, este albumul cu numărul 15 din discografi formaţiei şi a fost produs de către James Ford, alături de Marta Salogni. Ultimul disc lansat de Depeche a fost "Spirit" în 2017.

Duo-ul va pleca într-un turneu global odată cu data de 23 martie, iar turneul va ţine până pe 11 august. Este primul turneu al artiştilor în mai bine de 5 ani şi cel cu numărul 19 în total. Acest turneu va aduce trupa inclusiv în România, pe Arena Naţională, pe 26 iulie. Acest concert vine la 10 ani distanţă de la ultima reprezentaţie a grupului britanic la noi. Am mai avut parte de un show Depeche şi la Cluj-Napoca în 2017.

Cu peste 100 de milioane de albume vândute, Depeche Mode este un uriaş al muzicii electronice. Grupul e activ din anul 1980 şi a redefinit conceptul de synth-pop, new wave şi dance rock. A fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame în 2020, după nominalizări în 2017 şi 2018.

Citește în continuare

Muzică nouă

Depeche Mode anunţă o piesă nouă, "Ghosts Again" şi dezvăluie când o va lansa

Depeche Mode ne-a promis de ceva vreme că va lansa un album nou şi până atunci ne oferă un nou single. Se numeşte "Ghosts Again" şi azi aflăm când va sosi. Primele teasere pentru muzica nouă începuseră din ianuarie 2023.

Publicat

pe

Depeche Mode Memento Mori coperta
Depeche Mode Memento Mori coperta │ FOTO: Depeche Mode

Pe 27 ianuarie 2023 trupa Depeche Mode a început să ne ofere teasere pentru "o lansare iminentă de muzică nouă". Noul track se va numi "Ghosts Again" şi a scăpat pe Internet în diferite forme, de bootleg, demo şi remixuri. Avem de-a face cu un single extras de pe albumul cu numărul 15 al formaţiei, "Memento Mori", iar albumul va debuta pe 17 martie prin Columbia şi Mute. O postare pe contul oficial al trupei a apărut cu o săptămână în urmă, incluzând şi o numărătoare inversă şi cuvintele "timpul este trecător, vezi ce aduce".

Acum formaţia a partajat o a doua postare cu detalii despre titlul şi data de debut. Acest single va fi lansat pe 9 februarie 2023, la ora României 19:00. Avem de-a face cu primul album nou al grupului britanic din ultimii 6 ani. "Spirit" din 2017 a fost ultimul şi mai important de atât, cel din 2023 este primul material discografic fără membrul fondator Andy Fletcher, care a murit în 2022.

Muzicianul de la clape a murit în mai 2022, la vârsta de 60 de ani. Solistul Dave Gahan a început să vorbească despre un album nou cu câteva luni în urmă, declarând că a ezitat să pornească la drum cu un nou LP fără colegul său. Ce e drept înregistrările începuseră înainte de moartea lui Fletcher, dar artistul nu a înregistrat material penru LP. Gahan a declarat şi că în ciuda temelor emoţionale, "Memento Mori" are la bază pozitivitatea, fiind o cale ca el şi colegul Martin Gore să evadeze din cotidian.

"Memento Mori" va fi promovat printr-un turneu internaţional de anvergură, care va aduce Depeche Mode inclusiv în România, pe 26 iulie 2023. Evenimentul are loc pe Arena Naţională şi face parte din al 19-lea turneu din cariera grupului. Depeche Mode este activă din 1980 şi a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame în 2020. Formaţia a avut 54 de piese în UK Singles Chart şi 17 albume în Top 10 din Marea Britanie. A vândut peste 100 de milioane de discuri global.

Citește în continuare

Trending