Urmărește-ne în Social Media

electronica, new age, pop

7 lucruri pe care (probabil) nu le știai despre Dave Gahan

Numărăm zilele rămase până la cel de-al patrulea concert Depeche Mode în România, pe 26 iulie 2023 la Arena Națională. Între timp, te invităm să descoperi 7 lucruri interesante despre solistul Dave Gahan.

Publicat

pe

Dave Gahan, solistul Depeche Mode în concert pe Cluj Arena pe 23 iulie 2017
Dave Gahan, solistul Depeche Mode în concert pe Cluj Arena pe 23 iulie 2017 │ FOTO: Stefan Fekete / InfoMusic.ro

Depeche Mode se întoarce în România pe 26 iulie 2023. Noul album al formației se numește „Memento Mori” (Amintește-ți că vei muri), iar turneul omonim va începe pe 23 martie în Sacramento, California. Cântecele de pe album întăresc ideea că viața este trecătoare și crudă, și că poate fi și veselă, dar ajunge la un sfârșit. Turneul se oprește și în România, pe Arena Națională din București, pe 26 iulie 2023. Pentru detalii despre bilete accesează concertul Depeche Mode din agendă.

Până ne revedem cu ei pentru a patra oară la un concert în țară, am făcut o listă de câteva lucruri pe care (poate) nu le știai despre solistul trupei, Dave Gahan.

Cunoscut în întreaga lume ca solistul trupei Depeche Mode, Dave Gahan face parte din trupă încă de la începutul ei (1980). După o copilărie și o tinerețe colorată, Dave Gahan a avut parte de o poveste dificilă, cu multe lupte interioare, dar triumfătoare, iar muzica lui l-a adus pe primele locuri în istoria muzicii. Cântăreț, compozitor (cu trei albume solo până-n prezent, cel mai recent fiind Imposter (2021), Dave Gahan a avut mai multe colaborări cu alte trupe și artiști.

Trei dintre artiștii care l-au inspirat au fost Mick Jagger, David Bowie și Dave Vanian.

Încă de la o vârstă fragedă, Mick Jagger a fost unul dintre artiștii care l-au inspirat pe Dave Gahan. Mai târziu, când a început să și danseze și să-i imite pe cei pe care îi vedea la Top of The Pops (program de televiziune britanic), l-a descoperit pe David Bowie. La 14 ani a devenit interesat de personalitatea de pe scenă a lui Dave Vanian de la The Damned. Toți acești artiști au contribuit la tracul lui de scenă. Când a început să se miște, a început să-și definească și stilul propriu de dans.

Un alt artist care l-a inspirat a fost Chaplin, pe care Dave îl numește ultimul său erou suprem. A fost obsedat de el când era mic, tocmai pentru că era un artist atât de talentat și nu folosea niciun cuvânt.

Cel mai bun concert pe care l-a văzut a fost unul al trupei Sigur Rós, în New York (2002).

Nu e un secret că Sigur Rós este una dintre trupele preferate ale lui Dave Gahan. Într-un interviu a declarat că frumusețea acelui concert și puterea muzicii au fost incredibile, iar el a fost atât de copleșit încât a început să plângă.

Are cel puțin 10 tatuaje.

Toate tatuajele lui marchează diferite momente din viața sa. Unul dintre ele este un semn budist, ‘’Om’’, care reprezintă fiecare sunet din Univers. Întrebat dacă regretă vreunul dintre el, Dave Gahan a mărturisit că nu, și că fiecare dintre ele este o amintire a vremurilor de demult.

Dave Gahan, solistul Depeche Mode în concert pe Cluj Arena pe 23 iulie 2017

Depeche Mode în concert pe Cluj Arena pe 23 iulie 2017 │ FOTO: Stefan Fekete / InfoMusic.ro

Artistul mărturisește, de asemenea, că a aflat că și corpul tatălui său (care a plecat când el avea doar 6 luni) era acoperit de tatuaje. Glumește și spune că s-ar putea ca această dependență de tatuaje să fie ceva genetic.

Piesele lui preferate sunt pe albumul său, Imposter (2021).

James Carr, Mark Lanegan, Neil Young și Bob Dylan sunt doar patru dintre artiștii de pe lista preferată a lui Dave Gahan. Le-a reinterpretat piese în stilul propriu, alături de Soulsavers, pe cel mai recent album, Imposter (2021). Tot acolo veți asculta și ‘Metal Heart’ a lui Cat Power, dar și ‘The desperate Kingdom of Love’ a lui PJ Harvey.

Una dintre cele mai bune cărți citite: Shout! de Philip Norman.

Se pare că Dave Gahan găsește plăcere în biografii. Atât Shout!, autobiografia scrisă de Philip Norman despre Beatles, cât și The Stones, scrisă tot de Philip Norman au ajuns pe lista de lecturi favorite ale lui Dave Gahan.

A declarat de multe ori că este fan filme.

Dacă nu și-ar petrece timpul compunând și în concerte, probabil Dave Gahan și-ar petrece zilele în fața televizorului. A mărturisit că se uită poate prea mult la televizor. Unul dintre show-urile lui preferate este Family Guy și Curb Your Enthusiasm, iar când copiii lui erau mici, se uitau împreună la filme cu Adam Sandler și Jim Carrey. Tot el a mărturisit că urăște oamenii care schimbă canalul unul după altul.

New York-ul este singurul loc din lume unde se simte ca acasă.

S-a mutat în New York în urmă cu peste 20 ani. Deși s-a născut și a crescut în Anglia, New York este orașul în care a ales să trăiască și care-l inspiră atât în muzica pe care o compune cu Soulsavers, cât și în cea pentru Depeche Mode. ,,Nu există oraș ca ăsta. Am fost în toată lumea, dar New York este singurul loc în care mă simt ca acasă.’’

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 26 iulie 2023

Depeche Mode

Loc
Arena Națională

Trending