Urmărește-ne în Social Media

r&b, pop

Cele mai frumoase piese de la Prince

Prince rămâne pentru posteritate unic şi de neînlocuit. Odată cu dispariția sa, lumea muzicală a devenit cu mult mai săracă. Reascultă unele dintre cele mai frumoase piese interpretate de Prince.

Publicat

pe

Prince
Prince

Vestea că Prince a părăsit această lume pe 21 aprilie 2016 a făcut rapid înconjurul lumii, publicul larg și mai ales fanii fiind șocați de vestea subită. Muzica sa va dăinui mereu, artistul lăsând în urmă o moștenire unică, fără a lua în calcul numeroasele melodii compuse, dar care urmau să fie lansate. Readucem în lumină câteva din cele mai iubite şi fredonate piese lansate de Prince.

"Purple Rain"

Cu siguranță, cea mai cunoscută melodie a lui Prince este "Purple Rain", de pe coloana sonoră a filmului cu același nume, lansat în 1984. Debutul lui Prince ca și actor a fost de bun augur, iar piesa tematică a câștigat premiul Oscar, fiind vândută în peste un milion de exemplare în USA la vremea aceea. Combinaţia de rock, pop, gospel şi părţi orchestrale a devenit un adevărat imn nu doar al perioadei respective, ci unul care încă este cântat şi dus mai departe de artişti contemporani.

"Cream"

Pentru albumul lansat în 1991, intitulat "Diamonds and Pearls", Prince a colaborat pentru prima dată cu trupa de backing The New Power Generation. Despre piesa extrem de senzuală cu aromă funk "Cream", muzicianul mărturisea că a compus-o privindu-se în oglindă. Aceasta a ocupat primul loc în topul Billboard Hot 100 multă vreme, fiind singura piesă care a ocupat această poziţie şi pe care nu o putem asocia cu vreun film. Videoclipul a obţinut premiul MTV pentru cel mai bun clip dance al anului.

"I Wanna Be Your Lover"

Melodia a fost inclusă pe cel de-al doilea material de studio al artistului lansat în 1979, care poartă chiar numele său. De factură pop-disco şi cântată în modul falsetto, regăsim aici o declaraţie de dragoste inocentă (dar cu un erotism evident) pentru o femeie şi maniera în care Prince ar dori să fie el cel ales în detrimentul unui alt bărbat. ("I wanna be the only one you come for.") Cântecul a urcat până pe locul 11 în top Billboard Hot 100 și pe prima poziție în clasamentul R&B.

"When Doves Cry"

Creaţia dance-soul este inclusă pe albumul din 1984, "Purple Rain", devenind la scurt timp de lansare un hit mondial, dar şi întâiul single care a ocupat prima poziţie în America timp de cinci săptămâni. Pe lângă partea vocală, Prince cântă la toate instrumentele regăsite în melodie, fiind o piesă fără parte de bas. "Uneori se petrece scindarea creierului în două - ego-ul îţi spune ceva, iar restul din ține cu totul altceva. Trebuie să faci exact ceea ce consideri că este bine." (declara muzicianul revistei Bass Player)

Single-ul a obţinut discul de platină pentru peste două milioane de unităţi vândute doar în America. Ocupă în clipa de faţă locul #52 în topul 500 al celor mai bune piese ale tuturor timpurilor întocmit de revista Rolling Stone. În biografia sa, este amintit faptul că piesa a fost scrisă cu gândul la relaţia avută de star cu intepreta Susan Moonsie.

"Little Red Corvette"

Un alt hit scris şi produs de muzician şi aflat pe albumul din 1983, a reuşit să fie locul 6 în topul Billboard 100. Cu o temă controversată, artistul expune în versuri o noapte petrecută cu o femeie de moravuri uşoare pe care o sfătuieşte să înceteze şi să îşi caute dragostea adevărată.

"Paisley Park"

În anul 1985 şi inclus pe albumul ”Around the World in a Day”, Prince lansa single-ul intitulat ”Paisley Park”, unul care descria o locaţie utopică cu aer misterios. Pe lângă versurile care pun în lumină poveştile mai multor persoane care găsesc alinare în locul respectiv, auzim pe parcusul pop-ului psihedelic râsete de copiii, fiind clar că: “There aren’t any rules in Paisley Park.” Denumirea nu a fost deloc întâmplătoare, deoarece aici se află cel mai complex studio de înregistrări construit de artist, dar şi casa în care acesta a locuit. (Minnesota) Predominând culoarea sa dragă, violetul, de la birourile cu mixere, sistemul de iluminare sau boxe, casa are şi o cameră denumită Galaxy Room în care acesta medita privind luminile şi picturile cu planete astronomice aflate pe pereţi. De asemenea, Paisley Park Records a fost label-ul său, fondat în acelaşi an alături de Warner Bros. Records.

"Kiss"

“Kiss” este una din piesele incluse pe materialul numărul opt din cariera artistului, “Parade”. (1986) Revista NME o poziţionează pe locul 4 în topul celor mai bune 150 melodii ale tuturor timpurilor. Cu aceasta, Prince a câştigat un premiu Grammy pentru cea mai bună piesa R&B a unui grup (alături de cei din The Revolution). Un mix de pop, post-disco, dublat de riff-urile funk-rock, piesa rămâne una dintre cele mai iubite şi totodată cu un aer de actualitate, inclusă şi în prezent la foarte multe petreceri.

"Let's Go Crazy"

"Let's Go Crazy", single aflat pe albumul Purple Rain, reprezintă unul din cele mai cunoscute creaţii din repertoriul artistului, inclusă mai mereu în setlist-urile acestuia. Din momentul lansării, a ajuns repede pe locul 1 în top Billboard Hot 100, rămând acolo timp de 24 de săptămâni. Complexă, cu două solo-uri de chitară hard-rock, folosind tobe electronice şi multiple tonalităţi de sintentizator, piesa deţine un mesaj puternic şi aduce în discuţie lupta împotriva forţelor necurate, dar şi viaţa de după moartea fizică.(”But I'm here 2 tell u / There's something else / The afterworld / A world of never ending happiness / U can always see the sun, day or night.”)

"The Most Beautiful Girl in the World"

„The Most Beautiful Girl in the World” este primul single care o ocupat prima poziţie în Marea Britanie, lansat în 1994. Devenită soţia sa apoi, Mayte Garcia a realizat un cover al melodiei intitulat "The Most Beautiful Boy in the World".

Nu trebuie uitat faptul că muzicianul a compus numeroase melodii pentru alţi artişti, iar piesele s-au vândut la rândul lor în milioane de exemplare. ( “Nothing Compares 2 U” – Sinéad O’Connor, ”I Feel For You” – Chaka Khan, “Manic Monday” – The Bangles, “How Come You Didn’t Call Me Anymore” – Alicia Keys, “Love Song” – Madonna, “Five Women” – Joe Cocker, “03 Bonnie&Clyde” – Beyonce & Jay-Z, “Stand Back” – Stevie Nicks etc)

În încheiere, vă invităm să urmăriți un concert Prince de la Capitol Theatre de pe 30 ianuarie 1982, un material disponibil pe Youtube:

Un artist genial, Prince a luptat pentru libertatea cuvântului, pentru drepturile persoanelor de culoare şi a fost un revoluţionar sub toate aspectele. Spirit neînfricat şi cameleonic, poet, cu o voce ușor de recunoscut şi cu multe compoziţii pe care le-a scris şi pentru alţi cântăreţi, Prince rămâne pentru posteritate unic şi de neînlocuit. Odată cu dispariția sa, lumea muzicală a devenit cu mult mai săracă.

PUBLICITATE
Comentează

AGENDA DE CONCERTE

<< aug. 2022 >>
lmmjvsd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Trending