Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Află 5 lucruri (pe care nu le știai) despre Eurovision

Mulți dintre noi am crescut uitându-ne alături de familie la Eurovision, cel mai longeviv concurs muzical TV, care a dat lumii în fiecare an o diversitate multi-culturală de cântece și artiști. Am ales câteva curiozități și momente istorice care ne poartă înapoi în timp.

Publicat

pe

Eurovision Song Contest

Eurovision este o "bâtrânică" în vârstă de 63 de ani, cea mai longevivă competiție internațională din domeniul muzical, cu o mulțime de artiști care au devenit faimoși în urma participării. Ne-am gândit să punem lupa pe istoria Eurovisionului, să căutăm statistici și să vă punem la dispoziție câteva lucruri interesante de care poate nu aveați habar până acum.

1. Ce artiști au urmat o carieră muzicală de succes după ce au participat la Eurovision?

Abba au câștigat Eurovision în 1974 cu piesa "Waterloo", după o încercare ratată de a reprezenta Suedia în anul 1973 când le-a fost refuzată participarea. Odată cu câștigarea concursului cu această piesă în limba engleză în loc de limba lor nativă, oportunitățile li s-au deschis, au început să facă turnee și să fie invitați la televiziuni internaționale. "Waterloo" a ajuns în topuri și a devenit primul lor Nr.1  în piețe precum cele din Marea Britanie și Germania.

Celine Dion a câștigat concursul în 1988 ca reprezentantă a Elveției, după ce mai câștigase în 1982 varianta orientală a Eurovisionului, Yamaha World Popular Song Festival. Cariera sa muzicală începuse deja de la 12 ani, iar marele "breakthrough" a avut loc în 1991 după ce a înregistrat o piesă pentru coloana sonoră a filmului Disney "Frumoasa și Bestia".

Julio Iglesias a reprezentat Spania la Eurovision în 1970 cu piesa "Gwendolyne". A reușit să obțină doar locul 3, în acel an câștigătoarea fiind reprezentanta Irlandei, Dana, cu piesa "All Kinds of Everything". Se pare că participarea la concurs a venit în momentul în care cariera lui era deja într-o pantă ascendentă, la scurtă vreme după reușind să aibă un prim Nr. 1 pe plan internațional - "Un Canto A Galicia".

Nana Mouskouri a participat la Eurovision în 1963, având deja o carieră începută din 1957. Cântecul "À force de prier" cu care a reușit să ia doar locul 8 în concurs a devenit apoi un succes comercial, câștigând un alt premiu, "Grand Prix du Disque" în Franța.

2. Ce artiști deja consacrați au trecut pe la Eurovision?

Cliff Richard era deja în topuri de aproape 10 ani în 1968 când a participat pentru prima dată la Eurovision pentru UK cu piesa "Congratulations", care de altfel a devenit un "evergreen song" chiar dacă a pierdut concursul la diferență de un punct. În 1973, Richard a participat pentru a doua oară cu piesa "Power to All Friends", care a reușit să ajungă doar pe locul trei.

Bonnie Tyler a participat la Eurovision în 2013 după lansarea albumului "Rocks and Honey", la invitația BBC care i-a sugerat să folosească piesa "Believe in Me" pentru a reprezenta Regatul Unit în competiție. Bonnie a acceptat cu gândul că experiența îi va aduce o bună publicitate pentru noul album și chiar dacă nu a fost clasată între primele 10, Bonnie Tyler s-a declarat recunoscătoare pentru tot.

Duoul feminin t.A.t.u a debutat cu succes și controverse în anii 2000-2001 și a ajuns la Eurovision în 2003 cu piesa "Ne ver' ne boysia", care s-a clasat pe locul trei în clasament.

Blue, boybandul din Marea Britanie care a avut o carieră de succes între 2001-2005 cu numeroase single-uri pe locul 1, s-a reunit în 2011 și a reprezintat UK la Eurovision cu piesa "I Can". Piesa a reușit să ajungă pe locul 11, iar cariera lor a continuat din acel punct înainte.

3. Ce artist a câștigat Eurovision de două ori?

Johnny Logan, supranumit și "Mr. Eurovision" a câștigat competiția internațională de două ori ca reprezentant al Irlandei, în 1980 și în 1987, cu piesele "What's Another Year" și "Hold Me Now". O a treia victorie a lui Logan poate fi considerată cea din 1992, când a compus piesa "Why Me" pentru Linda, care a câștigat titlul pentru Irlanda în acel an.

4. Care este țara cu cele mai multe ediții Eurovision câștigate?

Având în vedere informația precedentă, cu cele trei victorii ale lui Johnny Logan pentru Irlanda, răspunsul la această întrebare este: Irlanda. Este țara cu cele mai multe ediții Eurovision câștigate, șapte la număr. Suedia numără șase victorii, iar Luxembourg, Franța și UK câte cinci victorii.

5. Care este considerată cea mai de succes piesă din istoria Eurovision?

În 2010 după concurs a fost propus un poll în care oamenii să voteze pentru piesa favorită din toată istoria Eurovision. Pe primul loc în acest top este melodia lui Domenico Modungo din 1958 - "Nel blu dipinto di blu" pe care o cunoaștem mai bine după titlul "Volare". Deși s-a clasat pe locul al treilea în competiție, piesa a devenit hit internațional, fiind cântat și acum de numeroși artiști. Pe locul al doilea în acest top se află Abba cu "Waterloo", iar pe locul al treilea piesa Serbiei din 2007 care a câștigat concursul - Marija Šerifović - "Molitva".

Dacă ai citit până aici, avem și ceva extra:

Există în istoria Eurovision o piesă câștigătoare atipică, datorită faptului că este singura piesă 80% instrumentală care a câștigat vreodată competiția. Se numește "Nocturne" și a fost interpretată de duetul irlandez-norvegian Secret Garden în 1995 . Aceasta are o bucată scurtă de voce la început și una la final. În rest, cele aproape 4 minute ale piesei se desfășoară exclusiv prin instrumente: vioară, fluier și un instrument tradițional suedez numit "nyckelharpa", însoțite de orchestră.

Iar curiozitatea supremă este legată de longevitatea competiției: Eurovision a intrat în Guinness Book of World Records în anul 2015 cu distincția de "Cea mai de durată competiție TV muzicală anuală" și cu siguranță va rămâne singurul competitor pentru această categorie. 

Anul acesta competiția va avea loc între 14 și 18 mai în Tel Aviv (Israel), iar România participă cu "On A Sunday", cântec interpretat de Ester Peony. Pentru a ajunge în Marea Finală, piesa trebuie să termine cea de-a doua semifinală în primele 10.

PUBLICITATE
Comentează

Muzică nouă

ABBA a lansat colindul "Little Things", cu un clip de sărbători şi unul al fanilor în care apare oraşul Braşov

Printre marile reveniri din 2021 se numără cea a trupei ABBA, care ne-a oferit un album nou şi acum şi o premieră: prima sa piesă de Crăciun. În ciuda unei cariere îndelungate şi plină de realizări, ABBA nu a mai abordat acest segment al colindelor. O face acum odată cu lansarea piesei "Little Things", cu un videoclip care îţi va încălzi sufletul. Apare şi unul secundar realizat de fani în care apare oraşul Braşov.

Publicat

pe

Videoclip ABBA Little Things Brasov 2021
Videoclip ABBA Little Things Brasov 2021 │ FOTO: ABBA

Suntem în sezonul pieselor de Crăciun şi după ce Ed Sheeran şi Elton John au lansat piesa "Merry Christmas", acum ascultăm "Little Things" de la ABBA. Este o piesă blândă şi plină de emoţie şi căldură, animată de voci blajine, pian şi instrumentele clasice ale colindelor. În videoclip apar copii care încearcă să imite dansuri clasice ABBA şi se costumează precum artiştii suedezi. Îi vedem şi pe membrii trupei nordice realizând motion capture pentru a apărea în concertele virtuale pe care ni le-au pregătit pentru următorul an sub numele de "Voyage". Spre final cei mici pun în scenă un concert digitalizat aidoma celor ABBA care urmează.

Există şi o a doua versiune a clipului (neoficială, fan made), una în care apar mari târguri de Crăciun din toată lumea, iar la final se vede inclusiv cel din Braşov, cu un carusel în Piaţa Sfatului şi un brad iluminat în auriu şi roşu. Îl puteţi admira mai jos:

"Little Things" este un single de pe noul album ABBA, "Voyage", primul după 40 de ani pentru grupul suedez. Toate veniturile şi încasările generate de acest single vor fi donate spre UNICEF, mai precis fondul Global Child Protection. Acesta are rolul de a eradica sărăcia şi a împuternici femeile şi copiii. Ideea a fost promovată decenii de-a rândul prin piesa ABBA "Chiquitita", iar acum devine un proiect mai amplu, odată cu colaborarea cu UNICEF.

Formaţia compusă din Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Anderson şi Anni-Frid Lyngstad a lansat noul său album la început de luna noiembrie 2021. Acum plănuieşte o serie de concerte "ABBA Voyage", care vor debuta în vara lui 2022 la Londra. LP-ul proaspăt lansat, "Voyage" a ajuns pe locul întâi în 18 ţări, inclusiv în Marea Britanie, unde formaţia e foarte apreciată. Grupul a fost activ între 1972 şi 1982 şi a fost despărţit până în 2016.

Clipul oficial ABBA "Little Things":

Citește în continuare

Muzică nouă

ABBA va lansa "Little Things", prima piesă cu tematică festivă

Crăciunul reprezintă, printre multe altele, și o sursă de inspirație pentru muzicieni. Membrii ABBA, proaspăt reveniți în atenția fanilor, pregătesc o lansare specială ce vorbește despre una dintre cele mai îndrăgite sărbători. Găsești mai multe detalii în articol.

Publicat

pe

ABBA
ABBA │ FOTO: Universal Music

ABBA a anunțat că primul lor single de Crăciun, "Little Things", va sosi luna viitoare sub forma unui CD special. Piesa festivă va fi disponibilă începând cu data de 3 decembrie. Mai mult, melodia apare și pe noul album al suedezilor, "Voyage".

"Little Things" vorbește despre sentimentele de bucurie și iubire ce ies la suprafață în dimineața de Crăciun, și despre magia timpului petrecut în familie în această perioadă specială a anului. Melodia va beneficia și de un videoclip oficial, ce se va potrivi perfect cu tematica piesei.

La începutul acestei luni, ABBA a lansat "Voyage", primul album al grupului după o pauză de aproape 40 de ani. Noul album i-a adus împreună pe cei patru membri ai trupei ABBA în studioul lui Benny Riksmixningsverket, în Stockholm, pe o perioadă de patru ani, pentru a înregistra cele zece piese. Printre acestea se numără și "I Still Have Faith in You" și "Don't Shut Me Down", primele două cântece înregistrate la aceste sesiuni.

Tracklist "Voyage" - ABBA:

 1. I Still Have Faith In You
 2. When You Danced With Me
 3. Little Things
 4. Don't Shut Me Down
 5. Just A Notion
 6. I Can Be That Woman
 7. Keep An Eye on Dan
 8. Bumblebee
 9. No Doubt About It
 10. Ode to Freedom
Citește în continuare

Albume noi

ABBA a revenit după 40 ani cu albumul "Voyage" (Video / Audio)

ABBA, una dintre cele mai de succes trupe din toate timpurile, a lansat un nou material de studio - ”Voyage”. Acesta este primul album al grupului după o pauză de aproape 40 de ani.

Publicat

pe

ABBA
ABBA │ FOTO: Universal Music

Detalii referitoare la albumul "Voyage" au fost anunțate la începutul lunii septembrie, împreună cu îmbucurătoarea veste referitoare la ABBA Voyage, concertul revoluționar care îi va surprinde pe Agnetha, Björn, Benny și Anni-Frid pe scenă sub forma unor avataruri digitale împreună cu o trupă live formată din zece persoane, pe o scenă special construită pentru acest eveniment, denumită "ABBA Arena". Această scenă se află în Londra, în parcul Queen Elizabeth Olympic Park, iar concertele vor începe pe data de 27 mai 2022.

După ce a anunțat noul album, ABBA a stabilit un nou record, înregistrând cel mai mare număr de albume precomandate în Marea Britanie, respectiv peste 80.000 de copii în doar trei zile. În aceeași perioadă au fost vândute și peste 250.000 de bilete la concert.

"A trecut ceva timp de când am creat muzică împreună. Aproape 40 de ani, de fapt. Am luat o pauză în primăvara anului 1982 și acum ne-am decis că este vremea să ne reluăm activitatea. Sursa noastră principală de inspirație pentru a înregistra muzică din nou a venit din implicarea noastră în cel mai ciudat și spectaculos concert la care v-ați putea gândi. Vom putea să ne relaxăm și să ne uităm la versiunile noastre digitale în timp ce cântă pe o scenă special construită în Londra. Ciudat și magnific!", a declarat trupa.

Albumul "Voyage", primul material ABBA după o pauză de aproape 40 de ani

"Voyage" este primul album al trupei ABBA de la "The Visitors" (1981), ce a ajuns pe primul loc în Marea Britanie, Suedia și alte cinci țări. Ca și celelalte materiale ABBA, "Voyage" a fost scris și produs de Benny Andersson și Björn Ulvaeus, aranjamentele și versurile lor fiind completate de vocile inconfundabile ale artistelor Agnetha Fältskog și Anni-Frid Lyngstad. La înregistrarea acestui album au participat si membrii orchestrei Stockholm Concert Orchestra.

Noul album i-a adus împreună pe cei patru membri ai trupei ABBA în studioul lui Benny Riksmixningsverket, în Stockholm, pe o perioadă de patru ani, pentru a înregistra cele zece piese. Printre acestea se numără și "I Still Have Faith in You" și "Don't Shut Me Down", primele două cântece înregistrate la aceste sesiuni.

"Voyage" - ABBA (Official Album Playlist)

 "Am știut că dacă urma să avem un spectacol, aveam nevoie de câteva piese noi... Când am intrat în studio după 39 de ani a părut ca și cum timpul a stat în loc." - Benny Andersson.

"Primele sesiuni de înregistrări din 2018 au fost așa de minunate și când Benny m-a sunat și m-a întrebat dacă aș vrea să mai înregistrez și alte piese, nu am ratat ocazia! Și ce piese deosebite! Îi apreciez și îi respect enorm pe acești compozitori extrem de talentați și geniali! A fost o mare bucurie să lucrez iar cu trupa. Sunt foarte fericită cu ce am făcut și sper ca și dragii noștri fani să simtă același lucru." - Anni-Frid Lyngstad

"Când ne-am reunit în studio, nu știam la ce să mă aștept... Dar studioul lui Benny este un mediu prietenos și sigur și m-a făcut să mă simt bine foarte repede. Nu îmi vine să cred că, în sfârșit, a venit momentul în care vom împărtăși albumul nostru cu toată lumea!" - Agnetha Fältskog

"...Acum avem zece piese – un album întreg, intitulat "Voyage" - pentru că a fost o călătorie (voyage) pe un teritoriu necunoscut... Combinarea vocilor Fridei și Agnethei are o caracteristică unică – când au început să cânte, piesele au devenit ABBA." - Björn Ulvaeus

Tracklist "Voyage" - ABBA:

 1. I Still Have Faith In You
 2. When You Danced With Me
 3. Little Things
 4. Don't Shut Me Down
 5. Just A Notion
 6. I Can Be That Woman
 7. Keep An Eye on Dan
 8. Bumblebee
 9. No Doubt About It
 10. Ode to Freedom
Citește în continuare

AGENDA DE CONCERTE

<< ian. 2022 >>
lmmjvsd
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Trending