Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Află 5 lucruri (pe care nu le știai) despre Eurovision

Mulți dintre noi am crescut uitându-ne alături de familie la Eurovision, cel mai longeviv concurs muzical TV, care a dat lumii în fiecare an o diversitate multi-culturală de cântece și artiști. Am ales câteva curiozități și momente istorice care ne poartă înapoi în timp.

Publicat

pe

Eurovision Song Contest

Eurovision este o "bâtrânică" în vârstă de 63 de ani, cea mai longevivă competiție internațională din domeniul muzical, cu o mulțime de artiști care au devenit faimoși în urma participării. Ne-am gândit să punem lupa pe istoria Eurovisionului, să căutăm statistici și să vă punem la dispoziție câteva lucruri interesante de care poate nu aveați habar până acum.

1. Ce artiști au urmat o carieră muzicală de succes după ce au participat la Eurovision?

Abba au câștigat Eurovision în 1974 cu piesa "Waterloo", după o încercare ratată de a reprezenta Suedia în anul 1973 când le-a fost refuzată participarea. Odată cu câștigarea concursului cu această piesă în limba engleză în loc de limba lor nativă, oportunitățile li s-au deschis, au început să facă turnee și să fie invitați la televiziuni internaționale. "Waterloo" a ajuns în topuri și a devenit primul lor Nr.1  în piețe precum cele din Marea Britanie și Germania.

Celine Dion a câștigat concursul în 1988 ca reprezentantă a Elveției, după ce mai câștigase în 1982 varianta orientală a Eurovisionului, Yamaha World Popular Song Festival. Cariera sa muzicală începuse deja de la 12 ani, iar marele "breakthrough" a avut loc în 1991 după ce a înregistrat o piesă pentru coloana sonoră a filmului Disney "Frumoasa și Bestia".

Julio Iglesias a reprezentat Spania la Eurovision în 1970 cu piesa "Gwendolyne". A reușit să obțină doar locul 3, în acel an câștigătoarea fiind reprezentanta Irlandei, Dana, cu piesa "All Kinds of Everything". Se pare că participarea la concurs a venit în momentul în care cariera lui era deja într-o pantă ascendentă, la scurtă vreme după reușind să aibă un prim Nr. 1 pe plan internațional - "Un Canto A Galicia".

Nana Mouskouri a participat la Eurovision în 1963, având deja o carieră începută din 1957. Cântecul "À force de prier" cu care a reușit să ia doar locul 8 în concurs a devenit apoi un succes comercial, câștigând un alt premiu, "Grand Prix du Disque" în Franța.

2. Ce artiști deja consacrați au trecut pe la Eurovision?

Cliff Richard era deja în topuri de aproape 10 ani în 1968 când a participat pentru prima dată la Eurovision pentru UK cu piesa "Congratulations", care de altfel a devenit un "evergreen song" chiar dacă a pierdut concursul la diferență de un punct. În 1973, Richard a participat pentru a doua oară cu piesa "Power to All Friends", care a reușit să ajungă doar pe locul trei.

Bonnie Tyler a participat la Eurovision în 2013 după lansarea albumului "Rocks and Honey", la invitația BBC care i-a sugerat să folosească piesa "Believe in Me" pentru a reprezenta Regatul Unit în competiție. Bonnie a acceptat cu gândul că experiența îi va aduce o bună publicitate pentru noul album și chiar dacă nu a fost clasată între primele 10, Bonnie Tyler s-a declarat recunoscătoare pentru tot.

Duoul feminin t.A.t.u a debutat cu succes și controverse în anii 2000-2001 și a ajuns la Eurovision în 2003 cu piesa "Ne ver' ne boysia", care s-a clasat pe locul trei în clasament.

Blue, boybandul din Marea Britanie care a avut o carieră de succes între 2001-2005 cu numeroase single-uri pe locul 1, s-a reunit în 2011 și a reprezintat UK la Eurovision cu piesa "I Can". Piesa a reușit să ajungă pe locul 11, iar cariera lor a continuat din acel punct înainte.

3. Ce artist a câștigat Eurovision de două ori?

Johnny Logan, supranumit și "Mr. Eurovision" a câștigat competiția internațională de două ori ca reprezentant al Irlandei, în 1980 și în 1987, cu piesele "What's Another Year" și "Hold Me Now". O a treia victorie a lui Logan poate fi considerată cea din 1992, când a compus piesa "Why Me" pentru Linda, care a câștigat titlul pentru Irlanda în acel an.

4. Care este țara cu cele mai multe ediții Eurovision câștigate?

Având în vedere informația precedentă, cu cele trei victorii ale lui Johnny Logan pentru Irlanda, răspunsul la această întrebare este: Irlanda. Este țara cu cele mai multe ediții Eurovision câștigate, șapte la număr. Suedia numără șase victorii, iar Luxembourg, Franța și UK câte cinci victorii.

5. Care este considerată cea mai de succes piesă din istoria Eurovision?

În 2010 după concurs a fost propus un poll în care oamenii să voteze pentru piesa favorită din toată istoria Eurovision. Pe primul loc în acest top este melodia lui Domenico Modungo din 1958 - "Nel blu dipinto di blu" pe care o cunoaștem mai bine după titlul "Volare". Deși s-a clasat pe locul al treilea în competiție, piesa a devenit hit internațional, fiind cântat și acum de numeroși artiști. Pe locul al doilea în acest top se află Abba cu "Waterloo", iar pe locul al treilea piesa Serbiei din 2007 care a câștigat concursul - Marija Šerifović - "Molitva".

Dacă ai citit până aici, avem și ceva extra:

Există în istoria Eurovision o piesă câștigătoare atipică, datorită faptului că este singura piesă 80% instrumentală care a câștigat vreodată competiția. Se numește "Nocturne" și a fost interpretată de duetul irlandez-norvegian Secret Garden în 1995 . Aceasta are o bucată scurtă de voce la început și una la final. În rest, cele aproape 4 minute ale piesei se desfășoară exclusiv prin instrumente: vioară, fluier și un instrument tradițional suedez numit "nyckelharpa", însoțite de orchestră.

Iar curiozitatea supremă este legată de longevitatea competiției: Eurovision a intrat în Guinness Book of World Records în anul 2015 cu distincția de "Cea mai de durată competiție TV muzicală anuală" și cu siguranță va rămâne singurul competitor pentru această categorie. 

Anul acesta competiția va avea loc între 14 și 18 mai în Tel Aviv (Israel), iar România participă cu "On A Sunday", cântec interpretat de Ester Peony. Pentru a ajunge în Marea Finală, piesa trebuie să termine cea de-a doua semifinală în primele 10.

Muzică nouă

ABBA revine cu două piese noi şi un album nou după 40 de ani

Teaserele cu privire la revenirea formaţiei ABBA s-au concretizat astăzi, pe 2 septembrie 2021. Trupa suedeză a lansat două piese noi, "I Still Have Faith In You" şi "Don't Shut Me Down". Ele prefaţează un nou album, "ABBA: Voyage", dar şi un turneu global, care va avea loc în următorul an. Avem detalii în articol.

Publicat

pe

Videoclip ABBA I Still Have Faith in You
Videoclip ABBA I Still Have Faith in You │ FOTO: ABBA

În 2017 ABBA anunţa prima intenţie de reunire, dar asta în formă digitală şi în 2019. Ar fi trebuit să aibă loc o reprezentaţie sub formă de avataruri digitale, sau mai bine zis "Abbataruri". Turneul de reuniune a fost amânat, dar în 2018 venea o veste bună: erau confirmate două single-uri noi, "I Still Have Faith In You" şi "Don't Shut Me Down". Ulterior fanii aveau să primească promisiunea a 5 noi track-uri şi acum apare perspectiva unui album nou complet, cu 10 piese.

Azi putem asculta primele două single-uri, în formula cu toţi cei 4 membri reuniţi. Ei au creat "ABBA: Voyage", un album cu muzică nouă, primul de acest gen după o pauză de 40 de ani. Va sosi pe 5 noiembrie 2021 prin Universal şi artiştii au oferit detalii despre acest LP într-o conferinţă transmisă live pe web.

Iată câteva dintre declaraţiile lor:

Benny Anderson: Întâi am înregistrat două piese, apoi mi-am zis că ar fi bine să mai înregistrăm şi altele, ce ziceţi fetelor? Ele au fost de acord şi apoi a apărut şi ideea unui album complet.

Bjorn Ulvaeus: Prima piesă, "I Till Have Faith In You", ştiam chiar atunci când Benny a cântat instrumentalul că trebuia să fie despre noi. E despre momentul când îţi dai seama că e neconceput să fii unde suntem noi. Nici o imaginaţie nu ar putea visa asta: să lansezi un album nou după 40 de ani şi să rămâi cel mai bun prieten cu ceilalţi şi să te bucuri de compania lor, având loialitate totală. Cine a mai avut parte de asta? Nimeni.

Formaţia a confirmat şi că vom găsi o piesă de Crăciun pe noul disc, sub numele de "Little Things". ABBA s-a reunit în formula Benny Anderson, Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog şi Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Toţi au realizat capturi prin tehnica motion capture pentru a crea o experienţă de concert virtual. Unul dintre primele concerte confirmate are loc pe Queen Elizabeth Olympic Park pe 27 mai 2022. O versiune digitală a celor 4 artişti va interpreta noile piese alături de o orchestră live.

Show-ul va include 22 de melodii şi va fi doar începutul unui turneu. Captură corpurilor artiştilor s-a realizat folosind 160 de camere, timp de 5 săptămâni, în vreme ce muzicienii au cântat în repetate rânduri toate piesele din discografie. Echipa tehnică a capturat fiecare micro gest pentru a reda fidel mişcările ABBA.

ABBA a fost activa între ani 1972 şi 1983, revenind în 2016 după o lungă pauză. În 1974 a fost primul câştigător din Suedia al concursului Eurovision cu piesa "Waterloo". Grupul a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame în 2010.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Concertul lui Celine Dion de la București a fost reprogramat în 2023

Celine Dion va concerta la București după o amânare de aproape trei ani, evident, dacă situația sanitară va evolua spre normalitate. Pandemia a împins succesiv data concertului de pe Arena Națională din 2020 în 2021 și ulterior pe 11 iunie 2023. Aflați detaliile comunicate de organizatorul Emagic.

Publicat

pe

Celine Dion
Celine Dion │ FOTO: Celien Dion www.facebook.com

Celine Dion urma să concerteze pe Arena Națională din București pe 29 iulie 2020, însă pandemia a forțat amânarea mai întâi pe 25 iulie 2021 și ulterior pe 11 iunie 2023. Din fericire pentru fani, nu e vorba de o anulare.

În condiții obișnuite evenimentul ar fi fost unul sold-out, prin urmare, vorbim de mii de spectatori care au plătit între 225 de lei și 850 de lei pe bilet și care sunt nevoiți să aștepte încă 2 ani să o urmărească live pe diva canadiană. Biletele achiziționate pentru 29 iulie 2020 sau ulterior pentru 25 iulie 2021 își păstrează valabilitatea pentru 11 iunie 2023. Organizatorul va reveni cu detalii în perioada următoare pentru a clarifica situația voucherelor și alte aspecte.

Amploarea evenimentului și integrarea lui într-un turneu regional au complicat reprogramarea și de aici termenul atât de lung. Judecând după condițiile desfășurării meciurilor de fotbal de la Euro 2020, un astfel de concert era imposibil de pus în practică în această vară.

Celine Dion a fost nevoită să își amâne turneul “Courage World Tour”

Evident, niciun factor implicat în organizarea concertului nu e răspunzător pentru situația creată, de vină fiind pandemia COVID-19 și restricțiile aplicate adunărilor publice în întreaga lume.

Celine Dion și Concerts West/AEG Presents amânaseră deja o parte din spectacolele din turneul european “Courage World Tour” în 2021, însă pandemia a forțat o nouă schimbare de plan. Concertele planificate în această vară la Tel Aviv, Nicosia, Attard, Atena, București, Carhaix, Lucca și Nyon vor avea loc peste 2 ani, în perioada mai-iulie 2023.

Celine a declarat: “Eram foarte nerăbdătoare să va întâlnesc pe toți în Europa în această vară, dar, din păcate, din cauza situației mondiale, lucrurile s-au tot amânat. Suntem foarte bucuroși pentru spectacolele pe care le vom putea ține în 2023 și de abia aștept să va văd în sfârșit!”.

Organizatorul local va reveni cu detalii în curând

Posesorii de bilete la concert beneficiază în continuare de toate drepturile conferite de tichetul achiziționat și se supun REGULAMENTULUI ORGANIZATORULUI, termenilor și condițiilor distribuitorilor de bilete (EVENTIM.RO și IABILET.RO) și legislației locale în vigoare.

Laura Coroianu, directorul Emagic - compania organizatoare, ne-a transmis:

“Ne pare extrem de rău că suntem nevoiți să reprogramăm concertul Celine Dion din nou, dar suntem foarte bucuroși că Bucureștiul se numără printre orașele care vor putea în continuare să găzduiască spectacolul. Evident, aceasta nu a fost decizia pe care speram să o luăm, dar respectând măsurile guvernamentale în vigoare – și în timpuri de o asemenea incertitudine fără precedent – aceasta este acum singura noastră opțiune viabilă, pe care am fost nevoiți să o acceptăm cu durere în suflet.

Dorim să ne arătăm aprecierea față de fanii Celine Dion pentru răbdarea lor și să îi recompensăm cu o tombolă unică, cu multe premii, în speranța că vom mai alina așteptarea. Așa cum va puteți imagina, amânarea concertului este la fel de neplăcută pentru noi precum este și pentru fani și în această lumină, rugăm publicul să ne acorde o mică perioada de timp pentru a pune la punct detaliile tombolei, situația voucherelor și a altor aspecte pe care le implică această a doua reprogramare. Va mulțumim enorm pentru înțelegere, revenim cu detalii în cel mai scurt timp posibil.”

Concertul Celine Dion a fost lansat pe 15 octombrie 2019 în plin avânt al marilor concerte în România. Pe lângă biletele deloc ieftine s-au comercializat inclusiv pachete VIP cu prețuri între 1175 și 3075 de lei. Amânarea inițială inevitabilă a survenit oficial pe 10 iunie 2020, cu o lună și jumătate înaintea evenimentului.

Celine Dion este unul dintre cei mai recunoscuți, respectați și de succes artiști din industria muzicală. A câștigat numeroase premii, a dominat clasamentele pop în 1990 și a vândut aproape 250 de milioane de albume în cei peste 35 de ani de carieră. Artista are în palmares 2 premii Oscar, 5 premii Grammy și un Icon Award din partea Billboard, acordat pentru întreaga carieră.

Citește în continuare

Trending